Montrö Boğazlar Sözleşmesi Haberleri Ve Son Dakika Montrö Boğazlar Sözleşmesi Haberleri

Montrö Boğazlar Sözleşmesi Haberleri Ve Son Dakika Montrö Boğazlar Sözleşmesi Haberleri

1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Türkiye, İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol hakkına sahiptir ve buna göre barış zamanı gemiler özgürce buradan geçer. Savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenleme hakkı da bu uluslararası sözleşme ile Türkiye’dedir. Sözleşme Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemilerinin bu boğazlardan geçişini sınırlamaktadır. Lozan Anatlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi yerine geçerek söz konusu sözleşmenin getirdiği kısıtlamaları kaldırmış ve boğazların tam egemenliği Türkiye'ye geçmiştir. Sözleşme Bulgaristan, Fransa, Büyük Britanya, Avustralya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Sovyetler Birliği, Yugoslavya ve Türkiye tarafından imzalanmış, Kasım 1936'da yürürlüğe girmiş ve Milletler Cemiyeti Sözleşme Serisi'ne 11 Kasım 1936'da kaydedilmiştir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi Haberleri

Türkiye geçiş ücretlerini 5 kat arttırdı! Dikkat çeken ‘Montrö’ detayı…

Türkiye’den Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili dikkat çeken bir hamle geldi. Montrö’nün Türkiye’ye verdiği haklar doğrultusunda Boğazlar’dan geçiş ücreti beş kat arttırıldı. 1983’te yüzde 75 indirimle sabitlenen kur karşılığı ödeme sisteminin kaldırıldığı öğrenildi. Türkiye’nin yıllık geliri 200 milyon dolara çıkacak. İşte son dakika haberinin detayları…

Haber 29-08-2022 08:34

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'da kalan Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 2 nakliye uçağı konusunda hem Rusya hem Ukrayna ile süren görüşmelerden önümüzdeki günlerde olumlu sonuç beklediklerini bildirdi. Akar, ''Montrö bütün taraflar için faydalı. Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok'' açıklamasında bulundu.

Haber 17-03-2022 11:24

ABD'den Montrö Sözleşmesi açıklaması: Türkiye güçlü adımlar attı

ABD Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşında Montrö Sözleşmesi kapsamında boğazlardan savaş gemilerinin geçişini engellemek için "güçlü adımlar" attığını kaydetti. Nuland, "Karadeniz'i açık tutmaya çalışıyoruz, bir taraftan da Romanya, Bulgaristan ve Türkiye ile çalışıyoruz" dedi.

Haber 09-03-2022 01:44

Son dakika: Bakan Akar'dan 'Montrö' açıklaması: Korunmasında fayda var

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna savaşıyla yeniden gündeme gelen Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin aşındırılmasının kimseye yarar sağlamayacağını söyledi. Bakan Akar, Türkiye'nin sözleşmenin çizdiği sınırlar içinde hareket edeceği mesajını verdi.

Haber 01-03-2022 10:12

Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri neler? İşte Montrö anlaşması detayları!

Rusya Ukrayna krizi günler sonra resmi olarak bir savaşa dönüştü. Yaşanan savaşla beraber Montrö Boğazlar Sözleşmesi tekrar gündeme geldi. Türkiye'nin Karadeniz hattında yaşanan sıcak gelişmelerde Karadeniz bölgesinin önemi de merak ediliyor. Peki Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri neler? İşte Montrö anlaşması detayları!

Haber 01-03-2022 09:44

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Montrö Boğazlar Sözleşmesi açıklaması:

"Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık" - "Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı"

Yurthaber 28-02-2022 22:20

Montrö Sözleşmesi’nin 19. Maddesi'ni Uygulamak Ne Anlama geliyor?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Montrö Sözleşmesi’nin 19. maddesine atıfta bulunması Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi’nin kendisine verdiği hakkı kullanarak Boğazları savaş gemilerine kapatıp kapatamayacağını gündeme getirdi. VOA Türkçe’ye konuşan uzmanlar konuyla ilgili değerlendirmede bulundu

Haber 28-02-2022 02:31

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu'ndan Montrö açıklaması!

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, bölgedeki durumun savaşa dönüştüğünü belirterek, "Uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik. Artık bu bir savaşa döndü. Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız." dedi. Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının yurda getirilmesine ilişkin olarak da tahliye edilmek isteyen Türk vatandaşlarını çıkarmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Haber 27-02-2022 17:34

İlber Ortaylı'dan ezber bozan Montrö Sözleşmesi çıkışı! 'Türkiye Boğazları kapatamaz'

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından Montrö Sözleşmesi tekrar gündem oldu. Ukrayna, Türkiye'den boğazları kapatmasını istedi. Uzmanlar, Türkiye'nin isterse İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kapatabileceği ifade etti. Ancak Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, bunun tam tersini söyledi Ortaylı, "Karadeniz ülkeleri kendi limanlarına dönmek şartıyla girer çıkar, buna deniz kuvvetleri dahil. Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok" dedi. İşte İlber Ortaylı'nın o açıklamaları!

