Kredi kartı, bankaların veya çeşitli finans kuruluşlarının müşterilerine verdiği ve ödeme yapmaya yarayan bir araçtır. Kredi kartı sahipleri anlaşmalı POS cihazı bulunan yerlerden alışveriş yaparken nakit para ile ödeme yapmak yerine kredi kartı ile ödeme yapmayı tercih edebilirler. Bu şekilde yapılan harcamaların ödemesi aylık olarak bankaya yapılır. Bu ödeme tek seferde olabileceği gibi taksitle de olabilmektedir. Bankalar kredi kartı hizmeti için müşterilerinden kart aidatı veya başka bir ad altında bir ücret talep edebilmektedir. 2019 rakamlarına göre Türkiye’de yıllık kredi kartı dağıtımı sayısı 4,5 milyona ulaşmıştır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı geçtiğimiz ay 7 bin lira üzerindeki harcamalarda banka veya aracı finansal kurumların aracıyla alışveriş yapılmasını yasalaştırmıştı. Yeni bir tebliğ ile 7 bin lira olan en alt limit; 30 bin liraya çıkartıldı. Yani 30 bin liralık harcama yaparken banka veya aracı finansal kurumlar ile ödeme yapmanız gerekecek.
İnternetteki kişisel veri satışı herkesi tedirgin etti. Bir sabah uyandığınızda sizin adınıza yüklü miktarda kredi çekildiğini, kredi kartınızdan alış veriş yapıldığını, icralık olduğunuzu hatta işlemediğiniz bir suçun sanığı olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Çünkü kimlik ve adres bilgileriniz internette satılıyor olabilir. Hem de sadece 200 TL'ye... Peki kendimizi dolandırıcılara karşı nasıl koruyabiliriz? İşte yanıtı.
Dolandırıcılar bu kez profesörü hedef aldı. Bir sabah uyandığında kendinden habersiz adına kredi çekildiğini öğrenen Prof. Dr. Fikret Soyal, bankayı aradığında ikinci şoku yaşadı. Adına daha önceden alınmış 3 tane de kredi kartı olduğunu öğrenen Soyal, ne yapacağını şaşırdı. Bir anda yaklaşık 650 bin TL borçlanan Soyal'ın telefonuna hala kredi başvuru mesajları gelirken "Hala sms'ler geliyor. Borcumun 1 milyonun üzerine çıkacağına yönelik ciddi endişelerim var" diye konuştu.
Yüksek faiz ve satın alma gücündeki kayıp kredi kartlarına olan talebi artırdı. Taşıt, konut, ihtiyaç kredilerinde yoğunluk görülmezken bireysel kredilerde takibe düşen sayısı artmaya başladı. 2024 yılının ilk 10 ayında takibe düşenlerin oranı yüzde 111 artarken kredi kartı borçları yüzde 200 yükseldi.
Kredi kartları ile alakalı yeni sistem 1 Kasım itibarıyla resmen hayata geçti. Geciken borçlar için faiz oranı değişirken faiz oranları dönem borcuna göre hesaplanacak. Dolayısıyla da bu yeni sistemde az borcu olan daha az faiz ödeyecek. Vatandaşlar bu gelişme için "Mantıklı" yorumunu yaparken kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren o üç aralık faiz oranı konusunda önem taşımaya başladı. İşte o limitler ve güncel faiz oranları...
1 Kasım itibarıyla kredi kartlarında yeni dönem resmen başladı. Artık kredi kartlarında geciken borçlar için uygulanacak faiz oranı dönem borcuna göre hesaplanacak. 25 bin TL altı, 25 bin-150 bin TL arası ve 150 bin TL üstü olmak üzere 3 harcama limiti belirlendi ve buna göre faizler de değişecek. Ekonomist Muhammet Bayram "Sene başı itibarıyla düşecek faizlerden önce vatandaşın rahat bir nefes alması ve alım gücünün bir miktar korunması için borçların yapılandırması olumlu bir uygulama" dedi.
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele için birçok adım atıldı. Yeni nesil POS cihazları, vergi denetimleri, izaha çağırmalar devam ederken 7 bin lira ve üzerindeki alışverişlerde kredi kartı kullanma zorunluluğu getirildi. Kart komisyonunu vatandaştan almaya çalışanları engellemek için böyle bir adım atılmış olsa dahil bazı esnaflar bu kurala uymamaya devam ediyor. Bu durumu şikayet etme hakkı olan vatandaş ise yetkili kurumlara başvurabilir.
Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun önerisi, TBMM'ye sunulduktan sonra kamuoyuyla da paylaşılmıştır. İlgili yasa teklifinde kredi kartı limitleri, tapu ve noterlik işlemleri gibi konulara ilişkin katkı payı düzenlemelerinin yer aldığı görülür. Ancak bu kanun önerisi konusunda yeni gelişmeler yaşandığı söylenebilir.
SGK prim borcunu banka/kredi kartı bakiyesinden ödemek isteyen kişiler ilgili kurumun çevrim içi platformunu ziyaret edebilir. e-Devlet aracılığıyla giriş yapılabilen menüden işlem saatleri kapsamında borç yatırma aşamalarının tamamlanması mümkündür. Buna ek olarak prim borcu ödemesinin bankaların mobil uygulamaları üzerinden nasıl yapıldığı sıklıkla sorgulanır. Bu çerçevede ilgili kuruma aktarılan ödemelerin hangi güvenilir kanallar aracılığıyla yatırılabildiği açıklanmalıdır.
