Piyasa Haberleri

İkinci el piyasasında durgunluk: Bakan çok, alan yok

İkinci el otomobil piyasasındaki durgunluk devam ederken Gaziantep’te pazar günleri açılan ikinci el oto pazarında yaşanan yoğunluk dikkat çekti. Yoğunluğun aldatıcı olduğunu söyleyen alıcı ve satıcılar ise "Bakan çok ama alan az" dedi.

Finans 11-02-2024 15:38

Piyasalardaki risk iştahı arttı, Bitcoin 45 bin doları aştı

Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, küresel piyasalardaki risk iştihanın artması ve spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesiyle yeniden 45 bin doların üzerinde işlem görüyor.

Finans 09-02-2024 08:40

Küresel piyasalarda Fed etkisi: Karışık seyir devam ediyor

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlamasını geciktireceği endişeleriyle karışık seyir izleniyor. Fed'in martta faiz indirimine gidebileceğine ilişkin tahminler yüzde 17 seviyesine indi.

Finans 06-02-2024 10:10

Emtia piyasasında Fed etkisi: Yeni yıla yoğun iniş-çıkışlarla başladı

Emtia piyasasında, geçen ay görülen farklı dinamiklerin etkisiyle karışık bir seyir izlendi. Ocak ayında Fed'in para politikasına ilişkin belirsizlikler, jeopolitik riskler, üretim tahminleri, hava ve iklim olayları ile Çin ekonomisine dair gelişmeler emtia piyasasını etkileyen önemli unsurlar arasında yer aldı.

Finans 04-02-2024 14:45

Gözler ilk işlem gününe çevrildi: Merkez Bankası'ndaki başkan değişimi piyasaları nasıl etkileyecek? Ekonomist Sağman'ın yorumunda U dönüşü detayı

Merkez Bankası'ndaki başkan değişiminin ardından gözler piyasalardaki ilk işlem gününe çevrildi. Merkez Bankası'na Fatih Karahan'ın atanmasının piyasalarda etkisi ne olacak, ekonomist Murat Sağman değerlendirdi.

Finans 04-02-2024 10:59

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin istihdam verilerinde

Küresel piyasalarda bugün ABD istihdam verileri takip edilecek. Piyasalarda karışık bir seyir izleniyor.

Finans 02-02-2024 09:36

Eczaneye giden eli boş dönüyor: Kriz büyüyor, bir firma ilaçlarını piyasadan çekti, muadili de yok!

Döviz kurlarındaki artış ilaç sektörünü etkilemeye devam ediyor. Büyük bir uluslararası ilaç şirketi Türkiye'den çekilme kararı aldı. Hastalar ilaç bulmakta zorlanıyor.

Finans 02-02-2024 09:10

Küresel piyasalarda gözler Fed'in faiz kararında

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini kararını bekliyor. Faiz kararı için sabit beklentisi hakimken piyasa fiyatlamalarında karışık seyir izleniyor.

Finans 31-01-2024 09:58

Uzmanlar yorumladı: Piyasaların gözü yılın ilk toplantısında, Fed'den ilk faiz indirimi ne zaman bekleniyor?

Piyasaların gözü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklanacak faiz kararında. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in çarşamba günü politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar Fed'in ilk faiz indirimi için en erken mayıs ve haziran aylarını işaret ediyor.

Finans 30-01-2024 11:42

Küresel piyasalarda gözler Fed'in faiz kararında

Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" senaryolarının güç kazanmasıyla geçen hafta pozitif bir seyir izlenirken, gözler gelecek hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) açıklayacağı yılın ilk faiz kararına çevrildi.ü

Finans 28-01-2024 15:23

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalar, açıklanan makroekonomik veriler ve şirket finansal sonuçlarından alınan sinyallerin ardından karışık bir seyir izleniyor.

Finans 26-01-2024 09:51

Piyasalar ECB'nin faiz kararına odaklandı: Banka faiz indirimlerine ne zaman başlayacak, işte uzmanların beklentileri

Avrupa Merkez Bankasının faiz indirimine nisanda gidebileceği beklentisi zayıflasa da güçlü duruşunu korumasına karşın uzmanlar bankanın yakın vadede faizlerde indirime gitmeyeceğini tahmin ediyor. ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, "Avro Bölgesi sert bir resesyonun içine sürüklenmediği sürece kısa vadede ECB'nin para politikasını gevşetmesi için neden yok" düşncesini dile getirdi.