Haber 26-02-2022 15:35

Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili dikkat çeken sözler! 'NATO ortak harekat kararı alırsa Türkiye, boğazları kapatabilir'

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim çatışmaya dönüştü. Ukrayna'ya askeri operasyon düzenleyen Rusya'nın ilerleyişi devam ediyor. İki ülke arasındaki bu gerilim Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni yeniden gündeme getirdi. SETA araştırmacı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Rusya'nın Karadeniz'e kıyıdaş devlet olduğunu ve belli şartlar altında boğazları kullanabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Pirinççi, NATO'nun ortak harekat kararı alması durumunda ise Türkiye'nin, boğazları kapatabileceğini belirtti.

Haber 25-02-2022 15:07

Montrö'ye Göre Boğazlar Rus Gemilerine Kapanabilir Mi?

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgale dönük saldırı sonrası Kiev’den, Türkiye’ye, boğazların askeri gemilere kapatılması yönünde çağrılar geliyor

Haber 25-02-2022 13:08

Şahan Gökbakar'dan Montrö ve Ukrayna mesajı: Atatürk'ün sözünü hiç unutmamalıyız

Rusya ile Ukrayna arasında uzun süredir devam eden kriz günler sonra resmi olarak bir savaşa dönüşürken, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin önemi yeniden gündeme geldi. Şahan Gökbakar da Montrö açıklamaları sonrası sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Gökbakar paylaşımlarında Ukrayna halkının yanında olduğunu ifade ederek "Bugün onların başına gelen, yarın herkesin başına gelebilir" dedi.

Magazin 24-02-2022 20:10

Son Dakika: 'Montrö' bildirisindeki emekli amirallerle ilgili yeni gelişme

Son dakika haberine göre 'Montrö' bildirisindeki emekli amiraller hakkında “Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan cezalandırılmaları talep edildi.

Haber 06-12-2021 15:52

Son Dakika: Türkiye ve Rusya'dan Kanal İstanbul açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la düzenlediği basın toplantısında, "Kanal İstanbul'un Montrö anlaşmasına bir etkisi olmayacak." dedi. Lavrov ise konuyla ilgili, "İstanbul Kanalı yabancı askerlere zemin hazırlamaz." ifadelerini kullandı.

Haber 30-06-2021 17:33

Montrö Bildirisi'nde imzası bulunan emekli amirallerle ilgili yeni gelişme

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'Montrö Bildirisi'nde imzası olan 103 emekli amiralden ifadesi alınmayan 84 emekli amiral, ifadeye çağrıldı.

Haber 27-05-2021 09:01

Son Dakika: Montrö bildirisi soruşturmasında yeni gelişme

Son dakika haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 104 emekli amiralin hazırladığı bildiriye ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, ifade vermeleri için tebligat gönderilen 7 emekli amiralden 3'ü Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine geldi.

Haber 22-04-2021 10:52

Son Dakika: Amirallere bildiri soruşturmasında yeni gelişme! Evlerinde arama yapıldı

Son dakika haberine göre 104 emekli amiralin yayımladığı bildiriyle ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Bu sabah evlerinde arama yapılan 6 emekli amiral ile 1 emekli general Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadeye çağırdı.

Haber 16-04-2021 08:58

Emekli 104 amiralin 'Montrö' bildirisiyle ilgili yeni gelişme: Kritik isim belli oldu

Emekli 104 amiralin 'Montrö' bildirisinin yankıları sürerken, gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan emekli amiral Ergun Mengi'nin ifadesinde, bildiriyle ilgili tavsiyede bulunduğunu belirttiği komutanın kim olduğu ortaya çıktı.

Haber 14-04-2021 08:28

Emekli amiral Ergun Mengi'nin ifadesi ortaya çıktı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin bildiriyi hazırladığı iddia edilen emekli amiral Ergun Mengi'nin Sulh Ceza Hakimliğinde verdiği ifade ortaya çıktı. Mengi ifadesinde, bildirinin WhatsApp grubunda olan herkes tarafından fikrini beyan etmesi ile oluştuğunu, kendisinin bir anlamda daktilo memurluğu yaptığı yönünde ifade verdiği öğrenildi.