Kredi kartı sahibi olmak isteyenlerin, bankalar arasında tercih yapmaya çalışanların ve hali hazırda kredi kartı kullananların aklına en çok takılan soruları cevaplarıyla derledik:
Kredi kartı harcamaları son yıllarda oldukça arttı. Ekonomik zorlukların arttığı bu dönemde vatandaşların kredi kartlarına yönelmesi ise bilinen bir durumdu. Son düzlükte kredi kartlarında yapılan düzenlemeler kart harcamalarını biraz da olsa yavaşlattı. Kredi kartları ile ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram açıkladı.
Kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olanların oranı yüzde 45,3'e ulaşmış durumda. Tarihi bir zirve olan bu oran finans dünyasının dikkatini çekmesi ile beraber Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) yeni bir adım atmasına neden oldu. Buna göre, gönderilen talimat ile özellikle dar ve orta gelirli gruba sunulan yüksek limitli kredi kartları incelemeye alınacak.
Bir takvim yılı içerisinde 90 gün boyunca kredi kartı borcunun asgari ödemesi yapılmadığı takdirde toplam tutarın yapılandırılması gerekir. Bu seçenekten yararlanan banka müşterilerinin geri ödemeyi yeni bir plan çerçevesinde tamamlamaları uygundur. Kredi kartı yapılandırma sürecinde geçerli olan vade sayısı, faiz oranı ve taksit tutarı gibi değerlerse BDDK tarafından kararlaştırılan güncel yönetmeliğe göre belirlenir.
Bankaların müşterilerine sunduğu ürünlerden olan kredi kartlarının aylık dönem ödemeleri bulunur. Hesap ekstresinde çıkan aylık dönem borcunun minimum asgari tutarı ödendiğinde arda kalan tutara faiz işletilir. Bu yasal ücretin akdi faiz olarak adlandırıldığı görülürken, azami oranlarının ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklandığı söylenmelidir. Ancak bankaların kredi kartlarıyla nakit çekimlerine uyguladıkları akdi faiz yüzdesi, açıklanan azami oranlardan daha düşük olabilir.
Meclis'e sunulan 100 bin liralık kredi kartı limitine 750 liralık savunma sanayii payının alınması teklifi tamamen iptal edildi. Vergi vermek istemeyen vatandaşların kredi kartı limitlerini düşürmesi ise gündem olmuştu. Yasa teklifinin tamamen rafa kalkması sonrası vatandaşlar limitlerini tekrar artırmak istedi ancak limit artırmada bazı zorlukların yaşandığı aktarıldı. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, önemli açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz günlerde AK Parti limiti 100 bin lira olan kredi kartlarından 750 liralık savunma sanayisine katkı payı alınması için TBMM'ye kanun teklifi vermişti. Gündeme bomba gibi düşen bu haber sonrası AK Parti ekonomi kurmaylarının bazı düzenlemeler yapacakları duyurulmuştu. Salı günü Bütçe Komisyonu toplantısı sonrası ise kanun teklifi 2025 yılına ertelenmişti. AK Parti kaynakları, savunma sanayi fonuna kredi kartlarından katkı payı alınmasına ilişkin düzenlemenin yapılmayacağı duyuruldu.
Ekonomide geçtiğimiz günlerin en çok konuşulan konusu 100 bin lira kredi kartı limiti olanlardan 750 liralık savunma sanayi harcı alınacak olmasaydı. AK Parti bu teklifini geri çekti ve yeni formül üzerine yoğunlaştı. Bakan Mehmet Şimşek'e sunulan yeni teklifte “Kredi kartı limiti 100 bin TL olan vatandaştan 750 lira alınmasındansa, 1 milyon limiti olandan 10 bin lira alınsın ya da kademeli pay olsun” denildi.
BBP lideri Mustafa Destici, kredi kartlarından alınacak ücretlerle ilgili yaptığı açıklamalara gelen eleştirilere tepki gösterdi. Destici "Bize iftira attılar, bunlarla hukuk, yargı önünde hesaplaşacağız. Geri adım atmam, herkese anladığı dilden cevap veririm" dedi.
CHP lideri Özgür Özel kredi kartlarından alınması teklif edilen yıllık 750 liralık vergi teklifinin reddedilmesi sonrası açıklamalarda bulundu. Ertelenen vergi teklifiyle ilgili olarak Savunma Sanayi Fonu'nun çok lazımsa bankalardan alınmasını tavsiye eden Özel, "70 milyar para toplayacak. Suç üstü yakalandılar. Gariban vatandaşın peşine koşuyorsunuz. Milletin cebinden kapkaç yapmaya kalkarken suç üstü yakaladık onları." dedi.
AK Parti’nin Savunma Sanayi Fonu adı altında duyurduğu son vergi paketinin yankıları hala sürerken dikkat çeken bir bilgi daha ortaya çıktı. Vergi uzmanı Ozan Bingöl Türkiye’de yılın ilk 9 ayında ödenen vergi miktarını açıklayarak ‘yine de yetiremedik’ diye isyan etti.
