Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), haftalık bültenine göre, sektörün kredi hacmi 27 Eylül itibarıyla 150 milyar 891 milyon lira arttı. Ayrıca, KKM bakiyesi, geçen hafta yüzde 1,4 ve 22 milyar 187 milyon liralık azalışla 1 trilyon 511,7 milyar liraya geriledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesi yaklaşık 51,1 milyar dolar seviyesine geriledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kur korumalı mevduat verilerini açıkladı. BDDK'nın açıkladığı verilere göre, geçen hafta 40,5 milyar TL'lik gerileme kaydedildi.
Merkez Bankası 2024 Ağustos ayı faiz kararını son 5 aydır olduğu gibi sabit bırakarak yüzde 50'de tutmuştu. Merkez'in para politikası kararında ne zaman değişikliğe gideceği ekonomistler ve bankalar tarafından tahmin edilmeye devam ediyor. Son tahmin ise İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'dan geldi. Aran, ilk faiz indirimini kasım ayında beklediklerini aktardı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası stok verilerini paylaştı. Kur korumalı döviz/altın dönüşümlü mevduat/katılma (DDKKM) toplam stok bakiyesi Haziran ayında bir önceki aya göre 4,3 milyar dolar düşüş gösterdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Haftalık Bankacılık Sektörü Verileri'ni açıkladı. Kur korumalı mevduatlar geçtiğimiz hafta 60,9 milyar TL düşüşle son altı ayın en sert gerilemesini kaydetti.
TCMB'den Türk lirası mevduatı destekleyecek YUVAM adımı geldi. KKM hesaplarında olduğu gibi YUVAM hesapları için de faiz oranı alt sınırı, politika faizi indirildi, vadelere göre ilave getiri oranları 2'şer puan düşürüldü. Merkez Bankasınca YUVAM hesapları için bankalara artık herhangi bir komisyon ödemesi yapılmayacak.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor. Düşüş 23 haftanın en hızlısı olarak kaydedildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten de ilk değerlendirme geldi. Şimşek, "Programımızın önemli amaçlarından biri olan KKM (Kur Korumalı Mevduat) hesaplarının kademeli olarak azaltılmasında ciddi bir mesafe aldık" yorumunu yaptı.
Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışlar sürüyor. KKM bakiyesi 2 trilyon liranın altına indi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bugünkü açıklamasında “Vergi teşviklerini kaldırdığımız için KKM’den çıkış çok daha hızlanacak ve Türkiye bu faslı da kapatmış olacaktır” açıklamasını yapmıştı.
Kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnası yarın itibarıyla sona eriyor. KKM hesaplarının sınırlı düşüşü ise sürüyor.
Kur korumalı mevduatlarda düşüş ivmesi bayram öncesindeki haftada da devam etti. 29,6 milyar TL'lik gerileme kaydedildi.
KKM ve katılma hesaplarındaki sınırlı düşüş sürüyor. Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutarda sınırlı düşüş sürdü.
KKM stokunda son 3 ayın en hızlı düşüşü gerçekleşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 31 Mayıs itibarıyla 120 milyar 287 milyon lira arttı.
Kur korumalı döviz/altın dönüşümlü mevduat/katılma (DDKKM) ve Türk lirası mevduat/katılma (TL KKM) hesaplarının stok bakiyeleri aylık olarak yayımlanacak. İlk veriler bugün paylaşıldı. Kur korumalı döviz/altın dönüşümlü mevduat/katılma (DDKKM) toplam stok bakiyesi Nisan sonunda 1,5 milyar dolar düşüş gösterdi.
Kur korumalı mevduatta düşüş yeniden hız kaybetmeye başladı.
BDDK'nın verilerine göre geçen hafta KKM'den 20 milyar 382 milyon liralık çıkış yaşandı. KKM'deki toplam mevduat 2 trilyon 176 milyar 35 milyon liraya geriledi.
Haftalar sonra Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkış hızlandı. KKM hesaplarından geçen hafta 24,9 milyar liralık çıkış yaşandı.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutarda sınırlı düşüş devam ediyor. BDDK verilerine göre, kur korumalı mevduat toplamı 2 trilyon 257,7 milyar TL oldu.
Kur korumalı TL mevduat (KKM) ve katılma hesaplarındaki yavaş düşüş sürüyor.
BDDK verileri açıkladı. Kur korumalı mevduatlarda düşüş ivmesi 22 Mart haftasında durma noktasına geldi.
Merkez Bankası'nın sürpriz faiz artışı kararı sonrası bankalar da mevduat faizi oranlarını güncelledi. Mevduat faizleri yüzde 57’ler seviyesine kadar çıktı. Döviz dönüşümlü KKM hesaplarından TL mevduata geçenlere ise bankalar daha avantajlı fırsatlar sunuyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Enflasyonla ilgili net mesaj veren Cevdet Yılmaz, OVP hedeflerinin önünde olduklarını belirtti.
Kur korumalı mevduatlarda düşüş yavaşladı. Kur korumalı mevduatlarda geçen hafta 8,11 milyar TL'lik sınırlı bir düşüş kaydetti.
Kur korumalı mevduatlarda 7,4 milyar TL'lik düşüş yaşandı. 8 Mart haftasındaki düşüş Eylül 2023'ten bu yana en yavaş düşüş olarak kaydedildi.
Altında rekor serileri devam etti, yükseliş bu hafta hız kazandı. Vatandaşların altın talebi artarken Kapalıçarşı altın fiyatlarında makas aralığı ilk kez 400 lirayı buldu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yatırımcıları 'fiziki altına' karşı uyardı ve alternatifleri sıraladı. İşte detaylar...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası (TL) mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulayacak. Döviz dönüşümlü KKM'de ise tarih uzatıldı. Yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ocak 2024 itibarıyla bankalardaki altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutardaki düşüş devam ediyor. Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 458,5 milyar TL'ye geriledi.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki çıkışlar devam ediyor. Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 502,6 milyar TL'ye geriledi.
Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışlar sürerken TL mevduatlarında artış gözlendi. 6 aylık sürede yaklaşık 1,5 trilyon TL’lik bir artış meydana geldi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kur korumalı mevduatlar 22 Aralık haftasında 30,4 milyar TL geriledi.
Mevduat, katılım fonu, kira sertifikaları ve menkul kıymetlerde tevkifat oranı 2024 Nisan sonuna kadar değiştirilmedi. Ayrıca Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnasının süresi 6 ay daha uzatıldı.
Merkez Bankası toplam rezervleri 18 Mayıs ile biten haftada 3 milyar 537 milyon dolar azaldı. Döviz rezervleri 1.9 milyar dolar azalırken, altın rezervleri de 1.5 milyar dolar geriledi. Öte yandan, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında ise 19 haftadır yükseliş devam etti ve yeni rekor kırıldı. Tüketici kredileri ve mevduatlarda da artış yaşandı.
Geçtiğimiz günlerde süresi 1 sene daha uzatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bir hamle daha yaptı. TCMB, kur korumalı mevduat ürünlerinin türev işlemlere konu edilemeyeceğine ilişkin bankalara talimat gönderdi.