İstanbul'da etkili olan sağanak yağışlarla birlikte barajlardan iyi haberler gelmeye başladı. Baraj doluluk oranları son bir hafta içinde yüzde 2.28 arttı. İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı bugün yüzde 39.3 olarak ölçüldü. Ancak bu artışa rağmen doluluk oranları geçen yılın çok gerisinde kaldı. Geçtiğimiz yıl barajların doluluk oranı yüzde 89.28 olarak ölçülmüştü.
Kayseri’de Yamula Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesi ile birlikte, baraj kıyısında bulunan eski köydeki evler de gün yüzüne çıktı. Eski Taşhan Köyü'ndeki eski evlerin ortaya çıkması, barajdaki su seviyesinin ne kadar düştüğünü de gözler önüne sermiş oldu. Köy, drone kamerasıyla görüntülendi.
Kocaeli'nin yüksek kesimlerine yağan karın erimesi ve yağmurların etkisiyle Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 94'e ulaştı.
Kocaeli'nin yüksek kesimlerine yağan karın erimesi ve yağmurların etkisiyle Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 94'e ulaştı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında, geçen yıl 14 Ekim'de yaşanan patlama sonrası hava sızdırmazlığını sağlayarak, çıkan yangının sönmesi için inşa edilen 4 barajın (yangın, su, zararlı gaz ve diğer tehlikeleri önleyici set) kaldırılması amacıyla çalışma başlatıldı.
Yurt genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların az olması kuraklık tehdidini de beraberinde getiriyor. Barajlarda su oranının azaldığına dair haberler gelirken susuzluğa ilişkin yapılan açıklamalar da dikkatle takip ediliyor. Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuyla ilgili konuştu ve İSKİ bununla alakalı toplantı yaptıklarını belirterek belli tedbirleri olduğunu aktardı. İşte detaylar...
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son 9 yılın 9 mart tarihli ölçümleri baz alındığında en düşük seviyesinde kaydedilerek yüzde 35,42 oldu.
Sonbahar ve kış mevsimlerini kurak geçiren Afyonkarahisar'da baraj ve göletlerin önemli bölümünde su seviyesi geçen yıla göre büyük oranda düştü.
Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bulunan ve Kahramanmaraşlı depremlerden etkilenen Sultansuyu Barajı üzerinde iki metre derinliğinde devasa yarıklar oluştu. Kahramanmaraş merkezli 7.6 büyüklüğündeki deprem sonrası oluştuğu belirtilen yarıklar görenleri tedirgin etti.
İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranı düştü. Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kazandere Barajı'ndaki doluluk oranı geçen sene mart ayında yüzde 100 seviyelerinden son verilere göre yüzde 5,31’e gerilerken, aynı dönemde Papuçdere’deki su seviyesi ise yüzde 94,53'den yüzde 6,96’ya düştü.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve yağışların düşmesi nedeniyle kuraklık tehlikesi ortaya çıktı. Çanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı, 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda su miktarı, 23 milyon metreküpe düştü. Çanakkale Belediyesi, encümen kararıyla su tüketimine kısıtlama getirdi. İşte detaylar...
Altıeylül ilçesi sınırları içinde yer alan barajın suları altında kalan eski Balıkesir-İzmir kara yolu görünür hale geldi.
Türkiye’de yaşanan kuraklık bu yıl özellikle Marmara bölgesinde etkisini iyice göstermeye başladı. Bursa’nın en büyük barajlarından birisi olan 60 milyon metreküp su kapasiteli Nilüfer Barajı, bölgenin bir süredir yağış almaması sebebiyle tamamen kurudu. Bölgede alarm durumuna geçildi.
Şırnak Valiliği, sosyal medya ve bazı internet sitelerinde 'Uludere Barajı hasar gördü' iddialarına yanıt verdi. Yapılan açıklamada barajların durumunun anlık olarak takip edildiği belirtilerek söz konusu iddiaların asılsız olduğu ifade edildi.
Küresel ısınmanın da etkisiyle barajlardaki doluluk oranları zaman zaman dibi görüyor. Bursa'da iki barajda tehlike arttı, vatandaşların cep telefonlarına uyarı SMS'leri gönderildi. Bursa'nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı, son 40 yılın en düşük seviyesini gördü, yüzde 24'e düştü. Nilüfer Barajında ise durum çok daha vahim. Barajlardaki tehlike bölgeden gelen karelerde de gözler önüne serildi. Bursa'nın yanı sıra İstanbul'da da kuraklığa dikkat çekilerek 'su tasarrufu' çağrısı yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, bazı sosyal medya paylaşımlarında yer alan Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Bakan Kirişci, "Deprem bölgesindeki baraj ve göletlerimiz anlık olarak takip edilmektedir." dedi.
Depremin etkilediği 10 ilde bulunan 110 baraj ve 30 göletin durumu için Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, incelenen tesislerin 7’sinin takip edilmesi gerektiğini açıkladı. Seyhan Barajı’nda ise herhangi bir sorun olmadığı belirtildi.