Merkez Bankası faizleri düşürmeden bankalardan kredi kartları ve ihtiyaç kredileri için 'yapılandırma' paketi geldi. Borçlarını ödemekte zorlananlar için yüzde 3.11 ile 60 ay vadeli yapılandırma seçeneği sunuldu. Uzmanlar bu oranın daha da düşebileceğini belirtirken, gözler ise özel bankalara çevrildi. Peki 100 bin TL veya 50 bin TL'lik borcunu yapılandıran bir vatandaşın aylık taksidi ve geri toplamda ödeyeceği tutar kaç TL olacak? İşte detaylar...
Son dakika haberi: 100 bin lira ve üzeri limitli kredi kartlarından 750 liralık kesinti yapılmasını da öngören Savunma Sanayii Destekleme Fonu Teklifi görüşmeleri ertelendi. AK Parti Grup Başkanı Güler yasa teklifinin 2025 yılına bırakıldığını duyurdu.
Geçtiğimiz cuma günü, AK Parti 'savunma payı kesintisi' ile ilgili kanun teklifini TBMM'ye sunmuştu. Vatandaşlar önlem olarak kart limitlerini düşürmeye başladı. Birçok alanda yeni vergilerin geleceği bu düzenleme ile ilgili Mynet'in sorularını yanıtlayan Ekonomist Emrah Lafçı önemli açıklamalarda bulundu. Lafçı, bu kanun teklifinin yasallaşması takdirinde kayıt dışılığın artabileceğine dikkat çekti.
Son Dakika... Geçtiğimiz cuma günü savunma sanayisini desteklemek için Meclis'e gönderilen destek paketinde yer alan 100 bin lira ve üzerindeki kredi kartlarından 750 lira tutarında katılım payı kesilmesine ilişkin düzenleme AK Parti Meclis Grubu tarafından yeniden değerlendirilmeye başlandı.
AK Parti'nin hazırlamış olduğu yeni kanun teklifinde yer alan maddeler arasında kredi kartlarından alınması planlanan 750 lira tutarındaki katılım payıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Savunma sanayii harcamalarına aktarılması beklenen ek kesinti için tepkiler giderek büyürken, AK Parti’nin tepkileri dikkate alarak düzenlemeyi yeniden değerlendireceği belirtildi.100 bin lira limit sınırının artırılması gündemde.
Cumhur İttifakı ortağı BBP lideri Mustafa Destici, savunma sanayiine destek için vatandaştan 750 TL'lik vergi kesilmesini öngören yasa teklifine karşı çıkanlara tepki göstermeye devam ediyor. Destici sosyal medyadan yaptığı son paylaşımda bankalara seslenerek, kredi kartlarının limitlerini 100.000 liradan 99.000 liraya düşürenlerin kartlarının iptal edilmesini istedi. Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş ise Destici'nin açıklamasına dikkat çeken bir yorum yaptı.
AK Parti'nin hazırladığı yeni vergi düzenlemesi Türkiye'nin gündemine otururken, özellikle kredi kartı limitiyle ilgili ek vergi önerisi çok konuşuldu. Kanun teklifine tepki gösteren Demokrat Partili Cemal Enginyurt'un Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e verdiği yeni vergi önerileri gündem oldu. Enginyurt "Ekim geldi hâlâ güneşten faydalanıyoruz. Mehmet bu güneş işine de el atsan kardeşim, iyi vergi var. Dedikodu Türkiye'de en fazla yapılan şey. Vergi al, kesin vergi rekortmeni oluruz" dedi.
Cuma günü AK Parti Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini TBMM'ye sunmuştu. Savunma sanayisine aktarılmak için 100 bin liralık kredi kartı limitine 750 liralık kesintinin yapılacak olmasının ayrıntıları ise belli oldu.
Kredi kartı limitine göre 750 lira kesinti ile yeni gelecek vergiler gazeteci Fatih Altaylı'nın da gündeminde yer aldı. 'Bu kadar vatandaşı eşek yerine koyan başka bir şey olamaz' diyen Altaylı eski bakan Vahit Kirişçi'nin lüks arabası için yeni bakanı arayıp küfür ettiğini söyledi ve, 'bu şatafat sürsün diye sana bana vergi' sözleriyle isyan etti.
Savunma sanayiine destek için vatandaştan 750 TL'lik vergi kesilmesini öngören yasa teklifi tartışma yarattı. Cumhur İttifakı ortağı BBP lideri Mustafa Destici, yasaya karşı çıkanlara tepki gösterirken konuyu DEM Partili olmaya, Yunanistan'ı ve Ermenistan'ı savunmaya dek götürdü. Bir de tavsiyede bulunan Destici, "Onun vermediği 750 lirayı da biz veririz, bu millet verir" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Türkiye İnovalig Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuştu. Yılmaz, Savunma Sanayii Fonu'na aktarılmak için 100 bin TL ve üstü kartı olan vatandaşlardan 750 liralık vergi alınmasına ilişkin açıklamada bulundu. Yılmaz, "Burada tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz Cuma günü Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na kaynak sağlamak için 100 bin TL ve üstü kart limiti olan vatandaşlardan yıllık olarak 750 TL alınması yönündeki kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Konu ile ilgili Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, belirlenen kart limiti oranı hakkında değerlendirme yaparak, "Vatandaşın biraz daha aklına yatabilirdi" ifadelerini kullandı.
