Hepatit A Haberleri

Dünya Hepatit Günü: Hastalıktan nasıl korunmalı?

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre her 30 saniyede bir kişi viral hepatitten ötürü hayatını kaybediyor. Geçen yıl bir milyon kişi bu yüzden hayatını kaybetti, bu sayı HIV ve sıtmadan hayatını kaybedenlerin toplamından daha fazla.

Haber 28-07-2022 09:09

Tedavi edilmezse kısırlık, işitme veya görme kaybına neden olabilir

En yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve belirtileri belli oldu. Dünyanın dört bir yanında her gün milyonlarca cinsel yolla bulaşan enfeksiyon teşhisi konuyor. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) tedavi edilmezse, diğer kronik durumların yanı sıra kısırlığa, pelvik inflamatuar hastalığa ve görme veya işitme kaybına yol açabilir.

Haber 29-06-2022 09:33

Biri bitmeden biri başlıyor! Çileklerden yayılan hastalık korku yayıyor

Yiyeceklerden kaynaklı hastalıklara bir yenisi daha eklendi. Dünyada yayılmaya başlayan ve şimdiye kadar 17 kişiden tespit edilen Hepatit A hastalığına çileklerin neden olduğu öne sürüldü. Koronavirüs, Salmonella, dana veremi, maymun çiçeği virüsü derken temkinli davranılması gereken besinlerin arasına böylelikle çilek de katılmış oldu.

Haber 31-05-2022 10:21

Yeni salgın endişesi: Avrupa'da gizemli hepatit can aldı!

Dünyada koronavirüs salgını tüm hızıyla devam ederken, gizemli hepatit adı verilen hastalığın da yayılımı genişliyor. Gizemli hepatitin, yeni bir küresel salgına yol açabileceği endişesi git gide artarken İrlanda'da gizemli hepatit nedeniyle bir çocuk yaşamını yitirdi.

Haber 12-05-2022 17:03

Dünyada gizemli hastalık paniği! ABD'den açıklama: O şüphe üzerinde duruluyor

Dünyada gizemli hepatit vakaları paniğe yol açarken ABD'den bir açıklama geldi. 25 eyalette 100'den fazla çocukta görülen ve 5 çocuğun ölümüne sebep olan hepatit vakalarının sebebinin araştırıldığının belirtildiği açıklamada hastalığın "evcil hayvanlardan bulaşmış olma ihtimalinin" araştırıldığı belirtildi.

Haber 06-05-2022 23:13

Gizemli hepatit nedir? Gizemli hepatite karşı dikkat edilmesi gerekenler...

Dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 pandemisinden sonra farklı ülkelerde çocuklarda ortaya çıkan, gizemli hepatit olarak bilinen, etkeni bilinmeyen hepatit hastalığı endişeye yol açıyor. Şu ana kadar 169 çocukta görülen etkeni bilinmeyen hepatit hastalığının tam olarak nedeni belirlenemiyor. Ancak yapılan incelemelerde hastaların 20’sinde Covid-19, 74’ünde de ise adenovirüs tespit edildiği bildiriliyor.

Haber 06-05-2022 10:50

Dünyada gizemli hastalık paniği! DSÖ'den yeni açıklama: En az...

Gizemli hepatit hastalığı dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor. İngiltere'de ortaya çıkan ve daha sonra birçok ülkede tespit edilen nedeni belirsiz hepatit görülen çocuk sayısının dünyada en az 228'e yükseldiği açıklandı. Yapılan açıklamada şimdiye kadar bu virüsün herhangi bir bölge, gıda veya zehirden kaynaklandığına dair bulgu elde edilemediği belirtildi.

Haber 04-05-2022 18:21

İngiltere'de 74 çocukta rastlanan hepatit vakalarının kaynağı araştırılıyor

Sağlık yetkilileri, bu yılın başından bu yana 74 çocukta rastlanan hepatit (karaciğer iltihabı) vakalarının kaynağını araştırıyor. Uzmanlar, "Covid-19 ihtimalini de dışlamıyoruz" diyor.

Haber 04-05-2022 17:48

Çocuklarda gizemli hepatit vakalarının sayısı artıyor

En çok 10 yaş altı çocuklarda görülen, kaynağı bilinmeyen hepatit vakaları hızla artıyor.

Haber 03-05-2022 18:20

Yeni salgın tehdidi! Gizemli hastalık can almaya devam ediyor

Dünyada koronavirüs salgınına bağlı can kayıpları devam ederken gizemli hepatit paniği de sürüyor. Son olarak Endonezya'da 3 çocuk karaciğer iltihabı olarak da bilinen gizemli hepatit nedeniyle hayatını kaybetti. İşte haberin detayları...

