Doktor Ömer Faruk Gergerlioğlu Isparta / Şarkikaraağaç'da 1965 yılında doğdu. Bursa İmam - Hatip Lisesi ve Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Yurdun çeşitli yerlerinde görev yaptıktan sonra Süreyyapaşa Göğüs Hastanesinde Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz ihtisası yaptı. 2000 yılından itibaren uzman olarak İzmit Seka Devlet Hastanesinde çalıştı. MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanlığı ve Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve platformlarda aktif görev aldı. Yerel ve ulusal medya kuruluşlarında insan hakları ve siyaset eksenli makaleler yayımladı. Orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Gergerlioğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 Türk vatandaşının öldürülmesiyle ilgili, HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun sosyal medya hesaplarında provokatif paylaşım yaptıkları gerekçesiyle 14 Şubat 2021'de soruşturma başlattı. HDP'li Gergerlioğlu, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Gergerlioğlu'nun cezası, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.
HDP KARARI PROTESTO ETTİ
Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşmesinin ardından HDP milletvekilleri, sloganlar eşliğinde sıra kapaklarına vurarak tezkerenin okutulması kararını protesto etti. HDP'li Gergerlioğlu, "Anayasa dışı bir karardır. Meclis Genel Kurulunu terk etmiyorum. Hiçbir yere gitmiyorum. Milletimizin iradesine sığınıyorum." ifadelerini kullandı.
MECLİS'DEN ÇIKMADI
Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Meclis’ten çıkmayan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı bireysel başvuru sonuçlanıncaya kadar ‘adalet nöbeti’ olarak nitelediği direnişine devam edeceğini söyleyerek Meclis'de kalmaya başladı.
GÖZALTINA ALINDI
Gergerlioğlu, 21 Mart 2021'de sabah saatlerinde gözaltına alınarak TBMM'den çıkarıldı.
MİLLETVEKİLLİ İADE EDİLDİ
Anayasa Mahkemesi'nin Gergerlioğlu'nun başvurusu üzerine aldığı hak ihlali kararı neticisinde Gergerlioğlu tahliye olmuş ve milletvekilliği iade edilmiştir.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yüzde 98 engelli olduğunu söylediği Yakup Ali Çetin adlı vatandaşın ailesine engelli yakını aylığının verilmediğini iddia etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'tan Gergerlioğlu'na yanıt ise gecikmedi. Sosyal medyada yaşanan tartışmanın ardından Bakan Yanık, "Biz Bakanlık olarak bu aileye en yüksek yardım kalemlerimizden olan engelli evde bakım yardımını istedikleri tarihten itibaren ödemeye başladık." ifadelerini kullandı.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'ndan terör örgütü PKK'ya dikkat çeken bir çağrı geldi. Örgütün silah bırakmasını gerektiğini ifade eden Gergerlioğlu, "Çatışmaları sürdüren örgütün, PKK'nın mutlak suretle silahı bırakması ve 1 Eylül Barış Günü'nde sorunlarımızı artık Meclis'te çözmemiz gerekiyor." dedi.
Ömer Faruk Gergerlioğlu, Oğuzhan Uğur'un moderatörlüğünü üstelendiği programda konuştu. Konuk olduğu programın ardından sosyal medyada gündem olan HDP'li Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu günün en çok araştırılan isimleri arasın da bulunuyor. Peki Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir? Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hayatı ve biyografisi haberimizde...
HDP'li milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun konuk olduğu programda, Şehit Anaları Derneği Basın Sözcüsü Beyza Tufan'ın sözleri sosyal medyada gündem oldu. Tufan, Gergerlioğlu'na "HDP, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden toprak koparmak istiyor mu, özerk bir devlet kurmak istiyor mu, istemiyor mu?" diye sordu. İşte sosyal medyada çok konuşulan o anlar...
TBMM Genel Kurulu'nda, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yönelik sözleri tartışmaya neden oldu. Milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili ilgili konuşan Gergerlioğlu, "Sayın Şentop'a buradan hatırlatıyorum. Vekillerin bagajlarını aratacağına masandaki Anayasa kitapçığına baksaydın, o Anayasa kitapçığına" dedi. Gergerlioğlu'nun sözleri, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin tepkisini çekti. İşte detaylar!