Kredi kartlarından artık ek ödeme alınacak. AK Parti'nin Meclis'e sunduğu kanun teklifine göre 100 bin TL'lik kredi kartı olanlardan 750 lira savunma sanayi fonu payı alınacak. Detayları açıklanan yeni vergi paketi bir anda tartışma yaratırken, bankalarda '99 bin TL' yoğunluğu yaşanıyor. Dün akşam saatlerinden itibaren çok sayıda kişinin bankalarından kart limitini 99 bin liraya düşürülmesini talep ettiği öğrenildi. Peki kredi kartı limiti nasıl düşürülür? İşte yanıtı...
Dün AK Parti'nin duyurduğu yeni vergi paketi gündemin ana başlığı haline geldi. Pakette en çok dikkat çeken madde ise limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarından Savunma Sanayii Destekleme Fonu için alınacak 750 lira oldu. Bunun üzerine vatandaşlar bu miktarı merak etmeye başladı. Verilere göre limiti 100 bin TL ve üzerinde olan yaklaşık 61 milyon 955 bin 106 kart bulunuyor. Buna göre Savunma Sanayii Destekleme Fonu için 46 milyar 466 milyon 329 bin 428 TL'lik gelir hedefleniyor.
SON DAKİKA HABERİ... 1 Ekim itibarıyla TBMM'nin açılmasıyla yeni kanun teklifleri sunulmaya başlandı. AK Parti'nin hazırladığı yeni vergi paketinin detayları belli oldu. TBMM'ye sunulan kanun teklifine göre kredi kartı, sıfır ve ikinci el araç, gayrimenkul alım satımı dahil A’dan Z’ye hepsine vergi geliyor. İşte detaylar...
Geliri enflasyon karşısında maaşı eriyen vatandaş ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kredi kartlarına yöneldi. Geçtiğimiz haftalarda ise kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için 60 aya varan yapılandırma yapılacağı da duyurulmuştu. Bazı kredi kategorilerinde de faiz indirimine gidilmeye başlanması ise dikkat çekti. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kredi kullanımı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni yayınladı. Merkez'in yayınladığı yazıda bireysel kredilerde uygulanan sıkılığın devam edeceği belirtilmişti. Ziraat Bankası Eski Genel Müdürü Şenol Babuşçu, X hesabı üzerinden kamu bankalarında bazı kredi gruplarına sıkılaştırmaların geldiğini duyurdu. Babuşçu, bu kredilerin KOBİ ve ihtiyaç kredisi olduğunu söyledi.
Yüksek enflasyon nedeniyle maaşı eriyen vatandaş ihtiyaçlarını giderebilmek için çözümü kredi kartı kullanımında buldu. 4 yılda yaklaşık olarak 10 trilyondan fazla artış gösteren kart kullanımı özellikle marketlerde çok sık kullanılıyor.
Artan enflasyon vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Her geçen gün artmaya devam eden fiyatlara karşı vatandaşlar ihtiyaçlarını borçlanarak karşılamaya çalışıyor. Bu da Türkiye'deki borçlu sayısının son dönemde tavan yapmasına yol açtı. Borçları yüzünden yasal takibe girenlerin sayısı 1 milyon kişiyi aştı. Peki yasal takibe düşüldüğünde neler oluyor?
Kredi kartlarından kullanılan nakit çekimine ve taksit sayısına sınırlandırma gelmesiyle beraber kart kullanıcıları KMH hesaplarına yöneldi. KMH hesaplarından çekilen para bir yıl içerisinde 130 milyar TL'den 315 milyar TL'ye yükseldi. Bu durum ise yüzde 142'lik bir artışı gözler önüne serdi.
Borçsuz uyuyup, borçlu uyandılar... Mobil bankacılık kullananlar arasında mağdur sayısı giderek artıyor. Dolandırıldıklarını belirten yüzlerce kişi sosyal medya hesabından video paylaşarak sesini duyurmaya çalışırken, bankadan gelen açıklamaya rağmen sayı artıyor. Müşteriler tek tek hesaplarını kapatmaya başlarken, Avukat Fevzi Doğan'ın hatırlattığı mahkeme kararı ise dikkat çekti: "Mahkeme şunu söyledi; tüketici burada sorumlu değil dolayısıyla işleyen kredileri de ödememesi gerekiyor."
Pandemi ile beraber internet üzerinden alışveriş yapanların sayısı arttı. Kart şifrelerini tarayıcı üzerinden kaydeden vatandaşlar için ise tedirgin edici bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, en çok kullanılan internet tarayıcısında zararlı yazılım kullanılarak kişilerin verilerine erişim sağlandığı iddia edildi. Konu ile ilgili Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akdemir, paranızı hesabınızdan alarak kripto paraya dönüştürülebileceğini ifade etti.