Türkiye ortalamanın üstünde seyreden sıcaklıklarla beraber uzun süredir yağışlardan uzak kaldı. Bu durum barajların doluluk oranına da yansıdı. Kuraklık tehlikesinin konuşulduğu şu günlerde Rize Belediyesi'nden vatandaşlara dikkat çeken bir çağrı yapıldı.
Kış aylarında yağmur ve kar yağışlarının azlığı kuraklık tehdidini de beraberinde getirdi. Herkeste endişe yaratan kuraklık tehdidi sebebiyle barajların doluluk oranları da araştırılıyor. Bu doğrultuda İstanbul'da barajların doluluk oranları da merak ediliyor. İstanbul'un barajlarında doluluk oranının her geçen gün azalması dikkat çekti. İSKİ verilerine bakıldığında, bugün ölçülen doluluk oranının yüzde 29 olarak kayıtlara geçtiği görüldü.
Türkiye genelinde yağışların azlığı kuraklık tehdidi ve su bulunamaması gibi konularda tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, 2021'deki kuraklığın 2023'de de yaşandığını belirterek Marmara'da yüzde 53, Ege ve Akdeniz ile İç Anadolu'da ise yüzde 42 ila yüzde 47 oranında yağış azaldığını söyledi. İzmir, Ankara ve İstanbul'da içme suyu temininde zorluklar oluşturacağını açık bir şekilde gözüktüğünü söyleyen Özçelik, İstanbul'un iki aylık suyunun kaldığını belirtti.
Kışın kurak geçmesi barajlardaki su seviyesinin alarm vermesine yol açtı. İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Tarihi Çakmak Hattı'nın bazı bölümleri ortaya çıkarken Büyükçekmece Baraj gölünde eskiden suyla dolu bazı alanlar adeta çöle döndü.
Marmara Bölgesi'nde geçen yıl yağışın azalmasıyla İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk ortalaması yüzde 30,55'e düştü. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Yağışlı dönemi kaçırdığımız için önümüzdeki günlerde tehlike bizleri bekliyor olabilir" dedi. Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir ise, "Barajlardaki su seviyesi yüzde 30 civarında. 19 Ocak tarihleri baz alındığında son 10 yılın en düşük seviyelerine ulaşıyor gibiyiz" ifadelerini kullandı.
Dondurucu soğukların etkisiyle Kars Barajı'nın yüzeyi tamamen buzla kaplandı.
İstanbul'un barajlarında doluluk oranı son 10 yılın en düşük ikinci seviyesinde. Alibeyköy barajı ise yüzde 18.29 ile son 10 yılın en düşük oranında. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, "Endişelenecek bir şey yok. İstanbul, önümüzdeki yıllarda kuraklık periyotlarında bile su sıkıntısı yaşamayacak" dedi. İşte İstanbul barajlarındaki doluluk oranlarında son durum...
Yalova'da içme suyu ihtiyacının karşılandığı Gökçe Barajı'nın görüntüleri endişelendirdi. Barajın yüzde 82'si, yağış yetersizliği nedeniyle kururken, 3 milyon metreküp su kaldı. Yalova Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı İsmail Demir, yağmur yağmaması halinde kent için 30 günlük su kaldığını belirterek, "Yüzde 18'lik bir doluluk oranımız kaldı. Bu da Yalova'nın 30-35 günlük suyuna tekabül ediyor." dedi. Demir, vatandaşların su kullanımına biraz daha dikkat etmelerini de önerdi.
Kentin en önemli su kaynaklarından Tahtalı Barajı'nda doluluk geçen yıla göre yüzde 53'ten yüzde 40'a, Balçova'da yüzde 37'den yüzde 26'ya, Ürkmez'de yüzde 61'den yüzde 40'a geriledi.
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde kayıp ihbarında bulunulan kişinin cesedi barajda bulundu.
Muğla'nın Bodrum ilçesinin su ihtiyacını karşılayan barajlardan olan Mumcular Barajı'nın yüzde 20'lik seviyeye düştüğü bildirildi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemal Barış: - "Yangının sönmesi ancak inşa edilen barajların sızdırmazlıklarının sağlanması, azot gazı basılmasına devam edilmesi ve bu sayede barajların arkasına oksijen girişinin engellenmesi yoluyla mümkün gözükmektedir"
İstanbul'un barajlarında doluluk oranının yüzde 35'in altına inerek, alarm vermeye başladığı duyurulurken, doluluk oranının yüzde 34.99 olarak ölçüldüğü kaydedildi. Eskiden suyla dolu olan Alibeyköy Barajı'nın büyük bölümü tamamen kurudu. Papuçdere Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 3 olarak ölçüldü.
Artvin'de 21 Aralık 2012 yılında yapımına başlanan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 10 yıllık bir çalışmanın ardından bugün açılıyor. Türkiye'nin 1. dünyanın 5. en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle bugün su tutmaya başlayacak.
