Yıllık Izin Haberleri

Mesai saatleri 40 saate düşecek! Kıdem tazminatı, yıllık izin detayı... Maaşlara nasıl yansıyacak?

Mesai saatleriyle ilgili ortaya atılan iddia bugünün gündem maddesi oldu! Geçtiğimiz aylarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın dillendirdiği çalışma saatleri düzenlemesiyle alakalı kanun teklifi yolda. Haftalık çalışma saatlerini içeren kanun teklifinde 45 saatlik çalışma süresinden 40 saate düşüş planlanıyor. 12 ülke arasında Türkiye de var!

Finans 19-02-2024 15:27

Memurlar, beyaz yakalılar 40 günlük tatil sizi bekliyor hem de sadece 7 gün izin kullanarak!

2024 yılında çalışan vatandaşlar, yasal tatil günleri ve hafta sonları kullanarak sadece 7 gün izin kullanarak 40 gün tatil yapabilecekler. Bu fırsatı değerlendirenler, uzun bir dinlenme ve tatil imkanı elde edecekler. Bu uygulama, vatandaşların tatil planlarını esnek bir şekilde yapmalarına olanak sağlayacak.

Finans 08-01-2024 15:48

Gurbetçiler yaşadıkları ülkelere bagajları dolu dönüyor

Baba ocağında yıllık izinlerini geçiren gurbetçiler yaşadıkları ülkelere dönüyor.

Yurthaber 25-08-2023 11:05

Gurbetçilerin anavatana gelişleri sürüyor

Tatil sezonunun başladığı günden bu yana Türkiye'ye 1 milyon 300 bin yolcu giriş yaptı.

Yurthaber 28-07-2023 11:57

İş sözleşmesi sona erince yıllık izin ücreti alacağı nasıl belirlenir? İhbar süresinde yıllık izin kullanılır mı?

Senelik ücretli izin hakkı, mevcut iş yerindeki minimum 1 yıllık çalışma süresini dolduran işçiler tarafından kullanılabilir. Ancak mevsimlik işçiler ile kısmi süreli çalışanların bu haktan yararlanıp yararlanamadığı gibi konular sıklıkla araştırılır. Bununla birlikte hangi durumlarda yıllık izin süresinin kullanılamadığı da yaygın olarak merak edilir. Dolayısıyla İş Kanunu kapsamındaki açıklamalara dayanarak, yıllık izin süresinin nasıl kullanılabildiği hakkındaki detaylar belirtilmelidir.

Haber 25-06-2023 14:55

Emeklilikte yıllık izin ücreti ödenir mi? Emekli olurken kullanılmayan izin parası nasıl hesaplanır?

Emekli olup çalışmaya devam eden veya iş sözleşmesi tamamen feshedilen kişiler için yıllık izin süresi ve ücretine yönelik olan detaylar önem arz eder. Bu nedenle emeklilik sonrasında çalışıldığı zaman yıllık izin hakkının kaç gün olarak kullanılabildiği belirtilmelidir. Yine emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeyen bir kişi için birikmiş yıllık izin süresinin denk geldiği ücretin nasıl hesaplandığı açıklanmalıdır. EYT'den yararlanan çalışanlar yıllık izin kullanabilir mi?

Haber 24-06-2023 15:18

Yıllık ücretli izin alacağının zamanaşımı ne kadar?

4857 sayılı İş Kanunu'nun bazı maddelerinde yıllık ücretli izin hakkına yönelik olan hususların belirtildiği görülür. Bu detaylar sayesinde yıllık ücretli izin alacağının zaman aşımı süresinin kaç sene olduğu da öğrenilebilir. İş sözleşmelerinin feshedilmesinden sonra yıllık izin ücreti ödenmeyen çalışanlar, yasal haklarını savunabilmeleri için bu alacağın zaman aşımı süresinin kaç sene olduğunu mutlaka bilmelidir. Senelik izin alacağı kaç senede zaman aşımına uğrar?

Haber 22-06-2023 14:26

Birikmiş yıllık izin ücreti hesaplama: Birikmiş yıllık izin nasıl hesaplanır?

