Hisse Senedi Haberleri

Küresel piyasalar, haftaya karışık seyirle başladı

Küresel piyasalar, haftaya karışık bir seyirle başlarken, yurt içinde gözler yoğun veri gündeminin yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının, bu hafta başlayacak "Yatırımcı Günleri" toplantılarına çevrildi.

Finans 08-01-2024 10:23

Gram altın ve hisse fonları yatırımcısını güldürdü: 11 ayda yüzde 75’e yakın kâr! ‘Tarihi zirvelerin görüleceği dönem…’

Yılın 11 ayını geride bırakırken yatırımcısının yüzünü güldüren getiriler de belli oldu. Bu yıl en fazla kâr ettiren yatırım aracı hisse senetleri oldu. Hisse senedi fonları ortalama yüzde 74,57 oranında prim yaptı. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz değerlendirmesinde, yeni zirveler için o tarihi işaret etti.

Finans 04-12-2023 08:31

Borsaya nasıl girilir? Borsada nasıl yatırım yapılır?

Borsa, birçok kişi için heyecan verici ve potansiyel olarak kazançlı bir yatırım platformu olarak görülmektedir. Ancak, borsaya girmek ve yatırım yapmak konusunda doğru bilgi ve stratejiye sahip olmak son derece önemlidir. Borsaya nasıl girilir ve borsada nasıl yatırım yapılır konuları, birçok kişi için heyecan verici ve potansiyel olarak kazançlıdır. Borsaya adım atmak ve başarılı bir yatırımcı olmak için belirli adımları takip etmek önemlidir.

Finans 30-06-2023 18:39

Borsada yatırım yapmanın temel ilkeleri ve stratejileri

Borsada yatırım yapmak uzun vadeli finansal hedeflerinize ulaşmanızı sağlayabilecek önemli bir araçtır. Ancak başarılı bir yatırımcı olmak için belirli temel ilkeler ve stratejileri takip etmek gerekmektedir. Borsanın riskleri ve kazançları vardır ve borsaya girmeden önce bu ihtimalleri anlamak gerekir. Borsada yatırım yapmanın temeli araştırma yapmak, çeşitlendirmek, uzun vadeli düşünmek, riski yönetmek, duygusal kararlardan kaçınmak ve sürekli öğrenmektir.

Finans 31-05-2023 22:00

Diğer Haber Etiketleri

Emtia Endeks Parite Ekonomi Borsa İstanbul gram altın çeyrek altın Kurban Bayramı dolar abd doları Arife günü 100 dolar 200 dolar borsa Altın Joe Biden işsizlik ABD Amerika Birleşik Devletleri cumhuriyet altını halka arz Gümüş Kripto para yatırım altın fiyatları petrol fiyatları Ekonomik büyüme ons altın altın ons altın ve dolar altın ve döviz altında altını altının ons fiyatı altının onsu çeyrek coin piyasası borsa 100 endeksi borsa endeksi borsa oynamak borsa terimleri borsaya giriş borsaya nasıl girilir bir dolar bugün dolar bugün borsa bist euro dolar euro dolar paritesi euro tl endeks hesaplama endeks ne demek endeks nedir gazprom gram gram altın fiyatı gram fiyatı halka arz edilecek hisseler halka arz hisse hisse hisse alım satım anlık anlık piyasa altın dolar altın fiyatı altın gümüş altın hisse emtia fiyatları dolar paritesi dolar takip dolar tl dolar tl dün dolar tl kuru dolar ve euro döviz altın döviz kuru dolar altın dolar fiyatı dolar fiyatları piyasa piyasalar serbest serbest altın serbest altın piyasası son dakika altın son dakika altın fiyatları son dakika dolar kripto kripto para piyasası kripto piyasası kuru para piyasası parça ons ons altin fiyatlari ons altın fiyatı ons fiyatı tl dolar tl kuru hisse senedi borsa son fiyatı fiyatlar kur bugün yatırım yapmak piyasada altın altın fiyatı ons altın hisse senedi borsalar ters repo artan hisse altın fiyat çeyrek altın fiyat dolar euro hisse senetleri altın ve dolar fiyatı borsa hisse son dakika altın ve dolar fiyatı likidite spot piyasa nedir bugün piyasalar piyasalarda altın yatırım yapma altın alımı petrol fiyat borsa hisse senedi stop loss nedir para döviz son dakika dolar fiyatları altının gram dakika altın fiyatları son dakika altın dolar endeks borsa bıst hisse altın dün borsa yatırım tavsiyeleri altının ons fiyata stop loss zorunlu karşılık oranı virman

Hisse Senedi

Hisse Senedi Hakkındaki Haberler Mynet'Te. Hisse Senedi Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'Te Takip Edin.

Sıfırdan borsa öğrenmek: Borsa nasıl öğrenilir?

Borsa finansal dünyanın heyecan verici bir köşesidir. Hisse senetleri, tahviller, emtialar ve diğer finansal araçlar üzerinde alım satım işlemleri gerçekleştirerek yatırımcılara kazanç sağlama potansiyeli sunar. Ancak borsa, birçok kişi için karmaşık ve anlaşılması zor bir konu gibi görünebilir. Neyse ki sıfırdan borsa öğrenmek mümkündür ve bu heyecan verici dünyaya giriş yapmak için birçok kaynak ve yöntem mevcuttur. Peki, borsa nasıl öğrenilir?

Finans 31-05-2023 21:22

Halka arz nedir? Halka arz amacı ve şartları nedir?

Halka arz (initial public offering veya IPO), bir özel şirketin veya bir devlet kurumunun hisse senetlerini ilk kez halka açarak yatırımcılara sunmasıdır. Bu süreç şirketin büyüme stratejilerini finanse etmek, sermaye artırmak ve genişlemek için dış kaynaklara erişim sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Halka arz aynı zamanda şirketin değerlemesini belirlemek ve likidite yaratmak için önemli bir adımdır. Şirket bir aracı kurum ile anlaşarak paylarını halka sunar ve yatırımcılardan sermaye toplar.

Finans 31-05-2023 20:36

Hisse senedi bölünmesi nedir? Hisse bölünmesi neden yapılır?

Hisse senedi bölünmeleri şirketlerin hisse sayılarını artırdığı ve hisse fiyatlarını düşürdüğü önemli olaylardır. Bu işlem yatırımcılara daha fazla erişilebilirlik sağlamayı hedefler. Hisse senedi bölünmesi şirketlerin sayıları azalsa da değerleri artan hisse senetlerinin ardındaki gizemli süreçtir. Bu işlem yatırımcılar için nasıl bir fırsat sunar? Hisse senedi bölünmesinin amacı nedir? İşte tüm bu soruların yanıtları, hisse senedi bölünmesinin perde arkasında gizli.

Finans 31-05-2023 19:41

BIST’te parça hisse senedi özelliği var mı? Parça hisse senedi nereden alınabilir?

Parça hisse senedi, küsuratlı hisse senedi olarak da adlandırılan bir opsiyondur. Bu opsiyonun kullanılması, yatırımcıların belli bir şirketinin tam hissesinin bir parçasını alabilmelerini mümkün kılar. Dolayısıyla parça hisse senedinin, kişilerin yatırım portföylerine farklı şirketlerin hisselerini ekleme fırsatı sunduğu da söylenebilir. Ancak parça hisse alınması için bu seçeneğin mevcut olduğu bir aracı kurum bulunmalıdır. BIST’te parça hisse senedi özelliği var mı?

Finans 20-04-2023 10:51

Hisse senedi alırken süre seçimi nedir, iptale kadar geçerli ne demek? Hisse senedi alırken emir ve alış geçerlilik süresi nedir?

Bir yatırımcının borsada herhangi bir alım ya da satım işlemi gerçekleştirebilmesi için öncelik olarak talimat yani emir vermesi gerekir. Bunun sonucunda da aracı kuruma veya dijital platforma hisse satmak ya da herhangi bir fondan alım yapmak için direktifler verilmiş olur. Bir yatırımcı alım ve satım emirlerini doğrudan borsaya değil aracı kuruma iletir. Aracı kurum da emri borsa kurallarına uygun bir hâle getirir ve piyasaya iletir. Peki, iptale kadar geçerli ne demek?

Finans 06-01-2023 09:41

Hisse senedi virman yazısı dilekçe örneği nedir? Virman kaydı nasıl yapılır ve yazılır?

Bankalar arası hisse senedi transferi söz konusu olduğu zaman hisse senedi virmanı işlemi ön plana çıkar. Nitekim hisse senedi virmanı ile bir senedin fiyatının yükselmesinden etkilenilmesi söz konusu olmadan bankalar arası transfer işlemi tamamlanabilir. Dolayısıyla virman yazısının nasıl yazılacağı ve bu işlemin ne kadar süreceği gibi konular da sıklıkla araştırılır. Hisse senedi virmanı nasıl tamamlanır?

Finans 06-01-2023 09:29

Gazprom hissesi nasıl alınır, Gazprom hisse senedine yatırım yapmak için ne yapılır? Gazprom hisse senedine nasıl yatırım yapılır?

Dijitalleşme ile birlikte yatırım dünyası da büyük oranda sanal ortama geçmiş durumda. Yatırımcıların büyük çoğunluğu borsayı sıkı takip ederek yatırımlarını buna göre yapmaktadır. Özellikle hisse alım satımı ve bununla ilgili detaylar çok dikkat çeken konulardandır. Yatırım isteğinize göre yerli ya da yabancı hisse senetlerini alabilirsiniz. Bunun için uygun bir aracı kuruluşun müşterisi olmanız yeterlidir. Peki, Gazprom hisse senedine yatırım yapmak için ne yapılır?

Finans 06-01-2023 09:08

Endeks nedir, türleri nelerdir? Endeks ne demek?

Para piyasalarında bazı göstergeler vardır. Bunlardan biri de endeks olarak ifade edilir. Farklı endeks türlerinden bahsetmek mümkündür. Borsa endeksleri, borsada yer alan hisse senetlerinin fiyat hareketlerini ölçmeye yardımcı olur. Bu şekilde borsada genel trend belirlenmesinde de etkin bir rolü vardır. Endeks nedir, türleri nelerdir?

Finans 27-07-2022 20:42

Alternatif maliyet nedir, örnekleri nelerdir? Alternatif maliyet hesaplama nasıl yapılır?

Kişinin veya toplumun, elde etmek istediği şeye ulaşmak için vazgeçtiği diğer opsiyonlar; alternatif maliyet ile açıklanabilmektedir. Bu kavram aynı zamanda fırsat maliyeti ve almaşık maliyet olarak da adlandırılmaktadır. Alternatif maliyet nasıl hesaplanır, örnekleri nelerdir?

Finans 13-07-2022 15:59

Fırsat maliyeti nedir, ilişkili olduğu durumlar nelerdir? Fırsat maliyeti hesaplama nasıl yapılır?

Bir malın üretiminin artırılması amacıyla diğer maldan hangi oranda vazgeçildiği, fırsat maliyetinin hesaplanmasını mümkün kılmaktadır. Dolayısıyla fırsat maliyeti kavramı, istenilenleri elde etmek için vazgeçilen diğer en iyi alternatifleri içermektedir. Fırsat maliyeti nedir, fırsat maliyeti nasıl hesaplanır?

Finans 13-07-2022 15:58

Zorunlu karşılık oranı nedir? Zorunlu karşılık oranı nasıl hesaplanır?

Para politikasını uygulama aracı olarak kullanılan zorunlu karşılık oranının, para arzına çok büyük etkileri bulunur. Merkez Bankası (MB) tarafından belirlenen bu oranlar, Türk parasına ve yabancı para cinsine göre ayrı ayrı hesaplanır. Geçmişte iflas gibi olumsuz durumların yaşanmaması için ortaya çıkan bu kural, günümüzde piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır.

Finans 11-07-2022 16:59

Piyasa değeri nedir? Piyasa değeri neyi ifade eder?

Piyasa değeri, bir şirketin borsadaki yani piyasadaki toplam değerini ifade etmektedir. Şirketlerin piyasa değerinin belirlenmesinde hisse senedi etken olmaktadır. Fakat hisse senetlerinin yüksek olması tek başına piyasa değerini belirleyemez. Piyasa değeri nedir, neyi ifade eder?

Finans 09-07-2022 01:07

Cari açık Mayıs’ta 6,5 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre cari açık Mayıs’ta 6,47 milyar dolar oldu. 12 aylık cari işlemler açığı 29,4 milyar dolara yükseldi.

Finans 08-07-2022 10:41

Borsa İstanbul arife günü açık mı, kapalı mı? 8 Temmuz Cuma bugün Borsa İstanbul çalışıyor mu, tatil mi? 8 Temmuz 2022 Cuma

Borsa İstanbul'un arife günü açık mı yoksa tatil mi olduğu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Birçok kişi arama motorlarında konuya ilişkin yaptıkları araştırmaları sürdürüyor. Kurban Bayramı'nın ilk günü 9 Temmuz Cumartesi gününe denk geliyor. Vatandaşlar arife günü EFT de dahil olmak üzere bankacılık işlemlerini şubelerden yapıp yapamayacaklarını öğrenmek istiyor. Peki Borsa İstanbul arife günü açık mı, kapalı mı? 8 Temmuz Cuma bugün Borsa İstanbul çalışıyor mu, tatil mi? İşte detaylar.

Haber 08-07-2022 10:15

Hisse senedi türevleri nelerdir? Hisse senedi özellikleri ve türleri

Bir şirketin pay sahiplerine (ortaklarına) pay miktarları karşılığında verdiği kıymetli evraklara hisse senedi denmektedir. Bu değerli senetlerin kullanım amaçlarına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Hisse senedi sahibi olan kişilere büyük kazançlar ve önemli haklar sağlamaktadır. Hisse senedi türevleri nelerdir?

Finans 07-07-2022 20:25

Hisse senedi sahibinin hakları nelerdir? Hisse senedi sahibine nasıl haklar sağlar?

Hisse senedi, şirketlerin ortaklıklarını belgelemek amaçlı verdikleri önemli evraklar olarak bilinmektedir. Pay senedi olarak da adlandırılan hisse senedi; sermaye şirketlerinin, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerinin veya anonim şirketlerinin ortaklarına farklı avantajlar sağlayan bir yatırım aracıdır. Hisse senedinin sahibinin hakları nelerdir?

Finans 07-07-2022 20:24

Dolar yeniden 17 sınırında! Altın fiyatlarında ise 'ters köşe' yaptıracak tahmin... Piyasalar yeniden hareketlendi

Dolar, küresel tarafta dolar güçlenirken yurt içinde son enflasyon oranı TL’yi baskılamaya devam ediyor. Altın fiyatları ise resesyon endişeleri ve enflasyona ilişkin belirsizlikler arasında yön arayışının sürdürüyor. Bu kapsamda dolar/TL kuru 16,98’e yükselerek 24 Haziran’da BDDK’nin ticari kredilerdeki sınırlama kararı sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Gram altın fiyatı üzerinde etkili ons altın fiyatı içinse ANZ Bank ekonomistlerinden ters köşe yaptıracak bir değerlendirme geldi.

Finans 05-07-2022 11:45

Döviz ve altını olanlar dikkat! Varlık Barışı'nda erken bildirime vergi teşviki geliyor

Dolar ve altını olanlar için Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yeni bir açıklama yapıldı. GİB Varlık Barışı ile yurt içi ve dışı varlıkların kayda alınması imkanının getirildiğini duyurdu. Son başvuru tarihi ise 31 Mart 2023 olarak açıklandı. Erken bildirimlerde ise vergide indirim yapılacak.

Finans 04-07-2022 16:12

Son dakika: Altın yatırımcıları için dev kurumlardan kritik uyarı geldi! Önümüzdeki aylarda altın fiyatları…

Son dakika: Altın fiyatları küresel piyasalarda merkez bankaları yetkililerinin enflasyonla mücadeleye ilişkin net mesajları ve güçlenen resesyon endişeleri arasında yön arayışını sürdürüyor. Bu ortamda gram altın fiyatı üzerinde etkili ons altın baskılanmaya devam ederken, dev kurumlardan altın fiyatı tahmini geldi. Analistler ons altın fiyatı için kısa vadede 1.800 - 1.835 dolar bandında seyir beklediklerini açıkladı.