Kredi kartı harcamalarındaki artış son aylarda dikkat çekerken, vergiden kaçmak isteyen bazı işletmeler ise vatandaşı nakit ödemeye ikna etmeye çalışıyor. Kredi kartı yerine nakitle ödeme ya da IBAN ile ödeme teklif eden bazı esnaf öyle ki yüzde 10 indirim teklifinde bile bulunuyor. Hatta kredi kartıyla ödemekte ısrar eden müşteriden %10-20 oranında komisyon istiyor. Vatandaşa düşen nakit de ödese fiş talep etmek. Uzmanlar ise 'fiş' uyarısında bulunuyor.
Kredi kartı ve tüketici kredisi borç yapılandırmasında yeni düzenlemeler netleşti. Kredi kartı yapılandırmasında başlangıç noktası 26 Eylül olarak belirlendi ve geriye dönük borçlar için yapılandırma yapılabilecek. Asgari ödeme tutarını 30 gün boyunca ödemeyen kart sahipleri, bu yapılandırma imkanından yararlanmak için başvuru yapabilecek. Ancak, yapılandırma talebinin kabul edilip edilmeyeceğine bankalar karar verecek.
Dün akşam Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kredi kartlarında yapılan düzenlemeyi duyurmuştu. BDDK'nın duyurusuna göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Ekonomist Murat Turgut, konu ile ilgili canlı yayında açıklamada bulundu. Turgut, yeni bir düzenleme daha gelebileceğinin de sinyalini verdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), dün asgari ödemesi geciken kredi kartları için borç yapılandırma programını açıkladı. Yapılan düzenleme ile ilgili Merkez Bankası bugün blog sayfasında yazı yayımladı. Merkez'in analizine göre, Analizde "TCMB, kredi kartı azami akdi faizlerinde bakiyeye göre farklılaşmaya giderek kredi kartı borçluluğunu azaltmayı teşvik ediyor ve iç talepteki dengelenmeye katkı veriyor" ifadeleri kullanıldı.
Dolandırıcılar bu kez Google Chrome'u hedef aldı. Vatandaşı mağdur etmek isteyen sanal korsanlar kredi kartı şifrelerine ulaşıp oradan da haksız kazanç elde ediyor. Fatih Portakal'dan konuyla ilgili dikkat çeken bir uyarı geldi. 'Ben de kullanıyorum' diyen Portakal, 'Hepimiz tehlike altındayız' diyerek bir de uyarıda bulundu.
Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bireysel kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü adımlar atıldı. Buna göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Diğer yandan kredi kartlarında asgari ödeme oranında limite göre değişikliğe gidildi
Merkez Bankası’ndan kredi kartı kullanımına ilişkin dikkat çeken bir yazı paylaşıldı. Türkiye'de kartlı harcamalar son yıllarda rekor seviyelere ulaşırken, bu artışın sadece borçlanma ihtiyacından değil, enflasyonist baskılar ve ödeme kolaylığından kaynaklandığı dile getirildi. TCMB uzmanlarının hazırladığı raporda, tüketicilerin nakit yerine kredi ve banka kartlarını tercih etmesinin, finansal teknolojilerin gelişimi ve temassız ödeme alışkanlıklarının yaygınlaşmasıyla hızlandığı belirtildi.
Kredi kartı borçları nedeniyle zor günler geçirenler için umut ışığı doğdu. Yeni düzenlemeyle, borçlarını ödemekte zorlanan ve yasal takibe düşen kişilere nefes aldıracak bir yapılandırma planı gündemde. Bankalar ve finansal kurumlar, hızla artan borç oranları karşısında çözüm üretmeye çalışırken, toplamda 43 milyar TL'yi aşan bireysel kredi kartı borçlarına yönelik bu düzenleme, borçlu vatandaşlara ödeme kolaylığı sağlamayı hedefliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), krediler ve kredi kartında uygulanan risk ağırlıklarını artırmıştı. Yapılan son açıklamada ihtiyatlı risk ağırlıklarının düşürüldüğü bildirildi. BDDK son kararla bu düzenlemede daha önce kullanılan oranlara döndü.
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Ağustos ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 1 trilyon 420,6 milyar TL oldu. Kredi kartı ile ödemelerde ise artış oranı yüzde 83 oldu.
Bankalar kurala uymayıp kendi kafalarına göre kredi kartı limiti belirliyordu. 50 bin TL geliri olana 500 bin liralık kredi kartı limiti açan bankalar için düzenleme yolda. Bu kapsamda SGK'nın gelir tespiti ile belirlenmesi planlanan limitler için uzmanlardan açıklama geldi. "SGK’da emeklilik primlerinin daha düşük yatırılması, sigorta primlerinin daha düşük yatırılması için maaşlar çok daha düşük gösterilebiliyor" diyen uzmanlar 'gerçekçi olmayabilir' uyarısı yaptılar.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 6 Eylül haftasında banka ve kredi kartı harcamalarının verisini yayımladı. Merkez'in verisine göre, kart harcamaları yüzde 0,6'lık bir sınırlı artış kaydetti.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin'den nakit para kullanımının yasaklanacağı konusunda önemli bir açıklama geldi. Şahin, 7 bin TL'yi geçen alışverişlerde nakidin geçersiz olacağının sinyallerini verdiği açıklamasında, "banka ya da kredi kartıyla alışverişin yapılması için çalışma başlatılıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde nakit paranın yasaklanacağı, kullanılmayacağı sürece girmiş bulunuyoruz" ifadesinde bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek hem de banknot kullanımını azaltarak Darphane’nin giderlerini kısmak amacıyla 7 bin TL üzeri alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanımını zorunlu hale getirdi. Uzmanlar kamuda harcamaların kısılmasının enflasyonla mücadelede önemli olduğunu vurgularken, vatandaşlar bu uygulamaya yönelik çeşitli tepkiler verdi: '7 bin TL değil, 7 milyon liradan başlasın...' İşte detaylar...
Kartlı alışverişte muamma! Bazı bankalar kredi kartına taksiti sınırlandırmıştı. Bu kez de 7 bin lira üzeri alışverişte zorunlu kredi kartı ve banka kartı kullanmak zorunlu olacak. Düzenleme Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından resmen duyurulurken, vergi sisteminin tabanının genişletilmesi hedefleniyor.
Faiz oranlarını artırmak yetmedi, para ihtiyacını karşılayamayan kredi kartını kullanmaya devam etti. Enflasyonla mücadele adımları kapsamında kredi kartı kullananlar için OVP'den yeni önlem çıktı. Bu kapsamda SGK sistemini bankalara açacak, kredi kartı limitleri SGK'daki gerçek gelire göre belirlenecek. Peki yeni düzenleme nasıl olacak? Sistem nasıl işleyecek? SGK Başuzmanı İsa Karakaş detayları anlattı.
Kredi kartı kullanımı ile tüketimi azaltarak enflasyonla mücadele adımları bir bir atılırken OVP'de yeni bir düzenlemenin sinyalleri geldi. Bu kapsamda SGK, kredi kartı limitlerinin gerçek gelire uygun olup olmadığını tespit etmek için veri toplayacak.
Dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ı açıkladı. Yol haritasının oluşturulduğu programda kredi kartı ve kredi detayları da dikkat çekti. Tüketimi azaltmak için kredilerde ve kredi kartı limitlerinde düzenleme yapılacak.
Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen vatandaşlar kredi kartlarına yöneldi. Faiz oranlarının yüksek olmasına rağmen ihtiyaçlarını buradan karşılayan vatandaşlar için Ekonomist Barış Soydan, dikkat çekici bir paylaşımda bulundu. Soydan, kredi kartlarında taksit sayısı seçeneklerine ilişkin düzenlemelere vurgu yaptı. Bireysel kartlarda taksit sınırının ikiye düşürüldüğünü iddia etti.
Enflasyon her sektörü vurmaya devam ediyor. Kredi kartlarına getirilen taksit sınırlandırması da vatandaşın harcamalarını kısıtlarken bazı sektörler durma noktasına geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, düğün sektöründe yaşanan durgunluğa dikkat çekti. Palandöken, kredi kartlarında taksit tutarı biraz esnetilmeli şeklinde açıklama yaptı.
Bankaların genel protokolleri incelendiğinde okuma yazma bilmeyen kişinin başvuru sözleşmelerini imzalamadan bu kurumlarda hesap açtırarak kredi kartı alamadığı anlaşılır. Bu nedenle okuma yazma bilmeyen kişilerin bankacılık hizmetlerinden yararlanıp kredi kartı başvurusu yapmaları için hangi yasal seçenekleri değerlendirebildiği açıklanmalıdır. Böylelikle kişinin temin ettiği noter onaylı belgelerle ya da vekalet verdiği yakınlarıyla işlem yürütüp yürütemediği anlaşılır hâle getirilecektir.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile temmuzda yapılan ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artarak 1 trilyon 421 milyar lira oldu.
Taksitli veya taksitsiz mal ve hizmet alışverişlerinde sıklıkla kullanılan kredi kartları, günlük yaşamda ödeme yapmanın pratik yolu olarak nitelendirilir. Dolayısıyla bu ödeme aracının kuyumculardan veya online mağazalardan altın satın alınırken nasıl kullanılabildiği araştırılır. Bu bağlamda BDDK tarafından yayımlanan yönetmelikler incelenmeli ve kredi kartıyla altın satın alacak olanlara komisyon ücreti ile taksitlendirme koşulları gibi kurallardan bahsedilmelidir.
Kredi kartı sahipleri için bu ödeme araçlarının maksimum limitlerinin nasıl belirlendiğini öğrenmek önem arz eder. Bu limitler kişinin gelir seviyesi gibi temel unsurlara göre bankalar tarafından belirlenir. Kredi kartı limitini aşan bir kişi ise dönem borcu ile kredi notunun bu durumdan nasıl etkilendiğini öğrenmek ister. Dolayısıyla "kredi kartı limiti aşıldığında ne olur, ceza ödenir mi?" gibi sorular cevaplanmalıdır.
Müşterilerin kredi notu ve finansal alışkanlıkları gibi etkenler çerçevesinde belirlenen kredi kartı limitinin artırılması ya da azaltılması mümkündür. Bu nedenle kredi kartı limitinin azaltılmasını talep eden bir banka müşterisinin hangi kanallar aracılığıyla işlem yapabildiği açıklanmalıdır. Söz edilen limit değiştirme işleminin hangi kanallardan yapıldığı açıklandığı zaman, bu talebin ne kadar sürede yerine getirildiği gibi konulara değinilmesi de mümkündür.
