Mide bulantısı nasıl geçer, mide bulantısı sebepleri nelerdir?

Baş dönmesi ve kusma gibi sonuçlar doğuran mide bulantısı neden olur, birçok faktöre bağlı olarak meydana gelen mide bulantısı nasıl geçer, mide bulantısını azaltmak için ne yapmak gerekir?

En ufak bir solunum olayının gerçekleşmesi için bile hücreler enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacın çok büyük bir kısmı dışarıdan alınan besinlerle karşılanır. İlk olarak ağızda fiziksel sindirime uğrayan besinler daha sonra yemek borusundan geçerek mideye doğru yol alır ve mideye ulaştıktan sonra asıl sindirim başlar. Mide içerisindeki sindirim kimyasal ve fiziksel olmak üzere ikiye ayrılır. Kasılıp açılan mide bunun yanı sıra salgıladığı sıvı sayesinde de sindirimi gerçekleştirir. Bu açıdan son derece hayati bir önem taşıyan midede herhangi bir problem meydana geldiği zaman vücutta birçok komplikasyon ortaya çıkabilir. Bu aksiliklere bağlı olarak en çok meydana gelen semptomlardan birisi de mide bulantısıdır. Bulantılar birçok farklı sebep yüzünden oluşabilir. Dolayısıyla tedavi yöntemleri de oldukça çeşitlidir ve bulantının ana sebebinin bulunması ve ona göre tedavi yöntemi uygulanması gerekir. Gelin mide bulantısı nasıl geçer önce bunu bir öğrenelim.

Reklam
Reklam

MİDE BULANTISI NASIL GEÇER?

l Genelde mide bulantısından önce ani bir sıcaklık basması hissedilir. Böyle bir durumda temiz ve ferah bir ortama geçmeniz bulantının şiddetiniz azaltacaktır.
l Nane çayı ya da papatya çayı içerek bulantı ve kusma şikayetlerini azaltabilirsiniz.
l Bol bol su içerek toksin maddeleri vücudunuzdan dışarı atmayı kolaylaştırabilirsiniz, bu sayede bulantı şikayetlerini engellemiş olursunuz.
l Limonata, zencefilli gazoz ya da herhangi bir ekşi içecekten birkaç yudum alarak şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilirsiniz.
l Yolculuk esnasında ya da hamileliğe bağlı bulantı yaşıyorsanız tuzlu çubuk kraker tüketebilirsiniz.
l Limon, nane, lavanta ya da zencefil koklayabilirsiniz.
l Papatya suyuna havluyu batırın ve bu havluyla karnınıza yirmi dakika kadar kompres uygulayın.
l Ihlamur demleyerek gün içerisinde birkaç çay bardağı içmeye çalışın.
l Zencefil köklerini su içine atıp kaynatarak günde 3-4 bardak tüketin.
l Bir bardak kaynar suyun içerisine 2-4 gram kadar anason tohumu ilave edin. 10 dakika beklettikten sonra için.

Reklam
Reklam

MİDE BULANTISI SEBEPLERİ NELERDİR, NEDEN OLUR?

1. Gribal enfeksiyon

Mide bulantısı nedenleri arasında en sık karşılaşılan faktörler soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlardır. Havaların soğuması ya da ani hava değişiklikleriyle birlikte salgın halinde ortaya çıkan bu enfeksiyonlar neticesinde vücutta gözlenen komplikasyonlardan birisi mide bulantısıdır. Enfeksiyon sebebiyle vücudun birçok yerinde çeşitli iltihapların oluşması ve vücudun bu iltihapları dışarı atmak istemesine bağlı olarak gelişen mide bulantısı oldukça rahatsız edicidir. Bu bulantı yüzünden sadece yetişkinlerde değil, aynı zamanda çocuklarda kusma da meydana gelebilir.

2. Gıda zehirlenmesi

Genelde tarihi geçmiş ürünler ya da sağlıksız koşullarda üretilen yiyecekler yüzünden ortaya çıkan zehirlenmeler, mide bulantılarına sebep olabilir. Zehirlenme neticesinde vücut, sağlıksız bazı organizmaları dışarı atmak için otomatik olarak mide bulantısı semptomunu ortaya çıkarır. Zehirlenme neticesinde sık ve seri şekilde kusma ile ishal problemleri gözlenebilir. Mide bulantısı halsizlik durumunu da beraberinde getirir ve bünye oldukça kısa bir süre içerisinde yorgun düşer. Bu yüzden en ufak bir zehirlenme şüphesinde bile doktora görünerek en hızlı çözüme ulaşmanız her zaman daha doğru olacaktır.

Reklam
Reklam

3. Ülser

Mideyle alakalı en sık rastlanan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan ülserin, küçük yaşlarda ortaya çıkma ihtimali bulunsa da büyük bir çoğunlukla yetişkinlerde gözlenir. Ülser neticesinde mide yapısı için uygun bir sıvı olan asit, mide kapakçığı açıldıktan sonra geriye doğru kaçar. Buna bağlı olarak mide içerisinde ciddi bir hareketlilik ve bulantı ortaya çıkar. Midedeki seri kasılıp gevşeme hareketleri mide bulantısının oluşumuna sebebiyet verir. Buna bağlı olarak yetişkinlerde kusma vakaları gözlenebilir.

