Kimyasal silah

Kimyasal silah

Kimyasal silahlar, kimyevi maddelerin zehirleyici özelliklerinden faydalanılarak üretilen ve gerek fiziksel gerek psikolojik tahrip yapması amacıyla üretilen silahlardır. Kimyasal silahların ilk defa kullanımı I. Dünya Savaşı sırasında olmuştur. Almanlar klorin gazının rüzgarda yayılmasını sağlayarak ilk kimyasal savaşı başlatmıştır. Fransızlar buna cephane içine doldurdukları fosgen gazı ile karşılık vermişlerdir. 1917’de yine bir ilk olarak Almanlar kusturucu bir gaz olan Difenilkloroarsin (DA) maddesini hardal gazı ile eş zamanlı olarak kullandı. I. Dünya Savaşı’nda iki tarafta büyük kayıplar vermiştir. 1925 yılında imzalanan Cenevre Protoklü ile kimyasal gazların savaş sırasında kullanılması yasaklandı. Yakın tarihte İran-Irak Savaşında kullanılmıştır. Japonya'da Aum Shinrikyo adlı mezhebin Tokyo metrosuna karşı giriştiği saldırı ise, kimyasal silahların terörist amaçla kullanımına yakın tarihimizden bir örnektir.

Kimyasal Silah Haberleri

ODTÜ'de tepki çeken kimyasal silah pankartı! Sosyal medyada olay oldu, yerine Türk bayrağı asıldı

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın "TSK kimyasal silah kullandı" iddiaları gündem olmuş ve gözaltına alınan Fincancı tutuklanmıştı. İddialara resmi kaynaklardan yalanlama gelirken ODTÜ'ye asılan bir pankart büyük tepki çekti. "TSK'nın kimyasal silah kullandığını" öne süren pankart sosyal medyada olay olurken bugün ise yeni bir gelişme yaşandı...

Haber 11-11-2022 15:08

Ödül törenine 'Şebnem Korur Fincancı' gerginliği damga vurmuştu! Burak Haktanır'dan dikkat çeken sözler: Umurumda değil

Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın TSK hakkındaki sözlerinin ardından çarpıcı gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Boğaziçi Film Festivali ödül töreninde yönetmen Özcan Alper'in aldığı ödülü Fincancı'ya ithaf etmesiyle oyuncu Burak Haktanır'ın sert çıkışı törene damgasını vurmuştu. Yaşanan bu gerginliğin ardından Haktanır yeni bir açıklama yaptı, "Oyunculuğumla alakalı olumlu, olumsuz yansımaları olur mu umurumda değil" dedi.

Haber 31-10-2022 16:10

Son dakika: Kimyasal silah iddialarına Bakan Akar'dan çok sert tepki! Net konuştu: Son derece alçakça bir iftira

Son dakika haberi: Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Financı ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun da gündeme taşıdığı kimyasal silah iddialarını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar sert ifadelerle yalanlarken "Bu bir iddia değil, son derece alçakça bir iftira" dedi. Bakan Akar, İsrail Savunma Bakanı Gantz'ın ziyaretiyle ilgili ise "Yıllardan sonra ilk defa bu düzeyde bir ziyaret olacak" diyerek görüşmede ele alınacak konulara ilişkin konuştu.

Haber 25-10-2022 12:06

SON DAKİKA | MSB'den kimyasal silah iddialarına sert yanıt! 'Ahlak dışı bir terör çırpınışı'

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanlığı'ndan Selahattin Demirtaş ve Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın kimyasal silah iddialarına çok sert yanıt geldi. MSB'den yapılan açıklamada, "Dezenformasyon çabaları TSK'nın kararlı mücadelesi sonucu çökme noktasına gelen ve ahlak dışı yollarla çıkış arayan terör örgütü ve müzahirlerinin beyhude çırpınışlarıdır" denildi.

Haber 20-10-2022 13:06

Kimyasal silahlar nedir?