En az bir sene boyunca çalıştığı iş yerinden ayrılan bir kişinin kullanmadığı yıllık izin süresine denk gelen ücreti talep etmesi yasal bir haktır. Bu nedenle yıllık izin ücreti hesaplamasına dahil edilen değerlerin neler olduğu pek çok kişi için önem arz eder. Senelik izin ücreti hesaplamasında yer alan değerler bazı kesintileri de içerir. Dolayısıyla bu hesaplamanın bir örnekle açıklanması ve daha sonra kıdem ve ihbar tazminatıyla yıllık izin ücreti arasındaki farkın belirtilmesi gerekir.

Haber 21-06-2023 13:13

Yıllık izin ücretinin muhasebeleştirilmesi: Yıllık izin ücreti ödeme bordrosu örneği

Senelik izin ücretini almak isteyen bireyler için bu tutarın ne zaman ödendiği, bordroda hangi kısma yazıldığı ve nasıl hesaplandığı gibi konular önem arz eder. Dolayısıyla İş Kanunu'nda yer alan açıklamalar dikkate alınarak yıllık izin ücretinin nasıl muhasebeleştirildiği ve hesaplandığı hakkında bilgi verilmelidir. Bu konuda bilgi aktarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında ise maaşın brüt mü net mi olduğu ile senelik izin ücretinden hangi kesintilerin yapıldığı yer alır.

Haber 20-06-2023 15:44

Yıllık izin ücreti ne zaman ödenir? Yıllık ücretli izin parası nasıl hesaplanır?

Senelik ücretli izin hakkını kullanmayı planlayan çalışanlar, bu dinlenme süresi kapsamında maaş ödemesinin yapılıp yapılmadığını sorgular. Bununla beraber yıllık izin ücretinin hangi durumlarda çalışan kişiye ödendiği de sıklıkla araştırılır. Buna bağlı olarak yıllık izin ücreti hesaplamasının nasıl yapıldığı da yaygın olarak merak edilen konular arasına eklenir. Bu konuların her biri hakkında bilgi alınması için ise İş Kanunu'nun ilgili maddesinin incelenmesi yeterlidir.

Haber 19-06-2023 15:43

Yıllık izin ücreti ne kadar? Yıllık izin süreleri nedir?

Senelik dinlenme hakkını kullanmak isteyen her bir çalışanın belli başlı konuları öğrenmeye çalıştığı görülür. Bu konuya yönelik olarak özellikle yıllık izin süreleri ile bu dinlenme hakkının nasıl ve hangi durumlarda ücrete dönüştürüldüğü araştırılır. Dolayısıyla İş Kanunu kapsamında yıllık ücretli izin hakkıyla ilişkili olarak belirtilen hususların açıklanması önem arz eder. Yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?

Haber 18-06-2023 12:26

Yıllık izin ücreti hesaplama 2023: Yıllık ücretli izin hesaplaması nasıl yapılır?

Bir çalışanın iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda kullanılmayan senelik ücretli izin süresini ücret olarak hak ettiği bilinir. Yani kullanılmayan senelik izin ücretinin belli başlı temel değerlerin yer aldığı bir işlemle hesaplanması mümkündür. Ancak yıllık izin ücretinin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için gelir ve damga vergisi tutarlarının öğrenilmesi mühimdir. Bu sayede iş yerinden ayrılan bir kişinin kullanmadığı senelik iznine denk gelen ücreti hesaplaması kolaylaşır.

Haber 15-06-2023 13:53

Ücretli izin nedir? Ücretli izin türleri nelerdir?

Ücretli izinlerle ilgili merak edilen hususlar arasında bu izinlerin türleri ve süreleri öne çıkar. Dolayısıyla ücretli iznin ne anlama geldiği açıklandıktan sonra dinlenme haklarının çeşitleri ve kaç gün olduğu hakkında bilgi verilmelidir. Bu sayede çalışanların dinlenme haklarını gerekli koşullar oluştuğu zaman kullanmaları kolaylaşır. Ücretli izin türlerine dair açıklamalar yapıldıktan sonra değinilmesi gereken bir diğer husus ise bu hakların kullanılmadığı durumlarla ilişkilidir.

Haber 14-06-2023 14:35

Yıllık ücretli izin nedir? Yıllık ücretli izin kullanılmazsa ne olur?