Finans 24-01-2024 13:02

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda bugünden itibaren yoğunlaşacak makroekonomik verilerden alınacak sinyallerin varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Finans 24-01-2024 09:40

Yumuşak iniş senaryoları güç kazandı: Küresel piyasalarda pozitif seyir

Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" senaryolarının güç kazanmasıyla pozitif bir seyir izleniyor. Merkez bankalarının faiz indirimine başlayacağı beklentisi de zayıflamaya devam ediyor.

Finans 23-01-2024 09:52

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda pozitif seyir hakimken bugün yatırımcılar çok sayıda veriyi takip ediyor.

Finans 19-01-2024 09:22

Küresel piyasaların negatif seyri devam ediyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) martta faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentilerin zayıflamasıyla negatif seyrini sürdürüyor.

Finans 18-01-2024 09:09

Faiz indirimi beklentileri düştü: Küresel piyasalarda negatif seyir

Küresel piyasalar para politikalarına yönelik belirsizliklerle negatif seyrediyor. Fed'in mart ayında faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklenti azaldı.

Finans 17-01-2024 10:00

Küresel piyasaların takip ettiği veri açıklandı

Küresel piyasaların bugün takip ettiği Almanya Tüketici Fiyat Endeksi verisi açıklandı. Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 2023'te yıllık bazda yüzde 5,9 artış gösterdi.

Finans 16-01-2024 15:08

Küresel piyasaların gözü Fed kararında

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) martta faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentilerin tekrar güçlenmesiyle haftayı Asya piyasaları hariç alış ağırlıklı tamamlarken, gelecek haftaki yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Finans 14-01-2024 09:39

Küresel piyasalarda ABD enflasyon verisi ve Orta Doğu etkisi

Küresel piyasalar, ABD'de dün açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve Orta Doğu'da artan jeopolitik risklerle karışık bir seyir izliyor.

Finans 12-01-2024 09:39

Gözler yarın açıklanacak enflasyon verisinde; küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalar, yarın ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesinde karışık bir seyir izliyor.

Finans 10-01-2024 09:26

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek dönem para politikası adımlarına ilişkin belirsizliklerin sürmesine karşın teknoloji sektörü öncülüğünde pozitif bir seyir izleniyor.

Finans 09-01-2024 09:31

Küresel piyasalar tarım dışı istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına ilişkin belirsizlikle karışık bir seyir izlerken, bugün gözler ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilere çevrildi.

Finans 05-01-2024 09:19

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenirken yatırımcıların gündeminde bugün ABD'de açıklanacak veriler ve Fed'in toplantı tutanakları var.

Finans 03-01-2024 09:57

Yeni yılın ilk işlem gününde küresel piyasalarda son durum

Küresel piyasalar e yılın ilk işlem gününe karışık seyirle başladı. Geçen hafta Noel tatili nedeniyle piyasalarda işlem hacimleri düşük seviyelerde seyretmişti.

Finans 02-01-2024 09:17

Küresel piyasalar yılı karışık seyirle kapatıyor

Küresel piyasalar, yılın son işlem gününe karışık seyirle başlarken, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine gelecek yılın mart ayında başlayabileceğine yönelik öngörüler güçlü kalmaya devam ediyor.

Finans 29-12-2023 11:35

SON DAKİKA: Gram altın, dolar, borsa… Beklenmedik atak! İşte Merkez Bankası faiz kararına piyasaların ilk tepkisi…

Son dakika haberi… Gram altın fiyatı, dolar/TL kuru ve borsa, Merkez Bankası faiz kararı sonrası yatırımcıların radarında yer alıyor. Merkez Bankası 27 ay sonra ilk kez faizleri artırarak yüzde 15 seviyesine yükseltti. Bu haber sonrası 22 Haziran Perşembe Kapalıçarşı’da güncel döviz kurları ile gram, çeyrek altın, Cumhuriyet altını fiyatları rekor seviyeye yükseldi. İşte piyasaların faiz kararı karşısında tepkisi...

Finans 22-06-2023 15:53

Zincir emir nedir, ne işe yarar? Zincir emir ne kadar geçerli, nasıl uygulanır ve iptal edilir?

