ESİAD 3. Yatırım Zirvesinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın güneş enerjisi ile ilgili kullandığı sözler sosyal medyada gündem yarattı. Tugay, güneş enerjisi yatırımları için “saçma sapan” ifadesini kullanarak ‘ölü yatırım’ değerlendirmesinde bulundu. Tugay ayrıca “Bir güneş enerjisi santrali kuralım diye ne büyük paralar harcanıyor” yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi.
Gayrimenkul yatırımcıları aldığı konutun amortismanının kısa olmasını istiyor. Yatırımcılar veya ev almak isteyenler aldığı evin hem fiyatının artmasını hem de ucuza satın almayı hedefliyor. Son dönemde gayrimenkul piyasasındaki fiyatlarda yatay seyir devam ediyor. Peki doğru yatırımı yapmak için İstanbul'da hangi semtlerden ev almak lazım? İstanbul'un en değerli mahalleleri açıklandı. Verilere göre en hızlı büyüyen ilçe Esenyurt olurken listede dikkat çeken başka detaylar da mevcut.
Altın fiyatlarında yaşanan artış yatırımcının yüzünü güldürüyor. Sürekli yukarı yönlü hareketi altını yatırım alanında en güvenilir liman yapıyor. Ancak, son zamanlarda pırlanta ve diğer değerli taşlara olan ilgi de arttı. Peki pırlanta bir yatırım aracı olarak kullanılır mı? İstanbul Kapalıçarşı'da hizmet veren Jewelist Diamond markasının kurucusu Orçun Aydınoğlu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanındaki hedeflerine ulaşması için uluslararası finans kuruluşlarıyla yakın şekilde çalışılması gerektiğini belirtti. "2035 için yenilenebilir enerji programımızda çok iddialı hedefler belirledik" diyen Bayraktar "Rüzgar ve güneşte mevcut kurulu kapasiteyi 120 gigavata çıkarmak için 80 milyar dolar, 15 bin kilometrelik HVDC hatları eklemek için 30 milyar dolar yatırım gerekiyor" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brookings Enstitüsü’nde Türkiye'ye neden yatırım yapılması gerektiğini anlattı. Türk ekonomisini anlatan Şimşek kişi başına 15 bin dolarlık gelire dikkat çekerek, "Sadece büyük bir ekonomi değiliz, aynı zamanda hızlı büyüyoruz." ifadelerini kullandı.
Birçok kişi birikimlerini borsa, altın, döviz ya da hisse senedi gibi araçlarda değerlendirerek yatırım yapmayı tercih ediyor. Ancak bu yatırımlar, farklı bir tehlikeyi de beraberinde getirebiliyor. Çünkü yatırım yapanlar, yatırımlarının son durumunu telefon ya da bilgisayardan neredeyse gözünü ayırmadan sürekli takip ediyor. Amerika'da yapılan bir araştırma yatırımlarını sürekli kontrol edenlerin antidepresan kullanmaya daha meyilli olduğunu ortaya çıkarttı. Uzmanlardan da tavsiyeler geldi.
Yatırım araçlarının son 7 yılda getirisini inceleyen bir üniversite "En çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Altın mı konut mu borsa mı dolar mı?" sorularına yanıt ararken, çarpıcı sonuçlara ulaştı. 7 yıl önce 230 bin TL parayı altına yatıranların 4 milyon TL'ye, o parayla konut alanların da şu an da 3 milyon TL'ye sahip olduğu belirlendi. Yani son 7 yılda en çok altın ve ikinci olarak da konut kazandırdı. Peki borsa ve döviz ne kadar kazandırdı? İşte detaylar...
Birikimini hangi yatırım aracıyla değerlendirmenin daha kârlı olacağını araştıranlar, özellikle son yıllardaki getirilerini inceliyor. BETAM tarafından yapılan araştırma sonucunda en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu. Analize göre son yedi yılda altından sonra en kârlı yatırım konut oldu. İşte 2017 yılında 100 metrekarelik bir konut için ödenen 236 bin 328 TL’nin konut alımı ve kiranın yanı sıra döviz ya da altınla uğradığı dönüşüm...
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, "Türkiye Yüzyılı'nı aynı zamanda 'Yatırımın Yüzyılı' yapmak üzere, Ticaret Bakanlığı olarak çalışmalarımıza güç ve azim ile devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişi temmuz ayı itibarıyla 5,9 milyar dolara ulaştı. Bu süreçte en fazla yatırım ise Almanya, Hollanda ve ABD’den geldi. Konuya ilişkin BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, açıklamalarda bulundu.
