Ümit Savaşçı Haberleri

Bu haberi herkes bekliyordu! Pandeminin sonu geliyor, maskeler çıkıyor...

Son dakika: Koronavirüsle mücadele, aşı ve tedbirlerle birlikte sürerken, milyonların beklediği müjde nihayet geldi. 2 yıldır hayatımızda olan pandemide sona yaklaşıldığı belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, şubat sonunda toplumsal bağışıklığın oluşacağını ifade etti. Martta pandeminin sonunun geleceğini söyleyen Savaşçı, birçok alanda maske zorunluluğunun da kalkacağını ekledi.

Haber 19-02-2022 07:42

Son dakika... Omicron yayılıyor, tehlike büyüyor! Günlük vaka sayısı 400 bine çıkabilir

Son dakika haberi... Koronavirüsün son varyantı Omicron yayılmaya devam ederken, vaka sayılarındaki artış da yükseliyor. Çalışmaların devam ettiği varyantla ilgili en net bilgi ise aşının koruduğu. Konuyla ilgili Doç. Dr. Ümit Savaşçı, ABD'de tam doz aşılıların, aşısızlara göre yüzde 90 daha az hastaneye yattığını belirtti. İsviçre'de ise aşılıların, aşısızlara göre 48 kat daha az ölüme yakalandığını söyledi. Savaşçı ayrıca, günlük vaka sayısının 400 binlere çıkabileceğini ifade etti.

Haber 22-01-2022 11:55

Son dakika... Koronavirüsü geçti! Bazı illerde ezber bozan gelişme...

Türkiye koronavirüste omicron varyantının etkisini göstermesi ile birlikte artan vaka sayılarını konuşurken dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Halk Sağlığı ve Genel Müdürlüğü'nün 'haftalık influenza raporu'na göre bazı illerde grip vakalarının Omicron'u geçtiğini açıkladı. İşte grip vakaları ile ilgili son dakika gelen haberin detayları…

Haber 20-01-2022 12:20

Uzman isimler uyardı! Prof. Dr. Alper Şener ve Doç. Dr. Ümit Savaşçı Omicron için tarih verdi

Türkiye'ye de sıçrayan Omicron varyantı ile ilgili uzman isimler önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "'Omicron' varyantının Türkiye'de yaygınlaşmasının mart ayını bulacağını düşünüyorum" derken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı da "1 ay içinde baskın form 'Omicron' olarak devam edeceğiz gibi görünüyor" diye konuştu.

Haber 14-12-2021 12:41

Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan 'Nu varyantı' uyarısı: 1-2 ay sonra Türkiye'de...

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Güney Afrika'da görülen 'Nu' mutasyonunun çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Tedbir almazsak ve Avrupa'da da yayılırsa, 1-2 ay sonra Türkiye'de bir yayılım söz konusu olacaktır" dedi.

Haber 27-11-2021 11:45

Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan kuş gribi uyarısı: Koronavirüsten daha bulaşıcı ve öldürücü

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüse göre daha bulaşıcı ve öldürücü olan kuş gribinin 14 ülkeye yayıldığını söyledi. Özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanları uyaran Doç. Dr. Savaşçı, "Özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanlar bir hayvan ölümü ya da kendilerinde öksürük, ateş, eklem, kas ağrısı gibi grip belirtileri görürlerse mutlaka yetkili yerel mercilere haber vermeleri gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Haber 21-11-2021 10:53

Uzmanlar ikiye bölündü! Favipiravir koronavirüs tedavisinde etkili mi, etkisiz mi?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan çalışmada, koronavirüs tedavisinde kullanılan 'Favipiravir' ilacının erken dönemde, özellikle 48 saat içinde kullanıldığında etkili olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi. Öte yandan, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz ise, koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının etkisiz olduğunu açıklamıştı.

Haber 19-11-2021 11:52

Uzman isim uyardı! Koronavirüste felç bırakan hasarlar görülmeye başlandı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, hastalarda koronavirüse bağlı çeşitli kötü komplikasyonlar ve hasarlar gördüklerini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Son dönemlerde beyne pıhtı atarak bu kişiler artık ne yazık ki felç durumunda kalıp yatağa bağımlı hale geliyor. Bacağa pıhtı attığı zaman, özellikle bacakların beslenmesini bozup, bacaklarda kesilmeye kadar giden vakalar olmaya başladı" dedi.

Haber 29-10-2021 11:21

Koronavirüs geçirenlerde 37 kat daha fazla kalp kası iltihabı tespit edildi

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Yapılan son çalışmada, koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası intihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıranlarda kalp yönünden endişe olmasın" dedi.