4. Hamilelik

Gebeliğin ilk belirtilerinden biri olan mide bulantısı, ilk aylarda görülmeye başlar. Hormonların dengesizleşmesine bağlı olarak meydana gelen bu bulantılar genelde ilerleyen dönemde hormonlar dengeye oturduğu için ortadan kalkmaya başlar. İlk dönemde sürekli mide bulantısı olmasına rağmen kusamama şikayetine rastlanabilir.

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir merakı için bu konuyla alakalı tıbbi bir tedavi yönteminin olmadığını ve doktorların hamilelik döneminin hassasiyeti sebebiyle ilaç reçete etmediklerini belirtmek gerekir. Zira bu dönemde alınan her bir kimyasal madde bebeğin hem mevcut hem de gelecekteki sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği için hamilelerin bulantı problemi karşısında sabırlı olmaları beklenir.

Reklam
Reklam

5. Stres

Birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olan stres için çağımızın hastalığı demek yanlış olmaz. Büyüklü küçüklü çeşitli sonuçlara sebep olan birçok hastalığın altında yatan stres faktörü mide bulantısının da nedenlerinden biridir. Ruh sağlığı, midenin sağlıklı bir şekilde işlemesi için oldukça önemlidir. Kaygılı ve stresli bir durumda olan insan mide bulantısı ve ağrısı yaşayabilir.

6. Asitli içecekler

Mide yapısının bozulmasına sebep olan ve salgının nötrlük derecesini etkileyen asitli içeceklerin çok fazla tüketilmesi halinde mide zarar görür ve mide bulantısı başta olmak üzere çeşitli mide rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

7. Migren

Migren sadece baş ağrılarına değil, aynı zamanda mide bulantılarına da sebep olur. Eğer çok ilerlemiş bir migren söz konusu değilse genelde ilaç tedavisiyle sorun çözülebilir.

8. Yolculuk yapmak

Hava, kara ya da deniz yolu fark etmeksizin birçok insan yolculuk esnasında mide bulantıları hisseder. Bunun çözümü için yola çıkmadan önce bulantı önleyici hap alınabilir ya da yolculuk esnasında uyku hapları tercih edilebilir.

Reklam
Reklam

HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NE ZAMAN BAŞLAR?

Sabah bulantısı da adı verilen hamilelikteki bulantı veya kusma hamilelik belirtisidir. Tipik olarak semptomlar gebeliğin 4. ve 16. haftaları arasında görülür. Kadınların yaklaşık% 10'unda gebeliğin 20. haftasından sonra hala semptomlar görülür. Durumun ciddi bir formu hiperemezis gravidarum olarak bilinir ve kilo kaybına neden olur. Sabah bulantılarının nedeni bilinmemekle birlikte, insan koryonik gonadotropin hormonunun değişen düzeyleriyle ilişkili olabilir. Hamilelikten önce doğum öncesi vitamin almak riski azaltabilir. Hafif vakalar için yumuşak diyet dışında özel tedavi gerekli olmayabilir. Zencefilin yararlı olabileceğine dair sınırlı kanıt vardır. Kilo veren kadınlarda tüple beslenme gerekebilir.

PSİKOLOJİK MİDE BULANTISI NEDENLERİ NELERDİR?

Anksiyete, stres veya algılanan tehlikeye yanıt olarak ortaya çıkabilecek bir korku, dehşet veya rahatsızlık hissidir. Bir kişi endişeli olduğunda, beyni, vücudu yüksek bir alarm durumuna sokan nörotransmiterler adı verilen kimyasalları serbest bırakır. Bu süreç, algılanan bir tehdide yanıt olarak bedeni “savaşmaya veya kaçmaya” hazırlar. Bazı nörotransmitterler bağırsak mikrobiyomunu bağırsak içinde yaşayan mikroorganizmaların hassas dengesini bozabilecekleri sindirim sistemine girer. Bağırsak mikrobiyomundaki dengesizlikler bulantıya neden olabilir. Belli bir kaygı düzeyi, belirsizlik ve tehlikeye normal bir cevaptır. Bununla birlikte, bazı insanlar anksiyeteyi o kadar sık ​​yaşarlar ki, günlük yaşamlarına müdahale eder. Bu tür kaygıları olan kişilerde bir kaygı bozukluğu olabilir. Her biri bulantı ve diğer gastrointestinal semptomlara neden olabilecek birçok farklı anksiyete bozukluğu türü vardır.

Reklam
Reklam

MİDE BULANTISI NASIL TEDAVİ EDİLİR, MİDE BULANTISI İLACI NEDİR?

