Bilim kurulu, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından COVID-19 hastalığıyla mücadele amacıyla 10 Ocak 2020 tarihinde kurulmuş olan bir danışma kuruludur. Bu kurul; enfeksiyon, göğüs hastalıkları, viroloji, mikrobiyoloji, iç hastalıkları ve yoğun bakım gibi alanlarda üniversitede akademisyen olarak çalışan bilim insanlarından oluşur. Bilim kurulunun başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olan Fahrettin Koca’dır. Bilim kurulu 38 kişiden oluşmaktadır. Kuruluşundan beri her gün Sağlık Bakanlığı binasında toplanan bu kurul, pandemi ile ilgili kararlarını kamuoyu ile paylaşmaktadır. Bu kurulun önemli görevlerinden biri de medyada yayılan bilimsel olmayan bilgiler konusunda vatandaşı uyarıp doğru bilgilendirmeyi yapmaktır. COVID-19 ile mücadelede bilgilendirme kitapçığı hazırlayan bilim kurulu, bu kitapçığın tüm sağlık birimi ve kamu kurumlarına dağıtımının yapılmasını sağlamıştır.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, yaz tatili ve Kurban Bayramı'nın etkisiyle koronavirüs vaka sayılarında artış yaşandığını belirtti. Turan, Bir artış var ve biz de ona göre aksiyon alıyoruz. Bu nedenle yoğun bakım ve servis yataklarımız da artırdık. Yüzde 30'un artışında bayramın etkisi var, tatilin etkisi var, kalabalıkta fazla geçirilen zamanlar var. Semptomunuz varsa kalabalığa girmemelisiniz. Kendinizi izole etmelisiniz, maske takmalısınız'' diyerek uyarılarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, son günlerde dünyayı sarsan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) hakkında Mynet’e özel açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Levent Yamanel, maymun çiçeği virüsünün 1-2 haftalık kuluçka süresi olduğunu bu sürede belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de görülmeyen maymun çiçeği hastalığına karşı maske ve mesafenin önemli olduğunu vurguladı.
Koronavirüs vaka sayılarındaki düşüşün ardından birkaç gündür yeniden artışın yaşanması vatandaşlar arasında Covid-19 ve tedbirlerin son durumu ile ilgili merak uyandırdı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan vakalardaki artışın bayram ziyaretleri ve kalabalık kutlamalardan kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Düşüş beklentisi ile alakalı ise "Bir ya da iki hafta sonra yine binin başlarındaki rakamlara doğru yol alabileceği kanısındayım." dedi.
Son dakika haberi: Uzun süredir hayatımızda önemli bir yer tutan maskelere veda edildi! 3 yıl süren maske dönemi sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında canlı yayında açıklamalarda bulundu. Kritik toplantıdan sonra kapalı alanlarda maske zorunluluğu kalktı. Toplu taşımada ise vaka sayısı 1000'in altına düşene kadar maskelere devam edilecek. İşte son dakika haberinin detayları...
Maske yasağı gündemde yer alan konular arasında bulunuyor. Bilim Kurulu toplantısından sonra vatandaşlar, Otobüste, metrobüste ve metroda maske zorunluluğu kalktı mı? sorusu sorulmaya başlandı. Günlerdir beklenen Bilim Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda milyonları ilgilendiren pek çok konu görüşüldü. Toplu taşıma otobüs, metro ve metrobüste maske yasağı kalktı mı araştırılmaya başlandı. İşte otobüs, metro ve metrobüste maske yasağı kalktı mı sorusunun ayrıntılı cevapları!
Bilim Kurulu toplantısı ne zaman? Bilim Kurulu toplantısı ertelendi mi? En kritik Bilim Kurulu toplantılarından birisi olacağı ifade edilen toplantının ne zaman yapılacağı merak ediliyor. Maske yasaklarının kaldırılmasının beklendiği Bilim Kurulu toplantısı ne zaman? Toplantının 20 Nisan'da yapılacağı duyurulmuştu. Peki; Bilim Kurulu toplantısı ertelendi mi?
Maske yasağı kalkıyor mu sorusu son günlerin en merak edilen konuları arasında yer alıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca' başkanlığında toplanacak olan Bilim Kurulunda maske yasağının kalkması konuşulacak. Bakan Koca maske takma zorunluluğunun kalkacağının sinyali verilmişti. Okul, otobüs, metrobüs gibi kalabalık ve kapalı ortamlarda hala maske takılıyor. Bilim Kurulu Toplantısında maske yasağının kalkıp kalmayacağı netlik kazanacak. İşte detaylar!
Sağlık Bakan Fahrettin Koca, çarşamba gününü işaret ederek "Bilim Kurulu'muzda salgında gelinen noktayı ve mevcut tedbirleri ele alacağız. Kanaatimce Bilim Kurulu'nun en önemli toplantılarından biri olacaktır" açıklamasını yaptı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 'en önemli Bilim Kurulu toplantısı' diyerek birçok insanı heyecanlandırmıştı. Bu açıklama sonrasında vatandaşların aklına, "Maske zorunluluğu kalkıyor mu?" sorusu gelmişti. Bilim Kurulu Üyesi Necmi İlhan önümüzdeki hafta yapılması beklenen Bilim Kurulu toplantısıyla ilgili detayları vererek hangi kararların alınacağıyla ilgili ilk ipucunu verdi. İşte Türkiye'nin merak ettiği sorunun cevabı...
Sağlık Bakanlığından yapılan son dakika açıklamasında, "23 Şubat 2022 Çarşamba günü yapılması planlanan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı ile COVID-19 pandemisiyle mücadele ve kısıtlamaların yeniden değerlendirilmesi konulu basın açıklaması, 1 Mart 2022 Salı gününe ertelenmiştir." denildi.
Koronavirüsle mücadele devam ederken maske kullanımı konusunda önemli gelişmeler yaşanması bekleniyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu bugün toplanıyor. Türkiye’de aşılama oranının artması sonrasında kademeli olarak normalleşmeye geçişin adımlarını atmaya başlayacak. İşte maske kullanımı konusunda son dakika haberinin detayları…
Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Kritik toplantının ardından 5 maddelik yazılı açıklama yapıldı. Bakan Koca, "Omicron varyantı kaynaklı vakaların en yüksek olduğu İstanbul'da vaka sayıları son 10 günde %62 oranında azalmıştır." ifadelerini kullandı.
Koronavirüste artan vakalar herkesi tedirgin ederken, önümüzdeki aylar için umut veren bir açıklama geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yazın rahat geçeceğini belirtti ve nedenlerini sıraladı. "Yazın gelmesiyle birlikte zaten vaka sayılarında düşme beklenen bir durum" diyen Özlü, şöyle devam etti: Virüsün hastalık yapıcı özelliğinin azalması, toplumsal bağışıklığın artması... Bunlar bir araya geldiğinde ben bu yazın çok daha rahat geçeceğini umut ediyorum.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Omicron dalgasının sona ermesi kuvvetle muhtemel dünyada baskın hale gelecek yeni varyantın ortaya çıkmasına bağlı olacaktır.” dedi. Mynet.com’a özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yamanel, Omicron’un BA.2 alt grubunun bulaşma hızına vurgu yaparak, maske – mesafe ve hijyen kurallarına maksimum seviyede uyulması gerektiğinin altını çizdi.
Polonya’da koronavirüs salgınında ülkeyi alarma geçiren bir olay yaşandı. Başbakan Mateusz Morawiecki’ye bağlı olarak görev yapan 17 kişilik Covid-19 Bilim Kurulu’nun 13 üyesi istifa etti. İstifa gerekçesi olarak salgınla mücadele tavsiyelerinin herhangi bir karşılığı olmadığı belirtildi.
Koronavirüs farklı varyantlarla gündeme gelmeyi sürdürürken ilk ölümün meydana geldiği İngiltere'de Omicron alarmı devam ediyor. Türkiye'de de Omicron varyantı sebebiyle vaka artışı yaşanırken, son olarak ortaya atılan "Delmicron" varyantı vatandaşları paniğe sevk etti. Peki Delmicron var mı, yok mu? Delmicron varyantı yalan mı? İşte Bilim Kurulu üyesinin açıklamaları...
Son dakika haberine göre Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Bakan Koca Omicron tedbiri ile ilgili yaptığı açıklamada, "Belirlenmiş aşı takvimi üzerinden üç aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız hatırlatma dozunu olabilirler." dedi.
Bilim Kurulu toplantısının tarihi merak konusu oldu. Toplantıda alınan kararlar Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından paylaşılıyor. Peki Bilim Kurulu toplantısı ne zaman? Bilim Kurulu toplantısı saat kaçta? İşte merak edilenler...
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yaptığı açıklamada; "Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiye kararıyla açık görüşler uzun bir aranın ardından 1 Aralık Çarşamba günü başlayacak." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplanacak. Toplantıda aşılamadaki son durum, varyantlar, yerli aşı, vaka sayıları gibi konuların ele alınması bekleniyor. Toplantı sonrasında, toplantıda alınan kararların açıklanması için gözler Bakan Koca'da olacak. İşte detaylar...
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, koronavirüs salgınında epidemiyolojik verilere göre, Avrupa'da vaka artışı olduktan genellikle 2-3 hafta sonra Türkiye'de de vakaların arttığını söyleyerek, "Benim endişem; Türkiye'de de bir süre sonra, özellikle aralık ayına doğru vaka artışını artık 25-30 binlerde tutamayacağız, biraz daha yükselmeye başlayacak" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 2 doz aşı olanların antikor seviyesinin ömür boyu yüksek düzeylerde kalmayacağını belirterek "3'üncü doz aşılama bu nedenle hem Türkiye'de hem de dünyada oldukça önemli. Aşısı tamamlanan grubu yüzde 75'in üzerine çıkarırsak, salgının kontrolü bizim elimize geçecek" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.30’da Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanacak.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yayınladı. Yazılı açıklamada Bilim Kurulu üyelerine "Okullar açık kalacak mı?" sorusunun çok fazla geldiği belirtilirken, "En net şekilde ve kararlı bir tavırla okullarımızın kapanmasının asla gündem olmayacağını bir kez daha ifade ediyoruz" denildi. Yazılı açıklamada Bakan Koca gençlere çağrıda bulunarak, "Bugün sorumluluk alma, ön safhada mücadele etme sırası gençlerimizdedir." ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, gençlerin aşı olmaları gerektiğini belirterek, “Bilindiği üzere şu anda aktif vakalarımızın yüzde 40'ını 23 yaş altındaki gençlerimiz oluşturuyor. Gençlerimiz eğitim, iş yaşantısı, ulaşım ve sosyal yaşantı gibi faktörler dolayısıyla günlük hayat içerisinde en aktif olan grubumuz” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada "Aşının yaygınlaşması ile birlikte artık üniversiteler dahil okulların en son kapanan değil, asla kapanmayan kurumlar olması konusunda ısrarlıyız." denildi. Öte yandan Bakan Koca açıklamasında "Gebelerimizin hastalığa yakalanmalarında artış yaşanmıştır. Bu, salgının seyrinde yeni bir durum. Anne adaylarımız tereddüt etmeden aşılarını olmalılar." çağrısı yaptı.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, okulların açılmasıyla çocuklar arasında sıkça görülmeye başlanan Norovirüs hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, ishal ve kusma ile ortaya çıkan Norovirüs hastalığının da tıpkı Kovid gibi hızla bulaşabildiğine dikkat çekerek "Salgın yapabilir" dedi. İstanbul'da aşırı kalabalıkların oluşmaya başladığına da işaret eden Prof. Dr. Yavuz, bunun da Kovid dahil pek çok virüs hastalığı için besi yeri ortamı oluşturduğuna dikkat çekti.
Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs tedbirleri kapsamında aşısızlara yönelik PCR testi yaptırma zorunluluğunun başladığı ilk gün kendi hastanelerinde yoğunluk yaşandığını söyledi. İlhan, "PCR zorunluluğu olması aşılanma hızını artırabilir. Bu dönemde, eylül ayında özellikle aşılanmanın daha hızlanacağına inanıyorum" dedi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, okulların açılmasıyla birlikte koronavirüs aşısının 12 yaş altındaki çocuklara da yakın zamanda uygulanabileceğini belirterek, "12 yaş altına kadar mRNA aşılarının da çalışmaları var. Toplumdaki virüs yükünü azaltmak için toplumda aktif olan grubun aşılanma gerekliliği ortada" dedi.
Son dakika haberine göre Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanıyor. Yüz yüze eğitimin başlamasına az bir süre kala gerçekleşecek toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar'ın da katılacağı belirtildi. Toplantı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapacak.
CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının kararıyla oluşturulan “Orman Bilim Kurulu”, Sosyal Demokrat Belediyeler Derneğinin (SODEM) sekretaryasında ilk kez çevrim içi olarak bir araya geldi. Orman ekolojisinden iklime çevre hukukundan şehir planlamaya kadar farklı alanlardan 13 uzman ve akademisyenden oluşan Orman Bilim Kurulu, ormanların korunması ve yaşatılmasına yönelik çalışmalarında yerel yönetimlere danışmanlık yapacak.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüse yakalananların yaş oranının giderek düştüğünü ve özellikle 25-35 yaş aralığında hastanelere daha çok hasta yatışı olmaya başladığını belirtti.
Milyonlarca öğrencinin ve velilerin gündeminde okulların ne zaman açılacağı ve eğitimin yüz yüze olup olmayacağı sorusu yer alıyor. Son zamanlarda vaka sayılarında görülen yükselişle, önümüzdeki eğitim döneminde de eğitimin uzaktan gerçekleşme ihtimalinin olduğu tartışılıyordu. Konuya ilişkin net açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, geçtiğimiz yıl çok seyrek görülen grip vakalarında bu yıl artış yaşanabileceğini söyleyerek, "Geçen yıl kovid nedeniyle alınan önlemler, grip salgını da önledi. Ama bu yıl önlemler gevşedi. Grip açısından bu yıl daha uyanık olmalıyız." dedi. Prof. Dr. Yavuz, okulların açılabilmesi için 12 yaş üzeri çocuklara aşılama gerekebileceğini, çocukların aşılanmadığı ülkelerde çocuk vakalarda artış yaşandığını da sözlerine ekledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca kısıtlamalarla ilgili, "Buna mecbur kalacağımız bir seyir şu an için yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez." dedi. Bakan Koca ayrıca, "Aktif vakalarımızın yaklaşık yüzde 87’si aşısı tamamlanmamış kişiler." diyerek vatandaşlara aşı olmaları çağrısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Kovid-19 ile mücadelede aşı, maske ve mesafenin önemine dikkati çekerek, "Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Vatandaş da eğer üzerine düşeni yapmaya hazırsa biz güzel bir sonbahara 'merhaba' diyebiliriz. Ama şu anki veriler sonbahar ayının biraz zor geçeceğini söylüyor. Çünkü vakalarımız hızla yukarıya doğru tırmanmaya başladı." dedi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 3'üncü doz Kovid-19 aşısını yaptırdığını duyurdu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Koca, "Aşılamada istediğimiz ivmeye ulaşmadığımız illerimiz için yeni uygulamalarımız olacak. Ülke genelinde kapsamlı bir program uyguluyoruz. Bu programı daha dinamik hale getireceğiz" dedi. Koca, "Bakanlığımız tüm ülkeler ile görüşerek karşılıklı sertifika anlaşması imzalamaktadır. Anlaşma imzalanan ülkelerde aşı sertifikalarımız karşılıklı olarak tanınıyor" ifadelerini kullandı.
Koronavirüsle mücadelede önemli kararların alındığı Bilim Kurulu toplantısı saat 16.30'da yapılacak. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 18.00'de açıklamalarda bulunacak.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, hastalığı geçiren kişilerde tek doz aşı uygulamasının, literatürdeki bilgiler ışığında alınan bir karar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Turan, "Sonuçta hastalığı geçirenlerin virüse karşı bir hafızaları var. Yani vücudun geçirdiği hastalıklara bağlı bağışıklık olduğu için tek doz aşının yeterli olacağı ile ilgili elimizde bulunan literatürdeki bilgiler ışığında alınmış bir karar bu" dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Kurban Bayramı tatilinde koronavirüs tedbirleri kapsamında farklı kısıtlama düşünülmediğini söyledi. İlhan, "Bayram ile ilgili şu anda bir kısıtlama öngörülmüyor. Ortamların temiz hava ile havalandırılması, çok kalabalık ve kapalı yerlerde maske takılması ile birlikte aşının da hızlı gitmesi ile bir kısıtlama olmayacağını düşünüyorum" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs aşılamasında 1 Temmuz'da başlayan 3. doz uygulamasıyla ilgili olarak "Bilim Kurulu'nun dün aldığı bu kararın hiçbir bilimsel açıklaması yok. Bilimsel verilerden vazgeçtim artık mantıki bir izahı da yok." açıklamasını yaptı. Konuyla ilgili Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise 3. doz aşının antikor yanıtını yeniden uyarmak için gerekli olduğunu belirtti.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşının yan etkilerine yönelik incelemelere ilişkin bilgi verdi. Kara, Türkiye'de uygulanan inaktif ve mRNA Kovid-19 aşılarında şişlik, kızarıklık, ağrı gibi yan etkiler oluştuğunu belirtti. Kara, "Çok ciddi anlamda, gündelik yaşamı etkileyecek kadar yan etki ise çok daha nadir" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında gerçekleşen Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ne zaman yapılacağı merak ediliyor. Bilim Kurulu'nun yeni gündemi aşılama programı ve yerli aşı olacağı öngörülüyor. Peki Bilim Kurulu saat kaçta toplanacak? Bilim Kurulu toplantısı ne zaman? İşte ayrıntılar...
Son dakika haberine göre, Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.30’da video konferans yöntemiyle toplanacak.
Koronavirüs Bilim Kurulu, 16.30'da toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapacak.
17 Mayıs tarihinde başlayan Kademeli Normalleşme sürecinin 1 Haziran tarihinde sona ermesi bekleniyor. Vatandaşlar merakla Kabine Toplantısı ne zaman sorusunu araştırmaya koyuldu. Yakın zamanda gerçekleşecek toplantıda kafe, restoran, okullar gibi konular ile ilgili gündemler yer alacak. Toplantı sonrası hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasakları hakkında da değerlendirmeler yapılacak. Peki Kabine Toplantısı ne zaman? Sokağa çıkma yasağı kalkacak mı? İşte yanıtı...
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, "Aşının olumlu etkilerini bu üçüncü pikte yaşadık. Aşılanmış bireylerin yoğun bakım ihtiyacı hemen hemen yok denecek kadar azdı. Bu da çok önemli bir durum" dedi. Bireysel önlemlerin bir süre daha edeceğini belirten Turan, "Kapanmalar gibi daha şiddetli kararlar almaya, aşılama sürecini doğru yönetirsek gerek kalmayabilir." şeklinde konuştu.
BioNTech şirketinin kurucu ortağı olan Prof. Dr. Uğur Şahin’in de katılacağı Bilim Kurulu toplantısı, binlerce vatandaş tarafından merak ediliyor. Salgının kontrol altına alınması ve tedbirler konusunda izlenecek yolun uzmanlar tarafından belirlenerek Cumhurbaşkanlığına sunulduğu toplantının tarihi belli oldu.