Kimyasal silah, toksik özellikleri nedeniyle ölüme, geçici veya kalıcı hasara neden olabilen herhangi bir kimyasal madde olabilir. Ancak klor gibi kimyasal maddeler bir çatışmada kullanılırsa kimyasal bir silah haline de dönüşebiliyor

Haber 12-04-2022 18:57

Son dakika | Savaşın seyri değişiyor! Ukrayna'dan kimyasal saldırı iddiası: Yaralananlar nefes almakta zorlanıyor

Son dakika haberine göre, savaşın şiddetli bir şekilde devam ettiği Ukrayna'nın Mariupol kentinde savaşın seyrini değiştirecek bir gelişme yaşandı. Ukrayna'nın Özel Harekat Taburu Azaklar, Rusya'nın İHA'larla menşei bilinmeyen bir zehirli gaz attığını iddia etti. İlk bilgilere göre yaralananlar solunum yetmezliği yaşıyor.

Haber 11-04-2022 23:10

Kimyasal, biyolojik ve nükleer silah uyarısı! Ortak açıklama geldi

G7 liderleri Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Ardından G7 liderleri tarafından ortak bir açıklama yayınlandı. Açıklamada Rusya, Ukrayna’ya saldırılarında kimyasal, biyolojik ve nükleer silah kullanmamaları konusunda uyarıldı.

Haber 24-03-2022 23:20

Son Dakika: Köşeye sıkıştı Biden'dan Putin'e 'biyolojik ve kimyasal silah' cevabı

Son dakika haberi: Rusya-Ukrayna savaşında biyolojik ve kimyasal silahlarla ilgili iddialar tüm dünyada gündemi meşgul etmeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iddialarıyla ilgili açıklamada bulundu. Biden, "Putin’in iddia ettiği gibi bizde ve Ukrayna’da kesinlikle biyolojik ve kimyasal silahlar yok" dedi. Rusya'nın iddialarının Ukrayna'da bu silahları kullanmak için bahane olabileceği uyarısı yaptı. Rus ordusu için ise "Köşeye sıkıştılar" dedi.

Haber 22-03-2022 01:32

Savaşın seyri değişiyor mu? Önce Rusya şimdi ABD: Kimyasal silah tehdidi...

Rusya-Ukrayna savaşında 3. haftaya girilirken yaşanan dehşetin boyutu her geçen gün artıyor. Söylemlerin de çatışmaların da büyüdüğü savaşta önce Rusya'dan sonra da ABD'den korkutan açıklamalar geldi. İki ülke de birbirini kimyasal ve biyolojik silah kullanma ihtimaliyle suçlarken ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, "Bu silahları kendi vatandaşlarına karşı kullandılar, Suriye'de kullanılmasını en azından teşvik ettiler; dolayısıyla bu durumu ciddiye alıyoruz." dedi.

Haber 10-03-2022 22:13

Son Dakika! Bakan Akar'dan S-400 eleştirilerine yanıt: Bazı şeyler milli sırdır açıklanmaz

Son dakika haberine göre Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400'lerle ilgili gelen eleştirilere yanıt vererek "Hava taaruzu oldu da mı S-400'ü kullanmadık, bazı şeyler milli sırdır, açıklanmaz" dedi. Ayrıca, Bakan Akar, TSK'da kimyasal silah bulunduğu iddiasıyla ilgili olarak "Böyle bir şey söz konusu değil" diye konuştu.

Haber 16-11-2021 15:52

Olası saldırılar ele alınıyor

Olası bir savaş durumunda Türkiye'ye yönelik nükleer (NBC) ve kimyasal saldırı tehdidine karşı Başbakanlık'ta bir toplantı yapıldı.

Haber 26-12-2002 18:56

Kimyasal saldırıya hazırız

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Irak'a yapılabilecek operasyon sırasında kullanılması muhtemel kimyasal silah saldırıları konusunda Türkiye'nin hazırlıklarını yaptığını açıkladı.

Haber 19-12-2002 12:08