İş ve özel hayat dengesi nasıl kurulmalı?

Son yıllarda iş hayatı ile özel hayat arasındaki ayrım neredeyse ortadan kalkmaya yüz tutmaktadır. Özellikle teknolojinin gelişmesi ve insanların her geçen gün daha kolay ulaşılabilir olması iş hayatının, özel hayata karışmasına neden olur.

Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak, iş ve özel hayat dengesinin nasıl kurulması gerektiği noktasında birbirinden güzel önerilerde bulundu. Ayrıca başarının elde edilebilmesi için çok daha fazla çalışmaya şartlanmak da bu ayrımın ortadan kalkmasına yol açar. Ancak hem iş hayatının hem de özel hayatın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için bu iki alanın birbirinden ayrılması gerekir. Çünkü çalışmanın neden olduğu stres kişinin hem özel hayatında hem de iş hayatında performansını olumsuz yönde etkiler.

Reklam
Reklam

PLANLI YAŞAMA

Hem iş hayatında hem de özel hayatta plan yapmak ve bu planlara disiplinli bir şekilde uymak özel hayat ile iş hayatı arasındaki ayrımı kolay bir şekilde yapabilmeyi sağlar. Sağlıklı bir plan yapmak ve buna uyabilmek için öncelikle hayatın her alanında öncelikleri belirlemek gerekir. Bu sayede hem uzun çalışma saatleri daha katlanılır hale gelir hem de özel hayatta düzen elde edilebilir.

Planlı bir yaşam ile beraber ortaya çıkabilecek kaos anları da ortadan kaldırılabilir. Her iki hayatta da düzenin elde edilebildiği durumlarda hem iş hayatı ve özel hayata daha az sarkar hem de özel hayat, iş hayatının içine girer. Bu sayede iş hayatında verim de arttırılabilir.

DİKKAT DAĞITICILARDAN UZAKLAŞMAK

Dikkat dağıtıcılar düşünüldüğünde akla gelen ilk şey iş hayatını önemli ölçüde etkilediği ve verimsizliğe neden olduğudur. Ancak dikkat dağıtıcılar sosyal hayatın da sekteye uğramasına sebeptir. Dikkat dağıtıcıları hem iş hayatından hem de özel hayattan uzaklaştırmak o anda yapılmakta olan eyleme odaklanmayı sağlar. Özellikle sosyal medya platformları ve akıllı telefonlar günümüzün en büyük dikkat dağıtıcılarının başında gelir.

Reklam
Reklam

Sosyal medya ve teknolojik aletlere özel olarak ayrılacak zaman onları hem iş hayatında hem de özel hayatta bir dikkat dağıtıcı olmaktan çıkacaktır. Bu nedenle planlama yaparken onlara özel bir zaman ayırmak, hem onların yararlı ve sağlıklı bir şekilde kullanılmasını hem de bu zaman dışında olumsuzluklara neden olmamasını sağlar.

Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak

www.buraktoprak.com
Facebook: @psikiyatristburaktoprak
Instagram: @psikiyatristburaktoprak
YouTube – Psikiyatrist Dr. Burak Toprak


Anahtar Kelimeler: