Tıpta Mycobacterium tuberculosis ismi ile bilenen tüberküloz yani verem hastalığı solunum yollarından akciğere kadar inen bir iltihap durumudur. Verem olarak bilinen bu hastalık bulaşıcı bir enfeksiyon durumundadır.
Akciğer ve gırtlak bölgesinde oluşan enfeksiyonun şiddeti hastalığın seyrini değiştiren en önemli husustur. İlk olarak kişilerde nefes alırken zorluk yaşama, öksürme veya hapşırma durumları gözlenebilir. Daha ilerlemiş evrelerde hastalık kendini ciddi ağrı semptomları ile gösterir.
Erken tanı ve tedavi her hastalıkta olduğu gibi Verem hastalığında da önem taşır. Bazı görüntüleme teknikleri kullanılarak yapılanacak tahliller ek olarak biyopsi yapılması gerekebilir. Kan tahlilleri ile kesinleşen tanı sonrasında tüberküloz tedavisine başlanır.
İlk olarak ilaç tedavisi ile iltihap yok edilmeye çalışır daha sonra ise bazı operasyonlar uzman hekimin görüşüne bağlı olarak gerçekleşebilir.
Kansere neden olan çok çeşitli faktörler bulunuyor. Kanser riskini artıran yaşam alışkanlıklarını uygulamak ve kanserin belirtilerini görmezden gelmek çok riskli durumlara yol açabiliyor. Kanseri erken teşhis etmek bu hastalık için büyük önem taşıyor. Uzmanlar sabah yaşanan bir durumun kanserin önemli işareti olduğunu belirterek uyarıyor.
Süt içmenin faydaları çocukluktan itibaren beynimize aşılanan bilgiler arasında bulunuyor. Hem kemik sağlığı hem de kronik hastalıklar üzerinde oldukça etkili sonuçlar sağlayan sütün yediden yetmişe herkes tarafından tüketilmesi öneriliyor. Ancak sağlık için içilen süte çok dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar sağlığınızı tehdit eden çiğ sütleri kesinlikle içmemeniz gerektiğini belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüberküloz vakalarının yıllar sonra artışa geçtiğini açıkladı. DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada tüberküloz vaka sayılarının 2020 yılına kadar sürekli düştüğü ancak 2021'den itibaren artışa geçtiği bilgisi verildi.
Dünya çapındaki hayvan trafiğinden kaynaklı olduğu düşünülen dana veremi olarak da bilinen tüberkülozdaki artış endişe verici boyutlara ulaştı. Et ve süt ürünlerinin tüketilmesi ile insana da bulaşan bu hastalık yüzünden insanlarda tutulduğu organın kaybedilmesine hatta ileri seviyelerde hayati risklere neden oluyor. Hem Türkiye’de hem de dünyada endişe verici derecede artan dana veremi; kronik yorgunluk, halsizlik, gece terlemesi, eklem ağrısı ile belirti veriyor.
Tüberküloz hastalığı dünyada ve ülkemizde pek çok insanda bulunuyor. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberkülozun erken teşhis edilmesi ve uygun bir şekilde tedavi edilmesi gerekiyor. Tüberkülozda gerekli tedavi koşullarının sağlanmaması ölüme neden olabiliyor. Tedavide güneş ışığı çok önemli bir yer taşırken tam anlamıyla iyileşme ilaç yoluyla sağlanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılında 9 milyon yeni tüberküloz hastasının olduğunu ve bunun 1,5 milyonunun öldüğünü belirttiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Esra Ekbiç Kadıoğlu, günümüzde hala her gün 4 bin 100 kişinin verem hastalığı nedeniyle öldüğünün ve Türkiye’de 12-15 milyon kişinin enfekte olduğunu, vücutlarında uyur durumda verem mikrobunu taşıdıklarının tahmin edildiğini ifade etti.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, gizli tüberküloz (verem) ile ilgili olarak uyarılarda bulundu. Tüberkülozun da Kovid gibi hava yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, risk gruplarına gizli tüberküloz açısından tarama yapılması gerektiği ve bunlara önleyici tedavi verildiğinde toplumun da korunduğunu belirtti.
Yüzyılın salgın hastalığı Covid-19’un ardından çok sayıda insanı etkileyen ve ölümüne neden olan ikinci önemli bulaşıcı hastalığın tüberküloz olduğunu biliyor muydunuz? Halk arasında ‘verem’ olarak da adlandırılan tüberküloz hastalığı dünyada her yıl milyonlarca kişinin kapısını çalıyor.
