Türkiye Uzay Ajansı Haberleri

Alper Gezeravcı geri döndü mü? İlk Türk astronot Alper Gezeravcı nerede görev yapıyor?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 kapsamındaki göreviyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmiştir. Dönüşü 2 kere ertelenen Gezeravcı, 7 Şubat 2024'te ISS'ten ayrılmış ve 4 astronotu taşıyan Dragon kapsülü 9 Şubat 2024 tarihinde iniş yapmıştır. Uluslararası Uzay İstasyonu'na gittikten sonra oldukça popüler hâle gelen Alper Gezeravcı ile ilgili detaylar oldukça merak edilir. Peki, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı nerede görev yapıyor?

Haber 22-02-2024 19:04

Uzayda yetiştirecekler! Türk bilim insanlarından çarpıcı çalışma...

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi sırasında önemli bir proje de gerçekleştirilecek. Söz konusu projede, uzay ortamında bitkilere genetik müdahale yapılacak ve bu müdahalenin verimi gözlemlenecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü doktora öğrencisi Tuğçe Celayir, bitki üzerinde planladıkları genetik müdahalenin daha önce hiç yapılmadığını, bu açıdan araştırmanın çığır açıcı olacağını dile getirdi.

Haber 18-08-2023 15:37

Herkes merak ediyor! Türk uzay aracının dizaynında sona gelindi... İmalata geçilecek

Türkiye'nin uzay yolculuğunun en önemli parçalarından biri olan Türk uzay aracı merak ediliyor. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Ay'a gidecek aracımızın dizayn çalışmaları tamamlandı, kritik dizayn dediğimiz safhadayız, bu da bitmek üzere. Artık imalata geçilecek" diye konuştu. Yıldırım, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında uzaya Türk astronot göndermek hedefiyle başlatılan proje kapsamında belirlenen adayların yoğun çalışma içinde olduklarını da söyledi.

Haber 20-07-2023 12:28

Türkiye Uzay Ajansı 10 uzay teknolojileri uzman yardımcısı alacak

Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı, 10 uzay teknolojileri uzman yardımcısı istihdam edecek. Giriş sınavı tek aşamalı ve sözlü olarak 6-10 Mart'ta Ankara'da yapılacak.

Haber 27-01-2023 09:28

Türkiye Uzay Ajansı

Türkiye Uzay Ajansı Hakkındaki Haberler Mynet'te. Türkiye Uzay Ajansı Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Ay'a gönderilecek uzay aracının detayları paylaşıldı! Uzay görevine hangi Türk gidecek? Gözler Erdoğan'a çevrildi

Türkiye Uzay Ajansının (TUA) hazırladığı Milli Uzay Programı içinde yer alan "Ay Araştırma Programı-1 (AYAP-1)" için tasarlanan uzay aracına ait ilk detaylar paylaşıldı. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevi için 5 adayın kaldığını ve isimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağını duyurdu.

Haber 13-12-2022 18:57

Türkiye tarihine geçecek isim belli oluyor! Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım tarih verdi

İlk Türk uzay yolcusunun seçiminde sona doğru! Türkiye'nin uzay yolculuğundaki heyecanlı gelişmeleri Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım anlattı. Yıldırım, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bilimsel çalışma yapacak ilk Türk uzay yolcusunu seçmeye yakın olduklarını belirterek tarih verdi. Yıldırım, 1 asil, 1 yedek 2 adayın seçileceğini, açıklanacağını ve ondan sonra ABD'de 5-6 aylık eğitim sürecinin başlayacağını söyledi.

Haber 09-10-2022 11:24

2022 Uluslararası Uzay Kongresi, GUHEM'de 9 Eylül'de başlıyor

Dünyanın uzay endüstrisi liderleri ve uzay ajansları Bursa'daki GUHEM'de bir araya gelecek

Yurthaber 06-09-2022 13:29

TUA Başkanı Yıldırım üniversitelilere Milli Uzay Programı'nı anlattı:

"Uzaydaki yerçekimsiz ortamda yapılacak deneylerin bizim için çok ciddi bir önemi var. Çünkü bizim bilim camiamız böyle bir fırsatı yakalayamadı" - "Astronotumuzun uzay istasyonunda kalacağı 7 ila 10 gün arasında yapabileceği üç veya dört bilimsel çalışmayı tespit edeceğiz"

Yurthaber 14-06-2022 10:17

Bakan Mustafa Varank'tan uzaya başvuru çağrısı! 20 gün sonra süre doluyor

Milli Uzay Programı çerçevesinde 1 Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilme süreci başlatılmış ve başvurular açılmıştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’na uzaya.gov.tr adresi üzerinden 5 milyon kişinin tıkladığını, 36 bin kişinin kayıt yaptırdığını ve 460 kişinin uzaya götürülebilecek halde olduğunu dile getirmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise şartları sağlayan herkesi başvuru yapmaya davet etti.