Kredi faizlerinin yüksekliği ve artan nakit ihtiyacı nedeniyle vatandaşların kredi kartlarına ilgisi oldukça yoğun. Kart kullanımının yükselişinin en önemli etkeni ise taksitsiz bireysel kredi kartı kullanımının ön plana çıkıyor olması. . 2023 yılı ile bir kıyas yapıldığında ocak ayında taksitli bireysel kredi kartı hacmi 224,5 milyar TL düzeyinde bulunuyorken; taksitli kredi kartı hacmi yaklaşık iki kat arttı ve 528,6 milyar TL oldu.
Kredi kartı aracılığıyla para çekmeyi mümkün kılan nakit avans hizmeti, bankalar tarafından belirli bir limit dahilinde müşterilere sunulan olanaklardandır. Bu hizmetten yararlanmak isteyen kişiler, ilk olarak belirledikleri kanal üzerinden nakit avans limitini aktifleştirmelidir. Daha sonra bankamatiklere gidilerek belirlenen maksimum limiti geçmeyecek şekilde nakit para çekme işlemi tamamlanabilir.
Herhangi bir hizmet/ürün alışverişinde ödeme yapmayı kolaylaştıran kredi kartları, bazı nedenlere bağlı olarak kullanıma kapatılabilir. Bu ödeme aracının geçici süreyle bloke edildiği durumlar mevcut iken kalıcı olarak kullanıma kapatıldığı örnekler de mevcuttur. Dolayısıyla kredi kartı blokesinin nasıl kaldırıldığını öğrenmek isteyen müşteriler için bu duruma yol açan etkenler ve işlem kanalları gibi önemli konular üzerine açıklama sunulmalıdır.
Kredi kartı aidatları 500 liranın da üzerine çıktı. Milyonlarca kişi cebindeki kredi kartından dolayı bankalara 62,5 milyar lira para yatırdı. Bununla birlikte kredi dosya masrafı, sigorta gibi ücretler de tüketicilerin canını sıkabiliyor. Ancak boşa ödenen o paraları alabilirsiniz. Kredi kartı alırken o soruyu muhakkak sorun, bankalar için zorunlu bir uygulama...
Fatura, vergi borcu ve trafik cezası gibi tahsilatların fiziki şubelerin yanı sıra dijital platformlar üzerinden de yapıldığı bilinir. Bu doğrultuda vatandaşlar tarafından farklı kurum ve kuruluşlara ait olan ödemelerin kredi kartı aracılığıyla nasıl yapıldığının araştırıldığı görülür. Dolayısıyla kredi kartı bilgileriyle veya fiziksel olarak bu ödeme aracının kullanılmasıyla fatura, vergi ve trafik cezası borçlarının hangi yöntemlerle yatırılabildiği açıklanmalıdır.
Yüksek enflasyon sonucu Merkez Bankası bir süredir istikrarlı bir şekilde devam ettirdiği parasal sıkılaştırmayı desteklemek için yeni bir adım attı. Merkez makro ihtiyati tedbirleri hayatı geçirirken kredi kartı kullananlar için de iki yeni düzenleme yaptı.
Bankaların müşterilerine sunduğu seçenekler incelendikten sonra kredi kartı başvurusu yapılabilir. Bu süreçte başvurunun hangi kanaldan yapılacağı ve bankaya ne gibi bilgilerin aktarılacağı belirlenmelidir. Günümüzde dijital ortamdan da pratik biçimde tamamlanabilen kredi kartı başvurularının olumlu bir şekilde sonuçlanması için ise bankalar tarafından incelenen hususlara hakim olunmasında yarar vardır.
Kredi kartları ile yaygın olarak yapılan işlemler arasında fatura ödemeleri yer alır. Bu bankacılık hizmeti sayesinde gerek dijital ortamda gerek ise fiziksel olarak şubelere gidilerek fatura ödeme işlemi tamamlanabilir. Kredi kartından fatura ödeyecek olan vatandaşlara ise işlem kanalları, adımları ve ücretlendirmeler hakkında bilgi sunulmalıdır.
Kredi kartı için senelik olarak tahsil edilen ve müşterilerin hesap ekstresine yansıtılan aidatın nasıl geri alınabildiği yıllardır merak edilen konulardandır. Bu konuya yönelik olarak değinilmesi gereken hususlar ise kredi kartı aidatının yasal olup olmadığı ve nasıl geri alınabildiği gibi ayrıntıları içerir. Dolayısıyla BDDK’nin yaptığı düzenlemeler çerçevesinde kredi kartı aidatı için belirlenen kuralların neler olduğu ve bu ücretin nasıl iptal ettirilebildiği açıklanmalıdır.
Yılın ilk 6 ayında kredi kartını borcunu ödemediği için yasal takibe alınan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 645 bin 474'e ulaştı
Kredi kartını aylardır kullanmayan ve borcu bulunmayan banka müşterileri bu ödeme aracının iptal edilmesini talep edebilir. Yine belirli bir süre boyunca herhangi bir hareket izlenmeyen kredi kartları bankaların kararıyla pasif hale getirilebilir. Kredi kartının ne zaman iptal ettirilebildiğini öğrenmek isteyen müşterilere ise bu işlemden önce hangi hususları incelemeleri gerektiği açıklanmalıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), ödeme yaparken başkasının kredi kartını kullanmaktan dolayı özel usulsüzlük cezası uygulanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.