ABD tarafından her ay düzenli olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisi, ülkenin ekonomik durumu ve tarım dışı sektörlerdeki istihdam düzeyi hakkında çeşitli unsurları yansıtır. Bu gösterge yorumlanırken verinin düşüşte mi yoksa yükselişte mi olduğuna bakılır. ABD’de tarım dışı sektörlerde hareketlenme olmasının dünya ekonomisini nasıl etkilediği üzerine yorum yapılabilmesi ise bilhassa yatırımcılar için büyük önem arz eder.
Ekonomik kriz, artan enflasyon derken, yalnızca yurtta değil dünyada da yatırımcılar hesaplarını yaparken ince eleyip sık dokuyor. Bu hususta kimi yatırımcılar yatırımlarını para üzerinden yaparken kimileri ise altın üzerinden yapmayı tercih ediyor. Ancak altını yatırım yapacakları büyük bir tehlike bekliyor. Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, vatandaşları sahte altın hakkında uyardı.
TCMB, ağustos ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıklandı. İstatistiklere göre yurt dışındaki Türkler gayrimenkul yatırımları dudak uçuklatıyor. Türkler yurt dışında 1 yılda toplamda 2 milyar dolarlık gayrimenkul alımı gerçekleştirdi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) "Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni"ne göre, 2024 yılının temmuz ayında, Türkiye’ye 1 milyar 180 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.
Çinli şirketler yatırımlarını Türkiye pazarına çevirmişken bir yeni yatırım haberi daha geldi. Yıllık cirosu 10 milyar doların üzerinde olan şirket yatırım için iki ili radarına aldı. Şirketin üst yöneticileri de Türkiye'ye gelerek görüşmelerde bulundu.
Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, YouTube kanalında yatırımcıları uyardı. Memiş, dolar ve altın piyasasında önümüzdeki günlerde hareketlilik beklediğini aktardı ve ipuçları verdi.
Alman devi Deutsche Bank, TL için önerilerde bulundu. Bankanın stratejistleri ağustos ayında TL'nin zayıfladığını belirtti ancak uzun pozisyona önerilerini yineledi. Bankanın yatırımcılara gönderdiği notta, liranın gelecek aylarda daha az değer kaybedeceği de aktarıldı.
Altının son aylarda rekor seviyelerde seyretmesi sonrası yatırımcının gözü kulağı altın fiyatlarına yönelmişti. Gram altın zirvelerde gezerken altın yatırımcısı ise altın fonuna yöneldi. Fiziki altındaki gibi alım satım farkı olmayan fonlara bu ayın başı itibarıyla 20 bini aşkın yatırımcı girdi. Uzmanlar altın fonlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Altın dün haftaya rekor seviyede başladı. Ons altın dün akşam saatlerinde 2 bin 513 dolardan işlem gördü. Fed'in faiz indirimi kararına az bir zaman kala gram, çeyrek ve Cumhuriyet altını şu an ne kadardan satılıyor? Uzmanlar altın alıp satmayı tavsiye ediyor mu? İşte cevabı...
Geride bıraktığımız haftada yatırımcısına en çok kazandıran altın oldu. Ons altının fiyatı 2500 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Bank of America stratejisti Michael Hartnett, altın fiyatları rekor seviyelere yakın seyretmesine rağmen yatırımcılara altın almaları tavsiyesinde bulundu.
Jackson Hole öncesinde euro döviz kurları arasındaki birinciliğe çıkıyor. Küresel piyasalarda doların değer kaybetmeye başlamasıyla ve para politikası dolaylı dalgalanmalar sonrası euro yatırımcılar için daha güvenli görülmeye başlandı.
Lodging Econometrics’in (LE) 2024 2. Çeyrek Avrupa Otel İnşaatı Yatırım Trend Raporu yayımlandı. Raporda hangi ülkeye ve hangi şehre en çok yatırım yapıldığı liste halinde açıklandı. Peki hangi ülke kaçıncı sırada oldu? Türkiye o listede var mı? İşte yanıtı...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz günlerde Konut Fiyat Endeksini yayımlamıştı. Merkez'in verilerine göre, pandemi döneminden beri ilk kez fiyatların gerilediğini görülmüştü. Yüksek faize rağmen konut satışlarında yüzde 16'lık bir artış olduğu ise gözlerden kaçmadı. Özellikle büyükşehirlerde kira kazancı yüzde 8'in üzerine çıktığı için konuta ilgi oldukça yoğun ilerliyor. Peki kira getiri 10 il hangisi? İşte kira getirisi en yüksek olan 10 şehir...
