Ankara Yildirim Beyazit Universitesi Ogretim Uyesi Prof Dr Salih Haberleri

TürkAkım Türkiye'nin bölgedeki etkisini artıracak

Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, TürkAkım doğal gaz boru hattının Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini artırmasında önemli rol oynayacağını belirterek, "Türkiye ve Avrupa'yı Rusya'nın doğal gaz rezervlerine doğrudan bağlayan TürkAkım, enerji arz güvenliği için kilit bir çözüm olacak." dedi.

Finans 2019-12-06 12:12:34

'ABD’yle Güvenli Bölge Olmazsa Rusya’yla Operasyon Yapabilir'

Türkiye’nin ev sahipliğinde İran ve Rusya ile düzenlenen üçlü Suriye zirvesi yapıldı. . Peki, üç ülkenin Suriye’nin geleceği odaklı zirvesinden ne sonuç çıktı? Rusya Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Dr. Salih Yılmaz VOA Türkçe’ye Ankara - Moskova ilişkilerini değerlendirdi

Haber 2019-09-17 19:13:09

Türkiye, PKK-PYD'ye asla izin vermeyeceğini vurgulamıştır

Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz: - "Ankara Zirvesi'nde DEAŞ, PKK-PYD ve İdlib'deki HTŞ terör örgütlerinin hepsiyle ortak mücadele edileceği vurgulanmıştır. Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölge konusunda da iki lideri bilgilendirerek desteklerini istemiştir. Türkiye, PKK-PYD'nin bölgede fiili bir durum oluşturmasına asla izin vermeyeceğini özellikle vurgulamıştır" - "Türkiye, Fırat'ın doğusunda kuracağı barış koridoru ile mülteciler için de korunaklı bir bölge oluşturmak istediğini belirterek eylül ayının sonuna kadar ABD'nin kararını bekleyeceklerini, olmazsa tek başına Türkiye olarak inisiyatif kullanacaklarını duyurmuştur" - "Ankara Zirvesi'nde Rusya lideri Putin, İdlib'teki teröristlerle mücadelede Suriye rejimine destek vermeye devam edeceklerini duyurdu. Türkiye ise sivillerin zarar görmesi başta olmak üzere yeni mülteci akımına izin vermeyeceğini belirterek, bir bakıma Esed rejimi saldırılarına müsamaha gösterilmeyeceğini üstü kapalı da olsa duyurdu" - "Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler ekonomi, silah sanayi, enerji ve güvenlik politikaları konusunda sorunsuz biçimde ilerliyor. İki ülke arasındaki İdlib konusundaki görüş farkı her ne kadar sorun oluştursa da her konuda anlaşmaları da beklenilmemelidir. Çünkü iki ülkenin de Suriye’de öncelikleri farklıdır"

Haber 2019-09-17 11:53:10

ABD tehdidi Ankara ile Moskova'yı hızla yakınlaştırıyor

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz: - "Rusya-Türkiye arasında tank, helikopter, denizaltı, savaş uçağı, kısa ve orta menzilli füzeler, uçak gemisi ve benzeri askeri araçlarda ortak üretim yapılmasına dair bir görüş alışverişi var. ABD tehdidi Ankara ile Moskova'yı hızla yakınlaştırıyor. Eğer ABD’nin Türkiye'ye karşı tavrı sertleşirse bu süreç çok kısa bir dönemde bile gerçekleşebilir" - "ABD, NATO’nun 70. yıl kutlamalarında Türkiye’ye yönelik sert mesajlarıyla uzlaşmaz bir tutum sergilemiştir. ABD'nin bu politikaları işleri içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Washington, bundan sonra S-400'ler konusunda taviz verse bile geri dönüş söz konusu değil" - "Ekonomik iş birliklerinde Rusya lehine fark gün geçtikçe büyüyor. Türkiye bu dengeyi sağlayabilmek için özelikle milli paralarla ticareti yaygınlaştırmak için farklı önerilerde bulunuyor" - "Türkiye-Rusya ilişkileri birçok alanda yeni bir seviyeye doğru ilerliyor. Bu yeni dönem sadece ekonomi üzerinden değil askeri ve kültürel iş birliğine doğru evriliyor. Bu iş birliğinde ABD’nin iki ülkeyi tehdit ediyor olması süreci daha da hızlandırıyor denebilir"

