Kara Delik Haberleri

Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde yer alıyor! Sagittarius A* kara deliğinin net fotoğrafı paylaşıldı

Olay Ufku Teleskobu (Event Horizon Telescope-EHT), Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın net fotoğrafını paylaştı. Görsel sayesinde kara deliğin etrafındaki manyetik alanlar da gözlemlenebiliyor.

Haber 28-03-2024 00:36

NASA duyurdu! En güçlü kara delik patlamalarından biri tespit edildi: Devasa bir boşluk oluştu

Gökbilimciler, Dünya'dan 3,8 milyar ışık yılı uzakta bulunan ve SDSS J1531 olarak bilinen galaksi kümesinde şu ana kadar kaydedilen en güçlü kara delik patlamalarından birini tespit etti. NASA'dan yapılan açıklamada patlama sonucu devasa bir boşluğun oluştuğunun tespit edildiği belirtildi.

Haber 22-02-2024 20:48

'Komşu kara delik' heyecanı: Sandığımızdan çok daha yakında olabilirler! Son araştırmalar herkesi şaşırttı: Yıldızları içten dışa yutuyorlar

Bilim insanlarının onca yıl gözünden kaçan gerçek şimdi evrene bakış açısını tümden değiştirdi! Son araştırmaların ortaya koyduğu görüşe göre gizemlerle dolu ve evrenin en ilgi çekici nesnelerinden olan kara delikler sandığımızdan çok daha yakında olabilir. Evren oluştuktan sonraki ilk saniyede meydana gelen kara deliklerin hala ve dibimizde, yıldızların kalbinde yaşıyor olabileceği kuramı bilim dünyasını heyecanlandırdı. Peki kara deliklerle komşu muyuz? İşte son araştırmanın detayları...

Trend 22-12-2023 09:36

Büyük Patlamadan 470 milyon yıl sonra oluştu! En eski kara delik keşfedildi: Şimdiye kadar elde edilen en iyi kanıt

Bilim insanları, evrenin oluştuğu "Büyük Patlama"dan 470 milyon yıl sonra oluşmuş şimdiye kadarki en eski kara deliği keşfetti. James Webb Uzay Teleskobu'ndan elde edilen verilere göre keşfedilen kara delik, Dünya'dan 13,2 milyar ışık yılı uzaklıkta. Astrofizikçi Natarajan, söz konusu keşfi, bazı kara deliklerin büyük gaz bulutlarından oluştuğuna dair "şimdiye kadar elde edilen en iyi kanıt" olarak nitelendirdi.

Haber 06-11-2023 20:58

Kara Delik

Kara Delik Hakkındaki Haberler Mynet'te. Kara Delik Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Bilim insanlarından devrim niteliğinde keşif! Kara delik jetlerinden yayılan X-ışınlarında...

Araştırmacılar, dikkat çeken bir keşfe daha imza attı. Araştırmacılar, Chandra X-ışını Gözlemevi'nden alınan verileri inceleyerek kara delik parçacık akımlarından (jet) yayılan X-ışınlarında dalgalanmalar tespit etti. Maryland Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırmanın başyazarı astronom Eileen Meyer, "Bu tür kısa zaman ölçeklerinde nispeten sık değişkenlik keşfedilmesi bu jetler bağlamında 'devrim' niteliğinde" dedi.

Haber 31-05-2023 10:29

ABD'nin konuştuğu Türk! Buluşu, bilim dünyasında yankı uyandırdı

ABD'nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi'nde astrofizik çalışmaları yapan Türk doktora öğrencisi Fulya Kıroğlu'nun buluşu, bilim dünyasında yankı uyandırdı, kara deliklerle ilgili algıyı değiştirdi. Kıroğlu, bilgisayarda oluşturduğu simülasyonda orta kütleli kara deliklerin yıldızları doğrudan yutmadığı, her turda bir parça kopardıktan sonra çekirdeklerini galaksinin derinliklerine fırlattığı sonucuna ulaştı.

Haber 07-05-2023 09:46

Bilim dünyası Fulya Kıroğlu'nu konuşuyor! Kara deliklerle ilgili algıyı değiştirdi, ABD ve İngiltere'de övgü ile bahsedildi

ABD'de Türk doktora öğrencisi Fulya Kıroğlu'nun yaptığı çalışma bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Kara deliklerle ilgili algıyı değiştiren Kıroğlu, bilgisayarda oluşturduğu simülasyonda orta kütleli kara deliklerin yıldızları doğrudan yutmadığı, her turda bir parça kopardıktan sonra çekirdeklerini galaksinin derinliklerine fırlattığı sonucuna ulaştı. Kıroğlu'nun çalışmasından ABD ve İngiltere'deki televizyon kanallarında da övgüyle bahsedildi.

Haber 06-05-2023 11:56

Kara delikler ile ilgili çarpıcı araştırma! Ortaya çıkan parlaklık sayesinde...

Işık yaymadıkları için doğrudan gözlemlenemeyen kara deliklerin, yıldızları yutarken ortaya çıkan parlaklık sayesinde tespit edilebileceği belirlendi. Yapılan deneyde ortaya çıkan ipuçlarının gök bilimcilerin orta kütleli kara delikleri bulmalarına yardımcı olabileceği görüldü.

Haber 27-04-2023 10:43

Bu zamana kadar gözlemlenen en büyük kara delik jeti! Bir milyon ışık yılı uzağa kadar...

Bu zamana kadar gözlemlenen en büyük kara delik jeti keşfedildi. Avustralya Batı Sydney Üniversitesindeki gökbilimciler, yaklaşık 93 milyon ışık yılı uzaklıktaki "NGC 2663" galaksisinin merkezinde radyo dalgaları tespit ederek, kara delik jetine ulaştı. Aktarılanlara göre Jet, bir milyon ışık yılı uzağa kadar yayılıyor.

