Tatneft'te Tüpraş üzüntüsü

İSTANBUL (İHA) - Tüpraş ihalesi sürecinde uluslararası kolu olan Efremov Kautschuk G.M.B.H. (EKG) şirketinin aracılığıyla ihaleyi kazanan Tatneft, Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından EKG'nin ihale teklifinin ihale şartnamesine uygun olmadığı ve özelleştirmenin kamu yararına olmadığı gerekçeleriyle özelleştirme sürecinin askıya alınmış olmasını üzüntüyle karşıladığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Tatneft Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin Tüpraş özelleştirmesi konusundaki kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında kararın ihalenin son aşamasında gereken tüm hazırlıklar tamamlandığında ve gerekli tüm finans kaynaklar hazırlandığında, Özeleştirme İdaresi tarafından tarihi bildirilen devir işlemlerinin tamamlanmasına birkaç saat kala alındığını belirtti. Tatneft, ilk ve son tekliflerin Türk kanunlarına ve ihale şartnamesine tümüyle uygun olduğuna inandığını, çünkü EKG, ihale şartnamesini tamamen kabul ettiğini ihale sürecinin tüm aşamalarında açıkça belirttiğini ve bunun gereğini yerine getirdiğini kaydetti.

İhale hazırlık sürecinde danışman olarak dünyaca tanınan Societe Generale Corporate Investment Banking (SGCIB) ve Purvin & Gertz Teknik Danışmanlık şirketleriyle çalıştığının ifade edildiği açıklamada şöyle denildi:

"İhale teklifi, bu çalışmalar neticesinde hazırlanmıştır. Tatneft, teklife esas fiyatın gerçek değeri yansıttığına inanmaktadır. Tüpraş'ın güncel borsa değerleri de bunu göstermektedir. Öte yandan, bu proje çerçevesinde Tatneft, saygın Türk ortağı Zorlu Holding ile beraber, Tüpraş'ın geliştirilmesine ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik ilave insan ve mali kaynakları sağlamayı ve yatırım programını gerçekleştirmeyi taahhüt etmiştir. Tatneft, tüm bunları, kültür ve değerlere, azınlık hissedarları ve çalışanların çıkarlarına saygı göstererek yapmayı planlamıştır. Bunun dışında, bir Rusya Federasyonu petrol üreticisi olarak Tatneft, Tüpraş'a güvenli ham petrol temin etmeyi de garanti etmektedir. Bu, Tüpraş için son derece önemli bir imkandır. Bu nedenle Tatneft, bu projenin, kamu yararına aykırı olmadığına, tersine, Türkiye'nin petrol endüstrisi ile Türk ekonomisinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inanmaktadır."
Tatneft'in Türk piyasasına büyük ilgi gösterdiği ve bu projeye büyük önem verdiği belirtilen açıklamada, "Tatneft, bu projenin, Türkiye ekonomisine Doğrudan Yabancı Yatırımların artmasına yardımcı olacağına, Türkiye-Rusya ve Türkiye-Tataristan ilişkilerini olumlu etkileyeceğine inanmaktadır. Tatneft'in görüşüne göre, Tüpraş'ın özelleştirilmesi, yabancı yatırımcılar nezdinde Türk ekonomisinin imajının ve çekiciliğinin daha da güçlenmesine katkı sağlayacak, Türk ekonomisine güvenin artmasında önemli bir adım olacaktır. Bu sayede Türkiye'nin Avrupa piyasalarında, gerek yatırımcılar gerekse uluslararası siyasi çevreler nezdinde cazibesi daha da artacaktır. Tatneft, Türk hukuk sisteminin kararlarına sonsuz saygı göstermekte ve Türk adaletinin adil ve bağımsız olduğuna inanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Tatneft, ham petrol üretiminden petrol ürünleri satışına kadar entegre faaliyet gösteren Rusya'nın en eski ve 6'ncı büyük petrol şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirket, Tataristan, Rusya'nın diğer eyaletleri ve Ukrayna'da faaliyette bulunuyor. Hali hazırda Tatneft, toplam kapasitesi 35 milyon ton olan Tataristan'da Nizhnekamsk rafinerisini, Moskova'da Moskova rafinerisini, Ukrayna'da ise Kremenchug rafinerisini işletiyor. Ayrıca, Rusya ve Ukrayna'da akaryakıt istasyonları işletmektedir. Şirket yılda 24 milyon ton ham petrol üretiyor. Tatneft hisseleri Moskova, Londra ve New York borsalarında işlem görüyor.


Anahtar Kelimeler: