Türkiye sigorta sektörü; yüksek devlet teşviki, fon getirileri ve vergi avantajı ile diğer birikim araçlarından ayrılarak, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) alanında önemli bir düzenlemeye hazırlanıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) sonbaharda devreye alınması beklenirken, ilk etapta 9,5 milyon kişinin sisteme dahil olması öngörülüyor. Böylece emeklilikte tasarruf tutarının da 3 katına yükseleceği dile getiriliyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıların fon tutarı ve devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü ile Otomatik Katılım Sistemi (OKS) devlet katkısı ve katılımcı fon tutarı büyüklüğü ilk çeyrekte 903 milyar 124,3 milyon liraya yükseldi.
Kredide 'BES teminatlı' yeni dönem başladı! Buna göre bireysel emeklilik sözleşmesi kredi teminatı olacak. Bu uygulamayla kredi çekebilmek bankaların istediği belgelerden olan kefil, maaş bordrosu, gelir belgesi, gayrimenkul ve araç teminatı gibi prosedürlerin 'BES' sayesinde esneyeceği belirtiliyor. Ancak BES'teki sözleşme teminat olarak gösterildiğinde BES iptal edilemeyecek ve sistemden çıkış olamayacak.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde sözleşme sonlandırılmadan birikimlerin yüzde 50'sine kadar olan kısmı, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim harcamaları için kullanılabilecek.
Yeni tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemi gelecek yıl yürürlüğe konacak. Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak. Konuyla ilgili yasal düzenlemenin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde çıkarılması hedefleniyor.
Çalışan her insanın belli bir iş günü ve yaş sınırını doldurduktan sonra emekli olma hakkı vardır. Emeklilik hakkı gerekli şartları yerine getirdikten sonra hangi sigorta türüne bağlı olarak çalıştığına göre verilir ve emekli olan kişiye maaş bağlanır. Bunun dışında otomatik katılım sistemleri ile oluşturulan bireysel emeklilikler de vardır. Bireysel emeklilik şartları anlaşma yapılan kuruma göre değişiklik gösterebilir.
Özel sektörde çalışan vatandaşlar ile çeşitli sebeplerden ötürü devlet tarafından ödeme alan kişilerin farkında olmadan bankalarda birikmiş paraları olabiliyor. Peki bunu nasıl öğreneceksiniz? İşte e-Devlet birikmiş para sorgulama ekranı...
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ilgisi her geçen gün artıyor. Fon büyüklüğü 440 milyar lirayı aşan BES’te 2022 yılında en çok para getiren hisse fon getirileri olurken uzmanlar 2023 yılında ise ‘altın’a dikkat çekiyor. Altın fonlarında en yüksek getirinin yıllık yüzde 46 olduğunu belirten uzmanlar, “2023 yılında değerli metallere olan ilginin artacağını düşünüyoruz. Bu nedenle altına olan ilgi fon sepetlerini de ön plana çıkacaktır” diye yorumda bulundu.
Bireysel Emeklilik Sistemi tam olarak rahat bir emeklilik dönemi geçirmek isteyenlerin çalışma hayatları boyunca birikim yapmasına yardımcı olur. Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı olan Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemine denir. Devlet katkısının da söz konusu olduğu bu emeklilikte sisteme yatırılan her katkı payı belli bir ek tutar olarak kişinin hesabında birikir. Peki, bireysel emeklilikten emekli olanlar ne kadar maaş alıyor?
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, "BES’te uzun süre kalan mutlaka kazanıyor. 5 ve 10 yıllık dönemlere bakıldığında, emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi, TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha yüksek." ifadelerini kullandı.
E-Devlet üzerinden yeni hizmetlerin duyurulmasıyla birlikte yeni haberler gelmeye devam ediyor. Çoğu vatandaşın kullandığı e-Devlet'te aklınıza gelmeyen alacağınız olabilir. E-devlet'ten alacaklarınızı ve biriken paraları nereden alabilirsiniz? İşte haberin detayı...