1. Midenin yıkanması
Zehirlenme neticesinde meydana gelen mide bulantısını ne geçirir diye düşünüyorsanız en iyi çözüm derhal hastaneye giderek uzman tarafından midenin yıkatılması olacaktır. Eğer mide bulantısı neticesinde kusmalar yaşandıysa genelde mideyi yıkatmaya gerek kalmaz. Fakat kusma meydana gelmiyorsa zehirli maddeyi dışarı atmak için midenin yıkanması ve vücudun zararlı organizmalardan arındırılması gerekir.

2. İlaçlar
Ani gelişen zehirlenmenin ilk etkilerini ortadan kaldırmak için yıkanan midenin ardından doktor tarafından gerekli görülmesi halinde ilaç tedavisi de uygulanabilir. Ayrıca ilaç tedavisinin gribal enfeksiyona ya da diğer komplikasyonlara bağlı olarak gelişen bulantıları için de uygulanması mümkündür. Genelde ilaç tedavisi sonrasında kısa vadede iyileşme gerçekleşir. İlaçlar hap ya da şurup şeklinde olabilir.

Reklam
Reklam

3. Ameliyat
Midedeki bir probleme bağlı olarak gerçekleşen mide bulantılarına ve sürekli kusmaya ne iyi gelir sorusunun yanıtı ne bazı durumlarda ameliyattan söz edilebilir. Eğer midenin fizyolojik yapısında ilaçla ya da diğer yöntemlerle tedavi edilemeyecek bir durum varsa cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Genelde ilerlemiş ülser vakalarında bu yöntem uygulanır.

SÜREKLİ MİDE BULANTISI NEDENLERİ NELERDİR?

Kusacakmışsınız gibi bir his oluşabilir. Bu bir durum değil, genellikle başka bir sorunun işaretidir. Birçok durum bulantıya neden olabilir. Hepsi olmasa da çoğu sindirim sorunudur. Sürekli veya kronik bulantı bir aydan daha uzun sürer. Bu süre zarfında, gelip gidebilir ve yalnızca günün belirli saatlerinde olabilir. Diğer durumlarda, neredeyse her zaman bulantı hissedebilirsiniz. Gastroözofageal reflü durumunda olduğu gibi, sürekli bulantı da zamanla kötüleşebilir. Akut bulantı bir aydan az süren bulantıdır. Birçok durumda, sadece birkaç gün sürer. Gastroenterit gibi enfeksiyonlar akut mide bulantısının yaygın nedenleridir. Hem sabit hem de akut bulantı kusmaya yol açabilir, ancak her zaman değil. Bulantı, sahip olduğunuz tek semptom olabilir veya birçok semptomdan biri olabilir. Sürekli bulantı nedenini teşhis etmek genellikle zordur. Kronik mide bulantısının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır: Hamilelik, Gastroözofageal reflü , Pankreatit (pankreasta iltihap), gastroparezi, hepatit, anksiyete bozuklukları, ülser, safrakesesi rahatsızlığı.

Reklam
Reklam

SÜREKLİ BAŞ AĞRISI VE MİDE BULANTISI NEDENLERİ

Migren baş ağrıları, kombine baş ağrısı ve mide bulantısının yaygın bir nedenidir. Migren bulantı, baş dönmesi, ışığa duyarlılık ve şiddetli baş ağrısı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Baş ağrısı ve bulantı ile ilişkili diğer durumlar arasında dehidrasyon ve düşük kan şekeri bulunur. Dehidrasyon, yeterince sıvı içmediğinizde ortaya çıkabilir. Düşük kan şekeri, aşırı alkol tüketimi, ilaç yan etkisi, ciddi karaciğer veya böbrek hastalığı , uzun süreli açlık ve hormonal eksiklikler gibi çeşitli nedenlerle gelişebilir . Diyabetiniz varsa, çok fazla insülin almak da düşük kan şekerine neden olabilir.

Baş ağrısı ve bulantıya yol açabilecek diğer durumlar şunlardır:

  • stres veya kaygı
  • Gıda zehirlenmesi
  • yiyecek alerjisi
  • yüksek tansiyon
  • diyabetik ketoasidoz
  • kızıl
  • boğaz ağrısı
  • alkol yoksunluğu deliryumu
  • labirintit
  • erken gebelik
  • soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlar
  • menenjit veya ensefalit gibi beyin enfeksiyonları
  • kafatası kırıkları
  • Colorado kene ateşi
  • malign hipertansiyon (arteriolar nefroskleroz)
  • kara dul örümceği zehiri nedeniyle zehirlenme (kara dul örümceği ısırıkları)
  • çocuk felci
  • şarbon
  • Ebola virüsü ve hastalığı
  • SARS (ciddi akut solunum sendromu)
  • sarıhumma
  • karbonmonoksit zehirlenmesi
  • son dönem böbrek hastalığı
  • sıtma
  • Addison krizi (akut adrenal kriz)
  • medüller kistik hastalık
  • Batı Nil virüsü enfeksiyonu (Batı Nil ateşi)
  • yetişkin beyin tümörü
  • beyin apsesi
  • akustik nöroma
  • endometriyozis
  • bademcik iltihabı
  • giyardiyaz
  • beşinci hastalık
  • sarsıntı veya subdural hematom gibi travmatik beyin yaralanmaları