Çin merkezli otomotiv şirketi BYD'nin Türkiye'ye yatırımı devam ederken Çin'in Türk ürünlerine ilgisi de artıyor. Çin, Türkiye'deki pazarını genişletme ve bu pazarlardaki etkinliğini artırmayı planlarken Türkiye, Çin ihracatını yüzde 51 oranında artırdı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ödemeler Dengesi istatistiklerini açıklamıştı. Merkez'in verileri açıklamasının ardından Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), yılın ilk 6 ayına ilişkin Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni'ni yayımladı. Buna göre, Türkiye'ye ilk 6 ayda 4 milyar 692 milyon dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım (UDY) geldi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansmanın imzası için son aşamada olduklarını belirterek, "Uluslararası finansal kuruluşlarla yaptığımız çalışmalar somut adımlara dönüşüyor, kalkınma odaklı projeler uygun koşullu finansmanla, uzun vadeli ve piyasa koşullarının altında faiz oranlarıyla destekleniyor, programa güven artarak devam ediyor." dedi.
Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi Amundi, Türk şirket tahvil ve hisse senetlerine yatırım yaptı. Amundi daha önce yatırımcıları Türk tahvillerinden uzak durma konusunda uyarmıştı.
Türkiye'de konut fiyatları özellikle büyükşehirlerde yüksek fiyatlı seyrederken konut satışları ve fiyat artış hızı da yavaşladı. Bu dönemde konuta yatırım yapmak isteyenler ise en doğru yerde en doğru konutu satın almak istiyor. Gayrimenkul uzmanları hem düşük fiyatlı hem de getirisi daha yüksek konutlar için bazı lokasyonlara işaret etti. İşte detaylar...
Türkiye'nin mayıs sonu itibarıyla yurt dışı varlıkları 337,3 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri ise 670,9 milyar dolar olarak hesaplandı. Net UYP, 2023 sonunda eksi 275,8 milyar dolar seviyesindeydi.
Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırıma yönelik anlaşma imzalanmıştı. 1 milyar dolarlık yatırımın ardından Çinli firmalardan peş peşe yatırım haberleri gelmeye devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır daha önce bir yatırım haberi verirken İTO Başkanı da firmaların ismini vermeden, "Birkaç yatırım daha öngörüyoruz" dedi.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,48 değer kaybederek 11.085,37 puana indi. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,50 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok gerileyen yüzde 2,44 ile spor oldu.
Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi bu yılın ilk 5 ayında 3,8 milyar dolar oldu. Yılın 5 aylık döneminde Türkiye’ye en çok yatırım yapan üç ülke yüzde 20'lik payla Hollanda, yüzde 16 ile ABD ve yüzde 10 ile Norveç olarak sıralandı.
Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırıma yönelik anlaşma imzalanmıştı. BYD'den Türkiye için yeni açıklama geldi.
Türkiye'nin önde gelen faizsiz finans kuruluşu Katılımevim, CarrefourSA Bursa AVM olarak kullanılmakta olan 100.000 metrekarelik gayrimenkulün %70'ini kapsayan satın alma işleminin, gayrimenkulün sahibi olan Bainbridge Gayrimenkul Ticaret A.Ş. isimli şirketin %70'inin satın alınmasıyla birlikte tamamlandığını açıkladı. KAP’a iletilen bildiride, Katılımevim’in 900 Milyon USD proje hasılat garantili yatırımdan, minimum 283.5 Milyon USD gelir beklentisi olduğu yer alıyor.
Yatırımcılar yatırım araçlarındaki son gelişmeleri takip ederken bu haftanın kazandıranları da belli oldu. Bu hafta yatırım araçlarından borsa altın ve dolar kaybettirirken Euro kazandırdı. Zirvedeki Euro şaşırttı.
OECD Başekonomisti Pereira, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasına ilişkin olarak, "Doğrudan yabancı yatırımı artıracak bir adım. İyileşen uluslararası algıdan tam olarak faydalanabilmek için yetkililer makroekonomik istikrar politikalarına devam etmeli. İstikrarlı ve öngörülebilir bir politika çerçevesi, istikrarlı bir makroekonomik ortamla birleştiğinde uluslararası yatırım girişlerini önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip" değerlendirmesin yaptı.
