Müsilaj Haberleri Ve Son Dakika Müsilaj Haberleri

Müsilaj ya da diğer adlarıyla deniz salyası, kaykay hemen her tür bitki ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen yapışkan bir maddedir. Bitkilerde bu kalın ve yapışkan madde su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüs, sukulentler, keten tohumları müsilaj bakımından zengindir. Yenilebilir olan müsilaj ilaç yapımında, suyla birleştirilerek yapışkan üretiminde kullanılmaktadır. Deniz salyası ya da deniz musilajı denizde toplanan mukus benzeri bir organik maddedir. Özellikle Akdeniz’de yoğun bir şekilde görülmektedir. Yoğun ve büyük deniz salyası kütleleri E.koli gibi barındırdıkları bakterilerle deniz hayatı için tehlike oluşturmakta ayrıca deniz canlılarının süzgeçlerini tıkayarak oksijensiz kalarak ölmelerine yol açmaktadır.

Müsilaj Haberleri

Denizanası popülasyonunun artmasında sıcaklık ve kirlilik etkili oluyor

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve kirliliğin, Marmara Denizi'nde denizanası popülasyonunu arttırdığını söyledi.

Yurthaber 27-02-2024 10:55

Kıyıya vuran 'müsilaj savaşçısı' pinalar endişe yarattı! Uzmanından uyarı geldi

1 saatte 6 litre deniz suyunu süzdüğü için müsilajla mücadelede etkin rol oynayan pinalar, fırtına sonrası Balıkesir'de kıyılara vurdu. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Niye hep pinalar kıyıya vurdu? Çünkü misafirlerin ayağına yosun değecek diye çayırları söktük. Çayırları sökünce, dalganın şiddetini azaltacak bir yastık görevi gören deniz çayırları, ortadan kalktı. Pina ne yapsın? Pina, o şiddetli dalgaya karşı nasıl tutunsun" dedi.

Haber 22-11-2023 12:21

Sevindirici haber! Uzmanlar da şaşkın... Marmara'da görülmeye başlandı! Kimse beklemiyordu

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesince Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalarda, nesli tükenme tehlikesi altındaki müsilaja çare olarak görülen "pina"ların (kalem kabuklu yumuşakça) popülasyonunun arttığı tespit edildi. Yeni pina bireylerini gözlemlediklerini söyleyen Dr. Benal Gül "Bu bizim için sevindirici, önemli haber" dedi. Pinaların korunmasının deniz ekosistemi için önemli olduğunu vurgulayan Gül, pina popülasyonunun kendisini üremeye açtığını ve sayılarının artabileceğini ekledi.

Haber 27-06-2023 14:59

Marmara Denizi Günü'nde dalgıçlar dip temizliği yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Marmara Denizi Günü kapsamında düzenlediği etkinlikte dalgıçlar, Ortaköy'de denizden atık çıkardı.

Yurthaber 08-06-2023 13:33

Müsilaj

Müsilaj Hakkındaki Haberler Mynet'te. Müsilaj Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

İzmir’de endişelendiren görüntü! Uyarı geldi: ‘Şu anda görünen belirtileri önlem alınmazsa…’

İzmir Körfezi’nde her sene yaşanan kirlilik bu yıl da kendisini gösterdi. Körfez yine ‘kırmızı-turuncu arasında bir renge büründü. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, görülen renk değişiminin alglerden kaynaklandığını belirterek, "İzmir'de başlı başına sorun olan deniz marulu da söz konusu. Bu da yine kirlilik nedeniyle oluşur. Deniz marulu ve bu algler birleştiğinde körfezde müsilaja sebep olabilir. Şu anda görünen durum zaten müsilajın belirtileri" dedi.

Haber 31-05-2023 13:36

Türkiye günlerce onu konuşmuştu! Marmara'da korkutan görüntü 'Sürekli izlemek gerekiyor'

Türkiye, bir dönem denizde görülen müsilajı günlerce konuşmuştu. Son olarak Marmara'da bir kez daha endişelendiren bir görüntü oluştu. Kadıköy sahilinde bu sabah denizde görülen kütleler müsilaj şüphesi yarattı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Bu mevsimde biz müsilajın olmasını bekliyoruz. Geçen seneler kadar masif bit kütle oluşturmayabilir" dedi.

Haber 15-04-2023 13:19

Uzman isimden uyarı geldi! Kuraklık nedeniyle müsilaj tehlikesi yeniden kapıda

Prof. Dr. Mustafa Sarı'dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Sarı, kuraklık nedeniyle müsilaj riskinin arttığını söyledi. Geçen yıl 24 Mart'tan bu yana Marmara Denizi'nin 4 derece daha ısındığını belirten Sarı, "Deniz yüzeyi sıcaklıkları 2021 yılına benzer şekilde ilerliyor. Deniz yüzeyi sıcaklıkları artmaya devam ediyor çünkü bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de korkunç bir kuraklık yaşıyoruz. Bu kuraklık şartlarında yeni bir müsilaj oluşumu her an kapımızı çalabilir" dedi. İşte detaylar...

