Burdur'daki Boubon Antik Kenti'nden kaçak yollarla çıkarılan bu tarihi bronz heykel, 60 yıl sonra bilimsel çalışmalar ve uluslararası iş birliğiyle anavatanına gönderilecek. 20 milyon dolar değerindeki eser, Türkiye'ye geri dönüyor.
Tarihi ve coğrafi açıdan önemli bir konuma sahip İstanbul, birçok devlet tarafından kuşatma altına alınmıştır. Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde onlarca kez kuşatılan İstanbul, tarih boyunca birçok medeniyetin ilgisini çekmiştir. Devletler ve beylikler İstanbul ilini ele geçirerek siyasi ve ekonomik konum elde etmek için uzun uğraşlar vermiştir. Peki, İstanbul'u kuşatan ilk Türk topluluğu özellikleri nedir?
Bizans döneminde yapıldığı düşünülen ve 1314 yılında Osman Gazi döneminde fethedilen Paşalar Kalesi, definecilerin meskeni oldu. Defineciler tarihi kalede yer alan duvar süslerini yağmalayıp satıyorlar.
Çift başlı kartal Hitilerden Sümerlere, Selçuklulardan Almanlara kadar tarih boyunca gücün simgesi oldu. çift başlı kartal motifi Avrupa, Mezopotamya ve Avrasya'da sıklıkla görülür ve Hititler, Sümerler, Akadlar ve Hindistan'da da ziyaretçilerini etkileyici duruşuyla karşılar. İşte detaylar...
Tekfur kelimesinin ne anlama geldiği merak konusu oldu. Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcüktür. Tekfurluk Bizans İmparatorluğu ile tamamen tarihe karıştı. Peki Tekfur ne demek? Tekfur ne anlama geliyor? İşte merak edilenler...
Dünya tarihinde iktidara gelen erkekler kadar yönetimde söz sahibi olan kadınlar da hafızalardaki yerini almıştır. Bizans tarihinin en güçlü figürü hiç şüphesiz Theodora olarak biliniyor. Theodora’nın tarihin en önemli isimlerinden biri haline gelmesinde katı olan toplumsal kast sistemini teker teker aşarak imparatoriçe olması yatıyor.
MS 31 Ağustos 12 ve MS 24 Ocak 41 tarihleri arasında yaşayan Caligula, kimi kaynaklarda 'Dünyanın en kötü insanı' olarak tanımlanır. Cinsel ilişki hastalığı yüzünden, Romalı kadınlara yapmadığını bırakmayan Caligula'nın yaşamı, duyanları dehşete düşürüyor.
Bizanslı Tarihçi Laonikos Halkokondilis, kehanetleriyle bilinen bir isim. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili de çok ilginç kehanetleri bulunan Halkokondilis’in söylediklerine çok şaşıracaksınız.
İstanbul Fatih’te 3 katlı bir apartmanın altındaki Bizans döneminden kalma kilise kalıntısı görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. Laurentius Kilisesi’ne ait bir sarnıç olduğunu söyleyen Doç. Dr. Hasan Ferudun Özgümüş, kilisenin daha sonra camiye çevrildiğini ve bilinmeyen sebeplerden dolayı caminin de yok olduğunu ama sarnıcın bir kısmının günümüze ulaştığını ifade etti. Özgümüş, "Çok önemli bir eserimiz hem Bizans, hem Osmanlı eseri yok olup gitti. Bu bir katliamdır'' dedi.
Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kenti'nde, yürütülen kazı çalışmalarında içerisinde bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir erkeğe ait iskeletler bulundu.