Akdeniz Üniversitesi Verem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çoban: - "Geliştirdiğimiz yöntem sayesinde, tüberküloz hastalığının tanı süreci 7 gün kısalmış olacak"
Sağlık Bakanlığının "Türkiye'de Verem Savaşı 2020 Raporu"na göre, hasta sayısı ve hastalığın görülme hızında 2005'e kıyasla yüzde 56,5 azalma kaydedildi - 2019'da 11 bin 401 olan hasta sayısı, 2020'de 8 bin 925'e düştü, 2005'te 100 binde 29,4 olan hastalık görülme sıklığı da 2020'de 10,6'ya geriledi
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğü, tüberküloz tanısında kullanılan PPD solüsyonu temininde aksamalar yaşandığı ve miadı geçmiş solüsyonların kullanıldığı iddialarını yalanladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelenin sağlık sisteminde yarattığı boşluk nedeniyle dünyada tüberküloz kaynaklı ölümlerin son 10 yıl içinde ilk defa artış gösterdiğini açıkladı.
Cenevre merkezli küresel bir yardım fonu, yoksul ülkelerdeki COVID-19 pandemisinin neden olduğu sağlık sistemlerindeki aksaklık nedeniyle yüz binlerce insanın tedavi edilmeyen tüberkülozdan öleceğini kaydetti. Yardım kuruluşunun başkanı Peter Sands, ''AIDS ve tüberkülozdan kaynaklanan aşırı ölümlerin koronavirüsten daha yüksek olacağını söylemeliyim. HIV testi ve önleme hizmetlerinde önemli düşüş var'' dedi.
İsrail'de yaşayan kadın, büyük ölçüde genişlemiş kulak kepçesiyle hastaneye kaldırıldı. Kulağı birkaç yıl içinde kademeli olarak şiştikten sonra oluşan görünüm nedeniyle, 'hindi kulağı' adı verildi. Kulağın bu hale gelmesi ise tüberkülozdan kaynaklanıyordu.
1910 yılında Kentucky’de açılan Waverly Hills Hastanesi ilk dönemde sadece tüberküloz hastalarına hizmet veriyordu. 40-50 yataklık kapasitesiyle hastalarına iyi bir bakım sunan hastanede zaman içerisinde paranormal olaylar yaşanmaya başladı. Hasta sayısı 400-500 aralığına çıktı ve hastanedeki 502 numaralı oda adeta mimlendi.
Bulaşıcı bir akciğer hastalığı olan tüberküloz, tedavisi mümkün olan bir hastalık türüdür. Bu hastalık için önceden önlem alınması da mümkündür. Siz de “Tüberküloz nedir? Belirtileri nelerdir? Kişiden kişiye nasıl bulaşır?” gibi sık sorulan soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Tüberkülozun erken tanısında önemli buluşa imza attıklarını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, daha uygun maliyetle, kısa sürede doğru sonucu elde etmenin mümkün olduğunu söyledi.
İzmir'in Buca ilçesinde, kestiği büyükbaş kurbanlık hayvanın renginden şüphelenip, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerine haber veren Gökhan Güler, hayvanda tüberküloz hastalığı olduğunu öğrenince şoke oldu. Ekipler, imha edilmek üzere etlere, sakatatlara ve deriye el koydu.
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde, kestiği büyükbaş hayvanın iç organlarından şüphelenip, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerine haber veren Yaşar Pekşen, hayvanda 'tüberküloz' hastalığı olduğunu öğrenince şoke oldu.
