Erdoğan'ın rest çektiği AP'ye Büyükelçi Yenel'den 'el uzatın' mektubu

Türkiye'nin AB Büyükelçisi Selim Yenel, Erdoğan'ın 'bizim için kıymeti harbiyesi yok' dediği oylama öncesinde, İngiliz Financial Times gazetesine 'AB ile uzlaşı' mektubu yazdı; 'Bize el uzatın' dedi.

İslam Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nda AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırmasını öngören karar tasarısı ile ilgili yarın yapılacak oylama için "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri için oylama yapacaklarmış. Peşinen ifade etmek isterim ki, şu anda buradan söylüyorum, ekranları başında izleyen tüm dünyaya sesleniyorum: Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur" dedi

Reklam
Reklam

ERDOĞAN REST ÇEKTİ, BÜYÜKELÇİ YENEL 'UZLAŞALIM' DEDİ

Öte yandan, İngiliz Financial Times gazetesi, mektuplar sayfasında, Türkiye'nin AB Büyükelçisi Selim Yenel'in, Pazartesi günü gazetede çıkan bir analize karşı kaleme aldığı yazıyı yayımladı. Erdoğan'ın AP resti öncesi, Büyükelçi Şenel, birliğe 'uzlaş' yönünde yeşil ışık yaktı.

'İLİŞKİLERİN İLERİYE DOĞRU GİTMESİNİN YOLU ARANMALI'

Yenel yazısında, Türkiye ve AB'nin yıllar içinde birçok zor dönemden geçtiğini ancak her zaman ilişkilerin çöküşüne karşı bir çözüm bulunduğunu belirtti ve ilişkilerin ileriye doğru gitmesinin yolunun aranması gerektiğini savundu.

FT Pazartesi günü, editoryal görüşlerinin aktarıldığı sayfasında Türkiye-AB ilişkilerini ele almış ve ilişkilerde bir dönüm noktasının yaklaştığını belirtmişti.

Reklam
Reklam

Gazete, 'Türkiye'de yönetimin otoriterliğinin Ankara'nın AB üyeliğini olanaksızlaştırdığı' yorumunu yapmıştı.

'HER ZAMAN TAM BİR ÇÖKÜŞÜ ENGELLEYECEK BİR YOL BULDUK'

Selim Yenel mektubunda, bu makaleyi hatırlatması ardından, "Size bu ilişkinin, birkaç fırtınalı dönemden geçtiğini hatırlatmama izin verin. Bununla birlikte biz her zaman, tam bir çöküşü engelleyecek bir yol bulduk" diye yazdı.

Yenel kendisini kaygılandıranın, hâlihazırda neredeyse olmayan müzakereleri durdurma, dondurma, askıya almayı önerme eğilimindeki Avrupa Parlamentosu'nun tutumu olduğunu belirtti.

Böylesi bir önerinin, herhangi bir yaptırımı olmayacağını belirten Yenel bununla birlikte bunun ilişkiler üzerinde olumsuz etkisi olacağını yazdı.

Yenel şöyle devam etti:

"15 Temmuz'daki önlenen darbenin kapsamı ve derinliğini ve de bunun sonrasında alınan tedbirlerin nedenlerini açıklamada zorluk yaşamış olabiliriz, bu doğru. AB'nin bu travmatik deneyim boyunca, Türkiye'ye, bir üye ülkeye, empati göstermediği de doğru.

Reklam
Reklam

'GÖÇMEN ANLAŞMASIYLA İLGİLİ TAAHHÜTLERİMİZİ YERİNE GETİRMEYİ SÜRDÜRÜYORUZ'

"Biz, bu dramatik durumla başa çıkarken dahi, Türkiye hâlâ, vizesiz seyahatin gerektirdiği tüm kıstasları karşılamanın bir yolunu bulmaya çalışıyor. Göçmen anlaşmasıyla ilgili taahhütlerimizi yerine getirmeyi de sürdürüyoruz."

Yenel yazının sonunda, 'iki tarafında da daha fazla diyalog ve anlayışa ihtiyacı olduğu bir dönemde Avrupa Parlamentosu'nun önyargılarını uzakta tutmak istediğini göstermesi ve de ileriye doğru daha iyi bir yol aramak için elini uzatması gerektiğini' yazdı.

TERÖRE DESTEK SUÇLAMASI

"15 Temmuz gecesi demokrasi ve istiklali için canlarını ortaya koymuş bir milletin iradesini hiçbir terazinin tartamayacağını" ifade eden Erdoğan, "Bu ülkenin istikrar ve istikbal mücadelesi, orada ellerin havaya kalkıp inmesiyle kesintiye uğrayacak değildir" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Reklam
Reklam

Avrupa Parlamentosu'nu terör örgütlerine destek vermekle suçlayan Erdoğan, "Bu oylamanın siyasi bir bağlayıcılığı olmasa da açıkçası verilmek istenen mesajı benim hazmetmem mümkün değildir. Avrupa Parlamentosu'nun böyle bir oylamaya gitmeye tevessül etmesi dahi terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin, onların yanında saf tuttuğunun ifadesidir" diye konuştu.

OYLAMA PERŞEMBE GÜNÜ

Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi gruplar AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini durdurmasını isteyen bir metni perşembe günü oylamaya hazırlanıyor.

Ancak metinde hangi ifadelerin kullanılacağına ilişkin uzlaşma henüz sağlanabilmiş değil. Taslak genel kurulda geçerse AP, Ankara ile üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bu sürecin dondurulması yönünde karar almış olacak. Kararın hukuksal bağlayıcılığı ise bulunmuyor.

BBC, DW, Ajanslar