Haber 22-08-2022 13:13

Büyük gizem çözüldü: Uzayın derinliklerinden geliyorlar

Uzayın derinliklerinden gelen “hayalet parçacıklar” olarak adlandırılan nötrinoların gizemi çözüldü. İnsan vücudu da dahil olmak üzere gezegenler arasında fark edilmeden geçen küçük nesneler şimdiye kadar gizemini koruyordu. Bilim insanları, hayalet parçacıkların süper kütleli kara delikler tarafından beslenen galaktik çekirdeklerden kaynaklandığına inanıyor.

Haber 27-07-2022 08:31

Samanyolu Galaksisi'ndeki dev kara deliğin ilk fotoğrafı çekildi

Galaksimizin tam ortasında Sagittarius A* adı verilen dev bir kara deliğin ilk defa fotoğrafı çekildi.

Haber 22-07-2022 05:14

En hızlı büyüyen kara delik bulundu: 'Her saniye Dünya büyüklüğünde kütle yutuyor'

Avustralyalı astronomların liderliğini yaptığı bilim insanlarından oluşan bir ekip, son dokuz milyar yılın en hızlı büyüyen kara deliğini keşfettiklerini açıkladı. Kara deliğin her bir saniyede Dünya büyüklüğünde bir kütleyi yuttuğu belirtildi.

Haber 06-07-2022 14:34

En hızlı büyüyen kara delik bulundu: 'Her saniye Dünya büyüklüğünde alanı yutuyor'

Avustralyalı astronomların liderliğini yaptığı bilim insanlarından oluşan bir ekip, son dokuz milyar yılın en hızlı büyüyen kara deliğini keşfettiklerini açıkladı. Kara deliğin her bir saniyede Dünya büyüklüğünde bir alanı yuttuğu belirtildi.

Haber 15-06-2022 13:13

Çığır açan fotoğraf! Samanyolu Galaksisinin kalbindeki kara delik ilk kez görüntülendi

Samanyolu Galaksisinin merkezinde, Dünya’ya yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan Sagittarius A isimli kara delik ilk kez görüntülendi. Sagittarius A, Güneş'ten yaklaşık 4 milyon kat daha büyük kütleye sahip. İşte çığır açan o fotoğraf...

Haber 12-05-2022 17:09

Kara delikleri duyun: NASA'dan iki yeni sonifikasyon geldi!

Herkesin merak ettiği kara deliklere ilişkin Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) yeni sonifikasyon paylaşımı geldi. NASA, Kara Delik Haftası kapsamında, ünlü kara deliklerin iki yeni sesini yayınladı.

Haber 05-05-2022 18:23

Bilim insanları: “Saçlı” kara delikler Hawking’in “bilgi paradoksunu” açıklıyor

Bilim insanları: “Saçlı” kara delikler Hawking’in “bilgi paradoksunu” açıklıyor

Yurthaber 17-03-2022 18:34

Kozmik bulutun ardındaki gizem çözüldü! Süper kütleli kara delik keşfedildi

Bilim insanları, Messier 77 galaksisinin merkezindeki kozmik toz bulutunun süper kütleli kara delik sakladığını keşfetti.

Haber 16-02-2022 23:20

Kara delikler ile yakından ilgilenen NASA uzmanlarından ezber bozan keşif! Gizemin çözülmesine katkı sağlayacak: Sadece yutmuyorlarmış

ABD Havacılık ve Uzay Ajansında (NASA) görevli bilim insanlarının son çalışmasıyla kara deliğin yıldızların oluşumuna katkı sağladığı ortaya çıktı. Yapılan çalışma, kara deliklerin yıldızları yutmalarının yanı sıra onların oluşumunu sağlayabileceklerini göstermiş oldu. Bu gelişmenin kara deliklerin evrende nasıl ortaya çıktığına dair gizemin çözülmesine de katkı sağlayacağı belirtildi.

Haber 20-01-2022 15:03

Nötron yıldızı ile kara delik çarpışmaları hakkındaki keşif neden önemli?

Bilim insanları, bir nötron yıldızı ile bir kara delik arasında 10 gün içerisinde iki çarpışmanın yaşandığını tespit etti. Araştırmacılar bu türden çarpışmaların olabildiğini tahmin etseler de ne sıklıkla olduklarını bilmiyordu. Peki bu çarpışmalar neden önemli?

Haber 30-06-2021 05:45

Messier 87 galaksisinin güncellenmiş anlık görüntüsü paylaşıldı

Bir kara deliğin ilk gerçek görüntüsünü yakalamak bilim insanlarının yıllarını aldı. Ancak takip etmesi sadece birkaç yıl sürdü. New York Times, Event Horizon Telescope araştırmacılarının bir kara deliğin bugüne kadarki en ayrıntılı resmini yayınladığını bildirdi.

Haber 30-03-2021 09:55

Tarihte bir ilk: 'Manyetik kaos' görüntülendi

Bilim insanları bir ilke daha imza attı. 2019'da ilk defa bir kara deliğin görüntülenmesinin ardından şimdi de bir kara deliğin etrafındaki manyetik alan gözlemlendi.

Haber 25-03-2021 10:43

9. gezegen aslında kara delik mi?

Varlığı kanıtlanamayan ancak gök bilimciler arasında spekülasyonlara neden olan 9. gezegenin aslında bir kara delik olabileceği iddia edildi. Eğer iddialar doğru çıkarsa Dünya'nın hemen dibinde bir karadelik bulunmuş olacak.

Haber 18-03-2021 14:08