Konservatuar Sınavlarına Hazırlananların Mutlaka Bilmesi Gereken 13 Şey!

Konservatuar veya GSF tiyatro bölümlerine hazırlananların öncelikle bu alanı hafife almamaları gerekiyor!

Sahne Sanatları Bölümü, genel olarak Dramatik Yazarlık, Sahne Tasarım ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı bölümleri olmak üzere 3 ana sanat dalına ayrılır.

  1. Dramatik Yazarlık

Reklam
Reklam

Dramatik Yazarlık bölümünde sizden öykü ve oyun yazmanızı isterler. 2 aşamadır. 2 aşamada da farklı sorular aynı türden konulardır. Dikkat etmeniz gereken en temel şey; yazınız okunaklı olması, giriş-gelişme-sonuç formatlarına uygun olması ve güzel bir başlık…

  1. Sahne Tasarımı

Sizden canlı model çizimi istenir. 2 aşamada da el becerisi tekniğine bakarlar. Mülakatlarda ise sizinle genel kültür sohbetleri ederler.

  1. Oyunculuk

Bir tirat oynadıktan sonra sizi dans salonuna alırlar ya da tirattan hemen sonra şiir okutup şarkı söyletebilirler. Öykü ve doğaçlama yaptırmaları da muhtemeldir. Bu aşamayı da aşarsanız son aşama olan mülakat için adınızın okunmasını beklersiniz. Bu bölümde jüri üyeleriyle bir sohbet edilir. Tiyatro tarihiniz veya güncel tiyatro takibiniz sorgulanır.

  1. Dans

Dans sınavında muhteşem bir vücut yapısına ihtiyacınız yok. Sadece olabildiğince esnek olun. Ve verilen tüm hareketleri yapmaya çalışın.

Reklam
Reklam
  1. Kendinize güveniniz olsun

Sahne sanatları alanı bir vitrin işidir. Bu yüzden medeni cesarete ihtiyaç duyar. Bu yüzden ne olursa olsun rahat olmaya dikkat edin!

  1. Kursa gidin

Bu alanda herhangi bir bölüm okumak istiyorsanız kursa gitmelisiniz. Kendi başınıza çalışmak ya da bir büyüğünüze parçalarınızı göstermek doğru bir seçim olmayabilir. Hatta doğru bildiğiniz şeylerin yanlış yönlendirmesine sebep olabilir. Kursa gitme şansı olmayanlar en azından yaptığı çalışmaları gireceği okulun öğrencilerine göstersin.

  1. Diksiyon çalışın

Doğu şivesi de, tiki dili de hatalı. Önemli olan anlaşılır temiz bir Türkçe konuşmak. Diksiyon problemi, çok iyi oynanmış parçaya rağmen sınavda kalmanıza neden olabilir.

  1. Tirat seçimi

Sınavı oluşturan ögelerin bel kemiği tiratlardır. Dans, şiir, doğaçlama, şarkı, öykü gibi diğer unsurlar tiradın ek unsurlarını oluşturur.

Reklam
Reklam
  1. Genel Kültür

Mülakata girerken genel kültür üzerine sohbet edilir. Bu sizin, okul için yapmanız gereken bir çalışma değil, bir bakış açınız haline gelmelidir. Kitap, sinema ve tiyatro sizin hayat biçiminiz olmalıdır.

  1. Şiir

Şiir için buğulu bir ses tonuna gerek yok. Sadece özgün ve doğa içerikli şiir bulmaya ve doğru tonlamaya çalışarak okumanız yeterli.

  1. Doğaçlama

Ayna karşısında çalışın. Jest ve mimiklerinizi görün.

Bölümü kazanmazsanız asla hayal kırıklığına düşmeyin. Hemen başka üniversiteler deneyin. Unutmayın ne kadar çok sınava girerseniz o kadar deneyim sahibi olursunuz.