AB'den sert Türkiye ilerleme raporu ve 'ilişkileri dondurma' mesajı

AB Türkiye ilerleme raporunda darbe girişiminden sonra özellikle yargı bağımsızlığı alanında gerileme olduğunu ifade etti. AB Raportörü Piri, 'İlişkileri dondurma' mesajı verdi.

Avrupa Birliği Türkiye İlerleme Raporu'nda, "Son bir yıl içinde özellikle yargı bağımsızlığı alanında gerileme olmuştur.Durum, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha da kötüleşmiştir" denildi.

Reklam
Reklam

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri'nin, Socialistanddemocrats.eu sitesinde yer alan açıklamalarına göre, Türkiye'nin "Avrupa itibarını kaybetti" açıklamasına cevaben "İlişkileri dondurmak vereceğimiz tek yanıt" dediği belirtildi. Piri ayrıca, '"Son bir yıldır Türkiye, insan hakları, medyanın özgürlüğü gibi Avrupa Birliği değerlerinden kat be kat uzaklaşmıştır" ifadelerini kullandı.

'DARBE GİRİŞİMİNE KATILANLARI' TESPİT ETMEK İÇİN İZLENEN YOL ELEŞTİRİLDİ

Raporda ayrıca, darbe girişimine katılanların ya da Gülen bağlantılı olanların belirlenmesi amacıyla uygulanan kriterlerin ve kanıtların muğlaklığı, bireysel mesuliyetin şeffaf olmayan ve fark gözetmeksizin oluşturulması konusunda ciddi endişeler olduğunun altının çizildiği belirtildi.

OHAL VURGUSU

Olağanüstü hal konusunda Türkiye'nin, alınan her önlemin sadece durumun gerektirdiği ölçüde olması, her durumda gereklilik ve orantılılığın sağlanmasını gerektiği belirtilen belgede, "Türkiye, her durumda aralarında masumiyet karinesi, ceza sorumluluğunun bireyselliği, yasal kesinlik, savunma hakkının da aralarında bulunduğu hukukun üstünlüğünün temel ilkelerinin bir kenara itilmemesine özel itina göstermelidir” ifadeleri kullanılıyor.

Reklam
Reklam

YARGININ BAĞIMSIZLIĞI

Yargının bağımsızlığı konusunda gerileme yaşandığı tespitinde bulunan Avrupa Birliği, bu durumun yargının genel işleyişi açısından belirgin bir sınama oluşturduğunu kaydediyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

İfade özgürlüğü alanında, "İfade özgürlüğü alanında ciddi gerileme yaşandı ve bu durum endişelerin artmasına neden oluyor. Geçen yıl yapılan öneriler dikkate alınmadı. Yasalar ve uygulama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadıyla uyumlu değil. İfade özgürlüğü ciddi şekilde zorlanıyor. Gazetecilere, yazarlara ve sosyal medya kullanıcılarına yönelik süren ve yeni ceza davaları, akreditasyonların iptali, çok sayıda medya organının kapatılması ciddi endişe kaynağı” deniliyor.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve AİHM içtihadından kaynaklanan hakların uygulanmasının henüz tam sağlanamamasından yakınan Avrupa Birliği, Güneydoğu'da terörle mücadele kapsamında insan haklarına saygının kötüleştiğini ve bu durumun ciddi endişe konusu olmayı sürdürdüğünü kaydediyor. Terörle mücadelenin Türkiye'nin meşru hakkı olduğu ancak terörle mücadele önlemlerinin orantılı olmasının sağlanması gerektiği vurgusu da metne yansıtılmış durumda.

Reklam
Reklam

Raporda yer alan eleştiriler, sayıları zaten çok olmayan bazı olumlu unsurları tamamen gölgelemiş durumda. Neredeyse her konu başlığı altında bir eleştiri bulmanın mümkün olduğu belgede, adının aksine, ilerleme vurgusuna rastlamak oldukça zor


Anahtar Kelimeler: