Dans Etmek Beyninize Faydalı mı? 5 Maddede Açıklıyoruz!

Tüm yaz hitlerinin heyecanla beklediği bilimsel açıklama...

  1. Dans etmek bunamayı engelliyor!

Reklam
Reklam

Bu amcayı YouTube'da ilk gördüğünüzde şaşırmıştınız, değil mi? New York'taki Albert Einstein Eczacılık Koleji de epey şaşırmış olsa gerek; ama onlar bizim gibi sıradaki kedi videosuna geçip gülmeye devam etmemişler. Oturup insan gibi araştırma yapmışlar.

Kolejin oluşturduğu ekip, Nörolog Dr. Robert Katzman'ın önderliğinde bir araştırmaya girişti. Araştırmada, gündelik hareketlerin 75 yaş ve üzeri insanların üzerindeki etkileri incelendi. Hem fiziksel, hem de zihinsel etkilerin incelendiği araştırma oldukça ilginç bir gerçeği ortaya koydu.

Reklam
Reklam

Bakınız, gündelik hareketler ve alışkanlıklar bunamayı ne kadar azaltıyor:
Bisiklete binmek ve yüzmenin bunamadaki etkisi, %0. Evet... Koca bir hiç :(
Golf oynamak da bunamayı zerre etkilemeyen alışkanlıklardan: %0.
Kitap okumak bunamayı %35'e kadar azaltabiliyor.
Haftada en az 4 defa bulmaca çözmenin etkisi %47 daha az bunama :)

Gelelim dansa;

Hayatı boyunca sık sık dansedenler, %76'ya kadar daha az bunuyorlar!2. Zekanızı geliştiriyor ;)

20. yüzyılın en önemli psikologlarından Jean Piaget'in cümlesiyle zekanın ne olduğunu önce bir açıklığa kavuşturalım: Zeka, ne yapacağımızı bilmediğimizde kullanıma soktuğumuz şeydir.

Genel olarak beynin, karşılaşılan olaya karşı binlerce farklı mantıklı davranıştan birini seçiyor olması zeka olarak adlandırılır. Peki dans bu seçim sürecini nasıl etkiliyor? Bir bakalım; dans ederken hızla beyninizde vuku bulan ve çözülen sorular nelerdir?

Reklam
Reklam

''Ne tarafa döneceğim? Hangi hızda hareket etmem lazım? Partnerimin hareketini nasıl karşılıyordum yahu?''

Tüm bu soruları sürekli olarak hızlı hızlı cevaplandırmanızın, zekanız üzerinde elbette iyi etkisi olacak :)
Kapiş?3. Düzenli dans etmek kas hafızanızı iyi etkiliyor...

Alanının en ünlü bilimsel dergilerinden Psychological Science'ta yayınlandı: dans etmek kas hafızanızı geliştiriyor!

Kendisi de eski profesyonel bir balet olan Edward Warburton'un dergide yayınlanan makalesinde, dans etmenin tekrar eden hareketleri çok daha akıcı şekilde yapabilmeye katkıda bulunduğu belirtiliyor. 4. Baş dönmesine iyi geliyor ;)

Bir başka ünlü bilim dergisi Cerebral Cortex'te (Oxford Üniversitesi Yayınları) yayınlanan makaleye göre; yıllarca dans eden insanlar, direkt olarak beyinciğe bağlı iç kulak organlarındaki denge sinyallerini baskılayabilmeye başlıyorlar.

Reklam
Reklam

Türkçeleştirelim: dans ettikçe baş dönme riskiniz azalıyor :) 5. İşte en güzel madde: Yaşlanmayı azaltıyor, hafızayı arttırıyor!

Yaşlandıkça isimlerin, hatıraların unutulması sık rastlanır bir durum... (Rick T Cartman'ın kişisel notu: South Park'ta Stan'in dedesinin, onu sürekli Billy diye çağırmasını hep kendi dedemle eşleştirmişimdir)

Ve işte en güzel nokta: Dans etmek yaşlanmayı azaltıyor, hafızayı kuvvetlendiriyor! İlk maddede de belirttiğimiz, New England Journal of Medicine'da yayınlanan makalenin bir başka bölümünde yeni dans çeşitleri öğrenmenin, yeni sinir bağlantıları ve yolları yarattığından bahsediliyor. Yani yaşlandıkça beyin hücreleriniz ölüyor ve sinir ucu sinapsisleriniz zayıflıyor, evet; dans ettikçeyse sinirleriniz iletim için kendine yepyeni yollar yaratıyor.

Reklam
Reklam

Aşırı basitçe özetlemek gerekirse;
Dans etmek gayet iyidir :)

---

Kaynaklar: Socialdance.stanford.edu, Psychologicalscience.org, Imperial.ac.uk, Cercor.oxfordjournals.org & Lifehack.org