Haber 03-06-2022 16:48

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım: 460 kişi uzaya götürülebilecek halde

Milli Uzay Programı çerçevesinde 1 Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilme süreci başlatılmış ve başvurular açılmıştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da uzaya.gov.tr adresi üzerinden tıklayan kişi sayısını ve kaç kişinin kayıt yaptırdığını açıkladı. "Tıklama sayısı 5 milyona, kaydını yaptıran kişi sayısı ise 36 bine ulaştı" diyen Yıldırım, 460 kişinin ise uzaya götürülebilecek halde olduğunun bilgisini verdi. Başvurular da her geçen gün artıyor.

Haber 03-06-2022 10:59

İlk Türk astronotun uzay yolculuğu için heyecanlı geri sayım başladı! Ay'a gidecek araç için büyük şirketler sıraya girdi

İlk Türk astronot uzaya çıkmak için yıl sonuna hazırlanıyor! Türkiye'nin uzay yolculuğunda heyecanlı gelişmeleri Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım anlattı. Yıldırım ayrıca uzaya çıkacak Türk yapımı araç için büyük şirketlerin teçhizat koymak isteyenler olduğunu belirtti.

Haber 21-04-2022 12:06

TUA Başkanı Yıldırım, uzay çalışmalarında yoğun çaba gösterdiklerini söyledi:

"Gelişmiş ülkelerle mukayese ettiğimizde 30 yıl gerideyiz. Bu tabii bizi korkutmuyor. Hızlı çalışarak ve kendi metotlarımızla kısa yollar bularak bu arayı kapatmak için yoğun şekilde çaba gösteriyoruz" - "Uzaktan algılama uydusu İMECE'yi yapıyoruz. Bu yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusunu fırlatacağız. Bunu yüzde 60 yerlilik oranıyla TÜBİTAK yapıyor. Bazı kurumlarımız, şirketlerimiz destek oluyor"

Yurthaber 17-04-2022 11:30

Türkiye Uzay Ajansı'ndan Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) paylaşımı! Testi başarıyla yapıldı: Ay görevinde kullanılacak

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), sosyal medya üzerinden Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) paylaşımında bulundu. "Heyecanlı HİS'ler" ifadesini kullanan TUA, "Ay Araştırma Görevi"nde (AYAP-1) uzay aracını Ay'a taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi'nde (HİS) sistem seviyesi ateşleme testinin başarıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Haber 13-04-2022 15:22

İstanbul'a meteor mu düştü? Türkiye Uzay Ajansı açıkladı! İstanbul'a göktaşı mı düştü?

İstanbul'a meteor düştüğü iddiası sosyal medyanın gündemine oturdu. İzmir, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir'de görüntülendiği söylenen meteorun gerçekliği ve ayrıntıları merak ediliyor. Son olarak Türkiye Uzay Ajansı konuyla ilgili açıklamada bulundu. Peki İstanbul'a meteor mu düştü? Görülen yeşil ışık meteor muydu? İşte merak edilenler...

Haber 01-02-2022 13:05

Yeşil ışık saçan meteor herkesi şaşırtmıştı! Türkiye Uzay Ajansı o görüntüleri doğruladı

İstanbul’da meteor düştü iddiası sonrası Türkiye Uzay Ajansı’ndan beklenen açıklama geldi. Türkiye Uzay Ajansı, dün gece Türkiye’nin çeşitli noktalarında yeşil ışık saçan bir meteorun görüntülendiğini duyurdu. İşte son dakika açıklamasının detayları…

Haber 01-02-2022 12:47

Uzaya gidecek ilk Türk kim olacak? Türkiye Uzay Ajansı Başkanı'ndan çarpıcı açıklama!

Türkiye'nin uzay programı tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye'nin astronot adayının 2022'de seçileceğini belirterek, uzaya gidecek ilk Türk'ün bir bilim insanı olacağını söyledi.

Haber 05-11-2021 15:01

Türkiye Uzay Ajansının 5 yıllık stratejik planı yayımlandı

Türkiye Uzay Ajansının (TUA) 2022-2026 dönemine ilişkin temel ilke ve politikaları, orta ve uzun vadeli amaçları, performans ölçütleri, bunlara ulaşmak için izlenecek stratejiler ile kaynak dağılımlarını içeren Stratejik Plan'ı yayımlandı.

Haber 20-10-2021 17:01

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: 2028 yılında aya araç indirme hedefimiz var

Kağıthane’de El Battani Uzay Evi’nin açılışı gerçekleşti. Açılışta konuşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “2028 yılının sonunda aya bir araç indirme hedefimiz var” dedi.

