Suudi Arabistanin Sinsi Suriye Plani Ortaya Cikti Haberleri

ANALİZ - Körfez’in Barış Pınarı tepkisi acziyetini perdeliyor

Barış Pınarı harekâtı sürecinde BAE-Suudi Arabistan ekseninin Arap Birliği’ni harekâtı “bir Arap devletinin topraklarının işgal edilip egemenliğine saldırı” olarak yorumlayan bir karar çıkarmaya zorlaması, başta Arap kamuoyu olmak üzere bölgede şaşkınlıkla takip ediliyor - Meseleyi Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde ele alan ve Türkiye’yi “işgalci” olarak suçlayan BAE-Suudi Arabistan ekseninin, İsrail’in (başta Filistin olmak üzere) tüm bölgede takip ettiği işgal siyaseti karşısında çoğu zaman sessizliğini koruduğu, bazen de Arap kamuoyunu yatıştırmak için cılız tepkiler verdiği biliniyor - Tüm bu gerçekler ortadayken BAE-Suudi Arabistan ekseninin Suriye toprağı olan Golan tepelerini ilhak eden, sık sık Lübnan ve Suriye’ye yönelik hava saldırıları düzenleyen İsrail ile birlikte hareket ederek Barış Pınarı harekâtı karşısında “Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik ortak endişeler ifade etmesi” şaşkınlığı daha da artırıyor - BAE-Suudi Arabistan ekseninin son dönemde Yemen’i bölmeye yönelik politikaları herkes tarafından bilinirken, “Suriye’nin toprak bütünlüğüne” yönelik endişeler ortaya koyması da ayrıca büyük bir tutarsızlık örneğidir - BAE-Suudi Arabistan ekseninin Arap Baharı sürecinde sürdürdüğü Türkiye karşıtı politikanın üç temel sebebi bulunmaktadır: Sünni İslam dünyasındaki liderlik iddiaları için en önemli tehdit olarak gördüğü Türkiye’yi Arap/İslam dünyasından izole etmek, İsrail’in güvenliğini sağlamak ve giriştiği iddialı dış politikada yaşadığı başarısızlıkları örtmek - Türkiye’nin hem askeri kabiliyetleri hem de diplomatik başarılarıyla Ortadoğu siyasetine ağırlığını koyması, BAE-Suudi Arabistan ekseninin bölgesel liderlik iddialarını geçersiz kılmıştır

Haber 2019-10-24 11:23:11

Üçlü Zirvede Suriye için siyasi çözüm umudu doğdu

Prof. Dr. M. Hakkı Caşın: - "Çankaya zirvesi hukuki ve insani bir başarı. Türkiye tarihi bir rol üstelenmiştir. Suriye'de siyasi geçiş süreci ile ilgili biraz daha umutlu bir hava ortaya çıktı. Suriye'nin kuzeydoğusundaki istikrarın temini ve İdlib bölgesinde anlaşmaların ve sükunetin sağlanmasına vurgu yapılması da önemli" - Prof. Dr. Alemdar Yalçın: - "Bu hassas bir denklem. Türkiye'nin güvenli bölge girişimini ısrarla yürütüp bölgede yapılmış olan Arap ve Türkmen etnik temizliğini tersine çevirmesi gerekir. Türkiye, Suriye sınırında kendisine dost grupları sağlaması gerekiyor" - Prof. Dr. Hasan Köni: - "Zirvede İdlib'te tampon bölge oluşturulması ile ilgili bir çözüm boyutu kabul edilmiş gibi görünüyor. Türkiye belki Suriye'nin kuzeyinde tampon bir alan kurup sığınmacıları oraya yerleştirebilir. Suriye'de, İsrail'e tehdit oluşturmayacak yani İsrail'i güvence altına alan bir yapı oluşturulursa ABD bu çözüm sürecine razı olabilir" - Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar: - "Suudi Arabistan'ın petrol üreten petrol tesislerinin İHA'larla vurulmasıyla petrol fiyatlarındaki oynama ve zirve ortaklarından İran'ın bu saldırıların müsebbibi olarak gösterilmesinin üçlü zirveye ayrı bir önem atfedilmesine neden oldu"

Haber 2019-09-18 11:44:16

Türkiye bu işin arkasını bırakmayacak

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: - (Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi) Türkiye, bu anlamda bu ortaya konulan çirkin, ürkütücü, korkunç, insanlık dışı, uluslararası hukuka aykırı bu işin arkasını bırakmayacak" - (Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararı) Ekonomiden Suriye konusuna, terörle mücadeleye kadar gerçekten zor meselelerle karşı karşıya kaldığımız bir süreçte kimse andımız üzerinden hükümete bir şekilde ayar vermeye kalkmasın" - "(AK Parti-MHP ittifak görüşmeleri) Seçim ittifakı da Cumhur İttifakı meselesinden ayrı ele aldığımız bir konudur. Cumhur İttifakı'nın ruhunu korumak ama yerel seçimlerde de bir iş birliği yapılması için samimiyetle bir gayret sarf etme noktasındayız. Bu samimiyetle her iki taraf da bu iradeyi korumaktadır"

Haber 2018-10-20 14:09:39

Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmadan önce bir televizyondaki son konuşması ortaya çıktı!

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmadan bir süre önce Suriye konusunda katıldığı bir televizyon programında yaptığı son konuşma yayına verildi. Konuşmasında Suriye meselesinde Suudi Arabistan'ı eleştiren Kaşıkçı, "Suudi Arabistan Suriye'de demokrasi ve özgürlüğe giden değişimin yaşanması konusuna hevesli değildi. Suudi Arabistan Türklerle, Suriye'de iş birliği yapmadı. Katar ve Suudiler, Suriye’de çekiştiler. Bunların bedelini hem Suriye devrimi hem de Riyad çekiyor." ifadelerini kullandı.

Haber 2018-10-20 00:29:24

Diğer Haber Etiketleri

Suudi Arabistan’ın sinsi 'Suriye' planı ortaya çıktı

Arap kaynakları, Suudi yetkililerinin kendi gözetimleri ve desteği altında askeri bir kabile ordusu kurmak için kuzey Suriye'deki aşiret şeyhleriyle görüşme halinde olduğunu ortaya koydu.

Haber 13-06-18 18:25