Şirince gezilecek yerler - Detaylı Şirince gezi rehberi

Sen köysen bizim daha önce gördüklerimiz neydi Şirince ? Sana köy demeye utanıyor insan. O ne zarafet, o ne estetik! İzmir'in en turistik yerlerinden olan Şirince gezilecek yerler yaz kış ziyaretçilerini ağırlıyor.

Zaten turistik olan Şirince Köyü, Mayaların kehanetine göre 2012'de kıyamet kopacak ve kurtulan iki yerden biri olacaktı. O dönem bilinirliği iyice arttı, adını duymayan kalmadı. Kimisi uzun tatiller için tercih ediyor Şirince'yi, kimisi kısa hafta sonu kaçamakları için. Yazın aşırı kalabalık halini sevmeyenler, kışın kafa dinlemeye geliyor. Her haliyle güzel Şirince gezilecek yerler listemiz huzurlarınızda...

Reklam
Reklam

ŞİRİNCE İLE İLGİLİ HAP BİLGİLER

Şirince'de yeme-içme
Köyde eski konakları restore edip cafe ve restoranlara dönüştürmüşler. Bu mekanlarda bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Şirince diyince şarapları akıllara geliyor. Köyde bulunan mahzenlerde envai çeşit şarabın tadına bakabilir, alış veriş yapabilirsiniz.

Şirince'de konaklama
Yine eski konaklardan çevrilme öyle güzel butik oteller var ki Şirince'de. Muhakkak konaklamanızı öneririm.

Şirince'ye ne zaman gitmeli?
Yazın aşırı kalabalığından hoşlanmıyorsanız Nisan-Mayıs ya da Eylül-Ekim aylarında gitmenizi öneririm. Hava sıcaklıkları da daha konforlu gezmenize olanak sağlayacaktır.

Şirince'de ne kadar kalmalı?
Yalnızca gezmek için gidecekseniz Şirince Köyü'nü yarım günde çok rahat gezersiniz. Bölgedeki diğer yerleri de gezmek ve burada konaklamak isterseniz 3 gün ideal olacaktır.

Araç kiralamak gerekir mi?
Köy içinde araca ihtiyacınız olmaz. Ama Selçuk'ta bulunan Efes Antik Kenti ve diğer gezilecek yerleri görmek isterseniz araçla çok daha rahat ulaşım sağlarsınız.

Reklam
Reklam

ŞİRİNCE NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Şirince İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı bir köy. Şirince’ye havayoluyla ulaşım sağlamak isterseniz köye en yakın havaalanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. İzmir’de indikten sonra önce Selçuk ilçesine ulaşıp; buradan minibüse binerek Şirince’ye ulaşabilirsiniz.

Bireysel araçla, İzmir-Aydın otoyolu üzerinden Şelçuk yönüne devam edip Selçuk-İzmir otoyoluna girip Şht. Er Yüksel Özülkü Cd. üzerinden Şirince yönüne gidebilirsiniz.

İzmir - Şirince arası 87 km
Selçuk - Şirince arası 7 km

ŞİRİNCE HAKKINDA

Şirince'nin adı
Köyün adı eskiden Çirkince'ymiş. Kuruluşu M.S 5 yy’a dayanan Şirince Köyü İzmir’in kurtuluşu ile boşaltılıp, yerlerine Selanik, Kavala’dan gelen mübadiller sayesinde Türk köyü olmuş.

O dönem Şirince’nin Rumca ismi Kırkınca/Çirkince’ymiş. Efes’ten gelen Rumlar köye 40 hane kurmuş, bu yüzden köye Kırkınca demişler. Köy, halk için o kadar özel bir yermiş ki kimsenin bilmesini istemiyorlarmış. Köy’de üretilip Efes’te sattıkları ürünlerin nereden getirildiğini soranlara Çirkince bir yerden diye cevap verdikleri için köyün bir diğer adı da Çirkince olarak anılıyormuş. Ama eski İzmir valisi Kazım Dirik Paşa’nın “böyle güzel bir yer çirkin olamaz, olsa olsa Şirince olur” demesiyle bugünkü ismini almış.

Reklam
Reklam

Şirince'nin tarihi
Köye ilk yerleşen insanların İS 5. yüzyılda Efes limanının Kuşadası’na doğru çekilmesinden sonra olduğu döneme denk geldiğine inanılıyor. Başka bir söylenti, köye ilk yerleşenlerin Aydınoğulları tarafından serbest bırakılıp sürülmüş olan köleler olduğu. Hatta çirkince ismini de dikkat çekmesin diye bu kölelerin koyduğuna inanılıyor. Şirincedeki en eski yapı Helenistik dönemden kalma şimdilerde halk tarafından bilinen Manastır.