Son dönemin en yağışsız sonbaharının yaşandığı Manisa'daki su kaynaklarında doluluk oranları azaldı. İl genelinde 4'ü kritik, 2'si kısıntılı, biri ise yeterli seviyede olan 7 su depolama alanında doluluk oranı ortalaması yüzde 11 olarak ölçüldü.
Çanakkale'nin içme, kullanma ve sulama ihtiyaçlarını karşılayan bazı barajlarda su seviyesi yüzde 50'nin altına geriledi.
İstanbul'a su sağlayan her iki barajda da suyun çekilmesi nedeniyle kum adacıkları ve çatlaklar oluştu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, Kazandere Barajı'nın doluluk oranı şubat-mayıs aylarında yüzde 100 seviyelerindeyken, bugün itibarıyla 16,72'ye geriledi. Aksicim köyünde yaşayan Burhan Erden, ''Eskiden çok su geliyordu. Suyun azalması hem yağışların olmaması hem de İstanbul'un su ihtiyacının karşılanmasından kaynaklı. Daha önce hiç bu kadar azalmamıştı" dedi.
Bursa'daki Doğancı Barajı'nın doluluk oranı yüzde 48'e, Nilüfer Barajı'nın doluluk oranı ise yüzde 5'e düştü.
İstanbul'un barajları alarm vermeye başladı. Eylül ve Ekim'de beklenen yağışın gelmemesi sonrasında İstanbul'un barajlarında su oranı yüzde 50'nin altına düştü. İSKİ'den su tasarrufu çağrısı gelirken İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, "Yağışları, kentin belli bölgelerindeki su toplama haznelerinde barındırarak toplamamız gerekiyor" dedi.
Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Şırnak Üniversitesi tarafından Uludere Barajı’nda alabalık yetiştiriciliği tesisi kuruldu.
Yaşam için zorunlu gereksinimlerden biri olan su, yeryüzünde kuraklık nedeniyle tehlikeler doğuruyor. İstanbul'daki barajların durumu da dikkatle takip ediliyor. Son ölçümlere göre mega kentteki barajlardaki doluluk oranı yüzde 42,99 oldu. Suların çekilmesini fırsat bilenler ise kurak alanlarda pikniğin tadını çıkardı.
Erzurum'da yapımı süren Karagöbek ve Köşk barajlarında sona yaklaşıldı
Meteoroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir: - "Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi'nde su sıcaklıklarının fazla olması Marmara Bölgesi'ndeki yağışları etkiledi" - "İstanbul'da su kullanımı çok artmış durumda. Nüfusun yoğun olması barajlardaki doluluk oranını azaltıyor"
İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yaz aylarındaki sıcaklıklar nedeniyle yüzde 50'nin altına düştü. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre barajlardaki doluluk oranı yüzde 49,85 olarak ölçüldü. İstanbul'da en fazla doluluk oranı Büyükçekmece'de, en düşük doluluk oranı ise Istrancalar'da ölçüldü.
Bilecik'in Kızıldamlar köyündeki kabak üreticileri, Kızıldamlar Barajı'nın sulamaya katkısı ve "İyi Tarım Uygulaması" sayesinde kaliteli ve verimli ürün yetiştiriyor - Köy muhtarı Metin Gezen: - "Ürünümüzü İstanbul başta olmak üzere Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesine gönderiyoruz. Verim iyi, vatandaş da memnun"
İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 50'nin altına düştü
Sivas 4 Eylül Barajı'nın son görüntüsü korkuttu. Kentin şebeke suyu ihtiyacının bir kısmını karşılayan barajda bir aylık su kaldığı bildirildi. Suyun çekildiği baraj sahasında çatlaklar oluştu. Su seviyesinin artırılması için Pusat Özen Barajı'ndan, 4 Eylül Barajı'na isale hattı ile takviye yapılacağı açıklandı.
Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Yamula Barajı'nın su seviyesi düşünce eski Çevril Mahallesi ortaya çıktı. Erciyes Üniversitesi’nden (ERÜ) Prof. Dr. Erdal Yılmaz, barajın su seviyesinde son 5 yıllık verilere göre büyük düşüş gözlendiğini belirterek, "Biz zaman zaman buradaki tarihi yapılarında ortaya çıktığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Yusufeli Barajı ve HES Projesi nedeniyle su altında kalacak Artvin'in Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerine taşınma süreci başlıyor. Yusufeli'nin yeni yerleşim yerinden incelemelerde bulunan Artvin Valisi Yılmaz Doruk, "Yarından itibaren ilçemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarını yeni yerleşim yerine taşıyoruz. Pazartesiden itibaren artık hizmetlerini yeni yerleşim yerinden vermeye başlayacaklar" ifadelerini kullandı.
Kars'ta Karakurt Baraj Gölü’nde balık bereketi