Ailesiyle birlikte tatil yapmak isteyen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dolandırıcıların tuzağına düştü. Gergerlioğlu, bir internet sitesi üzerinden Antalya'daki bir otelin markasını kullanan şahıslara 8 bin lira gönderdi. 1 gün sonra dolandırıcılardan gelen özür telefonuyla ilse gerçek ortaya çıktı. Parayı geri ödeyeceklerini belirten dolandırıcıların bunu yapmaması üzerine ise HDP'li vekil şikayette bulundu.
Sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Kandıra Cezaevi’ndeki Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması yönünde çağrı yapan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında soruşturma başlatıldı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "AYM’nin, HDP’li Gergerlioğlu hakkında vermiş olduğu hak ihlali kararı milletin hakkına riayet ve hürmet değil, terörizme örtülü destektir" ifadelerini kullandı. Bahçeli, "Açılan bir şey zamanı geldiğinde kapatılır. Bu hesap da elbet bir gün muhataplarına sorulur. Hak zayi olmaz, heba olmaz, gecikse bile hakkın teslimi eninde sonunda tarafını ve yerini bulur. AYM Başkanı’na tavsiyem bu sözlerimi aklından çıkarmamasıdır" dedi.
Son dakika haberine göre HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, mahkemenin infaz durdurma kararının TBMM'de okunmasıyla yeniden milletvekili oldu. Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu’nun ardından Anayasa Mahkemesi kararıyla milletvekilliğine dönen ikinci isim oldu.
HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının ardından Sincan Kapalı Cezaevinden tahliye edildi.
Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusunda verdiği hak ihlali kararının örneği, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu'ya tepki göstererek "Boğaziçi Üniversitesi sanki Melih Bulu'nun özel hapishanesi. Öğrenciler, akademisyenler istemiyor. O bütün kapıları kapatmış. Gelenleri copluyorlar. Beyefendi içeride özgürüm ben diyor. Hayır efendim. Sen kendi hapishaneni kendin yaptın" diye konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararına tepki gösterdi. Bahçeli, "Ne hakkı, neyin ihlali, hainin ne zamandan beri hakkı oluyor" dedi. Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun 'beni tutuklamak istiyorlar' sözlerine ilişkin, "Dolandırıcı Tosuncuk nasıl bedel ödeyecekse Kılıçdaroğlu da ödesin." açıklamasında bulundu. Bakan Soylu'ya destek veren Bahçeli, "İtibar suikastını kabul etmiyoruz" dedi.
Son dakika haberine göre Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusunda hak ihlali kararı verip tahliyesine hükmetti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, milletvekilli düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında Meclisteki eylemi nedeniyle ‘kamu görevini usulsüz üstlenme’ ve ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlal’ suçlarından iddianame hazırladı.
Ankara Valiliği, eski milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gözaltı sürecinde kötü muameleye maruz kaldığına ilişkin iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.
"Hükümlüye yönelik kötü muamele yapıldığı iddiası asılsız olduğu gibi emniyet güçlerimizin yıpratılmasına yönelik açık iftiradır"
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, dün gözaltına alınan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Ankara Şehir Hastanesi'nde yoğun bakımda olduğunu belirterek "Arkadaşımız burada mı kalacak yoksa cezaevine mi götürülecek, durumu hangisine elverişli, bunun bilgisini maalesef alamıyoruz." dedi.
Son dakika haberine göre, hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara'da gözaltına alındı. Gergerlioğlu, adliyedeki işlemleri sırasında rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı.
Son dakika haberine göre Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu yetkisizlik nedeniyle oy birliğiyle reddetti.
HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.
Yargı kararı sonrasında milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezasının infazı için 10 gün içinde teslim olmaması durumunda, görüldüğü yerde yakalanarak adliyeye sevk edilecek.
Son dakika haberine göre TBMM Genel Kurulunda yargı kararı okunarak milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkında açılan soruşturma kapsamında bekleyişini sürdürdüğü TBMM'de HDP grup odasında gözaltına alındı. Gergerlioğlu ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Öte yandan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Geçen hafta HDP Milletvekili Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülmüş, adalet ve hukuk harfiyen uygulanmıştır. Fakat bu şahıs ilk günden itibaren direnişe geçmiş, TBMM terk etmeyerek milli iradeye kafa tutmuştur. Bu olacak ve sineye çekilecek bir şey değildir" ifadelerini kullandı. Bahçeli, açıklamasında Abdullah Gül'e de tepki gösterdi.