Asırlardır var olduğu bilinen bir mikropla meydana gelen tüberküloz, çok ciddi bir hastalıktır ve mümkün olan en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekir. Tedaviye geç kalınması ya da yanlış bir tedavi uygulanması durumunda kalıcı hasara ya da ölüme sebep olabilen vereme neden olan mikrobun ismi mycobacterium tuberculosistir. Dünyanın her bölgesinde sosyal statüsü fark etmeksizin herkeste görülebilen bu hastalık, en çok akciğerde oluşum gösterir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çiğdem Biber: - "Tüberküloz tedavisi uzun solukludur. Tedavi süresi aylarla ifade edilir, bazen yıllara uzayabilmektedir. İlaçlar doğrudan gözetim altında kullandırılmalı, yeterli süre verilmeli ve uygun ilaç rejimleri seçilmelidir. En önemli faktör ilaçlardır" - "Hastalık önemli ve öncelikli bir toplum sağlığı sorunu olduğundan, asıl amaç hastanın yararı olduğu kadar toplumun yararı ve korunmasıdır"
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, teşhis ve tedavi hizmetleriyle, dünya genelinde 100 binde 20 ve DSÖ Avrupa bölgesinde 100 binde 3 olan tüberküloz ölüm hızı, Türkiye'de 100 binde 1'in altına indi - Tüberküloz kontrol çalışmaları sonucunda, Türkiye'de hasta sayısı ve hastalığın görülme sıklığı her yıl yüzde 3-4 azaldı
TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nazan Şen: - "Türkiye, tüberküloz kontrolünde oldukça başarılı. Son 10 yılda hastalık sıklığında yıllık ortalama yüzde 5 azalma görülüyor"
Kuzey Kore'de tüberküloz 2018'de 20 bin civarında can aldı
Sağlık Bakanlığı, veremsiz bir Türkiye hedefi doğrultusunda, "Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı"nı güncelledi - Rehber, Türkiye genelindeki tüm verem savaş dispanserlerine, göğüs hastalıkları uzmanlarına ve ilgili diğer uzman hekimlere dağıtılacak - Bakanlık verilerine göre, dünyada her gün 30 bin kişi tüberküloza yakalanırken yaklaşık 4 bin 500 kişi de bu hastalık nedeniyle yaşamını kaybediyor - Tüberküloz insidansının 2030'a kadar tüm dünyada yüzde 90 azaltılması hedefleniyor
Verem hastalığı, önlemlere rağmen kamu sağlığını etkileyen önemli sorunlardan biri olmaya devam ediyor - Dünyada her gün yaklaşık 4 bin 500 kişi verem yüzünden hayatını kaybediyor - DSÖ verilerine göre, 2017'de 10 milyon verem hastası bulunurken, 1,6 milyon kişi bu hastalık yüzünden yaşamını yitirdi - Güneydoğu Asya yaklaşık yüzde 44 ile veremin en sık görüldüğü bölge olarak öne çıkıyor
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan: - "Türkiye'de verem hasta sayısı her yıl yüzde 4-5 oranında azalmaktadır. 2017 yılında verem hasta sayısı 12 bin 46'ydı. Dünyada ortalama verem görülme sıklığı yüz binde 135 iken, bu rakam Türkiye'de yüz binde 14'tür" - "Verem tedavi edilmediği zaman öldürücü olabilir. Ancak ilaçlarını düzenli ve tam olarak kullanan hastaların tamamına yakını iyileşir" - "2-3 hafta süren öksürüğü olan vatandaşlarımız hekime başvurmalıdır. Yeni doğan bebeklerimize mutlaka BCG aşısı yaptırılmalıdır. Ayrıca verem hastalarının yakınları, mutlaka dispansere giderek sağlık kontrolü yaptırmaları gerekmektedir"
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sevda Özdoğan: - "Dünyada 2000 yılından beri yürütülen mücadeleyle 54 milyon hayat kurtarılmıştır ve 2030'da bu hastalığı bitirmek amaçlanmıştır" - "Toplumda hala yanlış bir kanaatle bu hastalık utanılacak bir durum gözüyle görülüyor ve saklanmaya çalışılıyor. Bu durum tedavide aksaklıklara yol açabiliyor. Ancak günümüzde kullanılan etkili ilaçlar sayesinde hastalık tamamen tedavi edilebiliyor" - "Tüberküloz hastalarına ne kadar hızlı tanı konulur ve etkin tedavi başlanıp tamamlanırsa toplumda bu hastalığın o hızda azalması sağlanabilir, çocuklarımız, bizler bu hastalıktan o kadar çok korunmuş oluruz"
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Öcal: - "Türkiye veremle savaşta çok büyük ilerleme kaydetmiştir. Yani 'Türkiye veremle olan savaşta galip' diyebiliriz. Son 10 yılda Sağlık Bakanlığımıza bağlı Tüberküloz Dairesi Başkanlığı ve bünyesindeki Verem Savaş Dispanserlerinin özverili çalışmaları sayesinde tüberküloz sıklığı pek çok gelişmiş Avrupa ülkesi ile benzer bir seviyeye düşürülmüştür" - "Türkiye'de 2006'dan beri hastalar Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi ile tedavi edilmektedir. Yani hastaların tüberküloz ilaçlarını kullanmaları ücretsiz olarak uygulanan günlük ilaç desteği ile sağlanmaktadır" - "Diğer yandan tüberküloz tamamen ortadan kalkana kadar hala toplum sağlığı için bir tehdit oluşturmaktadır. Hem bağışıklık baskılayıcı tedavi yöntemlerinin yaygınlaşması hem de küreselleşen dünyada Türkiye'nin de yüksek tüberküloz riski olan ülkelerden göçler alması nedeniyle bu konu halen çok büyük önem arz etmektedir"
Tüm dünyada yaygın olarak görülen tüberküloz (verem) nedir? Tüberkülozun bulaşması önlenebilir mi? Tüberküloz tedavisi hangi ilaçlarla gerçekleştirilmektedir? Tüberkülozdan korunma yolları nelerdir? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, açıkladı!
