dövizdeki yükseliş Haberleri

Benzin ve motorin fiyatları isyan ettirdi! 'Biz zam istemekten utanıyoruz...'
Akaryakıt zamları halkı da iş yapanları da isyan noktasına getirdi. 84 milyonu önüne katan zam fırtınası en çok pompayı vurdu. Akaryakıt fiyatları 30 liraya dayandı, artış bir yılda yüzde 200’ü geçti. Kontağı çevirmeye korkan vatandaş tatil planlarını bile ertelerken şehirlerarası otobüslere sürekli zam geliyor. Kepenk kapatma noktasına gelen şirketler ‘Acil çözüm gelmezse zincirleme iflaslar yolda. Zam istemekten utanıyoruz’ şeklinde konuştular.
Yayın Tarihi: 13-06-2022 12:07
İktidarın yeni ekonomik hamleleri erken seçim kapısını açar mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni "finansal alternatif" olarak açıkladığı "kur korumalı TL mevduat" sisteminin devreye alınması, döviz kurlarına sert düşüş olarak yansırken siyasi kulislerde en çok konuşulan, iktidarın ekonomi alanındaki yeni hamlelerinin bir 'erken' veya 'baskın seçim' sonucunu doğurup doğurmayacağı.
Yayın Tarihi: 22-12-2021 17:42
Bundan sonra Mansur Bey dikkat etsin diyen Bahçeli'ye Kılıçdaroğlu'ndan yanıt
Ankara'da, Alparslan Türkeş'i anma etkinliğinde çıkan olaylar üzerinden Mansur Yavaş'ı eleştiren ve "Bundan sonra Mansur Bey dikkat etsin" diyen Devlet Bahçeli'ye CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan yanıt geldi. Kılıçdaroğlu Bahçeli'ye, toplantıya saldıranları partiden atması çağrısında bulundu.
Yayın Tarihi: 01-12-2021 10:03
Reuters'a konuşan yetkili: Merkez Bankası Başkanı Uysal'ın görevden alınması dövizle ilgili
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınması ile ilgili Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, ses getiren değişimin "döviz kurundaki hızlı artış" ile ilgili olduğunu söyledi.
Yayın Tarihi: 08-11-2020 08:14
Türkiye’de Sokakta Dolar Tedirginliği Yaşanıyor
Türkiye’de Corona virüsü salgını ile birlikte endişe yaratan bir başka konu da ekonominin gidişatı. Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında değer kaybetmesi de endişeleri arttırıyor. VOA Türkçe İstanbullular'a görüşlerini sordu
Yayın Tarihi: 08-08-2020 00:07
Matematik!
İnsanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir Matematik. Geçmişten bugüne değin sayıların ve şekillerin etkileşimi ile ortaya çıkmış bir bilim dalı olarak da tanımlayabiliriz matematiği. Ticaretin başlamasıyla gelişimi de artmış ve ihtiyaçlar doğrultusunda, borç alacak ilişkisinden çıkarak ilerlemiş, özellikle diğer medeniyetlerle etkileşerek modern matematiğe hızlıca evrilmiştir.
Yayın Tarihi: 31-05-2020 12:08
DHA YURT BÜLTENİ-13 
ŞEHİT MAZLUM'UN HAYALİ, DOKTOR OLMAKMIŞ Suriye'den teröristlerce Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine atılan havan mermisinin patlaması sonucu şehit olan Mazlum Güneş'in (11), görme problemi yaşayan annesini iyileştirmek için göz doktoru olmak istediği ortaya çıktı.
Yayın Tarihi: 20-10-2019 16:05
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Döviz satımlarına muafiyet getiriyoruz
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Sanayi Sicil Belgesi sahipleri ve ihracatçı birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getiriyoruz." dedi.
Yayın Tarihi: 16-06-2019 18:44
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: DÖVİZ SATIMLARINA MUAFİYET GETİRİYORUZ 
Harun UYANIK/İSTANBUL DHA Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sanayi Sicil Belgesi sahipleri ve ihracatçı birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getiriyoruz." dedi.