Finans 01-07-2022 08:27

Altın fiyatlarında düşüş devam edecek mi? İngiliz dev banka açıkladı! Üçüncü çeyrekte…

Küresel piyasalar, merkez bankaları yetkililerinin enflasyonla mücadeleye ilişkin net mesajları ve güçlenen resesyon endişeleri arasında yön arayışını sürdürüyor. Bu ortamda gram altın fiyatı üzerinde etkili ons altın baskılanmaya devam ederken İngiliz Banka Standard Chartered’dan yeni bir altın tahmini yapıldı. Durgunluk riskinin altın fiyatlarını aşağı çekmesini beklediklerini açıklayan banka, üçüncü çeyrek içinse altın fiyatları için 1850 dolar seviyesini öngördü.

Finans 30-06-2022 11:12

Golden Cross nedir? Golden Cross (altın kesişim) formasyonu hangi zaman diliminde çalışır?

Doğru analiz yapabilmek için bilinmesi gereken grafik okuma kavramları arasında yer alan Golden Cross nedir? Türkçede 'altın kesişim' olarak adlandırılan Golden Cross, boğa piyasasının işareti olarak değerlendirilir. Golden Cross sadece kripto paralarla ilgili bir durum değildir. Tüm finansal piyasalarda Golden Cross kavramı kullanılır. Golden Cross nedir?

Finans 28-06-2022 16:02

OTC (Tezgah üstü piyasa) nedir? Tezgah üstü piyasalar nelerdir?

İngilizcede açılımı Over- the- counter olan OTC terimi (tezgâh üstü piyasa), borsaların gözetimi olmadan yatırımcıların kendi aralarında yaptıkları anlaşma olarak tanımlanır. Tezgâh üstü piyasa; borsaları merkez olarak kullanmadan iki tarafın arasında karşılıklı yapılan emtia, para ve hisse senedi ticaretini ifade eder. Tezgâh üstü piyasalarda hisse senetleri, standartların üzerinde alınır ve satılır.

Finans 26-06-2022 21:38

Future işlemi nedir? Futures işlemler nasıl yapılır?

Future işlemi, piyasalarda en çok tercih edilen finansal araçlar arasında yer alır. Yatırımcıyı riskten koruma gibi birçok avantaj sunan bu işlem, en çok enflasyon, döviz kuru, ekonomik belirsizlikler gibi çoğu riskten koruduğu için tercih edilir. Futures işlemler nelerdir?

Finans 26-06-2022 20:28

Spot piyasa nedir? Spot piyasa işlemleri nelerdir?

Piyasalar, alıcı ve satıcının alışveriş için bir araya gelmesine olanak sağlayan bir ortam olarak tanımlanabilir. Spot piyasa ise bir ürünün son fiyatı üzerinden anında gerçekleşen alım satım işlemleridir. Spot piyasa işlemleri nelerdir?

Finans 25-06-2022 23:24

Vadeli piyasa nedir? Vadeli piyasalar yatırımcılara neler sağlar?

Vadeli piyasa bir ürünün, fiyatını yatırım yapılan günden itibaren sabitlenmek şartıyla ileri bir tarihte yatırılan paranın geri çekilmesi taahhüdünü içeren sözleşmelerin alınıp satıldığı bir piyasa çeşididir. İşlemler varlığın ileride ulaşması beklenen fiyat üzerinden gerçekleştirilir. Yatırımcıların vadeli piyasalarda işlem yaparak kontrol edemediği bir durumla karşılaşmasını önler, riskleri azaltır. Vadeli işlemlerin özelliği nedir? Vadeli piyasalar yatırımcılara neler sağlar?

Finans 25-06-2022 14:25

Broker nedir? Broker ne iş yapar?