Halk arasında verem olarak bilinen ve önlenebilir olmasına rağmen dünyada hala yaklaşık 10 milyon civarında yeni vakanın bildirildiği tüberkülozu kontrol altına alabilmenin en iyi yolunun hızlı teşhis ve tedavi olduğu belirtiliyor - SBÜ Uluslararası Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halit Çınarka: - "Tedavi edilmediği takdirde, bir hasta yılda 20 kadar bireyi hasta edebilir. Bu nedenle tüberkülozu kontrol altına alabilmenin en iyi yolu, hasta bireylerin hızlı teşhisi ve tedavi edilmesidir" - SBÜ Öğretim Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Okutan: - "Tüberküloz, dünya genelinde ölümün en önemli 10 nedeninden biridir ve tek bir bulaşıcı enfeksiyöz etkenin neden olduğu en sık görülen hastalıktır. Milyonlarca insan, hala tüberküloz ile hastalanmaya devam etmektedir"
2018 Küresel Verem Raporu'na göre, 2017’de verem hastalığından yaklaşık 1,3 milyon kişi hayatını kaybetti - 2017'de 10 milyon kişi vereme yakalandı - Yaklaşık 1,7 milyar kişinin taşıyıcı olduğu kaydedildi
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Öcal: - "Türkiye son 10 yılda, Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları sayesinde tüberküloz konusunda çok büyük ilerleme kaydetmiş ve tüberküloz sıklığı pek çok Avrupa ülkesi ile benzer bir seviyeye düşürülmüştür" - "Ancak hem bağışıklık baskılayıcı tedavi yöntemlerinin yaygınlaşması hem de küreselleşen dünyada Türkiye'ye de yüksek tüberküloz riski olan ülkelerden alınan göçler nedeniyle bu konu hala çok büyük önem arz etmektedir" - "Eskiden çaresiz bir 'ince hastalık' olarak tanımlanan verem, tüberküloz basiline yönelik antibiyotiklerin keşfi ile ölümcül bir hastalık olmaktan oldukça uzaklaşmıştır. Ancak yine de özellikle tedavi direnci ya da tedavinin düzenli kullanılmaması durumlarında ölümcül sonuçlar gelişebilmektedir"
Dirençli verem hastalarında 2 yıl, diğer verem hastalarında 6 ay süren düzenli ilaç tedavisiyle hastalık ortadan kalkıyor - Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özkara: "Verem, diğer mikroplara göre vücuttan biraz daha geç temizlendiği için yaklaşık 6 ay tedavi gerekiyor. Ama direnç gelişmesi halinde bu süre 2 yıla kadar çıkabiliyor" - "Dirençli verem hastalarında da iki yıl süren tedavi sonunda mikrop temizleniyor. Bu hastalar, düzenli tedavi alırlarsa ve ilaçlarını yeterli bir şekilde kullanırlarsa iyileşiyor" - Dirençli tüberküloz tedavisi gören Yaşar Tekin Mert: "Bir babayım ve çevremde dostlarım var. Onlara bulaşmasını asla istemem. Bunun için iyileşene kadar onlardan uzak kalarak ve ilaçlarımı düzenli kullanarak iyileşeceğimi biliyorum"
Tüberkülozun kendisini fark ettirmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıktan biri olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cömert, "Tüberküloz sinsi bir şekilde ilerleyebilir ve aylar boyunca belirtileri anlaşılamayabilir. Tüberkülozun en fazla görülen belirtisi uzun süren öksürüktür" dedi
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevda Şener Cömert: - "Tüberküloz sinsi bir şekilde ilerleyebilir ve aylar boyunca belirtileri anlaşılamayabilir. Hastalığın en fazla görülen belirtisi uzun süren öksürüktür" - "Ayrıca akşamları yükselen ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, sürekli yorgunluk hissi ve öksürük ile gelen kanlı balgam, göğüs ağrısı tüberküloz belirtileridir" - "Sigaradan ve alkolden uzak durulması şarttır. Tedavide en önemli nokta hastanın ilaçlarını her gün uygun dozda ve düzenli olarak içmesidir"
Ülkemizde 'ince hastalık' olarakta bilinen verem hastalığı fark ettirmeden sinsice ilerler. Vücuda giren mikrobun bir ay sonra da 10 yıl sonra da ortaya çıkabileceğini söyleyen uzmanlar, kişinin bağışıklığının en zayıf anını yakalayarak vücut direncini kırdığını belirtti. İşte veremin bulaşma ihtimali olan faktörler ve dikkat edilmesi gereken unsurlar.
