Gelir vergisi dilimleri ile ilgili son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Gelir vergisi dilimleri 2023 yılına az bir zaman kala gündem oldu. Konu ile ilgili son dakika açıklaması Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yapıldı. Peki, gelir vergisi dilimleri ne kadar oldu? Vergi dilimleri 2023 açıklandı mı?
Asgari ücretin artışı ile birlikte çalışanları ilgilendiren önemli bir son dakika gelişmesi daha yaşandı. Milyonlarca çalışanın vergi tarifesi değişiyor. SGK ve Bağ-Kur’lu çalışanların vergi dilimlerine yönelik çalışma başlatan Bakanlık, maaşların vergi kesintisi nedeniyle her ay giderek azalmasının önüne geçecek. İşte maaşlardaki gelir vergisi ile ilgili herkesin merak ettiği o çalışmanın detayları…
Gelir vergisinde, senenin son aylarına doğru çalışan maaşlarında kesinti yapılıyordu. Bununla birlikte çalışanların cebine daha az para giriyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı düğmeye bastı. Çalışanların kazançları üzerinden ödedikleri vergi olan gelir vergisi dilimlerinde düzenleme yapılacak.
"Gelir vergisi tarifesinin ilk basamağının geçen yıllarda olduğu gibi yıllık asgari ücret brüt tutarının belirli bir miktar üzerinde tespit edilmesi, diğer vergi tarifesi oranlarının da ilk dilim baz alınarak çalışan lehine güncellenmesi ortak talebimiz"
Son dakika... Asgari ücret 2023 zammı için milyonlarca çalışan meraklı bekleyişini sürdürürken gelir vergileri konusunda flaş bir gelişme yaşandı. Türk-İş ve TİSK gelir vergisinde düzenleme için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup gönderdi.
"Mesela 10 bin lira ücret alan bir işçide, ocak ayında 630 lira vergi kesintisi yapılırken, eylül-ekim aylarında ücretinde 1900 liraya yakın kesinti yapılıyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. İşçiye ocak ayında verilen ücret aralık ayında da verilmeli" - "Kadınlar, sendikalarda erkeklerin onlara fırsat vermesini beklememeli, önlerine çıkan fırsatları değerlendirerek sendikanın delegesi olmalı, kurullarına katılmalı, yönetime girmeli"
"İşçiler ücretleri üzerinden adaletli olmayan bir vergilendirmeyle karşı karşıyalar. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarında işçiler lehine düzenleme yapılmalı" - "16 milyon çalışan, aileleriyle birlikte yaklaşık 50 milyon kişi, hükümetten bu konuda da vergi kolaylıkları bekliyor"
İşletme sahipleri veya herhangi bir iş vasıtasıyla belirli bir kazancı olan her kurumun ödemesi gereken bir vergi vardır. Gelir vergisine dair gelir vergisi dilimleri, ne zaman ödeneceği ve nasıl hesaplandığı gibi tüm detayları sizler için derledik.
Yılın ilk çeyreğine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri uzatıldı. Süre uzatımına ilişkin bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden yayımlandı.
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresi 31 Mart 2022 tarihinde sona eriyor. 2021 yılında elde edilen konut kira geliri 7 bin TL'yi aşanlar beyanname verecek. Vergisini zamanında ödemeyenler ise, kira geliri üzerinden verginin bir katı tutarında ceza alacak.
Tarımsal destek ödemelerinden yapılan gelir vergisi kesintilerinin çiftçiye iade edilecek. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gelir vergisinin iadesi için çiftçilerin 31 Aralık'a kadar başvuru yapmasını belirtti.
Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Pek çok konuya değinen Erdoğan'dan memurlara da bir müjde geldi. Erdoğan, memur maaşlarında gelir ve vergi damgasının kalkacağını açıkladı. Peki memur maaşları hesaplaması nasıl yapılır?
Türk-İş Konfederasyonu, işçilerin gelir vergisi dilimlerinden kaynaklanan ciddi gelir kayıplarına dikkati çekerek, çalışanlara yönelik vergi adaletinin sağlanması için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılmasını talep etti. Türk-İş'ten yapılan açıklamada, "Yılın ilk beş ayında net 4 bin lira ücret geliri elde eden işçi yüzde 20'lik ve yüzde 27'lik vergi dilimlerine dahil olduğu için net 1479 lira gelir kaybına uğruyor." denildi.
2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifine göre devletin 2022 yılı için vergi geliri hedefinde, 2021 gerçekleşme beklentilerine göre yüzde 19,4 artış bekleniyor. Öte yandan gelir vergisinden 262,6 milyar lira, özel tüketim vergisinden (ÖTV) yaklaşık 220,8 milyar lira, kurumlar vergisinden de 183 milyar lira gelir öngörülüyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, Bakanlığa gelen talepler ve devam eden tam kapanma süreci içerisinde geçerli olan sokağa çıkma yasağı sebebiyle, 17 Mayıs tarihine kadar verilmesi gereken vergilerin süresi uzatıldı. Yapılan açıklamaya göre; gelir ve kurum geçici beyannamelerinin verilme ve ödeme tarihleri 31 Mayıs Pazartesi tarihine kadar ertelendi. Açıklamanın detaylarını haberimizde derledik...
Son dakika haberine göre, beyanname verme süresi 31 Mayıs 2021 Pazartesi tarihine kadar uzatıldı.
Evde ürettiği malları internetten satanlara sağlanacak vergi muafiyeti için gerekli şartlar belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması uygulamasında ilk taksitin yarına kadar ödenmesi gerekirken, bu yıl uygulanmasına başlanan değerli konut vergisinin ilk taksiti için de son ödeme süresi yarın dolacak - Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin de geçen yıla ilişkin gelir vergisi beyanı ve ilk taksit ödemesini yarına kadar gerçekleştirmesi önem taşıyor
Vergi genel olarak kamu hizmetlerine harcanmak üzere devletin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya ya da kimi maddelerin, hizmetlerin fiyatları üstüne ekleyerek dolaylı yoldan yurttaşlardan topladığı paradır. Tarihsel süreç içinde bütün devletler kendi vergi yasalarını oluşturmuştur. Ancak kimileri var ki aldığı vergilerle ‘pes’ dedirtmeyi başarmıştır. İşte karşınızda bu kadar da olmaz dedirtecek cinsten vergi uygulamaları...