Genellikle insanlar ellerinde bulunan paraları birikim yaparak değerlendirmek ister. Bu noktada da çok fazla kişi borsa piyasasına girmektedir. Borsa piyasasında da işlem yapmak için belirli kurallar vardır. Bu kurallardan biride borsa emirleridir. Borsa piyasasında emir iletimi yapmak için birden fazla emir tipi mevcuttur. Bu emir tiplerinden birisi de zincir emirdir. Peki, zincir emir nedir ve nasıl uygulanır?

Finans 06-01-2023 09:42

Piyasa emri nedir, piyasa emir tipleri nedir? Piyasa emri nasıl oluşturulur?

Bir yatırımcının, borsada herhangi bir şekilde alım satım yapabilmesi ve aksiyon alabilmesi için bir talimat vermesi gerekir. Bu talimatlara emir denir. Borsada verilen emirler alım satım işlemleri hakkında verilen direktiflerdir. Emirler aynı zamanda işlemin türü yani alım mı satım mı olduğu, işlemin büyüklüğü, fiyat ve geçerlilik süresi gibi bilgileri de içermelidir. Peki, piyasa emri ve emir tipleri nedir ve nasıl oluşturulur?

Finans 06-01-2023 09:41

Tezgahüstü piyasalar nedir? Tezgahüstü piyasaların özellikleri nelerdir?

Ekonomi ve finans alanlarında, işlem sırasında kapatılan hisse senetleri borsanın dışındaki aracı kuruluşlar tarafından alınıp satılabilir. Bu durum tezgah üstü piyasaları oluşturur. Kısaca organize olmamış olan, örgütlenmemiş piyasalar olarak bilinir. Tezgah üstü piyasalarda ürünlerin fiyatları pazarlık aracılığı ile belirlenir. Ekonomik değişikliklerden, sosyo-ekonomik gelişmelerden etkilenen bir piyasa türü olan tezgahüstü piyasaların özellikleri nelerdir?

Finans 24-11-2022 18:08

Piyasa faiz oranı nedir, nasıl belirlenir? Piyasa faiz oranı nasıl hesaplanır?

Piyasalarda kullanılan birçok terim vardır. Bu terimlerden biri de piyasa faiz oranı ifadesidir. Para piyasalarında konu olan süreçte geçerliliği bulunan cari faiz oranı piyasa faiz oranı olarak adlandırılmıştır. Finans alanında kullanılan terimler arasında faiz oranlarını belirlemek için kullanılan iki temel durumdan biridir. Diğer durum ise nominal faiz oranıdır. Peki, piyasa faiz oranı nasıl hesaplanır ve nasıl belirlenir?

Finans 18-11-2022 17:40

Subprime piyasalar nedir?

Yatırımcıların, özel ya da tüzel kişilerin kredi alabilmek için geçmişleri iyi olmadığı için kredi alma olasılıkları risk altına girebilir. Subprime piyasalar dâhilinde kişiler kredi geçmişleri iyi olmasa bile daha yüksek faiz ödemeyi kabul ederek kredi alabilirler. Kredi veren kurum ve kuruluşlar verdikleri kredileri farklı risk gruplarında değerlendirerek piyasada satışa çıkartabilir ve bu kredileri satın alacak yatırımcılara sunabilirler.

Finans 18-11-2022 01:05

Spot piyasa nedir?

Spot piyasa, ekonomi ve finans alanlarında kullanılan terimler arasında yer alır. Ticari olan bir ürünü toptancı olarak satan kişiden veresiye olarak aldıktan sonra o ürünün değerinden daha düşük bir fiyata pazarda peşin para karşılığında satmak spot piyasa olarak adlandırılır. Her ürün için spot piyasa vardır. Spot piyasa işlemleri döviz alım ve satımlarında kullanılır.

Finans 17-11-2022 22:10

Para piyasası nedir? Para piyasası araçları nelerdir, sermaye ve para piyasası farkı nedir?

Para piyasalarında ticari senetler araç olarak kullanılır. Kaynaklar da farklı mevduat türlerinden oluşabilir. Kendi içinde örgütlenen ya da örgütlenmemiş olan para piyasaları olarak ayrılan türleri vardır. Para piyasaları sayesinde kişiler yahut kurumlar, kısa süreli olarak ihtiyaç duydukları fonu karşılayabilirler. Genellikle yatırımcılar tarafından kullanılan para piyasası ve para piyasası araçları nedir?

Finans 14-11-2022 15:27

Organize Türev Piyasalar Nedir?