Haber 02-05-2022 23:25

Gizemli hepatitle ilgili ilk ciddi uyarı geldi: Kusma, ishal, karın ağrısı...

İngiltere’de ortaya çıkan ve şimdiye kadar 16 ülkede tespit edilen gizemli hepatit vakalarıyla ilgili gelişmeleri dünya endişe içinde takip ediyor. Nedeni belirlenemeyen gizemli hepatit vakalarıyla ilgili DSÖ’den ilk tavsiye açıklaması geldi. DSÖ yaptığı açıklamada, her çocuğun basit hijyen kurallarını uygulaması gerektiğinin altı çizildi.

Haber 30-04-2022 11:06

Gizemli hastalık yayılıyor! 166 vaka görüldü

Gizemli hepatit vakası olarak bilinen hastalık, dünyada yayılmaya devam ediyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), İngiltere ve Avrupa kıtasında bugüne kadar 166 vakanın görüldüğünü belirtti. Yayılan virüsün tespit edildiği çocuklarda sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin görüldüğü bildirilmişti.

Haber 28-04-2022 21:53

Gizemli hastalık yayılıyor: Bir ülkede daha tespit edildi! Kritik gün 28 Nisan

İlk olarak İngiltere’de patlak veren sonrasında ise Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde görülmeye başlayan gizemli hepatit, dün ilk kez Japonya’da tespit edildi. Japon hükümeti hastayla ilgili bilgi vermekten kaçındı. Şimdiye kadar 12 ülkede görülen gizemli hepatitin etkilediği çocuk sayısı son belirlemelere göre 190'a ulaştı.

Haber 27-04-2022 08:45

Bu belirtilere dikkat! Yeni salgın paniği, DSÖ'den 'gizemli hepatit' vakalarıyla ilgili açıklama

İngiltere'de bu yıl 74 çocukta görülen daha sonra ABD ve Avrupa'ya da sıçrayan 'gizemli hepatit' vakalarıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) açıklama geldi. DSÖ, Avrupa ve ABD'de en az 169 'gizemli hepatit' vakası tespit edildiğini duyurdu. Yeni 'küresel salgın' şüphesiyle bakılan hepatit vakalarında görülen belirtiler de belli oldu.

Haber 23-04-2022 22:26

Gizemli hepatit virüsü paniği! Bir ülkede daha görüldü

İngiltere'de bu yılın başlarından itibaren 74 çocukta görülen ve Avrupa ülkeleri ile ABD'ye de yayıldığı ortaya çıkan enfeksiyon sebebi belirlenemeyen hepatit virüsünün İsrail'de de görüldüğü ortaya çıktı.

Haber 20-04-2022 21:23

Gizemli hastalık panik yaratıyor! 74 çocukta tespit edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere'de şimdiye kadar 74 kişide tespit edilen "gizemli hepatit" vakalarının artış eğiliminde olduğunu bildirdi. Örgütten, hepatit vakalarına ilişkin sorularına verilen yazılı yanıtta, vakalarda artış eğilimi ihtimali ve tespit edilen nedeni belirsiz hepatit virüsünün Covid-19 ile bağlantılı olup olmadığı konularını ele aldı.

Haber 16-04-2022 14:52

Hepatit ve HPV belirtileri nelerdir? Hepatit ve HPV tedavisi ilaçlarla mümkün mü?

Hepatit ve HPV belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, bu iki hastalığın cinsel yolla bulaşan hastalıklar olması nedeniyle, tedaviyi geciktirmemek için hızlı dönüş alınabilmesini sağlar. Hepatit ve HPV belirtilerinin görülmesi halinde doktora başvurulmaması durumunda hastalıklar ilerleyerek başka sorunlara neden olabilir. Hepatit ve HPV tedavisinde hızlı hareket etmek bu sebeplerle önem taşır.

Haber 06-07-2021 11:58

Çocukları tehdit eden 7 yaz enfeksiyonuna dikkat edin! Belirtileri görmezden gelmeyin

Koronavirüs salgını nedeniyle aylardır tüm zamanlarını neredeyse evin içinde geçirmek zorunda kalan çocuklar, yaz mevsimiyle birlikte açık havada vakit geçirmeye başladı. Pandemiye yönelik tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmasıyla çocuklar, havaların ısınmasını fırsat bilerek artık açık havada oynayabilmenin, denize ve havuza girmenin keyfini yaşayacaklar. Ancak bu mutlu tablonun bir de diğer yüzü var; sıcakların etkisiyle pek çok enfeksiyon hastalıklarının kapımızı çalması gibi!

