Okyanuslarda Tuhaf Şeyler Oluyor

Bazı deniz canlılarının (ahtapotlar) sayısı hızla artarken, diğerlerinin (kambur balinalar) sayısı azalıyor ve bazıları ise kaybolup gidiyor (denizyıldızı). Bu olaylar okyanus ekosisteminin diğer ekosistemlerle arasındaki bağlantıyı ve okyanus ekosisteminin insanlar tarafından neden az gözlemlendiğini gösteriyor.

Kambur Balinalar

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12556184/640xauto.jpg)

Pasifikteki kambur balinalar kışı güneyde, örneğin Hawaii’nin ılık sularında geçirmeyi seviyor. Ama bu yıl Hawaii’de yapılan araştırmalar kambur balina sayısının 2010 yılındakinin üçte biri olduğunu ortaya koydu. Bunun yanı sıra, sürülerin çok azının yanlarında yavruları olduğu görüldü.

Reklam
Reklam

Balina uzmanları, bu senenin neden böyle garipliklere dolu olduğunu bilmemekle birlikte, bazıları El Niño nedeniyle okyanus suyu sıcaklıklarında meydana gelen değişimin sebep olduğunu düşünüyor.

Denizyıldızı

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12556187/640xauto.jpg)

Bebek denizyıldızlarının sayısı çılgınca artıyor. Bu hoş bir durum, ama geçen yıllarda denizyıldızlarını yok eden virüs salgını düşünüldüğünde çok da ilginç bir durum. 2013 yılında, Pasifik kıyısı boyunca çalışma yapan bilim insanları, binlerce denizyıldızının yok olduğunu görmeye başladı.

Bunun nedeni; onlarca yıldır var olan, ama sadece son zamanlarda zarar vermeye başlayan bir densovirus gibi görünüyor. Hiç kimse bu ani salgını veya bebek denizyıldızlarının sayısındaki bu ani artışın nedenini bütünüyle açıklayamıyor.

Ahtapot

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12556190/640xauto.jpg)

Kafadan bacaklılar olarak da bilinen ahtapot ve mürekkep balığı sayısındaki patlama (Azalma değil) için insanları suçlayabilirsiniz. Bilim insanları, uzun süreli avlanma oranlarına baktıklarında son 60 yılda bu canlıların nüfuslarında büyük bir artış olduğunu görüyor.

Reklam
Reklam

Dungeness Yengeci

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12556193/640xauto.jpg)

Kış mevsimi, Dungeness yengecinin kıyıdan uzakta geçirdiği bir mevsim olmakla birlikte bu yıl avlanmaları tehlikeli. Olaylar zinciri şöyle gelişiyor; alışılmışın dışındaki iklim, Pasifik'te ılık su kütlelerinin oluşmasına, bu da zehirli alglerin (su yosunu) sayısının çok fazla artmasına neden oldu.

Yengeçler de bu algleri yiyerek zehirli hale geldiler. Peki, bu su kütlelerine neden olan şey neydi? Kimse bilmiyor...

Mercanlar

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12556199/640xauto.jpg)

Bu yıl tüm dünya genelinde mercanların renkleri beyazlaşıyor. Mercanlar normalde, sert dış iskeleti oluşturan mercan polipleri ile algler arasındaki simbiyotik bir ilişkidir. Bu ilişki, poliplerin beslenmesini ve canlı bir renk almalarını sağlar.

El Niño’nun neden olduğu iklim değişikliği sonucunda okyanus suları çok sıcak hale geldiğinde polipler, algleri dışarı atar ve sonuçta açlıktan ölürler.

Reklam
Reklam

Kaynak