Haber 13-04-2021 22:28

TBMM Genel Kurulu'nda İYİ Parti'den AK Parti'ye Montrö çağrısı: Aklınızdan bile geçirmeyin

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu Montrö tartışmaları ve Kanal İstanbul projesi hakkında konuştu. Dervişoğlu açıklamasında, "Bizim için asıl olan yalnız ve ancak Türk milletinin çıkarlarıdır. İYİ Parti olarak, AK Parti'ye diyoruz ki; aklınızdan bile geçirmeyin. Amerikan çıkarlarına hizmet eden bir rant projesi olan Kanal İstanbul'un inşası ve Montrö'nün ilgası hakkındaki tartışmaları yakından takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Haber 13-04-2021 21:07

'Bildiri’ soruşturmasında gözaltına alınan emekli amirallerin ifadeleri ortaya çıktı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 104 emekli amiral hakkında “Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma" suçlamasıyla başlattığı soruşturma kapsamında gözaltı süreleri 4 gün uzatılan 10 şüpheli, haklarındaki iddialarla ilgili ifade verdi.

Haber 10-04-2021 13:04

Meral Akşener'den 'zevzeklik' açıklaması

İsmail Küçükkaya'nın canlı yayın konuğu olan Meral Akşener, bildiride imzası bulunan amirallerle ilgili neden 'zevzek' ifadesini kullandığını açıkladı. İYİ Parti lideri Akşener, "Ben bu konuyu çok da ciddiye almamamız gerektiğini ifade etmek için" dedi.

Haber 09-04-2021 14:06

Son Dakika: Bahçeli'den 104 emekli amiralin bildirisi ile ilgili açıklama: Bal gibi darbe çağrısıdır

Son dakika haberine göre MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 104 emekli amiralin bildirisi ile ilgili olarak "Bu çağrı bal gibi darbe çağrısıdır. Bu bildiri demokrasiyi hedef alan torpidodur. Bu bildiri hukuk gaspı milli iradeye doğrultulmuş silahtır." açıklamasını yaptı.

Haber 06-04-2021 10:54

Gözaltına alınan emekli amiral Atilla Kezek'ten dikkat çeken FETÖ sözleri: Asarım kendimi

104 emekli amiralin imzaladığı Montrö bildirisi nedeniyle gözaltına alınan eski Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Atilla Kezek, Montrö ile ilgili sözler olunca hassasiyetlerimizi ifade etmek istediklerini belirterek "FETÖ ile ilgisi olan bir adam bulsunlar, asarım kendimi" dedi.

Haber 06-04-2021 09:32

Eski milletvekillerinden 'emekli amirallere destek' bildirisi

126 eski büyükelçi ve emekli 104 amiralin Montrö Sözleşmesi'yle ilgili bildiri yayınlamasının yankıları sürerken bir bildiri de eski milletvekillerinden geldi.

Haber 05-04-2021 16:20

Son Dakika: Bakan Akar'dan 104 emekli amiralin 'Montrö' bildirisine tepki

Son dakika haberine göre Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 104 emekli amiralin yayımladığı 'Montrö' bildirisine ilişkin, "Bu bildirinin demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramadığı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır" dedi.

Haber 05-04-2021 15:48

Son Dakika: Beştepe'de kritik toplantı! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 104 emekli amiralin 'Montrö' bildirisiyle ilgili olarak Beştepe'deki değerlendirme toplantısı sonrasında açıklama yapacak.

Haber 05-04-2021 15:00

Emekli amirallerin bildirisine ilişkin soruşturmanın detayları ortaya çıktı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bazı emekli amirallerin açıklamasına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın detayları ortaya çıktı. Bildiriyi hazırlayan şüphelilerin görevde olan muvazzaf subaylarla irtibatı olup olmadığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dışında diğer komutanlıklarla da irtibat kurulup kurulmadığı, başka kişilere imza için baskı yapılıp yapılmadığının araştırıldığı öğrenildi.

Haber 05-04-2021 12:18

Son Dakika! Bakan Gül'den 104 amiralin 'Montrö' bildirisine sert tepki: Başaramayacaklar

Son dakika haberine göre Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 104 amiralin 'Montrö' bildirisine sert tepki göstererek "Başaramayacaklar, demokrasimizi ileriye götüreceğiz" diye konuştu.

Haber 05-04-2021 11:30

Son Dakika: Yargıtay'dan 104 amiralin 'Montrö' bildirisine tepki: Kabul edilemez

Son dakika haberine göre Yargıtay, 104 amiralin 'Montrö' bildirisine tepki göstererek 'Anayasal ve yasal yetkiye dayanmayan ve milletin iradesini hedef alan hiçbir güç ve oluşum kabul edilemez' değerlendirmesinde bulunuldu.

