Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Batı Nil Virüsü'nün 2024 yılında 6 kişide tespit edildiğini ve hastaların takip ve tedavilerine devam edildiği açıklamıştı. "Culex" türü sivrisineklerden bulaşan bu virüse dair uzmanlardan uyarılar gelirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit ise İstanbul’da tespit edilen vaka sayısının 21 olduğunu söyledi. İşte virüsün yoğunlukta olduğu 9 ilçe ve dikkat edilmesi gerekenler...
Sağlık Bakanlığı'ndan gelen açıklamaya göre "Culex" türü sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüsü 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiş ve hastaların takip ve tedavilerine devam edildiği duyurulmuştu. Yapılan duyurunun ardından uzmanlardan uyarılar geliyor. Virüs enfekte olmuş kuşlardan sivrisineklere, oradan da insanlara geçiyor. Konuya dair konuşan Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem, “Türkiye’nin batı illeri risk altında. Virüsü alan çoğu hasta grip gibi atlatıyor. Aşısı yok, sineklerden korunun” dedi.
Sağlık Bakanlığı'ndan gelen sona çıklamaya göre "Culex" türü sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüsü 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiş ve hastaların takip ve tedavilerine devam edildiği duyurulmuştu. Bu kez de Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 'batı Nil virüsü' uyarısı yapıldı.
Sağlık Bakanlığı'ndan "Culex" türü sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüsü ile ilgili açıklama geldi. Bakanlık, virüsün 2024 yılında 6 kişide tespit edildiğini, hastaların takip ve tedavilerine devam edildiğini duyurdu.
Son günlerde Dünya’da endişe yaratan Maymun Çiçeği virüsü beklerden, Türkiye’de ilk kez 2010 yılında görülen ve son 2019’da salgına yol açan Batı Nil virüsü yeniden görülmeye başlandı. “Culex" türü sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan virüs salgınına karşı Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz uyarılarda bulundu.
Sarıhumma hastalığının bir alt sınıfı olan ve ilk olarak Uganda’da görülen Batı Nil Virüsü komşu ülke Yunanistan’da görüldü. Yunanistan’da Batı Nil Virisü’nden ölenlerin sayısı yılbaşından bu yana vaka 10’a yükseldi, 76 kişide ise hastalık teşhis edildi.
Yunanistan'da bu yıl Batı Nil Virüsü nedeniyle 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ülkede vaka sayısının da arttığı belirtildi.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'ndan tedirgin edici açıklamalar geldi. İklim değişikliğine bağlı olarak sivrisineklerde artış olduğunu belirten Kadıoğlu, "dünyanın en tehlikeli hayvanı" olarak tanımladığı sivrisineklerle ilgili, "Türkiye ısındıkça hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda artış oluyor. Yılda 1 milyon insan öldüren sivrisinekler sıtma ve benzeri hastalıklara neden oluyor" dedi.
Sivrisinekler en rahatsız edici hayvanlar arasında bulunuyor. Sesi ayrı ısırması ayrı dert olan sivrisinekleri uzaklaştırmak için çeşitli yollar deneniyor. Ancak bu yöntemler istenilen sonuçları vermekte etkin olmayabiliyor. Aslında sivrisinekleri uzaklaştırmak yediğimiz yiyecekler ile sağlanabiliyor. İşte sivrisinek uzaklaştıran gıdalar...