Haber 02-04-2023 09:30

Prof. Dr. Canan Karatay: Tinerciler gibi bağımlılık yapıyor

Prof. Dr. Canan Karatay, deterjanlarla ilgili üstüne basa basa kullanmayın uyarısında bulundu. Deterjan kokusunun zehir kokusu olduğunu söyleyen Canan Karatay, kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtti. Deterjanın çocuklarımızı zehir gibi öldürdüğünü söyleyen Canan Karatay, yumuşatıcı kokularının ise tinerciler gibi bağımlılık yaptığını söyledi.

Haber 15-12-2022 13:22

İzmir'de endişelendiren görüntü! Kıyıyı tamamen kapladı

İzmir'de Karşıyaka ilçesi Bostanlı ve Mavişehir sahilleri ile İnciraltı sahilinde sıklıkla karşılaşılan deniz marulları, yine ortaya çıktı. Su yüzeyinin üzerini kaplayan deniz marulları için İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışma başlattı. Öte yandan Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz marulu ve müsilaj arasındaki farkın az olduğunu ifade ederek, Körfez'e akan derelerin temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Haber 23-10-2022 16:15

Kocaeli Sıfır Atık Festivali sona erdi

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu: - "Bu yıl müsilaj olmadı diye 'her şey normale döndü, durumu iyi' gibi bir durum yok. Denizdeki bu kirliliği el birliğiyle azaltmamız gerekiyor. Çünkü denizlerin üzerindeki bu baskılar sürdüğü sürece bu yıl olmaz, 2 yıl sonra olur, deniz anası patlaması olur" - Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın: - "Arıtma suyu kapasitemiz 41 milyon metreküp, Kocaeli'de sanayinin 1 yıl boyunca kullandığı toplam su miktarı 39 milyon metreküp. Aslında Kocaeli sanayisi bu suyu tamamen kullanabilir. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz"

Yurthaber 16-10-2022 17:56

Müsilaj-2 Operasyonu kapsamında Samsun'da 15 zanlı gözaltına alındı

"Müsilaj-2 Operasyonu" kapsamında Samsun'da 15 zanlı gözaltına alındı

Yurthaber 30-09-2022 11:08

Türkiye'nin bir yazını kâbusa çevirmişti! Yeni keşifler sevindirdi: Geri dönüyorlar

Gerek ekonomiyi, gerek turizmi etkilemesi gerekse çevre felaketine yol açmasıyla Türkiye'nin geçtiğimiz yazının en büyük kâbuslarından biri haline gelen müsilajın (deniz salyası) etkisini en çok gösterdiği bölgelerde son yapılan su altı dalışlarında keşfedilenler çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Diplerdeki canlılığın önemli ölçüde hasar aldığı noktalarda yaklaşık 1 yıl sonra yüzleri güldüren gelişmeler gözlendi.

Haber 07-08-2022 09:43

Müsilaja karşı önemli hamle... TBMM Genel Kurulunda kabul edildi!

Müsilaj ve imara ilişkin düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Boğazlar ve Susurluk Havzası dahil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası ve bu havzada yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında belediyeler, 6 ay içerisinde iş termin planlarını Bakanlığa sunmak ve 3 yıl sonunda da ileri atık su arıtma tesislerini kurup işletmeye almak zorunda olacak.

Haber 10-06-2022 01:13

Son Dakika: İçişleri Bakanlığı'ndan 'Müsilaj operasyonları' açıklaması: 97 şüpheli tutuklandı

Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce (EGM) 16 ilde düzenlenen 'Müsilaj' kod adlı eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 288 şüpheliden 97'sinin tutuklandığını açıkladı.

Haber 05-06-2022 09:25

Son dakika: Beklenen yasa teklifi TBMM'de kabul edildi! Cezalar daha da artıyor

Son dakika haberine göre, müsilajla mücadele ile çevre kirliliğini önlemeye ilişkin düzenlemeleri de içeren yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık Komisyonunda kabul edildi. Yasa teklifi ile birlikte denizlerde kirliliğe yol açan atıklara verilen cezalar artırılacak. İşte son dakika haberinin detayları...

Haber 31-05-2022 00:24

Mersin'de Müsilaj Operasyonunda yakalanan 18 şüpheliden 3'ü tutuklandı

Mersin'de "Müsilaj Operasyonu"nda yakalanan 18 şüpheliden 3'ü tutuklandı

Yurthaber 30-05-2022 14:14

SON DAKİKA | İçişleri Bakanlığı duyurdu! 16 ilde operasyon, gözaltılar var

Son dakika: İçişleri Bakanlığı, turizmi olumsuz etkileyen mafya tipi organize suç örgütleri ve bunlara silah temin eden suç gruplarına yönelik sahil şeridindeki 16 ilde gerçekleştirilen 'Müsilaj' operasyonunda 263 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Haber 27-05-2022 11:38

Samsun'da Müsilaj Operasyonunda 3 şüpheli yakalandı

Samsun'da "Müsilaj Operasyonu"nda 3 şüpheli yakalandı

Yurthaber 26-05-2022 18:48

Mersin'de Müsilaj Operasyonunda 18 şüpheli yakalandı

Mersin'de "Müsilaj Operasyonu"nda 18 şüpheli yakalandı

Yurthaber 26-05-2022 12:32

GÜNCELLEME - Sahil kentlerinde Müsilaj Operasyonu başlatıldı

KOM koordinesinde 13 organize suç örgütü ile bu örgütlere silah temini sağlayan 17 suç grubuna yönelik eş zamanlı operasyonlar kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 315 şüpheliden 230'u yakalandı GÖZALTI SAYISI EKLENDİ

Yurthaber 26-05-2022 11:48

Kabus geri dönüyor! Kesin olarak karşılaşacağız, zamanı...