Finansal özgürlük kavramı borçları azaltma becerisinden yatırım yapma eğilimine varan pek çok olguyu kapsar. Dolayısıyla bu beceriler bütünü ile kişilerin mali bağımsızlığa sahip oldukları bir gelecek planı yapmaları mümkün olur. Finansal özgürlüğe kavuşmak isteyen bir kişinin ise planlı hareket etmesi, temel becerileri edinmesi ve bunları hayata geçirmesi elzemdir. Ancak bu şekilde mali açıdan bağımsızlık sağlanıp yaşam standartları yükseltilebilir.
Gözler 28 Haziran'a çevrildi. Türkiye'nin, mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden gri listeden çıkıp çıkmayacağına dair karar bu hafta belli olacak. Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 3 yılda bir açıkladığı listeyi 28 Haziran tarihinde güncelleyecek. Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler sebebiyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamazken gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün hale gelecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin güçlü ekonomi programı uyguladığını vurgulayarak, "Uluslararası kuruluşların yatırım yaptığı ülkelerden olmayı sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.
Fon yatırımcı sayısında artış Mayıs ayında da devam etti. Son verilere göre fon yatırımcı sayısı 5 milyon seviyesine dayandı. Bir yıldaki artış 1 milyondan fazla olurken, 10 milyon TL üzerinde portföyü bulunan yatırımcıların toplam fon yatırım büyüklüğü Mayıs ayında 2,05 milyar TL ile yeni zirveyi gördü.
Türkiye, Batı Afrika ülkesi Gana'ya geçen yıl dışarıdan yatırım yapan ülkeler arasında ikinci sırada yer aldı.
Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri tarafından kurulan Türk Yatırım Fonu'nun üye ülkeler arasındaki ekonomik entegrasyonu, ticareti ve yatırımları artırması hedefleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin geçen yıl çektiği uluslararası yatırım projeleriyle Avrupa'da 4. sıraya yükseldiğine işaret ederek "Türkiye, stratejik konumu ve güçlü yatırım ortamı ile yatırımcılar için öne çıkan bir destinasyon haline geldi. 2023 yılında çektiğimiz 10,6 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım, bu başarının en somut göstergesi." dedi.
Borsa İstanbul'da rekor üstüne rekor gelirken yatırımcı sayısında da artış yaşanıyor. Borsa İstanbul'un yüzde 81'ini ise 10 milyon TL ve üzeri portföy sahipleri oluşturuyor. Yeni yatırımcıları en çok cezbeden seçenekler neler?
Bakan Şimşek, Türkiye'de stratejik sektörler ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapacak girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarılması için üst fon kurulması çalışmalarında nihai aşamaya geldiklerini belirterek, gelecekte artması öngörülen fon büyüklüğünün ilk aşamada 50 milyon dolar olacağını söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat 2024 dönemine ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerini açıkladı. Net uluslararası yatırım pozisyonu 314,2 milyar dolar açık verdi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin derlediği verilere göre, ilk çeyrekte yerli yatırımcının pay senedi varlıkları 3,2 trilyon lirayı aştı.
Şubatta Türkiye'ye 240 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi. En fazla yatırım İrlanda'dan geldi.
Dicle Elektrik, Şırnak'ta kesintisiz, kayıpsız ve kaliteli elektrik dağıtım vizyonu kapsamında bu yıl 3,1 milyar lira yatırım gerçekleştirecek.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, mart ayını yüzde 0,56 azalışla 9.142,40 puandan tamamlamasına karşın yılın ilk çeyreğinde yüzde 22,39 değer kazanarak küresel pay piyasalarını geride bıraktı.Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i, mart ayını 300 baz puanın hemen üzerinde tamamladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'dan 31 Mart yerel seçimleri sonrası açıklama geldi. Kacır ekonomi vurgusu yaptığı açıklamasında, "Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğumuzda daha hızlı yol almak ve ekonomimizi güçlendirmek için daha fazla gayret göstereceğiz" değerlendirmesini yaptı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Yurt Dışı Yatırımcılar Konseyi Genel Sekreteri Cemal el-Carvan ülkenin yurt dışı yatırımlarının 2,5 trilyon dolara ulaştığını duyurdu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre; yurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye'ye doğrudan yatırım tutarı, 2019-2023 döneminde 31 milyar 332 milyon dolara ulaştı. Hollandalı yatırımcılar, 4 milyar 438 milyon dolarla ilk sırada yer aldı.