Yayın Tarihi: 16-06-2019 18:42
TİM Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (1) - "İhracatımızın yarısından fazlasını yaptığımız, ülkemize gelen uluslararası yatırımların büyük çoğunluğunda imzası olan AB ile siyasi ilişkilerimiz ne kadar dalgalı olursa olsun, ekonomi boyutunu sağlam tutmak zorundayız. Her ne kadar aynı Avrupa son dönemde ülkemize yönelik spekülatif kur ataklarına karşı sessiz kalmış olsa da biz, dik duruşumuzu, tutarlı duruşumuzu bozmayacağız" - "Bu yıl mayıs itibariyle ihracatımız 171,4 milyar dolara çıkmış bulunuyor. İhracattaki yükseliş olumlu ancak yetersiz. Bir an önce 200 milyar dolar sınırını geçmemiz gerekiyor" - "Buradan tüm girişimcilerimize, iş insanlarımıza, sanayicilerimize, tüccarlarımıza, üreticilerimize sesleniyorum; ülkenize güvenin, devletinize güvenin, geleceğinize güvenin. Elinizdeki tüm imkanları yatırıma, üretime, istihdama, ihracata yöneltin"
Yayın Tarihi: 16-06-2019 17:12
TİM Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (1) - "İhracatımızın yarısından fazlasını yaptığımız, ülkemize gelen uluslararası yatırımların büyük çoğunluğunda imzası olan AB ile siyasi ilişkilerimiz ne kadar dalgalı olursa olsun, ekonomi boyutunu sağlam tutmak zorundayız. Her ne kadar aynı Avrupa son dönemde ülkemize yönelik spekülatif kur ataklarına karşı sessiz kalmış olsa da biz, dik duruşumuzu, tutarlı duruşumuzu bozmayacağız" - "Bu yıl mayıs itibariyle ihracatımız 171,4 milyar dolara çıkmış bulunuyor. İhracattaki yükseliş olumlu ancak yetersiz. Bir an önce 200 milyar dolar sınırını geçmemiz gerekiyor" - "Buradan tüm girişimcilerimize, iş insanlarımıza, sanayicilerimize, tüccarlarımıza, üreticilerimize sesleniyorum; ülkenize güvenin, devletinize güvenin, geleceğinize güvenin. Elinizdeki tüm imkanları yatırıma, üretime, istihdama, ihracata yöneltin"
Yayın Tarihi: 16-06-2019 16:54
Sevgililer rahat ‘Gül’ecek
Sevgiliye hediye edilecek en özel hediyelerden olan gülün fiyatı cep yakmayacak.
Yayın Tarihi: 09-02-2019 10:52
Hizmet-İŞ kuruluşunun 41. yılını kutladı
HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İŞ Sendikasının 41.
Yayın Tarihi: 29-01-2019 20:37
İşçilerimizin kayıplarının giderilmesini talep ediyoruz
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan: - "Yüzde 4+4'ün 2019 yılı için yeniden gözden geçirilmesini ve toplu sözleşmelerde uygulanacak yüzde 4+4 rakamlarının en az 20,30 oranında artırılarak işçilerimizin, emekçilerimizin kayıplarının bir nebze olsun giderilmesini talep ediyoruz" - "Kamuda kraldan çok kralcılık yapanlar var. Bir işçi husumeti var. İşçilerin elde ettiklerini, analarının ak sütü gibi helal olan kadrolarını, toplu sözleşmelerini, sosyal haklarını kesmeye, kırpmaya, onlardan adeta rövanş almaya yönelik bir yaklaşım var"
Yayın Tarihi: 29-01-2019 20:32
2019'da altın fiyatları düşecek mi?
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık, döviz fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak altında geriye çekiliş görülmesini beklediklerini söyledi. Atayık ayrıca, taksit yasağının sevgililer gününden önce kaldırılmasını istediklerini belirtti.
Yayın Tarihi: 24-12-2018 09:31
2019'da altın fiyatlarında geri çekilme görebiliriz
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık: - "En kötü süreci geride bıraktık. 2019 yılında döviz fiyatlarındaki düşüş trendinin süreceğini, altın fiyatlarında da geriye doğru bir çekilişi görebiliriz" - "Fiyatta son haftalarda yakalanan istikrarın devam etmesi ve trendin aşağıya doğru sürmesi halinde yıl başıyla birlikte bunun alışverişe de yansıyacağına inanıyoruz" - "Türk kuyumculuk sektörünün kamuoyunda ve ulusal medyada doğru strateji ve kampanyalarla tanıtılması amacıyla Mücevher Tanıtım Grubu kurmayı gündemimize aldık"
Yayın Tarihi: 22-12-2018 11:43
Dolar ne kadar? 14 Aralık dolar kuru yorumları
Dolar/TL bir süredir sıkıştığı bant hareketine devam ediyor, küresel gelişmeler ve Fitch değerlendirmesi izlenecek.