Haber 15-09-2021 11:20

Prof. Dr. Ceyhan'dan 'virüs' uyarısı: Bu sene ciddi bir şekilde artacak

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçen yıl çok nadir görülen virüslerin bu sene ciddi bir şekilde artacağını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "İki virüs de aynı anda vücutta bulunabilir, bunlardan biri hastalık yapabilir, diğeri de boğazda sadece çoğalabilir; ama aynı anda ikisi birden hastalık yapamaz. Grip sezonu başlayınca bunu muhtemelen yaşayacağız. Bu yıl grip artı koronavirüs vakalarını göreceğiz" dedi. Öte yandan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Bu yıl grip aşısını önermeyebiliriz" açıklamasını yaptı.

Haber 12-09-2021 11:08

Doç. Dr. Ümit Savaşçı korkutan koronavirüs açıklaması: Kırmızı alarm vermeye başladık

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, son 15 günde koronavirüs vaka sayılarında 3-5 kat artış yaşandığını belirterek, "Son 15 gündür hastaneye yatırmak zorunda kaldığımız ve yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımız mevcut. Dolayısıyla kırmızı alarm vermeye başladık" dedi.

Haber 30-08-2021 11:01

Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan Delta Plus açıklaması: Daha bulaşıcı ve antikordan kaçıyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de görülen Delta Plus varyantının daha bulaşıcı olduğunu söyledi. Savaşçı, "3 mutasyon içeriyor. Delta Plus biraz daha tehlikeli, biraz daha kolay bulaşabilen, koruyucu antikorlardan biraz daha kaçabilen mutasyon. Bağışıklık sisteminden kaçan özelliği var" dedi.

Haber 07-07-2021 12:07

Delta varyantının yayılımı nasıl engellenecek? Uzman isim açıkladı!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de şu ana kadar 16 ilde 134 kişide görülen delta varyantının yayılımının aşılama ile kırılacağını söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Delta varyantını bitirecek olan aşı. Aşılar yapıldıkça, günlük 1 milyon üzerinde aşılama programımız devam ettikçe delta varyantı bizi çok etkilemeyecektir" dedi.

Haber 26-06-2021 10:42

Turkovac'tan sonra bir müjde daha! Bütün mutasyonlar karşı etkili

Türkiye'nin ilk yerli aşısı Turkovac'ta Faz-3 çalışması, gönüllülerle devam ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Faz-2 aşamasında gönüllü olduğu, VLP aşısının da mutasyonlara karşı yüksek oranda etkili olduğu belirtildi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Turkovac'tan sonra ikinci ve bence daha güzel haber; VLP aşısının mutasyonlara karşı çok yüksek oranda etkili olacağını düşünüyoruz. Bütün bu mutasyonlardan etkilenmeyecek şekilde 6 tane izotopu koruyucu etkisi var " dedi.

Haber 25-06-2021 12:30

Doç. Dr. Ümit Savaşçı: Koronavirüs geçirenlerde baskılanmış verem hastalığı aktif hale geliyor

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Koronavirüs zamanında akciğerleri kurtarmak için uygulanan kortikosteroid tedavisi alan hastalarda özellikle 'Aspergillus' dediğimiz akciğer mantarı ortaya çıkıyor ve ölüm oranı çok yüksek. Ne yazık ki ülkemizde böyle vakalar ortaya çıktı, çıkıyor. Özellikle de baskılanmış, vücudumuzda yerleşik olan verem hastalığı da aktif hale gelebiliyor. Kişiler iyileştikten sonra kanlı balgam devam ederse, ateş, geçmeyen öksürük olursa mutlaka hastaneye müracaat etsin" dedi.

Haber 30-05-2021 13:21

Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan toplumsal bağışıklık açıklaması! Tarih de verdi

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, hesaplamalara göre, dünyada bağışıklık kazanma süresinin 2022 yılının Mart ayı gibi görüldüğünü belirterek, "Haziran ayında aşılanma oranları artarsa günde 200 bin aşı yapılıyor; eğer 1 milyonun üzerine çıkarsak o zaman biz bağışıklığa dünya üzerinde erken ulaşan ülkeler arasına gireceğiz. Şu andaki veriler ile bizim ülkemizde toplumsal bağışıklığa ağustos ayının sonuna kadar ulaşacağız gibi görünüyor" dedi. Savaşçı ayrıca, mutlaka aşı yaptırılması gerektiğini hatırlattı.

Haber 29-05-2021 10:15

Sinovac ve BioNTech aşılarıyla ilgili dikkat çeken araştırma: Kısa sürede açıklayacağız

Ankara'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Türkiye'de koronavirüse karşı uygulanan Sinovac ve BioNTech aşılarının hastaneye etkisini ortaya çıkarmak için araştırma başlatıldı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Sahada biz aşının çok etkili şekilde hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azalttığını tespit etmiş durumdayız, bunu bu bilimsel veri tabanımızda da açıklamış olacağız" dedi.

Haber 23-05-2021 10:07

Doç. Dr. Ümit Savaşçı tarih verdi: Maske zorunluluğu kalkabilir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, hem hastalığı geçirerek hem de aşılama ile toplumun yüzde 70'e yakınının bağışıklık kazanması halinde sonbaharda hem vaka sayılarının çok düşük kalacağını hem de birçok alanda maske zorunluluğunun kalkabileceğini söyledi.