Kadin 09-06-2021 12:14

HBV aşısıyla yeni enfeksiyon olgularında düşüş izlendi

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Başaranoğlu: - "Hepatit B virüsü (HBV) aşısının yaygın biçimde kullanılmasıyla yeni HBV enfeksiyonu olgularında düşüş izlenmiş, böylece HBV enfeksiyonuna bağlı siroz veya karaciğer kanseri gelişiminin azaldığı görülmüştür" - "Global sağlık sektörü stratejisi, 2030 yılı itibarıyla viral hepatitlerin halk sağlığını tehdit eden bir risk olmaktan çıkarılmasını, yeni enfeksiyon riskinin yüzde 90 azaltılmasını, tedavi olabilecek hepatit hastalarının yüzde 80 azalmasını ve hepatite bağlı ölüm oranının da yüzde 65'e düşürülmesini öngörmektedir"

Haber 29-07-2019 12:00

Hepatit virüsüne sahip her 10 kişiden 9'u hastalığından habersiz

Dünya Sağlık Örgütüne göre, dünya genelinde 325 milyon kişinin Hepatit B ve Hepatit C virüsüyle yaşıyor - Hepatit virüsü taşıyan 300 milyon kişi ise hastalığından habersiz - Hepatit virüslerinden en çok ölüme yol açanlarını Hepatit B ve Hepatit C oluşturuyor - Hepatit B en sık Batı Pasifik ve Afrika'da görülürken, Hepatit C'ye en çok Doğu Akdeniz ve Avrupa'da rastlanıyor

Haber 27-07-2019 14:11

Türkiye Hepatit B sıklığının düşürülmesinde hedefe ulaştı

Türkiye, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başarı göstergelerinden biri olan "5 yaş altı çocuklarda akut Hepatit B hastalığı görülme sıklığının 100 binde 1'in altına indirilmesi" hedefini yakaladı - Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 5 yaş altı çocuklarda 1990'da 100 binde 6,2 olan akut Hepatit B hastalığı görülme sıklığı, geçen yıl 100 binde 0,1'e geriledi - Sağlık Bakanlığınca yürütülen Hepatit A aşı uygulamaları sonucunda, hastalık görülme sıklığı da 2018'de 100 binde 0,33 olarak belirlendi

Haber 27-07-2019 11:19

Hepatit A korkusu velileri tedirgin etti! Okul sıraları boş kaldı

Muş’un Kepenek köyünde 28 öğrenciye hepatit A virüsü bulaşmasından dolayı tedirgin olan velilere seslenen İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, “Velilerimizin tedirginlik duymalarını gerektirecek bir durum söz konusu değil. Öğrencilerimiz gönül rahatlığıyla okullarına devam edebilirler” dedi.

Haber 06-11-2018 19:32

Hepatit A virüsü bulaşan 28 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Kepenek Köyü İlkokulu'nde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 28 öğrencide hepatit A virüsü tespit edildi - İl Milli Eğitim Müdür Vekili Metin Aksu: - "Hastanede yatan öğrencilerimiz var ama durumlarının iyi olduğu haberini aldık. Bu konuda Sağlık Müdürlüğü ile çalışmalarımız devam edecek" - Muş Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Dr. Berivan Güner: - "Tahlil yapmak için okuldan su aldık. İnşallah herkesin yardımı ile bu sorun çözülecek"

Haber 02-11-2018 14:27

Hepatit C nedir? Hepatit C belirtileri nelerdir? Hepatit C tedavisinde bunlara dikkat

Hepatit C nedir? Kolayca bulaşabilen Hepatit C tedavisi nasıl olur? Hemen fark edilmeyen Hepatit C belirtilerinin bilinmesi oldukça önem taşımaktadır. Hepatit C bulaşma yolları hastalıktan kendinizi korumanız için genel bilgiye sahip olmak kadar önemlidir. İşte sinsice ilerleyen Hepatit C hastalığı için alınması gereken önlemler...

Haber 27-07-2018 11:48

GRAFİKLİ - Yaklaşık 300 milyon kişi hepatitle yaşadığından habersiz

Hepatit virüsleri nedeniyle dünya genelinde milyonlarca insan, kronik karaciğer hastalıkları ve kanserden ölüm riskiyle karşı karşıya - Dünya genelinde yaklaşık 325 milyon kişinin viral hepatitle yaşadığı tahmin ediliyor - Bunların 300 milyonu, Hepatit B ya da Hepatit C virüsleriyle yaşadığından habersiz - Hepatitten en etkili korunma yöntemlerinin başında Hepatit A ve Hepatit B aşısı gelirken, Hepatit C virüsü için ise henüz bir aşı bulunmuyor