Geçtiğimiz sene etkili olan ve büyük bir endişeye yol açan müsilaj tehlikesiyle ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Bandırma Denizcilik Fakültesi Eğitim ve Uygulama Yerleşkesi H. Avni Kocaman Deniz Bilim Merkezi açılışında konuşan Sarı, bu sene için de müsilaj tehlikesine vurgu yaparken kesin olarak müsilajla karşılaşılacağını ancak zamanının bilinmediğini söyledi.

Haber 17-05-2022 19:27

İstanbul Boğazı'nda denizanası ve müsilaj tehlikesi! Köpek balığından bile tehlikeli...

Geçtiğimiz yıl İstanbul Boğazı'nda etkili olan ve daha sona kaybolan müsilaj yeniden ortaya çıkmaya başlarken, bu yıl bir de denizanası tehlikesi gündemde. Boğaz'ın farklı noktalarında artış gösteren denizanalarına ilişkin uzmanlardan uyarı gelmeye de başladı. Bu canlıların görüldüğü yerlerde organik kirliliğin yoğun olduğu belirtilirken, müsailajın da artış gösterebileceği aktarıldı. Öte yandan denizanalarının, köpek balığından bile tehlikeli türleri olduğu ifade edildi.

Haber 17-05-2022 11:47

Müsilaj Meclis'te! 'Deniz salyası' için 30 maddelik yasa teklifi bu hafta sunuluyor

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı müsilajla mücadeleye ilişkin 30 maddelik yasa teklifi, bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

Haber 09-05-2022 17:31

Deniz salyasından sonra 'kokolitofor' ve 'denizanası' istilası!

İzmit Körfezi’nin rengi ‘kokolitofor’ isimli organizmalar nedeniyle turkuaza dönerken, Tütünçiftlik sahili ise denizanalarının istilasına uğradı. Küçük boylardaki binlerce denizanası sahili kapladı. 

Haber 08-05-2022 11:24

Marmara Denizi: Müsilaj Araştırma Komisyonu raporu Meclis Başkanlığı tarafından kabul edildi

Marmara Denizi'nde müsilajın önlenmesi için sunulan kapsamlı bir rapor Meclis Başkanlığı tarafından kabul edildi. Müsilaj Araştırma Komisyonu'na göre bu süreçte milyarlarca liralık maliyet ve zaman gerekiyor. Uzmanlar sorunun çözülmemesinin maliyetinin daha yüksek olacağı yönünde uyarıda bulunuyor.

Haber 29-04-2022 03:26

TÜBİTAK araştırmacıları Marmara Denizi'nde müsilaja rastlamadı

TÜBİTAK MAM Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri İbrahim Tan: - "Bu izleme çalışmasında herhangi bir müsilajlı yapıya hem yüzeyde hem su kolonunda rastlamadık"

Yurthaber 28-04-2022 15:48

Marmara Denizi'nde müsilaj geri mi döndü? Bilim insanları inceleme raporunu açıkladı

Marmara Denizi'ndeki müsilaj incelemesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Müsilajda Marmara Denizi'ndeki son durum, bilim insanları tarafından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait Alemdar-2 adlı araştırma gemisinde değerlendirildi. Akademisyenler, suda müsilaj olduğuna ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadığını ifade ederken, denizdeki oksijen durumu geçen yıla göre daha iyi seviyede olmadığını da açıkladılar.

Haber 27-04-2022 19:59

Marmara Denizi'nde müsilaj bulgusuna rastlanmadı

İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu: - "Bize sunulan, bize söylenen veya işaret edilen tüm koordinatlara ve alanlara ziyaretlerimizi gerçekleştirdik ama kayda değer bir bulguya ulaşamadık. Bazı istasyonlarda su sütunu boyunca kamera görüntüleri de aldık. Fakat açıkçası burada da müsilaja ilişkin bir bulguya rastlayamadık"

Yurthaber 27-04-2022 18:56

Müsilaj geri mi geliyor? İstanbul'da korkutan görüntü

İstanbul'da müsilaj kabusu yeniden ortaya çıktı. Sahillerde havaların ısınmasıyla yeniden görülmeye başlayan müsilaj hızla yayılıyor. Tuzla açıklarında aynı noktada bir gün arayla çekilen görüntüler müsilajın artış hızını ortaya koydu.

Haber 27-04-2022 09:29