Haber 20-05-2021 10:39

Koronavirüs temaslıları ne zaman korona testi yaptırmalı? Uzman isim açıkladı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs temaslılarına en erken 3 gün sonra PCR testi yapılması gerektiğini söyledi.

Haber 09-05-2021 09:40

Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan Hindistan mutantı uyarısı: Gözümüz korktu

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de de tespit edilen Hindistan mutasyonunda çok dirençli ateş, ishal tablosu ve solunum yetmezliği gibi ağır semptomlar görüldüğünü, öldürücülüğün de daha fazla olduğunu söyledi. Ayrıca Savaşçı "Hindistan mutantının savunma hücrelerimizden kaçabilme yeteneğinin olduğunun gösterilmesi nedeniyle ülkemizde de 2 ay sonra eğer aşılanmada da yeteri temini sağlayamazsak tekrar bir vaka patlaması ile karşı karşıya kalabiliriz, Hindistan mutantı yayılırsa." diye konuştu.

Haber 30-04-2021 10:51

'Son günlerde başvuranların sayısı arttı' dedi ve açıkladı: Yüzde 80'inin testi negatif

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, burun akıntısı ile hastaneye başvuranların sayısının artığını söyledi. Savaşçı, "Şu andaki burun akıntılarının nedeni mevsimsel geçiş, bahar nezlesi ve başka virüslere bağlı gibi görünüyor. Burun akıntısı ile bize başvuran hastaların yüzde 80'inin testi negatif geliyor" dedi.

Haber 11-04-2021 09:46

Doç. Dr. Ümit Savaşçı: Vakalar 15 Nisan'dan itibaren düşecektir

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs salgınında 3'üncü pikin yaşandığını belirterek, "Şu an 3'üncü pikin zirvesindeyiz, diyebiliriz. Ramazan geldiği için insanların hareketi biraz azalacaktır. Bazı ek kısıtlamalar ile vakalar, ayın 15'inden sonra düşecektir. Aşılama arttıkça vakaların azalışı devam edecektir" dedi. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da, "Ramazan ayında toplu olarak bir araya gelinmezse toplu olarak iftar yapılmazsa o zaman vaka sayısında azalma beklemek mümkün" dedi.

Haber 09-04-2021 10:40

Doç. Dr. Ümit Savaşçı: Dördüncü pikin olacağını düşünmüyorum

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüste şu an 3'üncü pikin yaşandığını belirterek, "Mart-nisan gibi 3'üncü piki yaşayacağımızı düşünüyorduk, öyle oldu, şu an 3'üncü pikteyiz. Açıkçası hem virüsün yapısı hem bu kadar mutasyon geçirmesi hem de aşılama programlarının hızlıca ilerlemesi neticesinde 4'üncü pikin olacağını düşünmüyorum" dedi.

Haber 05-04-2021 11:08

Sprey aşıyla ilgili önemli açıklama: Kaç doz ve kimlere uygulanacağı Faz 2'de belli olur

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, salgını bitirebileceği söylenen ve sprey olarak uygulanan 'İntranazal Covid' aşısında Faz 2 çalışmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Aşının en erken sonbaharda uygulanabileceğini Savaşçı, "Kimlere uygulanacağı, yan etki profilleri, kaç doz uygulanacağı Faz 2 çalışmasında ortaya çıkacaktır" dedi.

Haber 03-04-2021 09:46

BioNTech mi daha koruyucu Sinovac mı? Doç. Dr. Ümit Savaşçı açıkladı

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşı tercihinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Savaşçı, "Eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyorsa, kanser tedavisi görüyorsa veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse ilk tercihi Sinovac aşısı olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman BioNTech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla" dedi.

Haber 02-04-2021 10:57

Bilim insanlarından sevindiren açıklama! 'Yazı rahat geçireceğiz'

Bilim insanları, koronavirüs vakalarındaki artışın nisan ortasına kadar devam edeceğini, ardından düşüşün başlamasının beklendiğini söyledi. Prof. Dr. Kemalettin Aydın, "Vaka sayılarının haziranın ikinci yarısından itibaren 1000'ler civarında olacağını, yazı geçen yıla göre rahat geçireceğimizi düşünüyorum" dedi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise "Nisan ayının ortasında pik noktasını göreceğiz, daha sonra bir iniş başlayacaktır" açıklamasında bulundu.

Haber 23-03-2021 10:59

'Umut verici' diyerek açıkladı! Koronavirüs mutasyonunda dikkat çeken veri

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Koronavirüste aslında, mevsimsel girip mutasyonlarına doğru olumlu yönde kayışlar başladı. Bu bizim için çok önemli, umut verici bir veri. Yoğun bakım, oksijen ihtiyaçları çok az olmaya başladı, demek ki virüs artık akciğeri çok etkilememeye başladı. 'Olumlu mutasyonlarla virüs etkisini biraz kaybetti' diye yorumlar yapabiliriz" dedi.

Haber 17-03-2021 10:10