Rusya para birimi olan Rus rublesi, Güney Osetya ve Abhazya gibi ülkelerde de kullanılmaktadır. Ruble, Rusya Çarlığı, Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği (SSCB) döneminde de para birimi olarak kullanılmıştır. Ruble, dünyanın düşük değerli para birimlerinden biridir. Rusya’nın dünyada en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi olmasına karşın rublenin düşük değerli olmasının nedeni birçok faktöre dayatılmaktadır. Bazıları bunu SSCB döneminde uluslararası pazara yönelik bir ekonominin bulunmaması şeklinde yorumlar, bazıları da SSCB yıkıldıktan sonra oluşan kapitalist pazar sonucunda ithalatın dengelenmesi amacıyla devalüasyona gidilmesini neden gösterir. Rus rublesinin sembolü ortada çizgi bulunan R harfidir ve bu para biriminin uluslararası kodu da RUB şeklinde tanımlanır.
Rusya Merkez Bankası politika faizini 300 az puan indirimle yüzde 11'e düşürdü. Toplantı orjinal takvimde 10 Haziran'da görünüyordu. Bu hareket piyasalarda 'olağanüstü' olarak yorumlanırken, yapılan açıklamada faiz indirimlerinin devam edilebileceğine işaret edildi. Ruble ise dolar karşısında dün 4 yılın zirvesine yükseldi.
Rus para birimi ruble, pazartesi günü Euro karşısında yüzde 6'dan fazla değer kazandı. Rus rublesinin değeri, sermaye kontrolü, yüksek petrol fiyatları ve yaklaşan ay sonu vergi dönemi nedeniyle Euro karşısında son 7 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Avrupa Birliği, üye ülkelere Rusya'ya uygulanan yaptırımları ihlal etmeden Rus doğalgazı satın almaya devam edebileceklerini belirtti Bununla birlikte AB yetkilileri, ödeme yapmak için ruble hesapları açılmamasını tavsiye etti.
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, bütçe harcamalarının bu yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttığını, mali teşvik paketleri için bu yıl 8 trilyon ruble harcayacaklarını açıkladı.
Moskova Borsası verilerine göre, bugün dolar/ruble paritesi yüzde 2,54 düşüşle 81 seviyesine, avro/ruble paritesi de yüzde 3,4 düşüşle 88,4’e indi. Analistler, Rus gazına yönelik rubleyle ödeme adımının yanı sıra, yüksek enerji fiyatlarının Rus rublesini desteklediğini bildirdi
Batılı ülkelerin, Rusya’ya Ukrayna’yı işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımlara rağmen Rus rublesi, yeniden toparlanmaya başladı. Bu da yaptırımların ne denli etkili olduğu sorusunu tartışmaya açıyor
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından uygulanan yaptırımlarla değer kaybeden ruble kayıplarının çoğunu geri aldı ve işgal öncesi seviyesine geri döndü. Ruble bu süreçten nasıl dirençli çıktı?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazı için rubleyle ödeme yapılmasına yönelik kararnameyi imzalamış ve "Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak" demişti. Bu gelişmenin ardından Almanya ve Fransa'dan Rusya'ya rest geldi. İki ülke Rusya'nın doğal gazda rubleyle ödeme yapılmasına yönelik talebini "sözleşmelerin ihlali" olarak değerlendirerek reddetti. Her iki ülke de ödemelerin 'euro' ile yapılacağını bildirdi. Şimdi gaz akışının kesilmesi senaryosuna hazırlanıyorlar.
Son dakika haberi: Rusya'dan doğal gaz ödemelerinin Ruble ile yapılmasına ilişkin önemli bir karar geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasına yönelik kararnameyi imzaladı. Putin, "Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak" dedi. İşte son dakika haberinin detayları!
Dolar bugün kaç TL? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'in açıklamasının ardından 31 Mart Perşembe günü de en çok araştırılan sorular arasında bulunuyor. Bu kapsamda Dolar bugün kaç TL? Euro ne kadar oldu? sorularının yanıtı merak konusu oldu. İşte 31 Mart 2022 Perşembe bankalar arası piyasada döviz kurlarında son durum ve ayrıntılar haberimizde...
Putin’in Rus doğalgazı ticaretinin bundan böyle ruble ile yapılacağını duyurmasının ardından petrol fiyatları daha da arttı. Ancak bazı uzmanlar bu tehdidin sadece bir blöf olduğu, uygulamaya konulamayacağı görüşünde
Son dakika haberi: Ukrayna - Rusya savaşı devam ederken Putin, dünyanın dikkatini çeken bir açıklama yaptı. Doğal gaz kozunu oynayan Vladimir Putin, 'Dost olmayan ülkelere doğal gaz ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz' dedi. Bilindiği gibi birçok Avrupa ülkesi Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulamıştı.