Haber 05-10-2021 17:59

Türkiye'nin uzaydaki hedefi Ay'a ulaşmak

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Uzay Bilimleri Dairesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, Türkiye'nin uzay ve havacılık alanında şu anki hedeflerinin Ay'a ulaşmak olduğunu belirterek, "Ay'a ulaşmamız lazım. Ay'a bir şekilde ulaşalım ve ondan sonra oraya araç indirelim. Ay'a ulaşmayı hedefliyoruz. Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir Türk astronotu göndermeyi hedefliyoruz." dedi.

Haber 04-10-2021 13:52

İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Türkiye Uzay Ajansı iş birliği yapacak

İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Türkiye Uzay Ajansı iş birliği yapacak

Yurthaber 19-09-2021 17:21

TUA Uzay Bilimleri Daire Başkanı Küçük: Doğu Anadolu Gözlemevi'ne yurt dışından proje yağıyor

TUA Uzay Bilimleri Daire Başkanı Küçük: "Doğu Anadolu Gözlemevi'ne yurt dışından proje yağıyor"

Yurthaber 08-05-2021 17:10

Yer gözlem uydusu İMECE uzay yolculuğuna hazırlanıyor

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, yapımı devam eden yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE'nin gelecek yıl uzaya fırlatılacağını bildirdi.

Haber 31-03-2021 11:31

TUA Başkanı Yıldırım Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması Jüri Ödül Töreninde konuştu:

"Bizim nihai misyonumuz, 2028 sonuna kadar aya yumuşak iniş yapmak ve bir araç indirmek. Bir gezen araç ve bilimsel çalışma çerçevesinde oradan birtakım verileri toplayıp ülkemize ulaştırmak" - "Daha önceden Türkiye Uzay Ajansının ismini bilmeyen, bilse de dudak bükerek bakan birçok ülke, bizi arayıp bu programı hem tebrik ettiler hem de neresinde olabileceklerini sorgulamaya başladılar"

Yurthaber 29-03-2021 20:00

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı, astronot yerine önerdiği ismi açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzay programını açıklamasının ardından en çok konuşulan konulardan biri 'astronot' kelimesi yerine yerli bir isim bulunması oldu. 'Astronot' yerine bugüne kadar bir çok isim önerisi sunuldu. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da isim arayışına kendi önerisini sundu. Yıldırım'ın isim önerisi 'Fezagir' oldu.

Haber 06-03-2021 11:06

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacağız

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri hayata geçirerek Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacaklarını söyledi.

Haber 17-02-2021 17:32

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı'ndan Türkiye'nin uzay programıyla ilgili önemli açıklamalar!

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Biz uzayda olmak mecburiyetindeyiz. Şöyle eleştiriler de alınıyor. 'Ülkemizin başka ihtiyacı yok mu? Fakir insanlarımız var' diyenler oluyor. Bunun bununla hiçbir ilgisi yok. Uzayda olmazsak esas biz fakirleşmeye mahkumuz" ifadelerini kullandı.

Haber 15-02-2021 16:52

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: Uzayda olmazsanız köle statüsüne düşersiniz

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Eğer uzay çalışmalarında olmaz ve uzayda yer almazsanız gelecekte, 3-5 sene içinde fakirleşmeyi bir yana bırakın köle statüsüne düşeceksiniz. Bizim bir sloganımız var; 'Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmayacak' diye. Bu çok doğrudur" dedi.

Haber 12-02-2021 11:46

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) merak ediliyor: Türkiye Uzay Ajansı'nı kim yönetiyor? TUA'nın hedefleri ve görevi neler?

Milli Uzay Programı 9 Şubat'ta Türkiye Uzay Ajansı tarafından açıklandı ve vatandaşların ilgi odağı oldu. "Türkiye Uzay Ajansı'nın görevleri ve hedefleri nedir" araştırmasını yapan vatandaşları Türkiye Uzay Ajansı'nın başında bulunan Serdar Hüseyin Yıldırım'ın hayatını da merak ediyor. İşte Türkiye Uzay Ajansı'nın hedefleri ve Milli Uzay Programı'nın detayları...

Haber 10-02-2021 14:20

Türkiye Uzay Ajansı'nın logosu görücüye çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın da katılımıyla gerçekleştirilen "Milli Uzay Programı" tanıtım toplantısında, TUA'nın logosu da ilk kez tanıtıldı.

Haber 09-02-2021 22:31

Türkiye Uzay Ajansının logosu görücüye çıktı

Türkiye Uzay Ajansının logosu görücüye çıktı

Yurthaber 09-02-2021 20:48