TBMM Genel Kurulunda yargı kararı okunarak milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM'de HDP grup odasında beklemeye devam ediyor.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP'ye kapatma davası açılmasıyla ilgili konuştu. Gül, "Aynı hataları yapmanın bu güzel ülkeye büyük zararlar vereceği kanaatindeyim" dedi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop gündeme dair açıklamalarda bulundu. TBMM Başkanı Şentop HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ile ilgili olarak; "Anayasamızda, mevzuatımızda parti kapatma var. Bunun gerekçeleri, sebepleri de var. İlk defa karşılaşılan bir durum da değil. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından dava açılıyor. Anayasa Mahkemesi konuyla ilgili incelemeler yaptıktan sonra bir karar verecek." şeklinde konuştu.
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşmesinin ardından yaşanan arbedede, Meclis'in Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını haklı çıkaracak görüntülere sahne olduğunu ifade ederek, "Resmen dağdaki teröristlerin attığı sloganları burada attılar." dedi.
Son dakika haberine göre Dışişleri Bakanlığı, ülke ismi vermeden ABD'nin Ömer Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP'nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açılmasıyla ilgili açıklamalarına sert tepki gösterdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, HDP'nin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava ve Ömer Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'dan HDP'nin kapatılması istemiyle dava açılmasına tepki geldi. Babacan açıklamasında, "6 milyon oy alan bir partiyi yargı yoluyla engellemeye çalışmak oy veren milletimize saygısızlıktır." ifadelerini kullandı. Babacan ayrıca HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili, "Bağımsız ve tarafsız olduğu şüpheli yargı kararlarıyla vekilliklerin düşürülmesi demokratik toplum düzeninin gerekliliklerine aykırıdır" dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Alpay Özalan, milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Meclis'i terk etmesini istedi ve dışarıya çıkarmaya çalıştı. Tansiyonun yükselmesi üzerine araya diğer milletvekilleri girdi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin "Hangi siyasi partiye mensup olursa olsun hiçbir milletvekilinin, milletvekilliği süresi bitmedikten sonra milletvekilliğinin düşürülmesi doğru değildir. Örneğini Enis Berberoğlu'nda gördük." dedi.
Son dakika haberine göre HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü. Karar sonrası HDP sıralarında protestolar başladı. Öte yandan Gergerlioğlu açıklamasında, bu kararı milli iradeye saygısızlık olarak değerlendireceğini ve 'direneceğini' belirtmişti.
Bugün milletvekilliği düşürülmesi beklenen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, kararın okunması halinde Meclis'i kendi isteğiyle terk etmeyeceğini duyurdu.
Son dakika haberine göre Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.
"HDP milletvekili tarafından, defalarca yalanlamamıza rağmen sistematik olarak gündeme getirilen bu iftira, tamamen hayal mahsulü ve kötü bir yalandır"
HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türk Medeni Kanunu ve Nüfus Hizmetleri Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.
HDP'li Gergerlioğlu: "Dünya çok tehlikeli bir yere gidiyor"
HDP'li Gergerlioğlu: "Libya tezkeresi kabul edilecek bir hadise değil"
HDP'li Gergerlioğlu: "OHAL Komisyonunun lağvedilmesi gerekiyor"
"Selahattin Demirtaş'ın hastalığı nüksedebilir. Son derece sıkıntılı bir hal yaşamış. Böyle bir hadisenin tekrar etmesi son derece tehlikeli olur"
HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu: "Termik santrallere filtre uygulamasının ertelenmesi cinayettir"
"Kirlilik saçan yapıların filtre kullanma zorunluluğuna 2,5 yıl kadar erteleme getirildi. Halkımız, inanılmaz bir kirlilik ve sağlık problemi ile karşı karşıya kalacak"
"Ahmet Altan, iki kez serbest bırakılıp üç kez tutuklanarak Türkiye'de yargı tarihine girmiş tek kişidir"
"Türkiye'de şu anda çok yoğun insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Cezaevlerinde ise tam bir felaket hali yaşanıyor"
"Ülkede ifade özgürlüğü halen yok. Paketin adı yargı reformu ama sadece yargısal birtakım düzenlemeler içerdiğini söyleyebiliriz"
"Ben yargı reformu konusunu çok önemsiyordum ve aylardır bu konuyu destekliyordum. Yargı reformu maalesef dağ fare doğurdu şeklinde tezahür etti"