Milli Uzay Programı Haberleri

Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu İstanbul'dan takip edildi

Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan "ilk insanlı uzay misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yolculuğu İstanbul'dan izlendi.

Yurthaber 19-01-2024 07:34

Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu İzmir'den takip edildi

İzmir'in Buca ilçesinde ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu vatandaşlar tarafından televizyondan takip edildi.

Yurthaber 19-01-2024 07:30

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu adaylarının eğitildiği Eskişehir'deki askeri merkez görüntülendi

Adaylara irtifa basıncı ve G kuvvetine dayanıklılık testleri uygulanan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi, kapılarını AA'ya açtı.

Yurthaber 01-12-2022 13:54

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım: 460 kişi uzaya götürülebilecek halde

Milli Uzay Programı çerçevesinde 1 Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilme süreci başlatılmış ve başvurular açılmıştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da uzaya.gov.tr adresi üzerinden tıklayan kişi sayısını ve kaç kişinin kayıt yaptırdığını açıkladı. "Tıklama sayısı 5 milyona, kaydını yaptıran kişi sayısı ise 36 bine ulaştı" diyen Yıldırım, 460 kişinin ise uzaya götürülebilecek halde olduğunun bilgisini verdi. Başvurular da her geçen gün artıyor.

Haber 03-06-2022 10:59

Uzaya gitme başvurusu nasıl yapılır? Uzaya gitme başvuru şartları neler? Milli Uzay Programı başvuru ekranı

Uzaya gitme başvurusu birçok vatandaşın gündeminde yer almaya devam ediyor. Milli Uzay Programı çerçevesinde başlatılan ve 1 Türk gencinin bu program kapsamında uzaya gönderileceği haberini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok kişi heyecanlandırdı. Uzay programına başvurmak isteyen birçok kişi, 'Uzaya gitme başvurusu nasıl yapılır? Uzaya gitme başvuru şartları neler?' sorusuna yanıt arıyor. İşte detaylar...

Haber 26-05-2022 10:25

Uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır, başvuru şartları nelerdir? İşte Milli Uzay Programı başvuru kılavuzu

Uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır sorusunun yanıtı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında birçok kişi tarafından sorgulanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını ve 1 Türk gencinin bu program kapsamında uzaya gönderileceğini belirtti. Peki, uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır, başvuru şartları nelerdir? İşte Milli Uzay Programı başvuru kılavuzu.

Haber 24-05-2022 10:23

Bakan Varank, Türkiye'nin Otomobili'nin 2022'nin sonunda banttan inmiş olacağını bildirdi:

"2022 yılının sonunda arabalarımızın banttan indirileceğini biz zaten ilan etmiştik. Şu anda o takvimde bir değişiklik gözükmüyor. İnşallah bir aksilik olmazsa 2022 yılının sonunda Türkiye'nin Otomobili'ni seri üretim bandından indiğini görmüş olacağız" - "Baktığımızda bu fırsatı doğru zamanda yakaladığımızın farkındayız. İnşallah Türkiye'nin Otomobili Projesi de TOGG ile birlikte neticeye erdirildiğinde burada gerçekten başarılı bir şekilde, bu sektörde yer almış olacağız. Biz buna inanıyoruz" - "Bütün markalar elektrikliye geçiyor. Avrupa'nın her tarafında pil yatırımları ilan ediliyor. Biz aslında tam zamanında bu otomobil projesini başlatmış olduk. Zaten şu anda 100 yıldır otomotiv üreten markalar var. Bizim onlarla aynı kulvarda yarışa girip onları geçme şansımız yoktu ama onlarla aynı zamanda elektrikli otomobil piyasasına girdiğimiz için artık bu yarışta biz de varız diyebileceğiz"

Yurthaber 09-09-2021 09:39

Dünya bütçesinin yaklaşık 136 bin katı değerinde! Getirebilirsek fakirliğe son verebilir

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Niyazi Bilim, içindeki mineraller nedeniyle dünyanın bütçesinden yaklaşık 136 bin kat daha değerli olan '16 Psyche' adlı asteroidi işaret ederek, "Onu getirebilmeyi başardığımız takdirde herhalde fakir insan kalmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Haber 03-08-2021 12:07

Ay misyonunda kullanılması planlanan hibrit motorlu Sonda Roket Sistemi başarıyla test edildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: - "Adım adım aya, ay misyonundaki hedeflerimize yaklaşıyoruz"

Yurthaber 19-07-2021 11:44

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan, Milli Uzay Programı paylaşımı:

"Milli Uzay Programımızın ilk hedefi olan 'Cumhuriyetin 100. yılında Ay'a ilk temas'ı gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Güçlü Türkiye, her alanda olduğu gibi uzay çalışmalarında da var"

Yurthaber 11-04-2021 17:05

Erzurum Teknik Üniversitesinde Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü açılacak

Erzurum Teknik Üniversitesinde "Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü" açılacak

Yurthaber 16-03-2021 18:17

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacağız

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri hayata geçirerek Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacaklarını söyledi.