Haber 2019-04-10 11:14:13

RÖPORTAJ - Noel Baba'dan önce Ayaz Ata vardı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz: - "Yeni yıl kutlamalarını batı, doğu toplumları ve Türklerde din üzerinden değil, inanç kültürü üzerinden açıklamak gerekiyor" - "Türkler, milattan önceki yüzyıllarda bile yıl döngüsü olarak kabul edilen 21 Aralık gününü törenlerle kutlamıştır. Türk kültüründeki Ayaz Ata geleneği, Hristiyanlık'taki Noel Baba veya Ruslardaki Ded Maroz mitolojisiyle alakalı değil, tam tersi onlardan çok eskiye dayanan mitolojik bir gelenektir" - "Ayaz Ata'nın bindiği kızaktaki altı ayak ise Ülker burcunun altı yıldızını temsil etmektedir. Türkler, İslamiyeti kabul ettikten sonra Ayaz Ata da kimsesizlere, yolda ve zorda kalanlara yardım eden evliya rolüne bürünmüştür. İslam inanç kültüründeki 'Hızır' kimliğini, İslam öncesi Türklerde Ayaz Ata üstlenmiştir" - "Türkler eskiden beri 22 Aralık'ta gündüzün geceyi yenmesini bir zafer olarak nitelendirmekte ve bu zaferi akçam ağacı altında kutlamaktadır" - "Günümüzde İslam kültürüyle yetişenler için yılbaşı kutlaması, Hristiyanlık geleneği olarak görülmektedir. Fakat Türklerde hayat ağacı kültürünün yaygın olarak kullanıldığını düşündüğümüzde Türklerin yeni yıl kutlamalarının, Hristiyanlık'tan çok daha eskiye dayandığını söyleyebiliriz"

Haber 26-12-18 11:12

RÖPORTAJ - ''Ukrayna'nın yardım çağrısı NATO'nun beklediği bahaneydi''

Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz: - ''Ukrayna'nın, Kerç Boğazı'ndan izin almadan geçemeyeceğini bilerek ve hem de Rusya'nın karşılık vereceğini bilerek böyle bir hamle yapması bunun önceden planladığı iddialarını güçlendirmektedir'' - ''Rusya'nın Donbass ve Kırım'dan sonra Ukrayna içlerine kadar devam edecek bir müdahalede bulunmasını mümkün kılacak provokasyonlar, NATO'nun savaş kararı ile sonuçlanabilir. ABD'nin yapmak istediği de bu gibi duruyor. Şu an için böyle bir harekat planı uzak gibi gözükse de ABD'nin Rusya'yı engellemek adına böyle bir planı devreye sokması mümkündür'' - ''NATO açısından Ukrayna'nın yardım talebi istenilen ve beklenilen bir hamledir. Ukrayna'nın yardım çağrısı ABD'nin NATO üzerinden Ukrayna kara suları başta olmak üzere diğer bölgelerde üs kurma, askeri yardımda bulunma konusunda önemli bir bahanedir'' - ''Günümüzde de Ukrayna'ya ait Azak Denizi'ne kıyısı olan Mariupol Limanı'nın ABD'nin kullanımına verileceği, ABD'nin bölgede askeri üs kurma konusundaki talepleri Azak Denizi'ndeki krizin yaşanmasına yol açmış olabilir'' - ''ABD'nin Ukrayna üzerinden Rusya'yı kışkırtarak Ukrayna içlerine kadar müdahale edebilecek bir provokasyona girişmesi halinde, AB ülkeleri ile NATO üyelerinin duruma müdahale için Rusya'ya savaş durumu ilan etmeleri de mümkün olabilir''