İki taraf arasında aracı konumda hareket eden kişilere broker denir. Broker, emlak anlaşmazlıkları gibi çeşitli ticari işlemleri kolaylaştıran kimselerdir. Gerçekleştirdikleri satın alma işlemleri ise müşterinin istek ve arzularına göredir. Broker'lar firmalarla çalışmanın yanı sıra bireylerle çalışmayı da tercih edebilirler. Ayrıca yatırım şirketleri, danışmanlık kurumları ya da bankalarda çalışma imkanı da sahiptirler.

Finans 24-06-2022 00:13

SON DAKİKA: Altın ve petrol fiyatları için şoke eden rakamları paylaştılar: Fransız dev banka ‘yıkıma yol açacak’ diyerek uyardı

SON DAKİKA: Altın, dolar ve petrol fiyatları Fed sonrasında yatırımcıların gündeminde kalmaya devam ediyor. Dolar/TL kuru haftanın son işlem gününde yükselişe geçerken, gram altın fiyatı ons altın fiyatındaki düşüşten etkilendi. Emtia fiyatları için tahminler art arda yapılırken altın ve petrol için son değerlendirme Fransa’nın dev bankası SocGen’den geldi. Banka bu yıl ve gelecek yıl için altın ve petrol fiyat tahminini açıkladı. İşte piyasalara ilişkin son dakika haberinin detayları…

Finans 17-06-2022 09:39

SON DAKİKA: Kripto para ve Bitcoin yatırımcıları şokta! Böyle düşüş görülmedi: '2024'e kadar mümkün değil'

SON DAKİKA: Bitcoin ve kripto para piyasası yatırımcılarını şoka uğrattı. Lider kripto para birimi Bitcoin yüzde 10'u aşan düşüşle 21 bin doların da altını test etti. Ethereum da düşüşten nasibini aldı. Piyasalarda güvenin sarsıldığını söyleyen analistler, yaşanan fiyat hareketlerinde başta ABD olmak üzere hisse senedi piyasalarındaki gerilemenin etkili olduğunu söyledi. Peki Bitcoin ve kripto paralar neden düşüyor? Fed faiz kararı ne olacak? Kripto piyasasında neler oluyor?

Finans 14-06-2022 07:17

Biden'dan Petrol Şirketlerine Eleştiri

Başkan Joe Biden, Amerikan petrol şirketleriyle birlikte gelecek yıl petrol arzını rekor düzeyde arttırmak için çalıştığını bildirdi. Biden, ayrıca petrol şirketlerini karlarını arttırmak için arz sıkıntısından faydalanmakla suçladı

Haber 11-06-2022 00:47

Son dakika: ABD'de enflasyon rakamları belli oldu! İşte altın ve dolar fiyatlarının ilk tepkisi...

Son dakika: Altın ve dolar fiyatı üzerinde etkili olan ve piyasaların merakla beklediği ABD'nin Mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. 17,19'dan güne başlayan dolar kuru piyasa açılışı sonrasında 17 TL'nin altına çekildi. Gün içinde dolar/TL kuru 17,43'e kadar yükselirken, gram altın fiyatları da aşağı yönlü hareketlerini sürdürdü. Rakamların açıklanmasıyla vatandaşlar dolar/TL kuru ve altın fiyatları yeniden hareketlendi.

Finans 10-06-2022 15:56

Son dakika: Dolar 17 liranın altını gördü! Risk en yüksek seviyeye çıktı

Son dakika: Dolar/TL kuru ve euro için dünkü zirveden sonra bu sabah düşüş hız kazandı. 17,19'dan güne başlayan dolar kuru piyasa açılışı sonrasında 17 TL'nin altına çekildi. Dolar fiyatındaki düşüşü euro da takip etti. Bugün piyasalar kritik ABD enflasyon verisine odaklanmış durumda. Peki 10 Haziran Cuma dolar/TL kuru kaç TL? İşte piyasalardaki son dakika gelişmelerinin detayları...

Finans 10-06-2022 11:27

ABD'de İşsizlik Yardımı Başvuruları Son 5 Ayın Zirvesinde

İşsizlik yardımı başvurusunda bulunan Amerikalılar’ın sayısı, geçen hafta yaklaşık son 5 ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD Çalışma Bakanlığı'nın son raporuna göre Amerika'da işsizlik, Mayıs ayı sonu itibarıyla son 52 yılın en düşük seviyesine geriledi

Haber 09-06-2022 21:56

Arbitraj nedir? Arbitraj hesaplama formülü nedir?

