Edirne Kırmızısı Haberleri

Efsane renk Edirne kırmızısı ekolojik ürün sevenlerin tercihleri arasına girdi

Osmanlı döneminde formülü casusluk olaylarına konu olduğu için "efsane renk" olarak anılan, kök bitkiden elde Edirne kırmızısı (Rouge d'Adrinople), ekolojik kıyafet sevenlerin tercihleri arasına girdi.

Yurthaber 20-11-2023 11:27

Atıl ve verimsiz araziler Edirne kırmızısı bitkisiyle canlanacak

Trakya'da buğday, ayçiçeği ve çeltikte verim alınamayan atıl ve verimsiz arazilerin Edirne kırmızısına rengini veren kök boya bitkisi (rubia tinctorum) ile canlandırılması hedefleniyor.

Yurthaber 03-10-2023 14:12

Edirne kırmızısına rengini veren bitkinin alternatif ürün olması için çalışmalar sürüyor

Trakya Üniversitesi Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan: - "İran'dan getirttiğimiz popülasyonlar ve Türkiye'nin değişik yerlerinden aldığımız genotiplerle adaptasyon çalışmaları yapıyoruz. Çalışmalarımızda ikinci yılın sonuna gelmiş durumdayız" - "Buğday ve ayçiçeği, bölgemiz için son derece stratejik ürünler. Bu bitkilerdeki verimi düşürmeden, üreticimize kök boya bitkisini alternatif ürün olarak sunabiliriz"

Yurthaber 16-10-2022 13:40

Edirne kırmızısına rengini veren bitkiden diş temizleyici tablet üretildi

TÜ Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik: -"Diş tabletlerinin geri dönüştürülebilir kağıt ambalajlar içerisinde sunulmasını planlıyoruz" - "İleride rubia tinctorum bitkisini kullanarak daha farklı formülasyonlarla pazara sunmayı düşünüyoruz"

Yurthaber 14-10-2022 11:16

Efsane renk Edirne kırmızısına coğrafi işaret çalışması

TÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezinden Öğretim Görevlisi Necla Sevinir Bakla: -"Edirne’nin 10 coğrafi işaret almış değeri var ve bunlardan birinin de Edirne kırmızısı olacağına gönülden inanıyoruz"

Yurthaber 10-10-2022 12:08

Doğduğu topraklara yeniden kazandırılan efsane renk akademik çalışmalarla canlanıyor

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık: - "Şehrimizin iş adamlarına, ticaret insanlarına bir çağrıda bulunuyorum. Edirne kırmızısını kullanılabileceğimiz her alanda kullanmamız lazım"

Yurthaber 05-10-2022 13:38

Edirne kırmızısının elde edildiği bitkinin ekim alanı genişletilecek

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek: - "Tekstil firmalarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız, firmaların talepleri doğrultusunda çiftçilerin üretime geçmesi"

Yurthaber 27-08-2022 11:38

Edirne'de kırmızı ayçiçekleri çiçek açtı

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya: - "Amacımız ayçiçeğinin süs bitkisi de olarak şehrimizde ve ülkemizde yerini alması"

Yurthaber 11-07-2022 10:11

Osmanlı'dan kalma efsane renk Edirne Kırmızısı'na özel hazırlanan bahçe açıldı

Osmanlı'dan kalma "efsane renk" Edirne Kırmızısı'na özel hazırlanan bahçe açıldı

Yurthaber 16-03-2022 12:27

Efsanelere konu Edirne kırmızısı renginin bitkisinde ilk hasat yapıldı

Efsanelere konu "Edirne kırmızısı" renginin bitkisinde ilk hasat yapıldı

Yurthaber 08-11-2021 12:09