Efsane Albümlerin Efsane Kapaklarının Altında Yatan 10 Efsane Hikaye

Bu albümleri o kadar seviyoruz ki, başlıüımızda 'efsane' kelimesini üç defa kullanmak zorunda kaldık.

  1. The Clash - London Calling

Reklam
Reklam

İngiliz Punk Rock devi The Clash'in yayınlandığı tarih olan 1979'tan itibaren tam 25 yıl boyunca İngiltere En İyi 50 listesindeki yerini kaybetmeyen, Amerika Birleşik Devletleri'nde Platinyum Albüm ödülü kazanan efsane albümü, London Calling'den bahsediyoruz.

Fotoğrafın hikayesi inatçılıkla estetiğin ortak noktada nasıl buluşabildiğine kanıt niteliğinde: Fotoğrafçı Pennie Smith'in, netliği iyi olmadığı için en beğenmediği fotoğrafı olan bu Joe Strummer karesi, grubun inadıyla albüm kapağı olarak seçildi.

İşin içine illaki bir estetik katmak isteyen Pennie Smith kapağa yazıları yazarken, Elvis Presley'in ilk albümünde kullanılan renkleri (Beyaz - pembe - yeşil) ve yazı karakterini kullandı. Sonuç da, albüm de çok başarılı.9. Led Zeppelin - IV

Stairway To Heaven'ı dünya kültür mirasına kazandıran, 1971 yapımı Led Zeppelin albümünün kapağının hikayesi de şöyle;

Reklam
Reklam

Zeppelin vokalisti Robert Plant, Reading'de (İngiltere) küçük bir antikacı dükkanına girer. Kimin yaptığı bile belli olmayan bu resmi bulur. Grup, yayınlayacakları efsane albümün kapağı olarak da, bu tabloyu yıkık bir duvara asmaya karar verir. 8. Bob Dylan - Freewheelin'

Erkeklerin omuzları yukarı kaldırıp ellerini cebine sokmaları klişesi bu fotoğrafla başladı. Kızların böyle yapan erkeklerin kollarına girmesi klişesi de.

Halbuki, 1963'te yayınlanan bu albümün kapak çekimi esnasında Bob Dylan, o dönemki sevgilisi Suze Rotolo ile New York'ta yürüyordu. Ve baya üşüdüğü için istemsiz olarak bu görüntüyü almıştı.7. The Killers - Hot Fuss

Yayınladıkları ilk üç single ile 5 Grammy adaylığı, ilk albümleri Hot Fuss ile de En İyi Rock Albümü dalında Grammy Ödülü'nü kazanan The Killers, albüm kapağı seçiminde oldukça garip bir yönteme başvurmuş:
Şangay'daki bir inşaat sahasındaki binaların fotoğrafını kullanmak gibi (Yukardaki Çince yazılarda 'İnşaat sahasıdır' yazıyor).

Reklam
Reklam

Neden? Çünkü öyle işte.6. AC/DC - Back In Black

Michael Jackson'ın Thriller albümünden sonra, dünyanın en çok satan ikinci albümü olan Back In Black'in kapkara kapaklı olmasının önemli bir sebebi var:

Bir önceki albümün yayınlanmasından hemen sonra alkol zehirlenmesinden hayata veda eden Bon Scott'ın anısına saygı için bu sade, siyah kapak tercih edildi. 5. The Smiths - Meat Is Murder

Morrisey'i, Johnny Marr'ı, Andy Rourke'u ve Mike Joyce'u aynı anda bulundurma başarısını çok uzun süre sergileyemeyen The Smiths, bunu başardığı güzel günlerin birinde bu albümü yayınlamıştı.

Grubun ikinci albümü olan Meat Is Murder'ın (1985) kapağındaki asker resmi, gerçekten de bir savaşta çekilmiş bir resim. Gerçekte 1967'de çekilen Deniz Piyadesi Michael Wynn'in fotoğrafında, gerçekte kaskta yazan yazı aslında biraz daha dokunaklı;

Reklam
Reklam

''Sevişme, Savaş.'' 4. Amy Winehouse - Back To Black

Birleşik Krallık'ta 21. yüzyılın en çok satan albümü, canımız Amy Winehouse'un ikinci albümü olan Back To Black'in albüm kapağı, hayatımızda gördüğümüz en içten resimlerden birine sahip.

Neden mi?

Bu fotoğraf çekilmeden hemen önceki gece, Amy bir arkadaşının düğününde sabaha kadar içti. Ayılamadığı için kendi albüm kapağının fotoğraf çekimine tam 4 saat geç kaldı. Alkaseltzer stoklarının az gelmesi sebebiyle bir türlü kendini toparlayamayan Amy Winehouse'un hiçbir karesi başarılı olamadı.

Çekimlerin son karesi olan bu fotoğraf, fotoğrafçı Mischa Richter'ın evinde çekildi. Yorgun gözlerle iskemlede oturan Amy Winehouse'un sol tarafındaki pencereden akşamüstü güneşi vuruyordu...3. Guns N Roses - Use Your Illusion

90'ların efsanevi rock grubu Guns N' Roses'ın üçüncü albümü Use Your Illusion, toplam 30 şarkı barındıran iki albüm halinde yayınlandı. Her iki albüm de, yayınladıkları ülkelerin müzik listelerine en iyi 3 arasından giriş yaptılar.

Reklam
Reklam

Don't Cry, Estranged, Knockin' On Heaven's Door, You Could Be Mine ve November Rain gibi rock hitlerini bünyesinde toplayan albümün kapağının hikayesi, -grup elemanlarının aksine bir hayli entelektüel:

Aslında Rafael'in 'Athena Okulları' adlı tablosunun sol alt köşesinden küçük bir kare olan kapak, grafik sanatçısı Mark Kotsabi tarafından yeniden renklendirilerek Guns N' Roses kapağı haline geldi. 2. The Strokes - Is This It

Türkiye'de bir grup yapsa raflara giremeyeceğinin garantisini verdiğimiz bu albüm kapağı fikri, ...Şey; aslında bu pek güzel kapağın arkasında bir fikir yok :)

Yayınlandıktan sonra listelerde ikinci sıraya kadar yükselen, The Strokes'un ilk albümü Is This It'in kapak fotoğrafı için kafa patlatan fotoğrafçı Colin Lane; kız arkadaşının duşta olduğunu farkeder. Eline fotoğraf makinasını alan Lane; -tamamen kendi kirli amaçları için sevgilisinin seksi birkaç fotoğrafını çeker.

Reklam
Reklam

Fotoğraflardan biri, The Strokes'a albüm kapağı olur.1. Joy Division - Unknown Pleasures

Taksim'e çıksanız en az üç tane bu desenin basıldığı tişört ile karşılaşırsınız. Ve aslında bu durum tüm dünyada böyle.

Love Will Tear Us Apart adlı hiti barındıran, Joy Division'ın ilk albümü Unknown Pleasures'ın kapağı, aslında Cambridge Üniversitesi Astronomi Ansiklopedisi'nden alınmış bir radyo dalgaları imgesi. Yapılan tek ve oldukça önemli değişiklik; grafik sanatçısı Peter Saville'in ansiklopedideki resmin renklerini ters çevimesi olmuş.