Haber 17-02-2021 17:32

Doğu Anadolu Gözlemevi'nde ilk ışık için sona gelindi!

Erzurum'da, astronomi ve uzay bilimine önemli katkı sunacak Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG), İtalya'dan getirilen teleskopla ilk ışığı almak için gün saymaya başladı.

Haber 16-02-2021 15:07

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı'ndan Türkiye'nin uzay programıyla ilgili önemli açıklamalar!

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Biz uzayda olmak mecburiyetindeyiz. Şöyle eleştiriler de alınıyor. 'Ülkemizin başka ihtiyacı yok mu? Fakir insanlarımız var' diyenler oluyor. Bunun bununla hiçbir ilgisi yok. Uzayda olmazsak esas biz fakirleşmeye mahkumuz" ifadelerini kullandı.

Haber 15-02-2021 16:52

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uzaya da gideceğiz, küresel bir güç haline de geleceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de yaptığı açıklamada, "Uzay hedeflerimizden bile rahatsız olan var. Bu kör husumete izin vermeyiz. Yarın öbür gün uzaya kendi aracımızı, bilim insanımızı gönderdiğimizde 'dünyaya mı sığmadınız' diyeceklerini şimdiden duyar gibiyim." dedi. Türkiye'nin uzay hedefleriyle ilgili ne net mesajlar veren Erdoğan, "Uzaya da gideceğiz, bölgesel ve küresel bir güç haline de geleceğiz. Biz buna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Haber 12-02-2021 14:29

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: Uzayda olmazsanız köle statüsüne düşersiniz

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Eğer uzay çalışmalarında olmaz ve uzayda yer almazsanız gelecekte, 3-5 sene içinde fakirleşmeyi bir yana bırakın köle statüsüne düşeceksiniz. Bizim bir sloganımız var; 'Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmayacak' diye. Bu çok doğrudur" dedi.

Haber 12-02-2021 11:46

'Türk astronot' için 3 aday belirlenecek! İşte uzmanlık şartları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı''nda duyurduğu 'Türk astronot' ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. Aktarılan bilgilere göre 'Türk astronot' için 3 aday belirlenecek.

Haber 12-02-2021 09:46

Türkiye'de yaşayan Suriye'nin ilk astronotu Muhammed Faris'ten Milli Uzay Programı açıklaması!

Suriyeli astronot Muhammed Faris, "Milli Uzay Programı"na ilişkin, "'Ay'da ayağı olmayanın yeryüzünde ayağı yoktur.' Uzay çağında yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 10 maddenin başarıyla tamamlanmasını ümit ediyorum." dedi.

Haber 11-02-2021 12:25

TBMM Genel Kurulu'nda 'Milli Uzay Programı' tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda "Milli Uzay Programı" tartışması yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, CHP'li vekillere "Biz Uzay Programı'nı hayata geçirelim. Teklif ediyorum sizi Ay'a götürelim, siz de orada en büyük heykelin açılışını yapın" dedi. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, "Şanslı olup eğitim alanların yüzde 78'i yurt dışına gitmek istediğini belirtiyorlar ama hayırlı uğurlu olsun biz Milli Uzay Programı'nı konuşuyoruz, o çocukların geleceğini konuşamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber 10-02-2021 16:55

Türkiye'nin en büyük optik ve kızılötesi teleskobu, ilk ışığı 2022'de alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Tanıtım Programı'nda gündeme getirdiği, Türkiye'nin en büyük optik ve kızılötesi teleskobu, 2022'de ilk ışığı alacak. Doğu Anadolu Gözlemevi'nin (DAG) yol dışındaki altyapısının yüzde 95'i ise tamamlandı. Kubbesinin yüzde 90'lık bölümü tamamlanan gözlemevinin, uzay bilimleri çalışmalarına büyük katkı sağlaması bekleniyor. 

Haber 10-02-2021 16:40

Türkiye'nin en büyük optik ve kızılötesi teleskobu, ilk ışığı 2022'de alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Tanıtım Programı'nda gündeme getirdiği, Türkiye'nin en büyük optik ve kızılötesi teleskobu, 2022'de ilk ışığı alacak. Doğu Anadolu Gözlemevi'nin (DAG) yol dışındaki altyapısının yüzde 95'i ise tamamlandı. Kubbesinin yüzde 90'lık bölümü tamamlanan gözlemevinin, uzay bilimleri çalışmalarına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Haber 10-02-2021 16:14