Bazı dönemlerde finans piyasasındaki fiyatlarda dalgalanmalar yaşanabilir. Bu durum en çok yatırımcıları etkiler. Fiyatlardaki değişiklikleri yakından takip eden yatırımcılar, bu dalgalanmalardan kar elde edebilmek amacıyla arbitraj işleminden faydalanır. Arbitraj nedir, nasıl yapılır? Arbitraj oranı hesaplama için hangi formül ile işlem yapılır?

Finans 03-06-2022 09:21

Temettü nedir? Temettü almak için hisseyi ne zaman almak gerekir?

Şirketlerin belli bir dönemde elde ettikleri kârdan ortakların paylarına düşen miktara temettü denir. Kar payları çoğunlukla nakit olarak yapılır. Bazı şirketler ise nakit yerine hisse senedi olarak temettü dağıtabilir. Her iki yöntemin karışımı bir formülle temettü dağıtan şirketler de oluyor. Yatırımcılar dağıtılacak ne kadar pay alacaklarını temettü hesaplama formülü ile öğrenebilirler. Temettü nedir? Temettü almak için hisseyi ne zaman almak gerekir?

Finans 01-06-2022 13:05

Piyasa riski nedir? Piyasa risk çeşitleri nelerdir?

Finansal unsurlar ve pozisyonlar çeşitli riskleri barındırırlar. Bu risklerin temelini oluşturan kaynaklardan biri de piyasa riskidir. Piyasa riski bütün yatırım araçlarında ve finansal pozisyonlarda mevcuttur. Bu risk, piyasadaki değişimlerden dolayı ortaya çıkar. Finansal araçları etkileyen bir risk olarak görülen piyasa riski nedir? Piyasa risk çeşitleri nelerdir?

Finans 01-06-2022 13:02

DAX endeksi nedir? DAX endeksi nasıl hesaplanır, nerenin borsasıdır?

Finansal piyasalardaki dalgalanmalar, birçok yatırımcının da ilgisini çekmektedir. Özellikle borsada yatırım yapan veya yapmayı düşünen birçok kişi, borsa endekslerini yakından takip etmektedir. Ülkemizde ve dünyada çok sayıda borsa endeksi mevcuttur. Bu borsa endeksleri arasında finansal gündemi en çok meşgul edenlerden biri olan DAX endeksi nedir? DAX endeksi nasıl hesaplanır? DAX 30 endeksi firmaları hangileridir?

Finans 01-06-2022 12:02

Açık piyasa işlemleri nedir? Açık piyasa işlem türleri hangileridir?

Open Market Operations olarak bilinen İngilizce terimin Türkçe karşılığı olan açık piyasa işlemler, ekonominin likiditesinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Piyasadaki para miktarının kontrolü için kullanılır. Kısaltılmış hali APİ olan açık piyasa işlemleri, Merkez Bankası tarafından yönetilir. Merkez Bankası’nın elli iki ve elli altıncı maddelerinde yer alan açık piyasa işlem türleri nelerdir? Açık piyasa işlemleri nedir?

Finans 01-06-2022 11:52

RSI nedir? RSI nasıl yorumlanır?

Finansal piyasalar ile yakından ilgilenen birçok yatırımcı için teknik analiz büyük bir öneme sahiptir. Özellikle borsa piyasasında hisse senedi gibi yatırım araçlarına yatırım yapan kişiler teknik analiz yaparak, gelecekte meydana gelebilecek fiyat hareketlerini önceden tahmin edebilmektedir. Teknik analiz yaparken grafiklerin doğru okunması ve kullanılan indikatörlerin iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu noktada devreye giren RSI nedir? RSI nasıl yorumlanır? RSI neyi gösterir?

Finans 01-06-2022 11:34

Anonim şirket nedir? Anonim şirket nasıl kurulur, özellikleri nelerdir?