Mayaların Şirince kehaneti
Maya takvimine gore 21 aralık 2012 yılı günü kıyametin kopacağı ama bundan nasibini almayacak 2 yerden birinin Şirince olduğuna dair bir iddia ortaya atılmıştı. Öyle ki Şirince'ye akın akın insan gitti, köyü tanımayan bilmeyen kimse kalmadı. Kısaca bir deli bir kuyuya taş attı, kırk akıllı da çıkaramadı. Tüm bu olanlarsa Şirince'nin ününe ün katmasına ve bir turizm gözdesi olmasına yaradı.

ŞİRİNCE GEZİLECEK YERLER

NESİN MATEMATİK KÖYÜ

Şirince gezilecek yerler listemizdeki Nesin Matematik Köyü, matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumu. Nesin Vakfı'na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine Ali Nesin ve Sevan Nişanyan öncülüğünde Mayıs 2007'de kuruldu. Köyde bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve kamplar düzenleniyor. İlköğretim düzeyinde eğitimlerden ileri seviyede araştırmalara kadar her türlü matematiksel etkinlik yer alıyor.

Reklam
Reklam

SAINT DIMITRIOS KİLİSESİ

Şirince Köyünün girişinde, tepe üzerinde bulunan bu kilise XIX. yüzyılda Şirincede yaşayan Rumlar tarafından yaptırılmış. Kilisenin kitabesi günümüze gelemediğinden gerçek ismi bilinmiyor. Kurtuluş Savaşından sonra mübadele sonucunda Yunanistan'dan gelen göçmenler tarafından bu kilisenin cami olarak kullanıldığı, çarpık bir mihrap izinden anlaşılıyor. Şirince gezilecek yerler içinde bulunan kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.

ST. JOHN BAPTIST KİLİSESİ

Kubbeli Kilise olarak da anılan yapının, üzerinde bulunan kitabeye göre; Vaftizci Yahya adına, Heliapolisin kutsal rahibinin emri ve Siphnoslu Kallinikosun yardımlarıyla 1805 tarihinde yaptırıldığı biliniyor. 1800 depreminde yıkılan eski kilisenin üzerine inşa edildiği düşünülen Aziz John Baptist Kilisesi Şirince gezilecek yerler diyince akla ilk gelen yerlerden.

TİYATRO MEDRESESİ

Gönüllülük ilkesiyle kurulan ve bir sanat girişimi olan Tarihi Medrese, tiyatro ile köklü bir geleneğe ait olan medrese formunun birleşimi. Kurum kendisini ‘‘Tiyatrocular için sınırlarını fark edebilecekleri, aşabilecekleri bir merkez’’ olarak tanımlıyor. Şirince’nin mimari dokusuna uygun olarak inşa edilen mimarisiyle de sanat severler tarafından büyük beğeni topluyor.

Reklam
Reklam

ŞİRİNCE KÖYÜ SOKAKLARI

Tarihi konakların olduğu dar sokaklarda turlayıp, köyün kendine has havasını hissetmeyi ihmal etmeyin. Yöresel ürünler, hediyelik eşya satan tezgahlardan alışveriş de yapabilirsiniz.

HODRİ MEYDAN KULESİ

Şirince’nin üst ucunda bulunan Hodri Meydan Kulesi, köy manzarasına hakim bir tepede bulunuyor. Hodri Meydan Kulesi 2010 yılında, Sevan Nişanyan tarafından inşa ettirildi. 12,5 metre uzunluğundaki kulede, “Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildi” yazıyor. Kuleye giriş ücretsiz.

TAŞ MEKTEP

Şirince gezilecek yerlerden biri de Taş mektep. Taş Mektep, ilk olarak 1906 yılında, bir eğitim kurumu olarak açılmış. 1921-1922 eğitim-öğretim yılına kadar Rum Mektebi olarak hizmet vermiş. 2012 yılından beri müze olarak hizmet veren binada, Osmanlı Devleti’nin Tanzimat’tan Cumhuriyet’e kadar eğitimdeki yenileşme gayretlerini, Cumhuriyet döneminin zorlukları içerisinde gayretle sürdürülmeye çalışılan idealist eğitiminin izlerini; belgeler, objeler ve fotoğraflar aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Müzede ayrıca Şirince Köyü ile çevresinin tarihi ve kültürüyle ilgili detaylı bilgiler de bulunuyor.

Reklam
Reklam

BONUS
Şirince çevresinde gezilecek yerleri de listenize dahil edebilirsiniz. Efes antik kenti, Meryem Ana Evi, Artemis tapınağı, İsa Bey Camii, Çamlık buharlı lokomotif müzesi ile bölgeyi daha detaylı gezebilirsiniz.