Yayın Tarihi: 14-12-2018 09:38
Mahfi Eğilmez: 2019’da dış kaynak bulmak zorlaşacak
ALTINBAŞ Üniversitesi “Çarşamba Buluşmaları” kapsamında gerçekleştirilen panelde konuşan Ekonomist Dr.
Yayın Tarihi: 29-11-2018 13:11
Kuyumculardan kredi ve teminatta indirim beklentisi
Piyasada 10 Ağustos’ta başlayan döviz kaynaklı sıkıntıların ardından bankaların kredi faiz oranları ve teminat miktarlarını artırması, yurt içi satışlarının yanında ihracat ağırlıklı bir üretim yapılanmasına sahip kuyumculuk sektörünü de olumsuz yönde etkiledi.
Yayın Tarihi: 28-11-2018 16:27
Kuyumculardan kredi ve teminatta indirim beklentisi
Piyasada 10 Ağustos'ta başlayan döviz kaynaklı sıkıntıların ardından bankaların kredi faiz oranları ve teminat miktarlarını artırması, kuyumculuk sektörünü de olumsuz etkiledi - İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) yönetimi, önde gelen 6 bankanın yöneticisiyle bir toplantı yaparak faiz ve teminat tutarı indirimi istedi - İKO Başkanı Mustafa Atayık: - "Son zamanlarda piyasalara bakıyorsunuz dolar düşüyor, akaryakıt fiyatlarında da art arda indirimler yapılıyor. Aynı indirimi bankacılık sektöründen de bekliyoruz" - "İKO'nun referans vereceği kuyumculara 1-3 kilograma kadar indirimli faiz oranlarının uygulanacağı özel altın kredisi verilebilir"
Yayın Tarihi: 28-11-2018 10:54
Tüketicilerden döviz düştü fiyatları indirin çağrısı
Tüketici örgütü temsilcileri, döviz kurundaki yükseliş gerekçe gösterilerek fiyat artışlarına gidilen hizmet ve ürünlerde, kurlardaki düşüşe bağlı olarak indirim yapılması çağrısında bulundu - Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz: - "7 liranın üzerine çıkan dolar 5,5 liraya doğru gerilemeye başladı. Tüketiciler olarak merak ediyoruz; zam için pozisyon alan satıcı ve sağlayıcılar, dövizin düşmesiyle indirime gidecekler mi, gitmeyecekler mi? Şu an tüketicilerimizin acil beklentisi bu konuda" - Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu: - "Dövizi gerekçe gösterip yüzde 100'ün üzerinde artış yapanlar bu noktada acaba ne yapacaklar, bekliyoruz, izliyoruz"
Yayın Tarihi: 18-10-2018 11:11
Döviz kirası, ara buluculuk yöntemiyle Türk lirasına dönüştürüldü
TÜRKİYE'de yerleşik kişilerin dövize endeksli gayrimenkul, menkul, iş ve hizmet sözleşmeleri yapmasının önüne geçen; mevcuttaki sözleşmelerin Türk lirasına çevrilmesine ilişkin esasların 6 Ekim'de belirlenmesinin ardından ilk uygulamalardan biri, Antalya'da ara buluculuk yöntemiyle hayata geçirildi.
Yayın Tarihi: 17-10-2018 13:13
DHA YURT BÜLTENİ 7
Üniversiteli Başak, intiharını nişanlısına izletmiş BURDUR'un Ağlasun ilçesinde dün intihar eden üniversite öğrencisi Başak A.'nın (18), intiharını Hatay'da oturan 7 aylık nişanlısı Hakan O.'ya cep telefonuyla canlı yayında izlettiği iddia edildi.
Yayın Tarihi: 17-10-2018 12:35
Döviz kirası, ara buluculuk yöntemiyle Türk lirasına dönüştürüldü
TÜRKİYE'de yerleşik kişilerin dövize endeksli gayrimenkul, menkul, iş ve hizmet sözleşmeleri yapmasının önüne geçen; mevcuttaki sözleşmelerin Türk lirasına çevrilmesine ilişkin esasların 6 Ekim'de belirlenmesinin ardından ilk uygulamalardan biri, Antalya'da ara buluculuk yöntemiyle hayata geçirildi.
Yayın Tarihi: 17-10-2018 12:25
Ağaç işleme makinelerinde 'yerli'ye dönüş
ULUSLARARASI Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı.
Yayın Tarihi: 14-10-2018 13:05
Ağaç işleme makinelerinde 'yerli'ye dönüş
ULUSLARARASI Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı.
