Dünyanın en eski katedrali olan Ayasofya’nın ibadete açılacağı iddiaları tüm dünyada bomba etkisi yarattı. Hristiyan dünyası için de kutsal bir yer olarak kabul edilen Ayasofya Müzesinin camiye dönüştüreceği söylentisinin ardından gergin bir hava oluşmaya başladı. Ayasofya’nın dünya gündeminde çok konuşulmasının sonrasında vatandaşlar müze hakkındaki araştırmalarını arttırdı. Peki Ayasofya’nın tarihi nedir? Ayasofya’nın önemi nedir? İşte Ayasofya’ya dair merak edilen detaylar…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Ramazan etkinlikleri kapsamında "Ezgi Gecesi" programı düzenlendi - Sanatçı Ömer Karaoğlu: - "İçerisinden geçtiğimiz günlerde de ayni duygu ve duyarlılıkları diriltmek gerektiğine inanıyorum. Ezgilerle yüreklerimizin tazelemeye ihtiyacımız var"
Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Cezmi Bayram: - "Türk milleti bugün de yeniden bütün mazlumlara örnek olacak bir büyük medeniyet hamlesini başlatmak ve insanlığın saadet ve huzur içinde yaşamasını temin etmek gayreti içine girecektir"
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy: - "Ülkemizin değil dünyanın en önemli güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız. Her zaman terörden ve verdiği acıdan bahsederiz. Ancak bütün dünyada terör bir yılda ortalama 25 bin can alırken, trafik terörü 1 milyon 250 can almaktadır" -İstanbul Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Yerlikaya: - "2019 yılını yaya öncelikli trafik yılı ilan ettik. Artık kavşaklarda ve yaya geçitlerinde ne olursa olsun duracağız. Göz teması sağlayıp 'Buyurun yol sizin' diyeceğiz"
İstanbul'da 570 bin lale kullanılarak hazırlanan dünyanın en büyük canlı lale halısı, Sultanahmet Meydanı'nda vatandaşların ve turistlerin izlenimine sunuldu - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: - "Burada önemli bir emek var. Bu emeğin karşılığı olarak bereket ve kahramanlığı sembolize eden koç boynuzu, aile birlikteliğini simgeleyen bukağı, suyun hayattaki önemini vurgulayan su yolu ile bolluğu sembolize eden pıtrak desenleri, halı üzerinde farklı ölçeklerde karma olarak kullanılmıştır. Halısıyla, lalesiyle, motifleriyle tarihimizin sizlerle buluşması bizim için keyiftir"
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesinde yeni bir ekip kurdu. Sultanahmet Meydanı'nda gelen polisler görev yerinde atlarıyla hazır bulundu. Atlı Birlik Grup Amirliği adı altında devriyeye çıkan polisler, ilk görev gününde yoğun ilgiyle karşılaştı.
"99 Marmara Depremi Anma Etkinliği" yapılacak
İlk etabı Fransa'da başlayan ve bu yıl 13.'sü düzenlenen Avrupa Orient Rallisi'nin ikinci etabı, dostluk ve barışı yayma hedefiyle Çanakkale'den start alan sporcular Sultanahmet Meydanı'na ulaştı - Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı: - "Bu bir hız yarışması değil, dostluk, keşfetme ve insanları tanıma yarışması" - "Türkiye'nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığına destek olacağız. İstanbul'un zenginliğini gösteriyoruz. Türkiye ile ilgili özellikle son birkaç yılda oluşan olumsuz bir hava vardı. Bu ralliyle, bu algının büyük ölçüde dağılacağına inanıyorum" - Organizasyon başkanı Wilfried Gehr: - "2024 Avrupa Şampiyonası'nda rakip Almanya. Ben bir Alman olarak Türkiye'nin kazanmasını istiyorum çünkü Türkiye'yi kendime daha yakın buluyorum"
Sultanahmet Meydanı'nda başlayan ve 3 gün sürecek şenlikte, 832 bin 131 kursiyer bilgilerini, becerilerini ve el emeği ürünlerini sergileyecek - İstanbul Valisi Şahin: - "Bilginin bu kadar hızla üretildiği, geliştiği, arttığı ve çabuk bir şekilde sanayiyi, ekonomiyi ve toplumu etkilediği bir dünyada bundan geri kalmak mümkün değil. Geri kalan, bırakın olduğu yerde kalmayı, neredeyse uçurumda yuvarlanmak gibi bir akıbetle karşı karşıya kalır"
İstanbul'da 13. Lale Festivali kapsamında 565 bin farklı lale ile "göz motifi" işlenerek hazırlanan dünyanın en büyük canlı lale halısı, Sultanahmet Meydanı'nda vatandaşların ve turistlerin izlenimine sunuldu - Vali Şahin: - "Biz lalenin dünyaya dağılmasından sadece mutluluk duyuyoruz. Ama lalenin ana vatanında laleyi tekrar ihya etmek, lalenin bu topraklardan yayıldığını söylemek bizim hakkımızdır" - Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal: - "Bu halı dünyanın en büyük canlı lale halısıdır. Tamamı yerli üretim. Ülkemizde üretilen 565 bin laleden oluşuyor. Neden 565 bin lale? İstanbulumuzun fethinin bu yıl 565. yılı. O sebeple bu yıl yaptığımız halıyı 565 bin lale ile tamamladık. Halımızın toplam büyüklüğü bin 734 metrekare"