Komşu ülkemiz olan Yunanistan'da hızla artan Batı Nil vakaları tüm dünyayı tedirgin ediyor. Kolayca bulaşan Batı Nil virüsü belirtileri hakkında bilinçli olmak gerekiyor. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Batı Nil virüs hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
İstanbul Gelişim Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Savaş Vural: - "Batı Nil Ateşinde, ani başlayan ateş ile birlikte baş ağrısı, halsizlik, göz arkasında ağrı, kas ağrıları, sindirim sistemi ile ilgili belirtiler (bulantı-kusma, karın ağrısı ve ishal) ve ciltte kızarıklıklar görülebilir"
Özellikle yaz ve sonbahar aylarında sık görülen Batı Nil Virüsüne karşı Prof. Dr. Bahadır Ceylan'dan uyarı geldi. Bilinen bir tedavisi olmayan Batı Nil Virüsünde erkekler ve yaşlıların risk altında olduğu belirtildi. "Hastalık gelişenlerde en sık görülen şikayetler baş ağrısı, ateş, sırt ve kas ağrıları ve bulantıdır" diyen Prof. Dr. Ceylan, "Grip ve cilt döküntüsü varsa acil doktora görünün" diye konuştu.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan: - "Batı Nil Virüsü özellikle yaz ve sonbahar aylarında sık görülür, en ciddi komplikasyonu beyinde enfeksiyon gelişmesidir. Hastalığın bilinen bir tedavisi yok, sivrisineklere karşı korucu önlem alınmalı" - "Risk grubu özellikle yaşlılar, kanserli hastalar, organ nakli hastaları ve erkeklerde daha sıktır"
Yunanistan'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil Virüsü' ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Uzmanlar, Türkiye'ye yurt dışından gemilerle ve uçaklarla gidip gelebilen sivrisineğin yaşaması ve çoğalamaması için hiçbir sorun olmadığını belirtti. İstanbul'da daha önce görülmüş vakalar olduğunu söyleyen uzmanlar, bu virüsün aşısı ve etkili bir antiviral ajanı olmadığının altını çizdi. Uzmanlar, "kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek yöntemler kullanılmalı ve uzun kollu giyinilmeli" dedi.
Dünya Covid-19’dan beri her sene çeşitli virüsler ile uğraşıyor. En son olarak Yunanistan’da görülen Batı Nil virüsü başta Yunanistan olmak üzere tüm çevre ülkeleri tedirgin etti. Toplum internet üzerinden Batı Nil virüsü nedir?’ ‘Batı Nil virüsü nasıl bulaşır?’ gibi araştırmalar yapıyor. İşte Batı Nil virüsü ile ilgili tüm merak edilenler…
Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY) tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan’da genellikle sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü nedeniyle 11 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilerek, ülke genelinde 123 vakanın tespit edildiği aktarıldı. Öte yandan Batı Nil virüsü vakalarına çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da rastlanıyor.
Türkiye'de tehlikeli boyutlara ulaşan ve İstanbul'da sayıları artan Asya Kaplan başta olmak üzere sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıklara dikkat çekildi. Sivrisineğin bulaştırdığı hastalıklar Batı Nil virüsü, sarıhumma ve dang ateşi olarak sıralandı. Dünyada her yıl yüz binlerce kişinin sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıktan öldüğünü belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, uyarılarda bulundu.
Son zamanlarda İstanbul’da sıklıkla rastlanılan ve pek çok insanda enfekte yaralar oluşturan ‘Asya Kaplan' sivrisineği endişe yaratmaya devam ediyor. Asya Kaplan ve diğer pek çok sivrisinek türlerinin hayvandan insana ve insandan insana pek çok bakteri ve virüs taşıyarak ölümcül hastalıklar bulaştırabildiğine dikkat çeken Öğr. Üy. Mikrobiyolog İpek Ada Alver önemli uyarılarda bulundu.
İstanbul'da vücutta yaraya neden olan sivrisinek türüyle ilgili açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Asya Kaplan Sivrisineği, son zamanlarda İstanbul'da da popülasyonu oldukça artan bir sivrisinek türü. Asya Kaplan Sivrisineği, Batı Nil ateşi virüsünden başka virüsleri de taşıyabiliyor ve insanlara bulaştırabiliyor" dedi.
Prof. Dr. Bahadır Ceylan, "Batı Nil Virüsü’nün bulaştığı insanlarda hastalık gelişmese de; baş ağrısı, ateş, sırt ve kas ağrıları ve bulantı gibi şikayetler, virüs kaynaklı hastalığın habercisi olabilir'' dedi. Hastalığın en korkulan komplikasyonu beyinde enfeksiyon gelişmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ceylan Beyin tutulumu gelişen vakalarda saçma konuşmalar, uyku hali, koma, kollarda kasılmalar, Parkinson hastalığı benzeri belirtiler ve felç tabloları görülebilir' açıklamasını yaptı.