Haber 27-07-2018 11:09

Hepatit B ve D'ye aşı kalkan oluyor

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: - "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor" - "Aşılama programı ile Türkiye'de de hepatit B oranlarında düşüş kaydedildi. Önceki yıllarda yüzde 5 olan hepatit B taşıyıcılığı yüzde 4'ler civarına doğru hafif düşmüştür" - "Mikrobu sessiz taşıyanlar ve hastalara bakıldığında Türkiye'de hepatit B ile karşılaşma oranı yüzde 35'lerin üzerinde. Bu ise toplumda nerdeyse her 3 kişiden birinin hepatit B virüsü ile karşılaştığını gösterir" - "Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı"

Haber 26-07-2018 11:23

Hebatit A virüsü bulaşan narı yiyen kişi öldü

Hebatit A virüsü bulaşan narı yiyen kişi öldü

Haber 06-06-2018 15:29

ABD'de salgın anbean büyüyor: Sokakları çamaşır suyuyla yıkadılar!

ABD'den korkutan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Kaliforniya'daki orman yangınlarında, ölü sayısı 36'ya yükseldi. Kaliforniya Valisi Brown, orman yangınlarının sonrasında, şimdi de Hepatit A salgını sebebiyle acil durum kararı alındığını açıkladı. San Diego'da sokaklar çamaşır suyuyla yıkanmaya başlandı. Kentte ayrıca bu amaçla 19 bin kişinin aşılandığı açıklandı.

Haber 14-10-2017 13:30

Dikkat! Hepatit B olabilirsiniz

Hastalığın başlarında herhangi bir gribal enfeksiyonda görülebilecek belirtilere sahip olduğu için, bazı hastalar hepatit B olduğunu fark edemiyor.

Haber 24-09-2014 10:53

Seyahat enfeksiyonuna dikkat!

Kurban Bayramı tatilinin dokuz güne çıkmasıyla birlikte pek çok kişi bayramı yurtdışında geçirmeyi planlıyor.

Haber 09-10-2013 17:28

ABD’ye Hepatit A’yı Türk narı bulaştırmış

ABD'de 157 kişinin etkilendiği hepatit A salgınına Türkiye’den gönderilen donmuş nar tanelerinin yol açtığı tespit edildi.

Haber 01-07-2013 07:54

Suçiçeği aşısı da artık aşı takvimine eklendi

Hepatit A aşısından sonra çocukluk dönemi aşı takvimine suçiçeği aşısı da eklendi.

Haber 25-02-2013 12:00

Domateslerde Hepatit A şoku!

Fransa'da, Türkiye'den ithal edilen yarı kurutulmuş domateslerde Hepatit A tespit edildi.

Haber 14-04-2011 13:47

Hepatit hastalarına müjde

MSD’in araştırma aşamasındaki yeni hepatit ilacı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından öncelikli İncelemeye ve Avrupa İlaç Dairesi (EMEA) tarafından hızlandırılmış değerlendirmeye alındı.

Haber 21-03-2011 11:28

Hepatit-A'ya dikkat

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, son günlerde Hepatit-A vakalarında bir artış gözlendiğini belirterek, vatandaşların kullandıkları sular ile yedikleri meyve ve sebzelerin temizliğine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Haber 05-10-2005 14:21

Hepatit A tehdit ediyor

Siirt Sağlık Müdürlüğü tarafından, 'Hepatit A' hastalığı konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla 'Halk Eğitimleri İçin Bilgi Notu' yayınladı. Siirt Sağlık İl Müdürü Erol Emre Ömür, özellikle kentlerde kanalizasyon sistemlerinin yeterince düzenli olmaması ve su temininin uygun şekilde yapılamaması nedeniyle Hepatit A virüsünün bulaştığını söyledi.

Haber 29-11-2004 16:26

Uzmanlardan Hepatit A uyarısı

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, vatandaşları "Hepatit A" hastalığına karşı uyardı.

Haber 25-11-2004 16:43

Seyahat hastalıklarına dikkat! İşte en çok rastlanan seyahat hastalıkları

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte herkesi bir tatil telaşı alıyor. İşte bu telaş, zaman zaman tatilcilere bazı hastalıklarla karşılaşabilecekleri riskini unutturuyor. Seyahat süresinde veya sonrasında tatilcilerin 'Besin zehirlenmesi, turist ishali, kolera, tifo, sarılık, sıtma, sarı humma, zatürre' gibi hastalıklara yakalanmaları söz konusu... Bu hastalıkların gelişmesinde seyahat şekli, bölgenin mikrobik yapısı ve tabiat şartları önemli rol oynuyor.

Haber 30-11-1999 00:00