Finans alanında standart hâle getirilerek uygulanan bazı türev işlem sözleşmeleri bulunur. Bu türen işlem sözleşmeleri vadeli olarak alınıp satılır. Salım satım işleminin yapıldığı, yapılan takas işlemlerinin bir kurum tarafından garanti edildiği ve borsa bünyesinde işleyen piyasalar organize türev piyasalar olarak adlandırılmıştır.

Finans 11-11-2022 15:41

Piyasa yapıcılığı sistemi nedir? Piyasa yapıcılığı sisteminin sağladığı faydalar nelerdir?

Finans ve ekonomi alanlarında kullanılan bazı terimler ve ifadeler bulunur. Piyasa yapıcılığı sistemi de bu ifadeler arasında yer alır. Devlet içindeki borçlanma senetlerinin öncelikli piyasasında talep oluşturmak ve ihraç gerçekleştiren değerlerin ikincil piyasalarda etkin olarak işlem görmesini sağlama amacı ile faaliyet göstermek adına seçilen finansal aracılar piyasa yapıcılarıdır. Piyasa yapıcıları devlet tarafından belirlenir. Piyasa yapıcılığı sisteminin sağladığı faydalar nelerdir?

Finans 07-11-2022 21:21

Para kurulu nedir? Para kurulunun özellikleri nelerdir?

Para kurulu, döviz rezervlerine karşılık olarak sabit kur üzerinden para tedarik eden bir tür parasal kuruluştur. Para arzı için katı kuralları vardır. Hükümetlerin para üzerindeki otoriter yetkilerini tamamen kaldırma hakkına sahiptir.

Finans 05-11-2022 14:27

Düzce'de piyasaya sahte para sürerken suçüstü yakalanan zanlı tutuklandı

Şüphelinin aracında ve üst aramasında 194 adet 100 liralık sahte banknot ele geçirildi

Yurthaber 26-09-2022 16:14

Birincil piyasa nedir? Birincil piyasa işlemleri nelerdir?

Birincil piyasa, daha çok yatırımcıları ilgilendiren bir finansal terimdir. Birincil piyasa satışları halka kapalı gerçekleşir. Birincil piyasa ile ilgili bilinmesi gereken temel konuları derledik…

Finans 24-08-2022 16:31

Etkin piyasa hipotezi nedir? Etkin piyasa hipotezi anomalileri ve özellikleri nelerdir?

Etkin piyasa kavramı bir tür hipotez olarak tanımlanır. Bu hipotezde bir piyasada işlem görmekte olan kıymetlerin mevcuttaki değerlerine bakılır ve onlara dair elde edilebilecek her bilgiye ulaşılabildiği varsayılır. Buna göre tüm yatırımcılar rasyoneldirler ve bilgiye hızlı bir şekilde ulaşarak doğru şekilde değerlendirirler.

Finans 15-08-2022 23:12

Çanak formasyonu nedir? Çanak formasyonu nasıl yorumlanır?

Kup olarak da adlandırılan çanak formasyonu, uzun vadede gelişen ve tespit edilmesi zor olan göstergeler arasındadır. Ters çanak formasyonu yükselen piyasalarda görülmekte iken klasik çanak formasyonu, piyasadaki düşüşü haber vermektedir. Çanak formasyonu ne demek, ters çanak formasyonu nedir?

Finans 08-08-2022 15:39

İzmir'de Tarımsal Emtia Borsaları Piyasalarının Önemi Çalıştayı düzenlendi

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: - "Nasıl ki iklim krizinin etkilerini yavaşlatmak için karbon ayak izi salınımı hesaplanıyor, bunu aşan şirketler ve ülkeler bir bedel ödüyorsa, israfı önlemek için de benzer adımlar atılabilir" - "İsraf edilen gıda miktarına göre uygulanacak mali yaptırımlardan elde edilecek gelir, dünya üzerinde açlığın bitirilmesi için kullanılabilir"

Yurthaber 01-08-2022 13:56

BCG matrisi nedir? BCG matrisi nasıl kullanılır, neye göre belirlenir?

Farklı bileşenleri bulunan BCG Matrisi, Boston Consulting Group tarafından geliştirilmiştir. Bu matris sayesinde pazarda market lideri konumuna ulaşılması için en doğru yol çizilebilmektedir. BCG Matrisi ne demek, nasıl oluşturulur?