Koronavirüs pandemisinin sürdüğü şu günlerde Batı Nil virüsü nedir sorusu merak ediliyor. Yaklaşık olarak bir yıldır İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi tarafından ölü kuşlar üzerinde yürütülmekte olan çalışmada 24 karga ve 12 saksağanı incelendi. Yapılan kritik çalışmada 36 kuşta ve 8 kargada ve 1 saksağanda Batı Nil Virüsü’ne rastlanıldı. Peki Batı Nil Virüsü nedir? Batı Nil Virüsü öldürür mü ve bulaşıcı mı? İşte belirtileri...
İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi tarafından bir yıldır ölü kuşlar üzerinde yapılan çalışmada, 9 kuşta Batı Nil Virüsü saptandı. Ateş, eklem ve kas ağrısı yapan virüs, İstanbul'da yapılan çalışmada kuşlarda bulunurken, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, virüsün ölü kuşların kanını emen sivrisinekler yoluyla insanlara bulaştığını dile getirdi. Yılmaz, "Ölü kuşlarla temastan kaçınmakta fayda var" diyerek ciddi uyarılarda bulundu.
İstanbul'da havaların ısınmasıyla sivrisinekler birçok ilçede ortaya çıktı. "Koronavirüsün sivrisineklerinden bulaşmadığını bilimsel çalışmalar ortaya koymuştur" diyen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz , özellikle kapanma sürecinde evde olanlara Batı Nil Ateşi uyarısı yaptı.
Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ülkemizde hızla yayılan ve Düzce’de de görülmeye başlanan Batı Nil Virüsü ve taşıyıcı sivrisinek türlerine karşı vatandaşları uyardı.
Başika Üs Bölgesi'nde Batı Nil Virüsü enfeksiyonu nedeniyle rahatsızlanan ve tedavi gördüğü hastanede şehit düşen askerin Adana'daki cenaze törenine Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan da katıldı
Başika Üs Bölgesi'nde "Batı Nil Virüsü"nden rahatsızlanan asker şehit oldu
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamasında, 19 Aralık'ta Hakkari Çukurca bölgesinde EYP patlaması sonucu yaralanan askerin bugün şehit olduğu bildirildi. Bir acı haber de Başika Üs bölgesinden geldi. MSB, nöbet esnasında sivrisinek ısırmasından kaynaklanan Batı Nil Virüsü enfeksiyonu ile rahatsızlanan bir askerin şehit olduğunu duyurdu.
Geçtiğimiz günlerde yaşam kaybıyla sonuçlanan vaka sonrasında Batı Nil Virüsü tekrar gündemde. Enfekte sivrisineklerin insanları sokması ile bulaşan bu viral hastalıkla ilgili paniğe kapılmaya gerek olmadığını söyleyen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Geçen yıl 26 vakamız vardı. Bu yıl daha fazla vaka olacağını öngörsek de panik yapacak bir boyutta olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan farkındalığı artırarak gerekli önlemleri almaktır” dedi.
Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde yaşayan Yüksel Sezgin’in, sivrisinek ısırması sonucu bulaşan Batı Nil Virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine, 5 bin sivrisineği incelendiği projede yer alan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz önemli uyarılarda bulundu.
Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan: -"Maalesef hastamız tedaviye cevap vermedi ve kaybettik" -"Özellikle kırsala çıkacak kişiler uzun kollu giyinsinler. Sinek koruyucu losyon kullanmalarında da fayda var"
Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan: -"Maalesef hastamız tedaviye cevap vermedi ve kaybettik" -"Özellikle kırsala çıkacak kişiler uzun kollu giyinsinler. Sinek koruyucu losyon kullanmalarında da fayda var"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: - "Obezite ameliyatları, sezaryen müdahaleleri ve istenen bazı tetkikler dahil olmak üzere belli algoritmalar geliştirip hangi durumda nelerin istenebileceğini, uygun müdahalelerin hangileri olduğunu tespit eden bir dijitalleşme dönemi olacak" - "2 Eylül itibarıyla özel, kamu ve üniversiteler dahil olmak üzere bütün hastanelerin birbirine entegre olduğu dönem tamamlanmış olacak. Geçmişte çekilen MR kontrol edilmeden bir talep yapılması durumunda SGK Medula sistemi bu ödemeyi yapmayacak" - "Önümüzdeki 3-4 ay içinde geri kalan personel alımları için tekrar KPSS ile alım yapılmış olacak"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: - "Obezite ameliyatları, sezaryen müdahaleleri ve istenen bazı tetkikler dahil olmak üzere belli algoritmalar geliştirip hangi durumda nelerin istenebileceğini, uygun müdahalelerin hangileri olduğunu tespit eden bir dijitalleşme dönemi olacak" - "2 Eylül itibarıyla özel, kamu ve üniversiteler dahil olmak üzere bütün hastanelerin birbirine entegre olduğu dönem tamamlanmış olacak. Geçmişte çekilen MR kontrol edilmeden bir talep yapılması durumunda SGK Medula sistemi bu ödemeyi yapmayacak" - "Önümüzdeki 3-4 ay içinde geri kalan personel alımları için tekrar KPSS ile alım yapılmış olacak"
KKTC Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli: - "Sağlık Bakanlığı olarak, belediyeler ve halkımızın desteğiyle Batı Nil Virüsü üzerinde daha aktif bir çalışma başlattık" - "KKTC'de üç vakadan biri maalesef ölümle sonuçlandı. Biri taburcu edildi, diğerinin genel sağlık durumu iyi ve yakında taburcu edilecek. Onun dışında bununla ilgili birkaç vakamız var ama kesin bir tanı yok, sağlık durumları da iyi"
İstanbul Avcılar ve KKTC’den gelen ölüm haberleriyle gündeme gelen Batı Nil Virüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kaya Süer, virüs ile enfekte olan kişilerin yüzde 80’ninde hiçbir hastalık belirtisinin görülmediğini bu yüzden de hastalığı geçiren birçok kişinin bu hastalığı geçirdiğinin farkında olmadığını belirtti.
KKTC’de Batı Nil Virüsü teşhisiyle hastanede yatan 1 kişi vefat etti, 7 kişi daha kontrol için hastanede tutuluyor.
Sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Batı Nil Virüsü, İstanbul'un Avcılar ve Esenyurt bölgesini etkisi altına aldı. Tehlikenin yalnızca İstanbul ile sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, Türkiye’de bu virüsü bulaştırabilecek çok sayıda sivrisinek türü bulunduğunu söyledi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan: - "Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun en korkulan komplikasyonu beyinde enfeksiyon geliştirmesidir. Neyse ki bu durum virüsün bulaştığı insanların 1/150-1/250'sinde gelişir ve bu olguların da yüzde 10'u ölebilir" - "Beyin tutulumu yaşlılarda, kanserli hastalarda, organ nakli hastalarında ve erkeklerde daha sıktır. Beyin tutulumu gelişen vakalarda saçma konuşmalar, uyku hali, koma, kollarda kasılmalar, Parkinson hastalığı benzeri belirtiler ve felç tabloları görülebilir" - "Yaz aylarında grip benzeri yakınmalar gelişen hastalarda, özellikle cilt döküntüsü de varsa Batı Nil Ensefalit virüs enfeksiyonu muhakkak akla gelmelidir. Çoğu olgunun yakınmasız olması ve semptomatik olanlarında gribal bulgular göstermesi nedeniyle belki de ülkemizde bu enfeksiyona sahip olanlar doktora bile gitmeyi ihmal etmektedir"