Yayın Tarihi: 14-10-2018 12:47
Dövize para yatırmak uygun değil
MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan: - "Dövize para yatırmak uygun değil. Ülkemiz için faydalı değil. Gitsinler üretime yatırsınlar. Şu anda dövize para yatıranları ülkeye ihanet biraz ağır olacak ama ülke için faydalı bir iş yapmadıklarını söylemek istiyorum"
Yayın Tarihi: 08-10-2018 22:54
DHA YURT BÜLTENİ 8
Acemi kasaplar hastanelere akın etti GAZİANTEP'te, bayramda kurban kesmek isteyen çok sayıda kişi kazayla kendisini yaralayınca hastanelere koştu.
Yayın Tarihi: 21-08-2018 12:35
Dövizdeki yükseliş, Midilli rezervasyonlarını yüzde 50 düşürdü (2)
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinden Kurban Bayramı tatili için Yunanistan'ın Midilli Adası'na gidecek Türk vatandaşlarından yüzde 50'si, dövizdeki yükseliş nedeniyle rezervasyonlarını iptal ettirdi.
Yayın Tarihi: 18-08-2018 17:37
Dövizdeki yükseliş, Midilli rezervasyonlarını yüzde 50 düşürdü (1)
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinden Kurban Bayramı tatili için Yunanistan'ın Midilli Adası'na gidecek Türk vatandaşlarından yüzde 50'si, dövizdeki yükseliş nedeniyle rezervasyonlarını iptal ettirdi.
Yayın Tarihi: 18-08-2018 17:37
Dövizdeki yükseliş, Midilli rezervasyonlarını yüzde 50 düşürdü (3)
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinden Kurban Bayramı tatili için Yunanistan'ın Midilli Adası'na gidecek Türk vatandaşlarından yüzde 50'si, dövizdeki yükseliş nedeniyle rezervasyonlarını iptal ettirdi.
Yayın Tarihi: 18-08-2018 17:37
DHA YURT BÜLTENİ 11
Kuşadası'nda bayram yoğunluğu AYDIN'ın Kuşadası ilçesi Kurban Bayramı öcesi, tatil için gelenlerle hareketlendi.
Yayın Tarihi: 18-08-2018 17:23
Dövizdeki yükseliş, Midilli rezervasyonlarını yüzde 50 düşürdü
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinden Kurban Bayramı tatili için Yunanistan'ın Midilli Adası'na gidecek Türk vatandaşlarından yüzde 50'si, dövizdeki yükseliş nedeniyle rezervasyonlarını iptal ettirdi.
Yayın Tarihi: 18-08-2018 16:35
Dövizle yapılan kira sözleşmeleri Türk lirasına çevrilmeli
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ: - "Dövizdeki yükseliş tacirin maliyetini artırırken iş yeri kiraları da dövize bağlı olarak yükselince çok sayıda kişi mağdur oldu. Bu yüzden dövizle yapılan tüm kira sözleşmeleri Türk lirasına çevrilerek güncellenmeli"
Yayın Tarihi: 16-08-2018 19:03
TESK'ten kira ödemelerinde milli para önerisi
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: - "Dövizdeki yükseliş esnafın maliyetini artırırken işyeri kiraları da dövize bağlı olarak yükselince çok sayıda kişi mağdur oldu. Bu yüzden dövizle yapılan tüm kira sözleşmeleri Türk lirasına çevirilerek güncellenmeli"
Yayın Tarihi: 15-07-2018 11:42
Yunan turizmine seçim ve döviz darbesi
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinden, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçişlerde dövizdeki yükseliş ve 24 Haziran seçimleri nedeniyle büyük düşüş yaşandı.
Yayın Tarihi: 15-06-2018 18:24
DHA YURT BÜLTENİ - 13
1 - Bodrum'da motoryat yandı MUĞLA'nın Bodrum ilçesi açıklarında 14 metrelik lüks motoryat, motor kısmında çıkan yangın sonrası battı.
Yayın Tarihi: 15-06-2018 17:26
Midilli Adası'na geçişlerde büyük düşüş
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinden, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçişlerde dövizdeki yükseliş ve 24 Haziran seçimleri nedeniyle büyük düşüş yaşandı.