Haber 05-04-2021 10:41

Ekrem İmamoğlu'na 'Montrö' bildirisi tepkisi: Niye sustunuz?

104 emekli amiralin 'Montrö' bildirisine tepkiler gelmeye devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sessiz kalması eleştirilere yol açtı.

Haber 05-04-2021 10:01

Son Dakika: 'Montrö' bildirisine imza atan emekli amirallere gözaltı

Son dakika haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Montrö' bildirisinde imzası olduğu tespit edilen 10 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bazı emekli amirallerin imzasıyla yayımlanan açıklamaya ilişkin soruşturmada 4 şüpheliye de 3 gün içinde emniyete müracaat etmeleri için tebligat yapıldı. Ankara Terörle Mücadele Şubesi'ne getirilen emekli amiraller için 4 gün gözaltı süresi verildiği öğrenildi.

Haber 05-04-2021 07:38

Son Dakika: Cumhurbaşkanı bugün 15.00'te toplantı yapacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün 15.00'te değerlendirme toplantısı yapacak.

Haber 04-04-2021 17:47

İstanbul Ticaret Borsası'ndan 104 emekli amiralin açıklamasına tepki

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, 104 emekli amiralin açıklamasına ilişkin, "Bu hukuk dışı ve sorumsuz bildirinin kesinlikle küçümsenmemesi, açılan soruşturmanın en kısa zamanda tamamlanması ve sorumluların en ağır biçimde cezalandırılması Türkiye demokrasisinin sağlığı için kaçınılmaz gerekliliktedir." ifadesini kullandı.

Finans 04-04-2021 17:05

Binali Yıldırım’dan bildiriye ve bildiride imzası olan Bülent Bostanoğlu’na sert tepki

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, bir grup eski amiralin darbe imalı bildirisine tepki gösterdi. Yıldırım, bildiride imzası olan isimlerden 15 Temmuz gecesi makamını terk edip kayıplara karışan dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu’nu da sert sözlerle eleştirdi.

Haber 04-04-2021 16:44

Son Dakika: Meral Akşener'den 'Montrö' bildirisiyle ilgili açıklama

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "104 emekli amiralin yaptığı açıklama zevzekliktir." dedi.

Haber 04-04-2021 16:20

Son Dakika: AK Parti MYK 'bildiri' gündemiyle yarın toplanıyor

Son dakika haberine göre emekli 104 amiralin 'Montrö' bildirisini yayınlamasının ardından AK Parti MYK'nın yarın toplanacağı belirtildi.

Haber 04-04-2021 15:24

Tepkilere yol açan 'Montrö' bildirisiyle ilgili dikkat çeken 'saat' detayı

Emekli 104 amiralin yayınladığı 'Montrö' bildirisine tepkiler gelmeye devam ederken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, bildirinin saat detayına dikkatleri çekerek "Bildirinin zamanı ve dönemi itibariyle baktığımızda yaptığımız dış politikadaki hamlelerin birilerini ciddi anlamda rahatsız ettiğini gösteriyor'' açıklamasını yaptı.

Haber 04-04-2021 13:02

Son Dakika: Emekli 104 amiralin 'Montrö' bildirisine Bahçeli'den sert tepki

Son dakika haberine göre MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emekli 104 amiralin 'Montrö' bildirisine sert tepki göstererek "Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir." açıklamasını yaptı.

Haber 04-04-2021 12:08

Emekli 104 amiralin 'Montrö' bildirisine peş peşe tepkiler! MSB'den açıklama

Emekli 104 amiralin Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili yayımladıkları bildiriye tepkiler çığ gibi büyüyor. Son olarak MSB yaptığı açıklamada "Böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır." ifadelerini kullandı. Öte yandan olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Haber 04-04-2021 01:21

Son Dakika: Mustafa Şentop'tan Montrö tartışmasıyla ilgili açıklama: Herhangi bir sözleşme ismi zikretmedim

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili ifadesine açıklık getirerek "Bir televizyon programında konuşurken uluslararası sözleşmelerle anayasadaki ifadesiyle milletler arası antlaşmalarla ilgilide görüşlerimi ifade ettim. Ben herhangi bir antlaşma sözleşme ismi zikretmedim." dedi.

Haber 29-03-2021 13:18

Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesinin maddeleri

Ülkeler arası oldukça büyük bir öneme sahip olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Tarihteki en önemi sözleşmeler arasında bulunan Montrö Boğazlar Sözleşmesi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasıyla yeniden gündeme taşındı. Peki Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesinin maddeleri...

Haber 25-03-2021 17:26