Rusya, yaptırımların ardından dış borcuna yönelik ilk ödemeyi gerçekleştirdi. Maliye Bakanlığı 117 milyon dolarlık Eurobond kupon ödemesinin yapıldığını duyurdu.
Rusya, yaptırımlar nedeniyle dış borcunu dövizle ödeyemezse ruble ile ödeme yapacak. Konuya ilişkin konuşan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Batı'nın Rusya'yı 'yapay bir şekilde temerrüde düşürmeye çalıştığını' iddia ederek, yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli miktarda fona sahip olduklarını açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Putin 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı askeri operasyon emri vermişti. Bu kararın ardından başta Amerika olmak üzere Batı ülkeleri Rusya'ya karşı tek tek yaptırımlarını açıklamıştı. Rusya'nın para birimi ruble bu hamleler karşısında tarihi düşüş yaşadı. Peki yaptırımlardan sonra Rusya'nın ne kadar rezervi kaldı? Rusya rezervlerinin ne kadarını kullanabilecek durumda? İşte son detaylar...
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Nakliye firmalarıyla yaşanan kur anlaşmazlığı gümrükten geçen malların tesliminde sorun oluyor. Tüccarımız Rusya ile ruble üzerinden ticaret konusunda aktif çalışma yapılmasını bekliyor.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’da, Rus güçlerinin yaklaştığı Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali’nde başlayan yangın küresel pay piyasalarında satış baskısının artmasına neden oldu.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 7. gününde piyasalarda hareketlilik durulmuyor. Rus rublesi, hükümetin aldığı önlemlere rağmen değer kaybını sürdürüyor. Brent petrol fiyatları 111 doların üzerini gördü.
Rusya dışarıda Ukrayna ile savaşırken içeride de ekonomik bir mücadele vermek zorunda kalıyor. Moskova Borsası'nın bugün de kapalı kalacağı duyurulurken rubledeki düşüş devam ediyor.
Ukrayna saldırısı sonrası gelen yaptırımlar nedeniyle Rus borsalarında düşüşler yaşandı.
Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte Rus Rublesi'nde yaşanan düşüş sürüyor. Ruble'nin Türk Lirası karşısında düşüşü sürerken, son olarak Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkarması konuşulmuştu. Peki Ruble ne kadar oldu? Rus Rublesi kaç TL? İşte Rusya Ukrayna savaşı sonrası Ruble'nin durumu...
Ruble dibi görmeye başladı. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş yüzünden ve ABD ve Avrupa ülkeleri dahil tüm dünya bir finansal krizin eşiğine doğru ilerliyor. 28 Şubat Pazartesi yani haftanın ilk gününde ruble dolar ne kadar şeklinde sorular sorulmaya başlandı. Yeni haftanın ilk işlem gününde ruble dolar fiyatları merak edilip araştırılıyor. İşte 28 Şubat 2022 ruble fiyatları ile 28 Şubat 2022 Pazartesi ruble dolar kuruna dair merak edilenler!
Rusya Ukrayna savaşı piyasaları derinden etkilerken ''1 Ruble kaç dolar?'' sorusu gündeme geldi. Hafta sonu gelen yaptırım kararları ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rus caydırıcı güçlerinin özel savaş görevi durumuna geçirilmesini emretmesinin ardından offshore piyasadaki işlemlerde ruble sert düştü.
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahale başlatmasının ardından Rus rublesi ve borsalar değer kaybetti. Rusya’nın Ukrayna’ya işgalinin başlamasının ardından Rus Borsasında ve rublede görülen değer kayıpları nedeniyle işlemler geçici olarak durduruldu. İşlemler daha sonra yeniden başladı. MOEX borsası işlemlerin başlamasının ardından yüzde 40'ın üzerinde kayıpla tarihinin en kötü işlem gününü yaşadı. Ruble yüzde 10 değer kaybetti.
Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını açıkladı. Rusya Kiev'e 2. kez füze saldırısı yaptı. Kiev'den yeni patlama sesleri gelirken savaş nedeniyle küresel piyasalar tepetaklak oldu. Dolar ve altın değer kazanırken Ruble dolar ve euro karşısında eridi. Peki 24 Şubat ruble, dolar ve euro karşısında ne kadar oldu?
