Hukukun temel kavramlarından biri olan mücbir sebep, anlaşmanın ve görevin yerine getirilmesine engel olan iflas, tutukluluk, hastalık, ölüm ve buna benzer hallerin genel adıdır. Hukukun bütün dallarında uygulanan mücbir sebep, hakkın kullanılmasına engel olabilir ve hukuki süreçlerin kaçmasına neden olabilir. Mücbir sebep, sorumluluğu kaldırıcı, çeşitli durumlarda sürelerin durması, ek süre tanınması, eski hale iade ve sorumluluğu ileri bir tarihe atma gibi çözümler üretebilir. Mücbir sebep, hukuk kişilerinin kurallarına, hakların özelliklerine ve gelişen şartlara göre değerlendirilir. Sürekli olarak değişme gösteren ve gelişen bir durum olan mücbir sebep, en eski hukuk metinlerinden günümüze kullanılır. Mücbir sebep yaşayan kişilerin, gereken tedbirleri alıp almadığı genel olarak araştırılır.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bugünkü fiyatlar ile son iki yılda deprem için yaklaşık 2,6 trilyon lira harcadık. Deprem yaralarını sarmak için bütçe imkanlarını seferber etmeye devam edeceğiz" dedi. Şimşek, deprem bölgesinde uygulanan mücbir sebep halinin dün itibarıyla sona erdiğini ancak depremden etkilenen mükelleflerin bireysel başvuruyla mücbir sebepten yararlanmaya devam edeceklerini belirtti. Şimşek, faizsiz 24 ay taksit imkanı sunulduğunu vurguladı.
Son dakika haberi... Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kahramanmaraş'ta yaşanan felaketin ardından deprem bölgesinde bulunan mükellefler için 31 Temmuz tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edildiğini duyurdu. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Deprem tarihi itibarıyla bu illerdeki mükelleflerin 6.2.2023 ile 31.7.2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülükleri ertelenmiştir." ifadeleri kullanıldı.
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu: - "Mücbir sebep uygulamasının İzmir'in tamamı için yapılması gerekmektedir" - "İzmir'in tamamı için mücbir sebep hali ilanı mümkün olmuyorsa beyan ve bildirim yükümlülüğü altında bulunan ve depremden etkilen mali müşavirler için mücbir sebep hali ilan edilmelidir. Aksi halde pek çok mali müşavir, işletme ve işveren büyük mağduriyet yaşayacaktır"
Koronavirüs salgınından etkilendiği için mücbir sebep kapsamına alınan mükelleflerin ertelenen muhtasar ve katma değer vergisi (KDV) beyannamelerine ilişkin ödeme sürecine girildi. Ödemelerin 27 Ekim'e kadar yapılması gerekiyor.
Ankara Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öz: - "Mükellefin kaybettiği bu gelir kaynaklarıyla ilgili vergi borçları ve cezaları terkin edilebilecek" - "İlgili vergi dairesinin, zarar derecesine ve borçların terkin edilebileceğine ilişkin tespitte bulunması gerekiyor"
Deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya'da 3 ay süreyle "mücbir sebep" hali ilan edildi
Van, Ağrı'nın Patnos ve Bitlis'in Adilcevaz ilçelerinde mücbir sebep halinin ilan edildiği 23 Ekim 2011 tarihinden 31 Mayıs 2017'ye kadar mükelleflerce verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin süresi yeniden yapılandırmanın ardından 31 Ağustos 2018 olarak belirlendi