Sucuk Sever Misiniz? Peki Afyon Sucuğunu Mu, Kayseri Sucuğunu Mu?

Bundan 20 yıl öncesine kadar sucuk denildi mi akla sadece Kayseri gelirdi. Oysa şimdilerde Afyon sucuğu mu, Kayseri sucuğu mu diye soruluyor? Ayfon sucuğu, Kayseri sucuğunu solladı deniliyor.. Peki aralarında nasıl bir fark... İşte özellikleri..

Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk. Sucuk'un ortaya çıkışıyla ilgili yaygın anlatım şöyledir. Eskiden tarlada çalışan işçiler için et yemek çok zor bir işti. Sıcaklardan dolayı et fazla durmaz ve kısa bir süre içinde kokar, yenmez hale gelirdi. Bozulmayı önlemek için kıymayı bolca baharata bularlar, o şekilde ömrünü uzatmaya çalışırlardı. Yalnız kıymanın hava almaması gerekiyordu. Bunun için birçok denemeden sonra bağırsak bulundu. Temizlenen ve kurutulan bağırsaklara baharatlanmış kıymayı koymak o yiyeceğin uzun süre bozulmamasına yarıyordu. Bazen günlerce geçirilen elektriksiz yayla ortamında her daim et yeme arzusu bu şekilde giderilmiş olurdu.

Reklam
Reklam

Sucuğun bu şekilde Anadolu'da ortaya çıktığı yer Kayseri olarak adlandırılıyor. Kayseri olup olmaması çok önemli değil. Ama son 20 yıl öncesine kadar sucuk denildiğinde ilk akla gelen yer Kayseri idi.

Ama yaklaşık 20 yıl önce Türkiye'nin en işlek kavşaklarından biri olar Afyon, kaymağı ve lokumunun yanında sucuğuyla ön plana çıkmaya başladı. Afyondan öyle lider markalar çıktı ki, Afyon sucuğuyla anılmaya başlandı.
Peki şehrinin ürettiği sucukların arasındaki farklar neler?

Afyon sucuğunda dana eti ile beraber manda eti de kullanılır.

Kayseri sucuğu ise dana etinden yapılır.

Kayseri sucuğu daha küçüktür.

Afyon sucuğu ise, iridir.

Afyon sucuğu bol yağlıdır. tavayı kırmızıya boyar, kokusu yoğundur.

Kayseri sucuğu ise kuru ve aşırı kimyonludur.(özellikle çocuklar yemek istemiyor)

Afyon'da yıllık 25.000 ton kırmızı et üretimi yapılıyor ve bunun da 13.000 tonu sucuk imalatında kullanılıyor

Kayseri'de yıllık ortalama 20.000 ton sucuk üretimi yapılıyor.

Reklam
Reklam