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kenan Keskin, Batı Nil Virüsü (BNV) enfeksiyonunun, sivrisinek yoluyla bulaştığını belirterek, "Eğer kişide 2-14 gün öncesinde sivrisinek teması meydana gelmişse ve sivrisinek ısırığından 2 gün sonra halsizlik başladıysa dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle soğuk algınlığı ve gribe benzer belirtiler de ortaya çıkmışsa bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve durumun anlatılması gerekir" dedi.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kenan Keskin: - "Batı Nil Virüsü enfeksiyonu, yaz aylarında görülüyor. Ender de olsa yaşamı tehdit edebilen virüs, kişide sivrisinek maruziyetinden sonra ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ve vücut ağrısı gibi şikayetlere yol açtığı için bulgular griple karıştırılabiliyor. Bu tablonun ortaya çıkması durumunda vakit kaybetmeden uzmana başvurulması önem taşıyor" - "Hastalığın bulaşmasını önlemenin en etkili yolu sivrisinekten korunmaktır. Dışarı çıkıldığında sinek kovucular kullanılmalıdır. Doğal yöntemlerden lavanta yağı, limon-okaliptus ağacı yağı gibi bitkisel çözümler denenebilir. Bunların yanı sıra da devletimizin ve yerel yönetimlerin sivrisinekle mücadele için gerekli önlemleri alması gerekir"
İBB'den "Batı Nil Virüsü" ile mücadele çalışmalarını artırdı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Avcılar'da sivrisinek yoluyla bulaştığı tespit edilen "Batı Nil Virüsü" vakasının ortaya çıkmasından sonra, sivrisinekle mücadele çalışmalarının arttırıldığı açıkladı.
Türkiye'de uzun aradan sonra ilk kez İstanbul Avcılar’da görülen Batı Nil Virüsü’nün salgın haline gelmemesi ve görülen 4 vakanın artmaması amacıyla çalışmalara ağırlık verilirken, Avcılar Kaymakamı Ömer Lütfü Yaran'dan önemli açıklamalar geldi.
Sağlık Bakanlığı, İstanbul Avcılar'da 4 kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğini açıkladı. Bakanlığın yaptığı açıklamada BNV enfeksiyonunun, sivrisinek sokması ile bulaşan, insanlarda nörolojik hastalıklara neden olabilen ve nadiren ölüme yol açabilen bir hastalık olduğu belirtildi.
Sağlık Bakanlığı: - "Bu yıl ülkemizde, tamamı İstanbul Avcılar'da ve temmuz ayında olmak üzere 4 vaka tespit edilmiştir. Aynı bölgeden 3 şüpheli numunenin daha referans laboratuvarımıza gönderileceği bildirilmiştir" - "Bölgede hastalığın kontrolüne yönelik olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde gerekli koruma tedbirleri alınmıştır"
Sağlık Bakanlığı: - "Bu yıl ülkemizde, tamamı İstanbul Avcılar'da ve temmuz ayında olmak üzere 4 vaka tespit edilmiştir. Aynı bölgeden 3 şüpheli numunenin daha referans laboratuvarımıza gönderileceği bildirilmiştir" - "Bölgede hastalığın kontrolüne yönelik olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde gerekli koruma tedbirleri alınmıştır"
Batı Nil virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı 36'ya yükseldi - Ülke genelinde 398 kişide virüse rastlandı
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: - "Batı Nil Virüsü, Türkiye'de çok yeni görülen bir şey değil. Avrupa'daki vakalar ortaya çıkınca yeniden gündeme geldi. Çok eskiden de bilinen bir hastalık" - "Kuş, kene ve insan üçgeniyle ortaya çıkan bir hastalık. Türkiye göçmen kuşların yol güzergahında bulunduğu için bu tip hastalıkların görünmemesi beklenemez zaten. Rusya'da, Doğu Avrupa'da, Amerika'da, Afrika'da yaygın görünen bir hastalık. Türkiye tam arada kalan bir bölgede. Bizde telaşlanacak, salgın düzeyinde bir durumu söz konusu değil" - "Daha büyük rakamlara ulaşabilmesi için virüsün bir mutasyon geçirmesi, değişime uğraması ve insandan insana bulaşma özelliği taşıması lazım. Türkiye'de 10'lar civarında vaka var. Bunları menenjit geçirdiği için biliyoruz"
Ülke genelinde 262 kişide Batı Nil virüsüne rastlandı