Grip hastalığının yaygınlığı nedeniyle uzmanlar özellikle kalabalık ortamlara ve toplu taşıma araçlarına dikkat çekiyor. Ancak metrobüs, otobüs, uçak gibi kalabalık toplu taşıma araçlarında gripten başka tehlikelerin de söz konusu olabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Serdar Kalemci, tüberküloz mikrobuna vurgu yapıyor.
Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz, öksürük, kanlı balgam çıkarma, kilo kaybı ve ateş ile kendini gösteriyor. Tüberküloz vücudun her yerinde hastalık yapabilme potansiyeline sahip ve bulaşıcı olduğu için tedavisi güç bir hastalıktır. Tüberkülozun önlenmesinde aşının etkili olduğunu kaydeden uzmanlar, tedavi sürecinin kimi zaman 9-12 ay arasında olabileceğine dikkat çekiyor.
Kosova'da kalça ağrısıyla gittiği hastanelerde tüberküloz ve kanser tanısı konulan 17 yaşındaki Loreta Arifi, ailesinin tesadüfen tanıştığı Erdoğan ailesi sayesinde tedavi için Türkiye'yi seçti - Erzurum'a tekerlekli sandalye ile gelen ve daha önce yanlış tanı konulduğu tespit edilen Arifi, kendisini ameliyat eden Türk doktorlar sayesinde sağlığına kavuştu - Loreta Arifi: - "Tekerlekli sandalyeye mahkum kalmıştım. Hastalığımı çözemedikleri için çok üzülüyordum. Şimdi iyiyim, okula gideceğim için çok mutluyum. Türkiye'de üniversite okuyup doktor olmak istiyorum"
Kosova'da kalça ağrısıyla gittiği hastanelerde tüberküloz ve kanser tanısı konulan 17 yaşındaki Loreta Arifi, ailesinin tesadüfen tanıştığı Erdoğan ailesi sayesinde tedavi için Türkiye'yi seçti - Erzurum'a tekerlekli sandalye ile gelen ve daha önce yanlış tanı konulduğu tespit edilen Arifi, kendisini ameliyat eden Türk doktorlar sayesinde sağlığına kavuştu - Loreta Arifi: - "Tekerlekli sandalyeye mahkum kalmıştım. Hastalığımı çözemedikleri için çok üzülüyordum. Şimdi iyiyim, okula gideceğim için çok mutluyum. Türkiye'de üniversite okuyup doktor olmak istiyorum"
İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini: - "Hasta bir göçmen (kabul merkezinden) kaçıyor, belki de durumunun ciddiyetinin farkında değil. Bunun gibi daha kaç vaka var? Ne yazık ki tüberküloz tekrar yayılmaya başladı" - "İtalyanlar, hiçbir kural ve kontrol olmadan yıllardır süren felaket ve istilanın sosyal ve sağlıkla ilgili bedellerini ödüyorlar"
Burdur'da tüberküloz çıkan 3 kurbanlığın eti imha edildi
Tüberküloz (verem), sadece bir mikrobun sebebiyle ölüm oranı en yüksek hastalık olarak nitelendirilir. Ülkemizde tüberküloz, bir dönem büyük oradan görülen bir hastalık olup zamanla yapılan verem savaş mücadelesi ile eskisi kadar görülmemektedir. Tüberküloz tedavisinde başarı sağlamak için erken teşhis önemlidir. Tüberküloz nedir diyenler için tüberküloz belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgileri bir araya getirdik.
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü: - "Tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanması toplum sağlığı açısından en kritik nokta. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikayetleri olan kişilerin bu açıdan kontrollerinin yapılabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna beklemeden müracaat etmesi gerekmektedir"
Sık yaşanan idrar yolu enfeksiyonları, ateş ve halsizlik, idrarda kan görülmesi… Tüm bu belirtiler, böbrek tüberkülozuna işaret edebilir. 'Tüberküloz yani verem halk arasında bilinenin aksine yalnızca akciğerlerle ilgili bir hastalık değildir ve böbreklerde de ortaya çıkabilir' diyen Op. Dr. Doğukan Sökmen, böbrek ve idrar yollarında da sık görülen ancak tanısı genellikle güç olabilen tüberküloz hastalığı ile tedavi yöntemleri hakkında bilgi ve
Tüberküloz bir diğer adıyla verem hastalığıdır. Oldukça ciddi bir hastalık olan tüberküloz, eğer tedavi edilemezse çeşitli ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi aynı zamanda ölümle de sonuçlanabilmektedir.