Lübnan ve Ürdün'de 'tecavüz yasası'nı gelinlikle protesto ettiler

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yer alan ‘ABAAD’ sivil toplum kuruluşu Lübnan ceza yasasında yer alan kurbanın tecavüzcüsüyle evlendirilmesi maddesini sahil boyunca asılan gelinliklerle protesto etti. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yer alan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırma Merkezi, sivil toplum kuruluşu Lübnan ceza yasasına yer alan 522. Maddeye karşı sıra dışı bir protesto düzenledi. Öte yandan, Ürdün, tecavüz ettikleri kişilerle evlenmeleri durumunda tecavüzcülere af getiren yasayı iptal etti.

Halk arasında ‘tecavüz yasası’ olarak da bilinen 522. maddeye göre tecavüze uğrayan kurban tecavüzcüsü ile evlendiği takdirde tecavüzcü suçundan muaf sayılıyor.

Reklam
Reklam

Yasaya karşı olanlar, yetkilileri yasayı yürürlükten kaldırmaya çağırıyor. 1940’li yıllarda yürülüğe giren yasayla ilgili parlamentoda yeniden bir görüşme yapılıyor.

ÜRDÜN'DE 'TECAVÜZCÜLERE AF YASASI' TEPKİLER ÜZERİNE İPTAL EDİLDİ

Hükümet, tecavüz ettikleri kişilerle evlenmeleri durumunda tecavüzcülere af getiren yasayı iptal etti. Yeni yasal düzenlemeye göre tecavüz suçunu işleyenler cezalandırılacak. Kadınlara, çocuklara ve engellilere karşı suç işleyenlerin cezaları artırılacak.

Ürdün hükümeti bu adımı insan hakları savunucuları ile Müslüman ve Hristiyan din insanlarının uzun süredir yürüttüğü kampanyalar sonucunda aldı.

Yasayı destekleyenler ise bunun "tecavüz mağdurlarının onurunu korumak" için gerekli olduğunu söylerken, iptalini talep edenler ise bunu "taş devrinden kalmış bir yasa" olarak niteliyordu.

Ürdün Ceza Kanunu'nda, 15-18 yaş arası kadınlarla cinsel ilişkiye girmek tecavüz olarak tanımlanıyor.

Reklam
Reklam

İptal edilen yasa ise bu yaştaki kadınlarla cinsel ilişkiye girdikten sonra onlarla evlenip 5 yıl evli kalan erkeklere af getiriyordu.

BATI'DA ÇOCUĞA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR NASIL CEZALANDIRILIYOR?

Yeni yasal düzenlemeye göre tecavüz suçunu işleyenlerin cezalandırılması sağlanırken; kadınlar, çocuklar ve engellilere karşı işlenen suçların cezaları da artırılıyor.

Benzer bir yasanın bulunduğu Lübnan'da da yasanın iptal edilmesine yönelik kampanya yürütülüyor.

Türkiye'de de geçen yıl benzer bir yasa tasarısı gündeme gelmiş, tepkiler ve kadınların TBMM önünde yaptığı eylemlerin ardından yasadan vazgeçilmişti



Anahtar Kelimeler: