Bugünden itibaren hava soğuyacak! (13 Kasım Salı güncel hava durumu raporu)

Hava durumu raporuna ilişkin son güncel bilgiler Meteoroloji'den geldi. 13 Kasım Salı hava durumu raporuna göre, yurdun Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Kırklareli’nin kıyı kesimleri, Yalova, Çanakkale’nin doğu, Balıkesir ve Bursa’nın kuzey ilçeleri, Sinop, Tokat, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş ve Ağrı çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların Trabzon ve Rize ile Artvin kıyılarında yerel olarak kuvvetli olmak üzere genellikle yağmur ve sağanak, gece saatlerinde Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde Marmara’nın güney ve doğusu, İç Ege, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunda yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığının kuzey ve iç kesimlerde 2 ile 5 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'nın kuzey ve batısı, Kuzey Ege kıyılarında yer yer kuvvetli olarak esmesi bekleniyor

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve az bulutlu 13

İstanbul: Parçalı çok bulutlu, zamanla sağanak yağışlı 14

İzmir: Az bulutlu 18

Adana: Parçalı ve az bulutlu 25

Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, zamanla kuzey kesimleri sağanak yağışlı 16

Antalya: Az bulutlu ve açık 24

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 11

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 13

Erzurum: Parçalı ve yer yer çok bulutlu, gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı 9

Reklam
Reklam

Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 19

BUZLANMA VE DON UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, "Buzlanma ve Don Olaylarından Korunma" başlığıyla hazırlanan bilgi notunda, ani sıcaklık düşüşü sonucu görülebilecek don ve buzlanmalarda kaldırımların tuzlanması, çatılardaki buz sarkıtlarına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Sarkan elektrik tellerinden uzak durulması, boruların donmalara karşı korunması, elektrik kesintilerine karşı yedek aydınlatma sisteminin varlığının kontrol edilmesi istendi.

Muhtemel su kesintilerine karşı gerekli içme suyu stoku bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi, ilaca veya makineye bağlı tedavi sürecinde bulunanların ilaçlarının tedarikinin yapılması ve kullandıkları cihazların çalışıp çalışmadığına dikkat edilmesi uyarılar arasında yer aldı.

KIŞ LASTİĞİ UYARISI

Araçlara kış lastiği takılması ve zincir, çekme halatı gibi gereçlerin bulundurulması önem taşıyor.

Reklam
Reklam

Seyahat planlarının gözden geçirilmesi ve alternatif plan yapılması gerekiyor. Buz ve donun gerçekleştiği zaman seyahatte olanların yol ve trafik durumu hakkında bilgi almak için bölge trafik ekipleriyle irtibata geçmesi tavsiye ediliyor. Aile ve akrabalara nereye gidildiği konusunda haber verilmesi önemli.

Trafikte olan ve büyük araç kullananlar güvenli bir yerde beklemeli, trafik sınırlamalarına mutlaka uymalı.

Araç kullanmak ve yürümek zorlaşacağından kaza riskinin artacağı, elektrik ve telefon hatlarında hasar oluşabileceği de hesaba katılmalı. Yollarda ulaşımın imkansız hale gelebileceği, hava ve tren seferlerinde aksamalar görülebileceği, don süresine bağlı olarak su şebekeleri ve nehirlerin donabileceği de unutulmamalı.

MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN

Bilgi notuna göre, yaşanacak buzlanma ve don karşısında, dışarı çıkarken hava tahmin raporu öğrenilmeli, hava tahmin bültenleri ve haberler sürekli izlenmeli, vücudu sıcak tutacak giysiler tercih edilmeli, açık alanlarda uzun süreli kalınmamalı, kayarak düşme tehlikesine karşı dikkatli olunmalı.

Reklam
Reklam

Ayrıca, sarkan elektrik tellerinden uzak durulması ve bunlara dokunulmaması önem taşıyor. Sıcaklığın eksi 10 derece ve altında olduğu durumlarda mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı ve seyahat edilmemeli.

AA/İHA