Kuyumculuk nedir?

Kuyumculuk nedir?

Kuyumculuk, değerli taşlar ile yapılan tüm zanaatı ifade etmektedir. Kuyumculuk, değerli madenlerin özverili bir çalışmayla işlenmesi, şekil verilmesi, farklı madenlerle kullanılması ve tezgâha gelene kadar süreçleri ifade eder.

Kuyumculuk geçmişten günümüze var olan bir zanaattır. Eski çağlarda kadınlar tarafından güzellik, zenginlik ve asalet olarak değerli madenler işlenerek kullanıldı ve kullanılmaya davam ediyor. Değerli madenlerin işlenmesinin ve takıl yapılmasının tarihi 30.000 yıl önceye kadar uzanmaktadır. Gerçek manada kuyumculuğun ise M.Ö. 4. bin yılın bitişine doğru ortaya çıktığı belirtilmektedir.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı tasarımlara imza atan ürünler tasarlanmaktadır. Kuyumculuğun çalışma prensipleri, müşterilerin kendilerini iyi ve değerli hissetmeleri için tasarlanan ürünler üzerine çeşitlenmektedir. Birçok farklı alanda ve kullanılan takıların yapımını üstlenen Kuyumculuk zanaatının Türkiye’de merkezi ise Kapalı Çarşı olarak bilinmektedir.

Kuyumculuk Haberleri

Mutfağınızda ya da diğer kullanım alanlarında ihtiyacınızı sonuna kadar karşılayacak en iyi hassas teraziler

Yemek ya da hamur işlerini yaparken ölçüleri ayarlamakta zorlanıyor ve yiyeceklerin kıvamını tam olarak tutturamıyorsanız endişe etmeyin. Şefin tarifini birebir uygulamak için hassas tartılardan yardım alabilirsiniz. Dilerseniz tam kıvamında kahve hazırlamak için de hassas terazileri kullanabilirsiniz. Birçok farklı kullanım alanıyla işinizi fazlasıyla kolaylaştıracak pek çok model, keşfedilmeyi bekliyor. Detayları merak ediyorsanız yazımızı okumaya davetlisiniz!

Yemek 27-06-2022 15:36

Kuyumcular dikkat! Yetki belgesi alma süresi 30 Haziran 2022'ye kadar uzatıldı

Son dakika haberi, Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte kuyum ticaretinin sadece yetki belgesi alanların yapabileceği belirtildi. 31 Aralık'a kadar dolan süre, 30 Haziran 2022'ye kadar uzatılırken ustalık belgesi şartı da kaldırıldı.

Finans 24-12-2021 09:40

Diyarbakır'da hasır bilezik üretecek usta bulunamıyor!

Asırlardır herhangi bir teknolojik imkan kullanılmadan, tamamen el emeği göz nuruyla üretilen Diyarbakır'ın 'hasır7 bileziği üretimini yapacak usta sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Ömrü 40 yıla kadar olan hasır bilezik, Avrupa'ya kadar ihracı yapılıyor.

Finans 08-04-2021 11:09

Üniversiteli kuyumcu hem öğrenci hem çırak yetiştiriyor

Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Remzi Öztürk, küçük yaşlarda başladığı kuyumculuk mesleğini hem usta hem de akademisyen olarak devam ettiriyor - Öztürk: "Akademisyenlik, öğretmenlik işin en keyifli bölümü ancak ben öncelikle kuyumcuyum. Kuyumculuk yüzyıllarca usta-çırak ilişkisiyle gelişmiş. Hiç akademik, okul boyutu olmamış. Birçok mesleğin okulu açılmış ama kuyumculuğun hep usta-çırak ilişkisiyle geliştiğine inanılmış. Birçok öğrencim bu nedenle bana 'ustam' der"

Yurthaber 09-01-2021 11:18

Kuyumcular fatura düzenleme sınırının artmasından memnun

Kuyumculuk, sarraflık ve mücevheratçılık gibi işlenmiş kıymetli maden ve kıymetli taş alım satımında fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin sınırın 4 bin 200 liraya çıkması esnafı sevindirdi - İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık: - "Altın fiyatları günden güne çok artıyor. Yazar kasa limitimiz çok düşüktü. Esnafımızın fatura kesmesi zaman alıyordu ama fiş olunca daha çok fiş kesecekler, müşterilerine daha fazla hizmet verecekler. Bu düzenlemeyle daha çok kayıt içine girecekler" - "Türkiye'deki 40 bin kuyumcumuzu çok büyük bir şekilde rahatlattı. Fatura düzenleme sınırının 4 bin 200 liraya çıkmasının sektörümüze çok büyük katkı sunacağını düşünüyorum"

Finans 05-01-2020 10:57

Kahramanmaraş'ta Germenicia temalı takı tasarım yarışmasının ödül töreni

Kahramanmaraş'ta "Germenicia" temalı takı tasarım yarışmasının ödül töreni

Yurthaber 20-12-2019 20:15

Kadın sadekar sanatıyla mücevherlere değer katıyor

İstanbullu sadekar Bilge Gürsoy, el işçiliğiyle altın, platin, gümüş gibi metal kısımlarına şekil verdiği mücevherlerin değerine değer katıyor - Sadekar Bilge Gürsoy: - "Bir tezgah ortamında çalışırken çok şık giyinemiyoruz, makyaj yapamıyoruz, manikür durmuyor. Ellerimiz yıpranıyor, biraz da kuvvet gerektiriyor, tabi bu durum kadınları zorlayabiliyor. Kuyum ustası olmak için kesinlikle çok çalışmak, emek vermek, istemek, sevmek gerekiyor"

