Göç, dilbilim ve kültür tarihi konuları üzerine çalışmalar yapan Amerikalı tarihçi William Holt: - "(1915 olaylarına ilişkin) Batı'da bu olaylara bakılırken, Müslüman mazlum olduğunda 'iç savaş' ama Hristiyan mazlum olduğunda 'soykırım' diyorlar" - "93 Harbi muhacirleri, bize 1915 olaylarını anlamaya yardımcı oluyor. Bu (olaylar) hiçten başlamadı, bir ortam ve geçmiş vardı, öncesinde acılar da vardı"
Karen Pierce: - "Batı'ya yönelik saldırılar ve bizi teröre destek veriyor ya da onların yanında yer alıyormuşuz gibi gösterme girişimleri durmak zorunda" - "Konsey dışında bu tür açıklamalar olursa yasal yollara başvurulacak''
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30'uncu yıldönümü öncesi BBC'ye konuştu. Rusya ve Batı arasındaki mevcut gerilimin dünya için "büyük bir tehlike" oluşturduğunu söyleyen Gorbaçov, "Tüm devletler, bizler ve gezegenimiz için nükleer silahların imha edilmesi gerektiğini deklare etmeli" dedi.
BM Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu merkezi önünde toplanan göstericiler, misyona ait 50 konteynırı kırdı, 9'unu ateşe verdi, 2 aracı yaktı - Göstericiler, BM ile Fransa askerleri dahil Mali'deki tüm yabancı askeri güçlerin ülkeden ayrılmasını, Fransa ile yapılan savunma anlaşmasının gözden geçirilmesini talep ediyor
Barış Pınarı harekatına karşı çıkan çevrelerin terör örgütü YPG'nin DEAŞ'a karşı mücadelede en etkili güç olduğu ve YPG'ye zarar verilmesi durumunda DEAŞ ile mücadelenin sekteye uğrayacağı tezleri bir manipülasyonun ürünü - ABD kendi eliyle Suriye sosyolojisiyle uyuşmayan ve aynı zamanda PKK'nın Suriye uzantısı olan bir örgütü büyütüp, bu yapının DEAŞ'a karşı savaşabilecek yegane güç olduğu gibi bir yalanı medya gücü vasıtasıyla bir "gerçeklik" olarak pazarladı - Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ise hem muhaliflerin destek sağlandığında DEAŞ karşısında neler yapabileceğini gösterdi hem de Amerikan hava desteğinden mahrum YPG'nin gerçek kapasitesi hakkında fikir verdi - YPG hem etnik hem de ideolojik olarak tutunması zor olan bu bölgede tek güç olabilmek için kaba kuvvet ile bizzat bir demografi mühendisliğine girişti
Yemenli siyasi analist Nebil el-Bekiri: - "Mursi'nin hapishanede insanlık dışı şekilde tutulması ve vefatı karşısında Batı'nın sessizliği, Arap Baharı karşısındaki tutumunda ortaya çıkan demokrasi ve insanlık yalanlarını yeniden gün yüzüne çıkardı" - Araştırmacı yazar Cahit Tuz: - "Batı Mursi'ye yapılan darbeye sessiz kaldı. Batı kesinlikle demokrasi ve insanlık değerleriyle uyumlu hareket etmedi. Demokrasi onlar için yalnızca çıkarlarına ulaşma aracı" - Lübnanlı yazar Hüseyin Bakir: - "Mısır yönetiminin ihlallerine yıllardır Batı tarafından muteber bir tepkinin olmayışı, sadece görmezden gelmeyle açıklanamaz. Bu aynı zamanda destek verme ve muhaliflere yapılanların üstünü örtme anlamı taşır. Sisi yönetimi Batı'nın bu sessiz tutumunu zulmünün devam etmesi için yakılan yeşil ışık şeklinde anlıyor" - Omran Araştırma Merkezi Başkanı Ammar Kahaf: "Batılı ülkelerin edindiği bu pozisyon, insanlığın alnına bir lekedir. Bu ülkeler, soruşturma yapılması ve gerçeklerin ortaya çıkması için çağrıda bulunmuyorlar"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (7) - "Kanal İstanbul, aynı kararlılıkla devam ediyor. Bazı ülkelerin ve firmaların şu anda ona da talepleri var. Bu taleplerle birlikte Kanal İstanbul'u devreye sokacağız. Onda da geri adım atmak gibi bir şey söz konusu değil. Çünkü Kanal İstanbul'u o kadar önemsiyoruz ki dünyanın en saygın projelerinden biri olarak görüyoruz" - "Maalesef bu tipler, burjuvazi sınıfı yerli olamadılar, milli olamadılar. Bu milletin ekmeğini yediler. Bu millete, hala ekmeğini yedikleri halde ne yazık ki bazıları ihanet etmeye devam ediyorlar" - "Dışarıya kariyer için gitme konusunda, başarılı olanlara her zaman yardımcı olmak bizim görevimizdir. Batı'da herhangi bir kariyer yapma, bizim için kayıp değildir, kazançtır" - "Batı'ya gidip, Batı'da kaybolmayacağız. Oranın ilmini alıp, ülkemize döneceğiz. Yapmamız gereken bu"