Haber 02-12-18 11:22

Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek forumu

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov: - "Turizm alanında rekor rakamlara ulaştık. Geçen yıl 4,7 milyon Rus turist Türkiye'yi ziyaret etti. Bu yıl, bu rakamın 5,5 milyona çıkmasını bekliyoruz" - "Suriye konusunda, Rusya-Türkiye arasında oluşan etkileşim, iyiye doğru ciddi değişikliklerinin garantisi olmuştur" - RUSEN Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz: - "Türkiye ve Rusya yeni dünyada yeni şeyler söylemekle mükelleftir" - Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Dr. İsmail Safi: - "Türkiye ve Rusya ilişkileri gelişmeye ve derinleşmeye devam ediyor"

Haber 22-11-18 12:07

''İdlib'de inisiyatif Türkiye’ye bırakıldı''

RUSEN Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz: - "Üçlü zirvede, Türkiye'nin garantörlüğünde olan İdlib'in yeniden Türkiye'nin inisiyatifine bırakıldığı ilan edildi" - "Tahran Zirvesi'nde Sayın Erdoğan'ın özellikle BM’ye vurgu yapması da Suriye'de seçimler sonrası kurulacak hükümetin tüm taraflarca kabul edileceğine yöneliktir'' - "Rusya'nın her olayda İdlib'deki terör gruplarını gündeme getirip PKK/PYD’yi gündeme getirmemesi ilişkilerde güvensizlik oluşturuyor. Türkiye, Rusya'nın güvenlik tehdidi dolayısıyla HTŞ’yi terör örgütleri listesine almasına rağmen Rusya, henüz PKK/PYD’yi terör örgütü olarak ilan etmedi. Tel Rifat’ta hala PKK etkinliği devam ediyorsa bu Rusya'nın da ihmalidir" - "Türkiye, İdlib'de askeri olarak gücünü artırmalıdır. Özellikle İdlib'in güneyinde kendisine ait askeri üs kurulumunu tamamlamalıdır. Türkiye, İdlib'de askeri anlamda güçlenmeden bu tür karmaşa ve tehditler devam edecektir" - RUSEN Kafkasya Direktörü Gazeteci- Yazar Saslanbek İsaev: - "Türkiye, İdlib'de oluşacak herhangi bir olumsuzluğun insani felakete neden olabileceğini düşünürken bölgedeki diğer güçler ise olaya paylaşılacak bir pasta olarak bakıyor ve pay kapmaya çalışıyor'' - ''Eğer Suriye rejimi geçmişte Suriye halkı ile anlaşmayı tercih etmiş olsaydı belki bugün birçok mazlum hayatta olurdu. Bence Tahran Zirvesi'nde bu gerçeği gerçekten algılayan tek taraf Başkan Erdoğan idi ve bunu Ruhani ve Putin'e de anlatmak için gayret etti" - "Suriye konusunda Astana'da zemini atılmış olan bu güven ortamının dağılmaması gerekiyor. Eğer dağılırsa, kısa vadede belki İdlib mazlumları kaybeder ama uzun vadede bunun hesabını İran da Rusya da öder" - "Tahran Zirvesi tarihin bir tekerrürü gibi. Soçi-Ankara-Tahran toplantıları, İkinci Dünya Savaşı sonrası yapılan Roosevelt-Stalin-Churchill zirvesinden daha az önem taşımıyor, hatta daha fazlası...''

Haber 08-09-18 14:17

Prof. Dr. Pay: uygun Koşullarda Güneşten Faydalanmak İnsan Sağlığı İçin Yararlı

Özel Koru Ankara Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Salih Pay, uygun koşullarda güneşten faydalanmanın insan sağlığı...

Yurthaber 30-05-16 11:23

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Suudi Bakan Salih Bin Abdülaziz’i Kabul Etti

ANKARA (İHA) – Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Suudi Arabistan İslam İşleri, Evkaf,...

Yurthaber 12-04-16 12:15

İlahiyatçı Prof. Dr. Akdemir'in Cenazesi Toprağa Verildi

Vefat eden Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Akdemir'in cenazesi, Bursa'da toprağa verildi.

Yurthaber 03-08-14 15:13