Yıllık ücretli izin hakkının nasıl kullanılması gerektiği hakkında bilgi edinilmesi önem arz eder. İzin süresine yönelik olan hususların dikkate alınması sayesinde İş Kanunu’na uygun bir şekilde yıllık dinlenme hakkı kullanılabilir. Bununla beraber söz edilen bu izni kullanmamayı planlayan kişiler için sürenin hangi koşullarda ücrete dönüştürülebildiği de açıklanmalıdır. Yıllık ücretli izin hakkı kullanılmadığı zaman bir sonraki seneye devreder mi?

Haber 13-06-2023 20:40

İznini tamamlayan gurbetçilerin hüzünlü dönüş yolculuğu sürüyor

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçerek Belçika'ya giden Mehmet Solmaz: - "Gönlümüz, kalbimiz, her şeyimiz burada kalıyor. Nitekim gurbete gidiyoruz. Söyleyecek çok şey bulamıyorum, yaşadığımız hüzün ve keder anlatılamaz"

Yurthaber 16-08-2022 14:25

Kamuda çalışanları yakından ilgilendiriyor! Kullanılmayan izinlerle ilgili yeni karar: Resmi Gazete'de yayımlandı

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerle ilgili yıllık izin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Büyük ölçekli bilgi işlem birimlerindeki sözleşmeli bilişim personelinin, çalıştığı dönem içerisindeki kullanmadığı yıllık izinlerle ilgili düzenleme yapıldı. Buna göre personele, devam eden sözleşme döneminde, eski izinleri kullanma hakkı verildi...

Finans 09-08-2022 09:42

Kapıkule'de gurbetçilerin dönüş yolculuğu sürüyor

Almanya'ya dönen Yahya Tekgündüz: - "Hüzünle gidiyoruz, gelecek seneye kadar bu hüzünle yaşayacağız"

Yurthaber 04-08-2022 11:59

Yargıtay'dan emsal yıllık izin kararı: Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yıllık izin parası...

Yargıtay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren yıllık izin ile ilgili emsal bir karara imza attı. İşçinin yıllık iznini kullandığının ispatının işverene ait olduğuna dikkat çeken Yargıtay, işçinin iş sözleşmesinin devamı süresinde kullanmadığı yıllık izinlere ait ücreti talep etmesinin mümkün olmadığına hükmetti. Yüksek mahkeme, işçinin iş sözleşmesinin devamı sırasında izin hakkının bulunduğunun tespitini talep etmesinde hukuki menfaati olduğuna vurgu yaptı. İşte dikkat çeken kararın detayları...

Finans 31-07-2022 12:20

Kapıkule'den hızlı geçiş gurbetçileri mutlu etti

Hollanda'dan gelen Nebi Koyuncu: - "Kapıkule'den geçiş güzel ancak diğer ülkelerin kapıları sıkıntılı. Çok bekleme yaptık. Burada hiç beklemedik, direkt geçiyoruz"

Yurthaber 08-07-2022 11:31

Yıllık izinlerini Türkiye'de geçirecek gurbetçilerin sınır kapılarından girişleri arttı

Yıllık izinlerini Türkiye'de geçirecek gurbetçilerin sınır kapılarından girişleri arttı

Yurthaber 26-06-2022 14:46

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yıllık izin ile ilgili Yargıtay'dan flaş karar

Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren yıllık izin hakkı ile ilgili emsal nitelikte bir karar çıktı. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren haftalık izin konusunda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nden emsal nitelikte bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme; haftalık iznin 24 saatten az olamayacağına, bölünemeyeceğine ve biriktirip izinle telafi edilemeyeceğine hükmetti. Kararda; haftalık tatilin bölünmesi halinde hiç kullandırılmamış sayılacağı belirtildi.

Finans 15-06-2022 11:22

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yıllık izin hakkı ile ilgili flaş detay: Bayram ve hafta sonu tatilleri…

Yaz tatili dönemi yaklaştıkça tüm çalışanlar yıllık izin hakkı ile ilgili araştırmalarına başladı. 1-5 yıl arasındaki çalışanlar için yıllık izin süresi 14 gün olarak belirlendi. Ancak bu süreyi arttırmak mümkün. Tamamen işverenin inisiyatifi ile izin süreleri uzatılabiliyor. Çalışma hayatında gündem yıllık izin haline gelirken çalışanların bilmesi gereken detaylar…

Finans 14-06-2022 07:47

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtay'dan emsal izin kararı

Yargıtay'dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal izin kararı geldi. Yargıtay, işçinin mazerete dayanan bir kaç saatlik izin talebinin karşılanmaması üzerine yine de erken çıkmak istediğini açıklayınca, 'bir daha işyerine gelme' demeyi işveren feshi saydı. Yüksek Mahkeme; bu tür durumlarda kovulan işçinin ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanacağına hükmetti.

