Duş yaparken bu hatalardan uzak durun

Yoğun geçen bir günün ardından alınan duş hepimize iyi gelir, rahatlatır. Hem genel, hem cilt sağlığı için sayısız faydası bulunan duş alma, rutin bir alışkanlık gibi görünse de, bazı noktalara dikkat etmezsek cildimizde kalıcı hasarlara neden olabilir.

Vücudumuzu temizlemek ve rahatlatmak için aklımıza ilk gelen şey duş almaktır. Ancak duş alırken farkında olmadan yaptığımız bazı hatalar sağlığımızı tehlikeye atabilir.

Reklam
Reklam

İşte duşta yapılan yanlışlardan bazıları;

Kaynar sudan uzak durun

Rahatlamak için sıcak bir banyo tercih edebilirsiniz ancak ne kadar sıcak su kullanırsanız cildiniz o derece kuruyabilir. Çok sıcak su esans yağlarımızdan bir kısmını kaybetmemize sebep olabilir. Bu esans yağları cildin nemli ve pürüzsüz kalmasına yardımcı olmaktadır. Sıcak cilt gözeneklerini açtığından bu sırada dolaşım sistemi başta olmak üzere vücudun düzgün çalışmaması durumu söz konusu olur.

Bu da cildinizde çeşitli kızarıklıklara ve tahrişlere neden olur. Ayrıca, duştan çıkınca sıcaklık farkı nedeniyle bayılma riski yaşayabilirsiniz.

Sıcak suda uzun süre kalmamaya dikkat edin. Beş-altı dakikadan sonra duşa ılık suyla devam edebilirsiniz.

Fazla sabun kullanmanın riski

Duş alırken sabunu ve suyu uygun miktarda kullanın. Bazıları banyoda parfümlü sabunlardan fazla kullanırlar ancak bunun zararları vardır. Bu sabunlarla vücuda yüksek miktarda alkol ve kimyasal uygulanır, bu da cildin pH seviyesini değiştirir.

Reklam
Reklam

pH seviyesinin değişmesi ise, vücudun akne, bakteri veya diğer mikroorganizmalara karşı kendini doğal yollarla savunma kapasitesini azaltır.

Gliserin ve yulaflı doğal sabunları tercih edebilirsiniz, bunlar her gün cildinize bakacaktır.

Lif veya süngerlere dikkat edin

Banyonuzda uzun süre nemli kalan veya eskimiş lifler ve süngerler varsa artık kullanmayın. Bunlar bakteri oluşturur ve cilt sorunlarına neden olurlar. Her banyo sonrası liflerinizi kurutun.

Dermatologlara göre, cildimiz için en uygun ve en sağlıklısı banyo yaparken haftada yalnızca iki kez sünger kullanmak ve kullandıktan sonra enfeksiyon, mantar veya saçkırana sebep olan küf kolonizasyonunu önlemek adına süngeri güneş ışığında kurutmaktır.

Havlularınıza iyi bakın!

Banyoda bakteri ve mikrop taşıma riski yüksek eşyalardan biri de havlulardır. Ayrıca havlular bazen sert olduğunda cildi tahriş ederler. Duş sonrası yumuşak bir havlu ile cildi kurulamak en doğru olandır. Havluların, duş sonrası iyice kurutulmaları gerekir. Havluları sık sık yıkamak ve eskimiş havluları atmak ta yapacağımız başka bir harekettir.

Reklam
Reklam

Cildinizi kurularken yumuşak davranın

Duş sonrası kurulanırken sert hareketlerden kaçının, cildinize hassas davranın. Yumuşak hareketlerle masaj yaparak kurulanmaya dikkat edin. Kurulamadan sonra nemlendirici veya vücut losyonlarıyla bakım yapabilirsiniz.

Duşta uzun süre kalmayın

Duşta uzun süre kalmak cilt kuruluğuna neden olmaktadır. Maksimum banyoda 10 dakikadan fazla kalmamaya özen göstermelisiniz.