Türkiye’nin net UYP’si, 2023 yıl sonunda eksi 284,7 milyar dolar iken 2024 Ocak sonunda eksi 300 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bankaların toplam kredi stoku yüzde 0,7 oranında artarak 63,7 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku yüzde 2,1 oranında azalarak 98,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Almanya-Türkiye ilişkileri için önümüzdeki dönem parlak olacak" diyerek Alman şirketlerine yatırım çağrısında bulundu. Bolat, " "Türk iş dünyası ile yapacakları ortaklıklarla çok daha büyük fırsatlar elde edebilecekler." dedi.
Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 910 milyon dolara yükseldi.
2013 yılında İbrahim Akman tarafından, İzmo Bilişim AŞ çatısında kurulan Webtekno’nun tüm hak ve varlıkları Mediazone tarafından hisse karşılığında satın alındı.
Bu hafta rekorlarını tazeleyen altın, borsa ve dolar yatırımcısının yüzünü güldürdü. Borsa İstanbul'da en çok prim yapan hisse ne oldu?
Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkımlara neden olduğu 11 kentteki şantiyelerde kule vince talep 5 kat arttı. Vinçlerin kiralık getirisi aylık 150 bin ila 250 bin TL arasında değişiyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırımcılar için Türkiye'nin karlı ve güvenilir bir adres olduğunu belirterek, yatırımcılara desteklerin sürdüğünü kaydetti.
Güney Koreli diş implantı üreticisi MegaGen firması, Türkiye'ye kuracağı fabrikayla ilk aşamada 15 milyon dolarlık, 5 yıl sonra 100 milyon dolarlık yatırım yapacak.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Şubat Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Malatya’da 276 muhtelif arsayı, yatırım yapmak isteyenler için avantajlı şartlarla satışa çıkarıyor. Açık artırma 26 Şubat'ta gerçekleştirilecek.
İşsizlik problemini çözen ve anonsla işçi arayan Samsun’un kavak ilçesinde 2020’de 21 bin 154 olan ilçe nüfusu, 2023’te 26 bin 346’ya çıktı.
Uluslararası piyasaların Türk ekonomisine ve uygulanan ekonomi politikalarına duyduğu güven artıyor. Son dönemde dış borçlanma faizleri düşerken vadeler de uzadı. Türkiye'nin CDS'i ise tekrar düşüşe geçti.
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye'de bulunan Alman şirketlerin buradaki operasyonlarından çok memnun olduklarını ancak bazı şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmaktan çekindiklerini söyledi.
Halka arzların durması, borsada yıl sonunda yoğunlaşan satışlar, risksiz getiride yükselen avantaj borsa yatırımcısının çıkışını hızlandırdı. Portföyü bin TL ile 100 bin TL olan yatırımcı sayısı Ocak ayında 144 bin 363 geriledi.
Fiyatlamaların hızlı bir şekilde değişebildiği piyasalarda, riskini belirleyen yatırımcılar güvenli bir liman arayışında. İç piyasada yatırımcıların gümüşe olan ilgisi arttı.
AB'nin 2030 karbon düşürme hedeflerine ulaşmayı desteklemek için Avrupa Merkez Bankası çevre yönetim programı başlatacak. Buna göre, ECB, yeşil ekonomiye geçişin etkisi ve riskleri ile özellikle geçiş maliyetleri ve yatırım ihtiyaçları konusunda çalışacak.
Türkiye’ye olan yatırımcı ilgisi gün geçtikçe artıyor. Bunun daha da artarak ilerlemesi beklenirken Tera Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen, "Artık yabancı yatırımcılar bizi arıyor. Türk şirketleri hakkında bilgi isteyip görüşme talep ediyorlar. Bu yıl 3-4 milyar dolar giriş olabilir. Türkiye’ye artan ilgiyi teyit ettik" dedi.
Bu hafta yatırım araçlarının kazançları belli oldu.