Finans 09-06-2022 10:52

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtaydan emsal yıllık izin kararı: Hayatın olağan akışına ters

Yıllık izinlerle ilgili milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal bir karar geldi. Yargıtay, bir işçinin 16 yıldan fazla çalışmasına rağmen izin kullanmamasını "hayatın olağan akışına aykırı" olarak buldu. Alınan bu emsal kararla birlikte, yıllarca izin biriktiren işçilerin planı da suya düşmüş oldu...

Finans 01-04-2022 10:15

Koronavirüs istirahat raporu alanlarla ilgili flaş gelişme! Yıllık izin kararı…

Koronavirüs istirahat raporları ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Hastanelerdeki başvuru yükünü azaltmak için sağlık raporu alanlarla ilgili harekete geçildi. Bundan sonra koronavirüs nedeniyle alınan istirahat raporları yıllık izinden düşülecek.

Haber 01-04-2022 08:32

Herkesi ilgilendiriyor! Yargıtaydan emsal yıllık izin kararı

Sosyal paylaşım sitesi üzerinden canlı yayın yaptığı sırada, yere düşen köfteleri alıp satılan köfteler arasına koyan ve işine son verilen gence Yargıtaydan sevindiren haber geldi. İş sözleşmesinin sona erme şeklinin ve haklı sebebe dayanıp dayanmadığının önemi bulunmadığı vurgulanan kararda yıllık izin ücreti alacağının gence ödenmesine karar verildi.

Finans 30-12-2021 09:05

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtaydan emsal izin ücreti kararı

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kullanılmayan yıllık izinlerin ücretlerinin ödenmesinde son noktayı koydu. Yüksek Mahkeme, özel sektör çalışanlarının kullanmadıkları yıllık izinlerinin ücretinin ödenmesinin yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, bunun için zaman aşımı süresinin beş yıl olduğuna hükmetti. Ayrıca avukatların davalarda vekaletlerini dosyaya koymaması sebebiyle vekalet ücretini de alamayacağına hükmetti.

Finans 28-11-2021 10:04

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren soru: Yıllık izin yerine ücret alınabilir mi?

İşçilerin işe girdikleri maaşlarına dikkat ettikleri kadar, diğer haklarını da bilmesi çok önemli. İş Kanunu’nda her şey madde madde yer alıyor. En çok merak edilen meselelerden biri ise yıllık iznin maaşa dönüşüp dönüşmeyeceği. İşte cevabı…

Finans 11-11-2021 10:08

Antalya'da sağlık çalışanlarına getirilen yıllık izin yasağı kaldırıldı

Antalya'da tüm sağlık personellerine getirilen yıllık izin yasağının kaldırıldığı bildirildi.

Haber 08-09-2021 22:22

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emsal karar: Cumartesi günleri yıllık izinden düşülecek

1 hafta izin kullanan çalışanın izin günlerinden cumartesi de dahil 6 gün düşülmesi, örnek Yargıtay kararına bağlandı. Cumartesi günlerinin yıllık izin sürelerinden düşülmemesi ise, sadece iş sözleşmesinde cumartesi ve pazar günleri “hafta tatili” olarak belirlenen çalışanlar için geçerli olacak. Sözleşmesinde cumartesi pazar hafta tatili olarak yazanlar ise 7 gün tatil yapması halinde yıllık izin süresinden 5 gün kullanmış olacak ve cumartesi ve pazar ücretleri ödenecek.

Finans 09-08-2021 10:00

Kapıkule'de gurbetçi yoğunluğu yaşanıyor

Yıllık izinlerini Türkiye'de geçirmek için yola çıkan gurbetçilerin Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçişleri sürüyor.

Haber 25-07-2021 16:53