Rus borsasındaki ve rublesindeki değer kayıpları nedeniyle tüm piyasalarda işlemler durdurulmuştu.İşleme kapatılan Moskova Borsası, saat 10.00 itibarıyla tekrar açıldı. Rusya Merkez Bankası ise, döviz piyasasına müdahaleye hazırlanıyor.
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan büyük gerginlik sonrasında tüm dünyada gözler Ruble’ye çevrildi. Rusya’nın para birimi olan Ruble’nin döviz kurları karşısındaki durumu dünyadaki vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki 23 Şubat Ruble ne kadar oldu? 23 Şubat 2022 Rus Rublesi kaç TL oldu? İşte Rusya Ukrayna krizi Ruble'de sonrası son durum!
Son olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan büyük gerginlik sonrasında tüm dünyada gözler Ruble’ye çevrildi. Rusya’nın para birimi olan Ruble’nin döviz kurları karşısındaki durumu tüm dünya vatandaşları tarafından merak edildi. Peki Ruble ne kadar oldu? Rus Rublesi kaç TL oldu? İşte Rusya Ukrayna krizi Ruble'de sonrası son durum!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son dakika açıklamaları ile piyasalar harekete geçti. Bu gelişmelerle güne 13,69 liradan başlayan dolar/TL devam eden saatlerde 13,90'ın üzerine tırmandı. Euro ise 15,78 seviyesini gördü. Rus piyasalarında ise ruble ve borsalardaki değer kayıpları derinleşti. ABD dolarında artan dalgalanmaların yatırımcıları ticarette stabil olan yuana itmesi nedeniyle, 2030’da dünyanın üçüncü büyük rezerv parası olacağı ifade edildi.
Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanımasıyla Rus para birimi ruble ve borsalardaki değer kayıpları artıyor. Ruble dolar karşısında 80'i görerek Kasım 2020'den beri en büyük düşüşü kaydetti. Borsalar da sert düştü.
Rusya Merkez Bankası, Rus rublesinde yaşanan değer kaybı nedeniyle iç piyasada döviz alımını durdurduğunu açıkladı. Bankanın piyasalardaki gelişmeleri yakından izlediğine işaret edilen açıklamada, "Rusya Merkez Bankası, mali istikrara yönelik tehditleri bertaraf edecek gerekli araçlara sahiptir." denildi.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dijital ruble için tarih verdi. Nabiullina açıklamasında platformun seneye test edeceklerini belirterek, dijital rublenin kullanımı ile ilgili son kararı testlerin ardından vereceklerini bildirdi.
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, 2022’de dijital rublenin testlerinin yapılacağını belirterek, “Sonrasında dijital rublenin izleyeceği yol haritasını belirleyeceğiz.” dedi.
Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi'ndeki bir antika mağazasında satılan madeni paralar, yoğun ilgi görüyor. Mağazada define sandıklarına doldurularak satışa sunulanlar arasında 50 yılı geride bırakan 1 liralardan 2,5 liraya, 40 yıl önce kullanılan 1 sentlerden 0,5 rubleye, farklı devletlere ait koleksiyon parçası madeni paralar yer alıyor.
Rus muhalif Aleksey Navalnıy'nin zehirlendiğine yönelik açıklamalarla düşüşe geçen Rus rublesi ve borsası, petrol fiyatlarında artan aşağı yönlü baskı nedeniyle kayıplarını sürdürüyor.
Rusya Merkez Bankası, düşen petrol fiyatları nedeniyle baskı altında olan Rus rublesini desteklemek için rekor düzeyde döviz sattı.
Petrol fiyatlarında düşüşün devam etmesiyle Rus rublesi, kayıplarını artırarak dolar karşısında Şubat 2016'dan bu yana ilk defa 81 seviyesine gerilerken, borsadaki kayıplar da sürüyor.
ABD'den gelmesi beklenen yaptırım endişesiyle Rus rublesi dolar karşısında 16 Mart 2016'dan beri en düşük seviyeye geriledi.
Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, ülkesi ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik umudunu dile getirerek "Dolar ve avrodan Türk lirası ve Belarus rublesine geçme zamanı geldi." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Ankara'da bir araya gelmesinin ardından üç ülkenin para birimlerinin değeri düştü. Dolar, Türk Lirası karşısında 4.13 ile rekor kırarken Euro da 5.11'i gördü. Rus Rublesi ise yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti, İran Riyali'nin kaybı da yüzde 11.2'de kaldı. Kasım 2017’de yapılan Soçi Zirvesi sırasında da 3 ülkenin kurunda benzer hareketler yaşanmıştı.