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, enflasyonu yüksek olan para birimlerinin kumbaraya atılmayacağını belirterek yatırımcıları uyardı.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Sakarya'da son 21 yılda 9 hidroelektrik santralin (HES) işletmeye alınarak yıllık 336,93 milyon kilovatsaat enerji üretimi sağlandığını, bu tesisler sayesinde milli ekonomiye enerji alanında yıllık 738 milyon lira katkı sunduklarını bildirdi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakan Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı’nın toplantısına ilişkin olarak, "TDT üye ülkelerinin 2023 yılındaki ticaret hacmi 42 milyar dolara yükseldi’’ açıklamasını yaptı. Bakan Bolat Türk Devleti'nin Togg'a yoğun talep gösterdiğini söyledi.
Bu hafta yatırım araçlarından borsa ve dolar kazandırdı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında bu hafta en çok yükselen yüzde 27,91 ile Tatlıpınar Enerji Üretim oldu.
Türkiye'nin ekim sonu itibarıyla yurt dışı varlıkları 308,6 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri ise 603,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Net UYP, 2022 sonunda eksi 317,1 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.
Vanguard'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Aktif Sabit Gelir Küresel Eş Başkanı Nick Eisinger, TL cinsinden devlet tahvilleriyle ilgilendiklerini açıkladı. Eisinger, "Türkiye'nin makroekonomi politikalarındaki değişiklikleri çok olumlu bir dizi gelişme olarak görüyoruz. Politika değişiklikleri, Türk ekonomisinin temellerinde iyileşme ve daha kolay bir finansman görünümü sağlayacaktır." açıklamasını yaptı.
Küresel doğrudan yabancı yatırımlar geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak 1,37 trilyon dolara yükseldi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji sektörüne yapılacak yatırım bu yıl yüzde 70 arttığını söyledi.
Geçtiğimiz yıl yatırımcısının yüzünü güldüren altında hareketlilik devam ederken yatırımcılar, "Gram altın ne kadar olacak? Altın alınır mı satılır mı?" sorularına yanıt arıyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın yatırımcılarına alım fırsatı veren tarihi açıkladı. Yatırımcılara Davos Zirvesi'ni takip etmelerini önerdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2024 Yılı Yatırım Programı'nda yer alan 12 bin 41 projeye yaklaşık 1 trilyon 7 milyar lira ödenek tahsis edildi. Programda yer alan 3 bin 799'u ana proje olmak üzere 12 bin 41 proje için yaklaşık 1 trilyon 7 milyar lira ödenek konulurken, en yüksek pay ulaştırma ve haberleşme ile eğitim sektörüne ayrıldı. Bu yıl ulaştırma sektörü yatırımları için yüzde 162 artışla 319 milyar lira ödenek tahsis edildi.
Dolar kuru geçtiğimiz hafta 30 TL seviyesini gördü, altın onsunda düşüş yaşanırken gram altında düşüş gözlenmedi. Yatırımcılar "Dolara mı altına mı yatırım yapmalı? Dolar kuru ne kadar olacak? Gram altın ne kadar olacak?" sorularına yanıt ararken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten kritik uyarı geldi.
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 4,69, altının gramı yüzde 1,43, dolar/TL yüzde 0,85, euro/TL yüzde 1,18 değer kazandı.
Altın yatırımcısının yüzünü güldürdü. Enflasyondan korunmak isteyen vatandaşlar altın yatırımına yöneldi. Altın bir yılda yatırımcısına yüzde 90 kazandırdı.
Bank of America 'Türk bankaları yeniden radarda' başlıklı raporunda yıllar sonra Türk bankalarına yatırımcı ilgisinin arttığını belirtti.
Borsa İstanbul'da hisse senedi yatırımcıları bu yıl birçok önemli başlığı takip edecek. Yatırım şirketleri ihtiyatlı olsalar da pozitif beklentilerini koruyorlar.
Borsa İstanbul’da yatırımcıların portföy büyüklüklerine göre dağılımlarında uçurum dikkat çekti. Hisse senedi piyasasında 10 milyon ve üstü portföy sahibi olan 15 bin 371 yatırımcı ise toplam borsadaki portföyün yüzde 79,81’ini elinde tutuyor.
Beşiktaş'ın hisseleri 2023'te yüzde 621,6 değer kazandı. Geçen yıl yatırımcısına Galatasaray yüzde 46,5, Fenerbahçe yüzde 25,5 kazandırdı.
Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) belediyeye ait 14 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan tekstil fabrikasında imal edilen ürünler 25 ülkeye gönderiliyor.