Haber 07-11-2019 10:24

Kuyumculara rekabet soruşturması

Rekabet Kurulunca, Tekirdağ'ın Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde faaliyet gösteren 17 teşebbüs hakkında soruşturma açılması kararlaştırıldı

Finans 30-09-2019 16:22

Şanlıurfa'da tefecilik operasyonu

Gözaltına alınan 12 şüpheliden 8'i tutuklandı

Haber 20-05-2019 13:47

BDDK'nın taksit kararına kuyumculardan destek

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu: - "İşçilikli ürünlerde kredi kartına 4 taksit imkanı getirilme kararını olumlu bulduk. Taksit oranının daha geniş kapsamlı şekilde artılmasından yana dileğimiz var. Yetmez ama evet"

Yurthaber 27-03-2019 13:18

BDDK'nın taksit kararına kuyumculardan destek

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu: - "İşçilikli ürünlerde kredi kartına 4 taksit imkanı getirilme kararını olumlu bulduk. Taksit oranının daha geniş kapsamlı şekilde artılmasından yana dileğimiz var. Yetmez ama evet"

Finans 27-03-2019 13:17

Kuyumculardan kredi ve teminatta indirim beklentisi

Piyasada 10 Ağustos'ta başlayan döviz kaynaklı sıkıntıların ardından bankaların kredi faiz oranları ve teminat miktarlarını artırması, kuyumculuk sektörünü de olumsuz etkiledi - İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) yönetimi, önde gelen 6 bankanın yöneticisiyle bir toplantı yaparak faiz ve teminat tutarı indirimi istedi - İKO Başkanı Mustafa Atayık: - "Son zamanlarda piyasalara bakıyorsunuz dolar düşüyor, akaryakıt fiyatlarında da art arda indirimler yapılıyor. Aynı indirimi bankacılık sektöründen de bekliyoruz" - "İKO'nun referans vereceği kuyumculara 1-3 kilograma kadar indirimli faiz oranlarının uygulanacağı özel altın kredisi verilebilir"

Finans 28-11-2018 10:54

Kuyumculardan taksitli satış talebi

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu: - "Taksitli satışın kaldırılması, kuyumcu imalatçılarının ve perakende satıcılarının işlerinin düşmesine neden olacaktır" - "Ayrıca halkımız da özel günleri için altın takılarını alamayacak ya da almakta zorlanacaklardır"

Finans 16-08-2018 13:19

Kuyumcular Odası'ndan kredi kartı taksitlendirmesine ilişkin açıklama

İKO Başkanı Mustafa Atayık: - "BDDK yönetmeliğiyle getirilmek istenen taksit yasağının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kurban Bayramı öncesinde taksit miktarının 4 aydan 9 veya 12 aya çıkararak tüm meslektaşlarımıza bir bayram müjdesi vermesini beklediğimizi ifade ediyoruz" - "Sektörümüzün yurt içindeki ticari hacmi, bugün 8-10 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır" - "BDDK yetkilileri, bankalar ve kuyumculuk sektörünün temsil kuruluşlarının bulunacağı ve konuyla ilgili görüş ve önerilerini sunacakları ortak bir toplantıyla daha sağlıklı çözüm bulunabileceğine inanıyoruz"

Haber 09-08-2018 11:58

Kuyumcular tatil dönüşünü bekliyor

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık: - "Anadolu’nun birçok ilinde düğün hareketliliği tam olarak yaşansa da aynı canlılığı İstanbul gibi büyükşehirlerde henüz göremiyoruz. Bunun en önemli nedeni vatandaşın önemli bir kesiminin hala tatil modunda olması. Sektör olarak Kurban Bayramı’ndan sonra, ağustos-eylül-ekim aylarında daha hareketli ve verimli bir sezon yaşayacağımıza inanıyoruz" - "24 ayar gram altının fiyatı 2017 Aralık ayından bu yana 8 aylık süreçte yüzde 21 yükseldi"

Finans 02-08-2018 11:54

Turizm hızlı bir şekilde ileriye gidiyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - “Türkiye 2016’da, 2017’de turizmde yaşanan geriye gidişi durdurdu, şimdi hızlı bir şekilde ileriye gidiyor” - “Türkiye 2017’de 32,5 milyon turisti ağırladı. Bu yıl için rezervasyonlarla 38 milyon bekleniyor resmi olarak, belki bu rakam 40 milyonlara varacak. (Turizm bölgelerinde) Kapanan yerlerin hızla açıldığını göreceksiniz” - “Kuyumculuk sektöründe yurt dışından gelen ürünler noktasında özellikle gümrüklerde denetimlerimizi artırma talimatı verdik” - “Allah’a hamd olsun dirayetli bir şekilde cumhurbaşkanımızın liderliğinde, biz bu terör örgütlerini gerek şehirde gerekse kırsalda hareket edemez hale getirdik”

Haber 24-03-2018 23:21