Anonim şirket, üç farklı şirket türünden biridir. Diğer şirket türlerine göre daha fazla ortak sayısına sahiptir. Anonim şirket kuruluşunda asgari bir sermaye gerekir. Bu şirketlerin ticari amaçları önceden belirlenmiştir. Anonim şirket nedir? Anonim şirket nasıl kurulur? Anonim şirket ilkeleri nelerdir?

Finans 01-06-2022 11:17

Açığa satış işlemi nedir? Açığa satış yasağı nedir?

Borsa piyasası finans gündeminin önemli konularından bir tanesidir. Yatırımcıları yakından ilgilendiren borsa piyasasında birçok yatırımcı birikimlerini borsa üzerinden değerlendirerek kazanç elde etmektedir. Borsa yatırımcılarını yakından takip ettiği işlemlerden bir tanesi olan açığa satış işlemi ve yasağı nedir? Açığa satış nasıl yapılır?

Finans 01-06-2022 11:07

Temel analiz nedir? Temel analiz yöntemleri nelerdir?

Temel analiz, yatırım araçlarındaki fiyat değişikliklerini, ülkelerin ve şirketlerin ekonomik gidişatlarını inceleyerek yatırım varlıklarının yatırım yapmaya değer olup olmadıklarını belirleyen bir yöntemdir. Teknik analiz gibi kısa vadeli yatırımlar için kullanılmazlar. Orta ve uzun vadeli yatırımlar için tercih edilirler. Özellikle hisse senedi için yaygın olarak kullanılan temel analiz nedir? Temel analiz yöntemleri nelerdir?

Finans 01-06-2022 10:12

Açık pozisyon nedir? Açık pozisyon tutarı hesaplama nasıl yapılır?

Açık pozisyon borsa piyasasını yakından takip eden yatırımcıların en çok karşılaştığı terimlerden biridir. Sıklıkla döviz açıklarını ifade etmek için kullanılır. Bu terimin anlamı kullanıldığı alana göre değişiklik gösterir. Döviz açıklarında kullanıldığı gibi vadeli işlemlerde de rastlamak mümkündür. Açık pozisyon nedir? Açık pozisyon tutarı hesaplama yöntemi nedir? Açık pozisyon hangi finansal araçlar üzerinden elde edilir?

Finans 01-06-2022 10:05

Yatırım araçları nelerdir? Risksiz yatırım araçları hangileri?

Hisse senedi, gayrimenkul, altın ve döviz gibi varlıklara yatırım aracı denir. Yatırım araçları, gelecekte kar elde etmeye veya zararı önlemeye yönelik kullanılırlar. Belirli oranda birikimi olan kişiler bu birikimleri değerlendirmek için yatırım araçlarına yönelirler. Yatırım araçları, uzun veya kısa vadede gelir elde etmeye yararlar. Temel yatırım araçları hangileri? Risksiz yatırım araçları nelerdir?

Finans 01-06-2022 09:38

Altın fiyatları için kritik rakamı açıkladılar: ‘Daha fazla acı olabilir’

Altın fiyatları güçlü dolar endeksi, ABD tahvil getirilerindeki artışın olumsuz etkisi ve Şanghay’da salgın önlemlerinin gevşetilmesi kararının ardından dalgalı bir seyir izledi. Gram altın fiyatı da ons altın ve dolar/TL kuru fiyat hareketlerinin etkisiyle 980 lira seviyelerindeki hareketlerine devam ediyor. Yatırımcılar altın fiyatlarına ilişkin son dakika gelişmelerini araştırırken analistler, sarı metal için kritik rakamı açıklayarak, “Altın kolayca bu seviyelerin altına düşebilir” dedi.

Finans 31-05-2022 09:59

Son dakika: Altın fiyatlarını neler bekliyor? 'Dar uçurumun kenarında yürümek gibi' diyerek uyardılar

Son dakika: Altın ons ve gram fiyatı artmaya devam ederken yatırımcılar endişeli bekleyişini sürdürüyor. Tüketiciler artan fiyatların gerçek dünyadaki etkilerini hissettikçe güvenli liman olan altın için düşecek mi yükselecek mi sorularına yanıt arıyor. Peki bu ortamda altın piyasasını neler bekliyor? İşte analistlerden altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmeler…

Finans 30-05-2022 11:31