General Halife Hafter'in Trablus'a yönelik saldırısının neredeyse bir ayı geride bıraktığı süreçte ülkenin batısındaki Trablus ile doğusundaki Barka bölgeleri arasındaki ayrışmanın derinleştiği görülüyor
Libya'nın başkenti Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlatan Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter'in bu operasyona Batılı ülkeler yeşil ışık yakmadan başlayamayacağı belirtiliyor - Libya uzmanı siyasi analist Kamil Abdullah: - "Saldırı karşısında Batı'dan geç gelen soğuk kanlı açıklamalar, sözde askeri seçeneğe karşı gibi görünse de açıkça söylenmeden yeşil ışık yakıyor" - Libya İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Nasır el-Hevvari: - "Hafter'in, büyükelçiliklerin ve uluslararası misyonların bulunduğu başkente Batı'dan ve bölgeden yeşil ışık yakılmadan harekete geçmesi mümkün değil"
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kavas: - "Afrika'yı doğru okumanın temel kaynakları Afrikalıların kendi yazdıkları olmalı" - "Afrikalı arkadaşlarımızla gruplar oluşturarak ortak Afrika bilgisi, veri tabanı oluşturmamız gerekiyor" - "Avrupalıların (Afrikalılarla ilgili) oluşturduğu tembellik hikayesini artık bir kenara bırakmamız lazım"
Uzmanlar, Yeni Zelanda'daki terör saldırısının temelinde İslamofobinin yanı sıra Türklerin tarih boyunca İslam ile özdeşleştirilmesi nedeniyle Türk karşıtlığının da olduğu görüşünü paylaştı - TOBB Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Ali Özcan: - "Terörist, en fazla göz önünde bulunan ve var olan sisteme itiraz eden Türkler olduğu için sadece İslamofobiyle yeterli kalmayıp, hedefe Türkleri de koymuş" - SETA Brüksel Koordinatörü ve Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı: - "Batı'da aşırı sağ, İslam'ı Türkler ile özdeşleştirdiği için Türk karşıtıdır. Yeni Zelanda teröristin de bu söylem ve ideolojiden etkilendiğini görüyoruz" - İstanbul Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara: - "Batı'da tarihi olarak Türk fobisi ile İslam fobisi hep yan yanadır. İslam'ın temsilcisi Türkler görülür"
Kahire'nin batısında yer alan Giza bölgesinde 7 militan öldürüldü
Başkentte "Suriye, Arakan ve Batı'da Müslüman Olmak" söyleşisi düzenlendi - ABD Ordusu Savaş Koleji Strateji Etüdler Enstitüsü'nden Dr. Azeem İbrahim: "ABD ülkenin (Myanmar'ın) Çin'in etkisi altına gireceğinden kaygı duyuyor. Çin global bir güç olmadan önce bölgesel bir güç olmak istiyor ve bu nedenle Myanmar ile ilgileniyor. Arakanlı Müslümanlar iki ülke arasında sıkıştı"
Yazar Mustafa Merter: - "Bir an evvel uyanıp bu süreci durdurmamız lazım. 'Korku' pazarlayarak çok yüksek bir kar elde edilebiliyor. İnsanların kaygısını artırabilirsen muhteşem bir tüketim potansiyeli ortaya çıkıyor" - "Ne kadar tabiat faaliyeti, spor ve hayır işleri yapıyorsak o kadar daha mutlu oluyoruz. Ne kadar sosyal medyada dolaşıyorsak kaygımız da o kadar artıyor"
USAP Başkanı Doç. Dr. Bünyamin Aydemir: - "Kültürel ve sanatsal sığlaşmanın ve kendimize yabancılaşmanın alabildiğine arttığı ülkemizde, artık kendi hikayelerimize, kendi değerlerimize, kendi yaşamsal ve tarihsel kodlarımıza dönmenin vakti gelmiştir" - "Ne yazık ki sanat ve tiyatro camiamızda kimliksizliği dert edinen kişi ve kurum sayısı oldukça az. On yıllardır tiyatromuz, 'evrensellik' adı altında Batı'nın değerlerini yüceltip duruyor"
Yasa dışı göç ve insan kaçakçılığıyla mücadelede iş birliğini artırmayı öngören BM Küresel Göç Mutabakatı, AB ülkeleri arasında bölünmüşlüğü tekrar ortaya çıkardı - AB üyesi 8 ülke, "egemenliğini" ihlal ettiği gerekçesiyle mutabakata imza atmadı - Mutabakat, AB genelinde giderek güçlenen aşırı sağcı söylemin kıta siyaseti üzerinde ne kadar etkili olmaya başladığını gösterdi