Bir bankada birden fazla hesabı mevcut olan kişiler banka/ kredi kartlarına hesap ekleme / çıkarma işlemini tamamlayabilir. Söz edilen hizmet sayesinde birden fazla hesap tek kart üzerinden yönetilebilir. Buna ek olarak kredi kartına hesap bağlama / çıkarma olanağı güncel olmayan bir hesabın mevcut olarak kullanılan ile değiştirilmesini de sağlar. Dolayısıyla hesap ekleme veya çıkarma işleminin nereden yapılabildiği ve hangi kurallar çerçevesinde tamamlandığı açıklanmalıdır.
Neredeyse her bir banka müşterisinin kredi kartı kullanmayı tercih ettiği günümüz şartlarında hesap kesim tarihi gibi kavramların neyi temsil ettiğini bilmek önemlidir. Çünkü bu tarihin doğru bir şekilde planlanması sayesinde bütçe yönetiminin sağlanması mümkün hale gelir. Yine hesap kesim tarihinin hangi güne planlandığı bir kredi kartının son ödeme tarihini de etkilediği için bu dönemin özellikle düzenli harcamaların dikkate alınması sonucunda belirlenmesi önerilir.
Müşterisi olduğu bankadan kredi kartını teslim alan bir kişi şifre belirleme işlemini en pratik ve hızlı şekilde nasıl gerçekleştirebildiğini bilmek ister. Bu bağlamda bankaların müşterilerine sunduğu fiziki ve dijital şifre belirleme kanalları sıralanmalıdır. Buna ek olarak şifre belirleme işleminin hangi adımlarla tamamlandığı ve kalıcı parolanın neden önem arz ettiği de açıklanmalıdır. Böylelikle kart şifresi oluşturulurken işlemin eksiksiz ve güvenli bir şekilde tamamlanması kolaylaşacaktır.
Bankalara kredi kartı başvurusu yapıldığı zaman alınacak olan yanıtın olumlu mu olumsuz mu olacağını belirleyen pek çok husustan söz edilebilir. Bu hususlar arasında ödemeler, borçlar, gelir durumu gibi ayrıntılar vardır. Kredi kartı başvurularının hangi sebebe bağlı olarak reddedildiği ise müşterinin kredi puanı ile finansal hareketlerine göre değişkenlik gösterir. Başvuruların onaylanması için uygulanabilen finansal öneriler ise müşterilerin banka sicilini olumlu yönde etkiler.
Günümüzde online hizmet alınan platformlardan alışveriş merkezlerine varan pek çok alanda kullanılan kredi kartları başvurusu süreci olumlu bir şekilde tamamlandığı zaman müşterilere teslim edilir. Bu ödeme araçlarının teslim sürecinden sonra kullanılması ise güvenlik sorunlarının önlenmesi bakımından önem arz eden hususlardandır. Kart kullanımına hangi durumlarda teslim sürecinden önce başlanabildiği ise banka politikaları ve kart türü gibi ayrıntılara göre anlaşılır kılınabilir.
Kredi kartıyla yapılan alışverişlerin her durumda taksitlendirilmesi mümkün değildir. Çünkü BDDK tarafından alınan kararlar doğrultusunda oluşturulan Taksit Sınırları ve Yasağı bildirgesinde kredi kartı taksitlendirme işleminin hangi alanlarda kaç vadeye kadar yapılabildiği ile hangi sektörlerde mevcut olmadığı yazılıdır. Harcama yaparken ne tür giderleri taksitlendirme seçeneği ile ödeyemeyeceğini merak eden kişilere ilgili yönetmeliğin içerdiği veriler derlenerek açıklanmalıdır.
Ekonomi yönetimi artan kredi kartı harcamalarına faiz hamlesi ile set koymak istemişti. İhtiyaç kredisi faizlerinden daha düşük diye kredi kartı nakit çekime koşanlar nedeniyle azami faiz oranları ve gecikme faiz oranları yükseltilmişti. Hükümetin bu hamlesi işe yaradı. Kredi kartı nakit çekimlerde çok sert bir düşüş yaşandı. Nisan, Mayıs ve Haziran ayında yaşanan o düşüş verilere de işte böyle yansıdı!
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla haziranda yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98 artarak 1,27 trilyon liraya ulaştı.
"Meclis kararıyla vatandaşlara son 3 senelik kart aidatlarının iade edileceği" iddialarına ilişkin olarak Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden açıklama geldi. DMM iddiaların gerçeği yansıtmadığı ve dolandırıcılık amaçlı olduğunun altını çizdi.
Arife ve dört bayram gününü kapsayan Kurban Bayramı'nda kartla ödemeler 132,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. En fazla ödeme 45,4 milyar lira ile arife günü yapıldı, en fazla ödeme yapılan sektör 29,4 milyar lira ile market sektörü oldu.
Merkez Bankası'nın kredi kartlarına yönelik önlemlerine karşın yasal takibe alınanların sayısında artış kaydedildi. Ocak-Mayıs döneminde 513 bin kredi kartı kullanıcısı borcundan dolayı yasal takibe alındı.