Yayın Tarihi: 15-06-2018 17:13
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: (1)
"Allah'ın izniyle Cumhurbaşkanlığını alacağız, parlamentoda da çoğunluğu sağlayacağız. Millet İttifakı bizim demokrasi tarihimizde atılmış en önemli ittifaklardan birisidir" - "Toplumun tüm kesimlerinin bir araya geldiği güzel bir birliktelikle bu anayasa değişikliği geçekleşecek. Büyük bir olasılıkla umuyorum o da gerçekleşir. Adalet ve Kalkınma Partisi de bu anayasa değişikliğine katkı verecektir. Çünkü kendi tabanı da demokrasiyi savunuyor ve demokrasi istiyor" - "Cumhurbaşkanının şöyle bir özelliği var; cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır. Devletlerin sigortası cumhurbaşkanları veya devlet başkanlarıdır. Bunlar tarafsızdırlar, bütün toplumu temsil ederler" - "(Dövizdeki yükseliş) Dış güçlerin falan yaptığı yok bunu. Tamamen Türkiye’nin yönetilmezliği üzerine inşa edilen politikanın bizi getirdiği sonuçtur bu"
Yayın Tarihi: 29-05-2018 01:16
'Cumhur İttifakı'nda BBP çatlağı iddialarına Mustafa Destici'den yanıt
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, partisinin AK Parti listesinden çekileceği iddialarına ilişkin, "Çekilme diye bir şey yok. Bunu açık ve net bir şekilde ifade edeyim. Bizim 18 tane arkadaşımız AK Parti ile müşterek listede şu anda aday. Bu 18 arkadaşımız da yarın aday tanıtım toplantısında olacaklar." dedi.
Yayın Tarihi: 23-05-2018 14:50
Çekilme diye bir şey yok
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: - "(BBP'nin, AK Parti listesinden çekileceği iddiası) Çekilme diye bir şey yok. Bunu açık ve net bir şekilde ifade edeyim. Bizim 18 tane arkadaşımız AK Parti ile müşterek listede şu anda aday. Bu 18 arkadaşımız da yarın aday tanıtım toplantısında olacaklar" - "Dövizdeki yükseliş, dengesiz ve sebepsizdir. Bugünkü yaşananlar Türkiye'deki seçime elini sokmuş olan spekülatörlerin ve manüplasyon yapıcıların bir oyunudur. Dolayısıyla bununla birlikte vatandaşa, 'Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor', 'Türkiye ekonomisi batacak' gibi bir algı oluşturarak seçimin sonucunu etkilemeye çalışıyorlar"
Yayın Tarihi: 23-05-2018 13:43
Prof.Dr. Alkin: “Bir Dünya 3'üncülüğü bir UEFA şampiyonluğu Merkez Bankası’nın müdahalesinden daha etkilidir”
EKONOMİST Prof. Dr.
Yayın Tarihi: 21-05-2018 16:31
Gündem TCMB Mı Olacak?
Yayın Tarihi: 15-05-2018 15:12
Demir İnşaat'tan 2,5 milyar liralık yatırım
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Demir: - "Konut alanında 2018-2019'da Türkiye ve yurt dışında toplam 2,5 milyar TL yatırım planladık. Bekleyelim, görelim politikası gütmüyoruz. Bu dönemdeki yatırımların önümüzdeki dönemde bize artı değer getireceğine inanıyoruz. Bizim başka bir ülkemiz yok, bu ülkede yatırım yapacağız" - "Demir Grup olarak enerji alanına girdik. Konya'da bulunan bir ortağım ile 85 dönüm arazi üzerine 35 bin metrekare kapalı alandan oluşan bir fabrika kurduk. 250 megavatlık tesisimizde güneş panelleri üretiyoruz. Her şeyi kendimiz imal ediyoruz. 2018'in ikinci yarısından sonra 500 megavata çıkmayı düşünüyoruz" - "Konutta KDV'nin düşürülmesi gerekiyor. KDV oranları hem orta ve alt segmentteki konut alıcısını hem de üst segmentteki konut alıcısını korkutuyor ve alımlar KDV yüzünden düşüyor"
Yayın Tarihi: 16-02-2018 11:44
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Döviz kurlarında son günlerde görülen suni şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyorum' dedi.
Yayın Tarihi: 27-11-2017 16:19
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Döviz kurlarında son günlerde görülen suni şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyorum'' dedi.
Yayın Tarihi: 27-11-2017 16:13
Dolar 3.98 lirayı da aşarak yeni tarihi rekor düzeye tırmandı (3)
Yayın Tarihi: 22-11-2017 18:45
Dolar 3.98 lirayı da aşarak yeni tarihi rekor düzeye tırmandı (2)
Yayın Tarihi: 22-11-2017 18:24
Dolar 3.98 lirayı da aşarak yeni tarihi rekor düzeye tırmandı
Yayın Tarihi: 22-11-2017 08:51
Dolar ve euro rekor düzeylere yakın
Yayın Tarihi: 22-11-2017 08:09