Finans 28-07-2022 23:35

Bayrak formasyonu nedir? Bayrak formasyonu nasıl yorumlanır?

Para piyasalarında kullanılan birçok terim ve kavram vardır. Yatırımcılar, piyasalarda işlem yaparken bu ifadelere ihtiyaç duyarlar. Bazı ifadelerin tanımları yanlış bilinir. Bayrak formasyonu da bu anlamda yanlış anlaşılmaların olduğu bir grafik oluşumudur. Belirlenen kurallar dahilinde yorumlanır. Çoğunlukla flama formasyonu ile karıştırıldığı da olur. En belirgin farkları grafikte oluşturdukları şekillerdir. Bayrak formasyonu nedir, nasıl yorumlanır?

Finans 28-07-2022 03:18

İkinci el araba fiyatları için TOBB'dan flaş açıklama: 'Kimse beklemesin! Eylül ve ekim aylarında...!

Sıfır otomobildeki sorunlar nedeniyle ikinci el otomobilde yaşanan fiyat artışları devam ediyor. Fiyatların yüksek olması nedeniyle durma noktasına gelen ikinci el araç satışlarına bayram bile fayda etmedi. Fiyatların düşmesini bekleyen vatandaşlara araç fiyatlarında daha büyük köpüklerin oluşmayacağını söyleyen sektör temsilcileri, buna rağmen fiyatların eylül ve ekim ayına kadar böyle devam edeceğinin altını çizdi. Araçta ÖTV ve KDV indirimi içinse çok iddialı bir çıkışta bulundular…

Finans 15-07-2022 13:40

Son dakika: Dolar uçtu, altın çöktü! ABD enflasyonu kasırga etkisi yarattı… Uyarılar art arda geldi: ‘Tarihi çöküş geliyor, altın ve bunlardan alın’

Son dakika: Dolar ve altın fiyatları ABD enflasyonu ile sarsıldı. Yurt içinde ise dolar/TL 17,51 seviyesini geçerek 2022'nin zirvesine yerleşti. Dün 20 yılın ardından ilk kez dolar eurodan daha değerli oldu. Piyasalar gelecek hafta Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklanırken, Fitch’ten kritik bir Türkiye değerlendirmesi geldi. Öte yandan ünlü piyasa analisti, “Tarihi çöküş geliyor” diyerek uyardığı yatırımcılara, “Altın ve bunlardan alın” diyerek ilginç bir tavsiye verdi.

Finans 15-07-2022 07:58

Son dakika: Araç sahipleri merakla bekliyordu! Akaryakıt fiyatlarında yeni gelişme... Hem indirim hem zam

Akaryakıt fiyatları üzerinde etkili petrol fiyatlarında son dakika hareketliliği yaşanıyor. Geçen hafta motorin litre fiyatı için üst üste indirim ve zam haberleri gelmişti. Petrol fiyatları ABD enflasyon verisi sonrası 100 doların altına gerilerken, benzin fiyatına da indirim yapıldı. Otogaz fiyatları ise 30 kuruş yükseldi. Peki 14 Temmuz Perşembe güncel motorin, benzin ve otogaz fiyatları ne oldu? İşte son dakika haberinin detayları...

Finans 14-07-2022 11:58

Son dakika: Döviz piyasasında böylesi görülmemişti! Dolar, euro, yen… Rekor kıran enflasyon sonrası gözler Fed’de!

Son dakika: Küresel piyasalarda, ABD'de dün açıklanan enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası'nı (Fed) daha da şahinleştireceği ve ülkenin resesyona gireceği endişesiyle oynaklık artarken, veri odaklı seyir devam ediyor. Bu kapsamda dün açıklanan ABD enflasyonu sonrasında dolar endeksi 20 yılın zirvesini gördü. 20 yıl sonra ilk kez 1 dolar 1 eurodan daha değerli olurken, dolar/yen paritesi de tarihi zirvesini 138,5'e çıkardı.

Finans 14-07-2022 09:35

Kripto para piyasalarında büyük hareketlilik! Kritik verilerden sonra büyük düşüş

Merakla beklenen ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD’de enflasyon haziranda yüzde 1,3 olurken, yıllık bazda yüzde 9,1'e yükseldi. Piyasaları hareketlendiren verilerin ardından kripto borsasında sert hareketler yaşandı.

Finans 13-07-2022 16:35