İzmir Körfezi'nde kirliliğin etkisiyle ilginç bir görüntü oluştu. "Deniz marulu" olarak da bilinen yosun türü su yüzeyini kaplayınca denizde adeta yeşil örtü oluştu. Prof. Dr. Ergün Taşkın kirliliğin önüne geçilmeden deniz marullarının artışının engellenmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
İzmir Körfezi'nde balık ölümlerinden sonra yosun kirliliği yaşanıyor. Kötü koku ve balık ölümleriyle gündeme gelen İzmir Körfezi'nde Karşıyaka ve Balçova'nın sahil bandında görülen deniz yosunu tabakalarının yeni çevre sorunlarına neden olabileceği belirtildi. Bu türün, körfezde sıklıkla görülen ve halk arasında "deniz marulu" olarak bilinen yosunlardan farklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul bu yosun türlerinin zararları diğerlerinden çok farklı olduğunu belirtti.
'Müsilaj' bir dönem Türkiye'nin gündemini uzun süre meşgul etmişti. Son olarak Gemlik Körfezi’nde ortaya çıkan manzara endişe yarattı. Marmara Denizi'nin üstünde oluşan görüntüler, vatandaşlar arasında "müsilaj geri mi dönüyor?" sorularını akla getirdi.
Saçlarımız ve cildimiz sürekli olarak değişim yaşıyorlar. Dışarıdan gelen zararlı etkenlerden kolayca etkilenen cildimiz çeşitli cilt sorunları yaşamamıza neden olabiliyor. Zaman geçtikçe artan yaşlılık etkilerini azaltmak için doğal çözümler aranıyor. Dünyanın en güzel kadınları arasında yer alan Brezilya kadınların güzellik sırları doğal botoks etkisi yaratıyor ve güzelliğinize güzellik katıyor.
Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde kuvvetli lodos nedeniyle sahilin bir kısmında kırmızı yosun birikintisi oluştu.
Geçtiğimiz senelerde müsilajla adından söz ettiren İzmit Körfezi'nde, bu kez de sahil şeridinin bir bölümü kırmızı renkteki yosunlarla kaplandı. Öte yandan uzmanlar kırmızı renkli yosunların zararlı olmadığını belirtti.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul'da akşam saatlerinde başlayacak olan fırtına için sarı kodla uyarıda bulunmuştu. Anadolu Yakası’nda etkisini gösteren lodos sonrasında Kadıköy’ü kırmızı yosunlar vurdu. Caddebostan Sahili kırmızı yosunla kaplandı. Şiddetli dalgalar, kırmızı yosunları yürüyüş yoluna taşıdı.
Havuzda elde edilen yüksek besin değerine sahip spirulina yosunu, özel kağıtlarda kurutularak toz haline getirilip bir firma aracılığıyla yurt içi ve yurt dışı pazarına sunuluyor - Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Ongun Sevindik: - "İklim değişikliğiyle tarım arazilerinde meydana gelebilecek verimsizlik ve insan popülasyonunun artması sonucu ileride yetiştiriciliği kolay ve ucuz şekilde elde edilebilen bir besin ihtiyacı oluşmaktadır. Spirulinanın da bu ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir"
İzmir'de Bostanlı sahilinde yosun tabakası oluştu
Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Hasan Deda Büyüköztürk: - "Su açıldığında yosunların temizlenmesi için 5 Temmuz'dan itibaren çalışmalarımıza başlayacağız"
Bitlis'te mesire alanındaki havuza giren genç boğuldu
Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar dünyayı sallayan bir çalışmaya imza attı ve basit bir bilgisayar düzeneğini 6 aydan fazla bir süre boyunca sadece yosunla çalıştırdı. Yöntem, gelecekte çok sayıda elektronik cihaz için güç sağlamayı amaçlıyor olsa da daha şimdiden çoğu kişiye "keşke bu teknoloji bende de olsa" dedirtti.
İstanbul'da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan fırtına ve yağmur nedeniyle Kadıköy Caddebostan sahilini yine kırmızı yosunlar kapladı. Sahile vuran dev dalgalar nedeniyle kırmızı renkli yosunlar sahildeki kayalıklara ve yürüyüş yolunu kapladığı görülürken, İBB ekipleri temizlik çalışması başlattı. Sahilde yürüyüş yapan bir vatandaş yaşanan durumla ilgili, ''Marmara Denizi kusuyor diye düşünüyorum. Sonuçta bunlar da bir canlıydı. Ölmüşler ve denizin dibine çökmüşler'' dedi.
Boğaziçi Üniversitesi'nin yosundan ürettiği biyoyakıt 2022'de jet uçuşunda kullanılacak. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Berat Zeki Haznedaroğlu, "2022'nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlandıktan sonra bir Türk Hava Yolları iç hat uçuşunda demo uçuşunu gerçekleştireceğiz" dedi.
Kirliliğe bağlı olarak deniz suyundaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla meydana gelen ve geçen ayın başında İzmir Körfezi'nin kuzey ve güney kıyılarında ortaya çıkan deniz yosunu (ulva), temizlik çalışmalarının ardından yeniden yayılarak sahil kesimini yeşile bürüdü. İnciraltı kıyılarındaki Çakalburnu Lagünü'nde de deniz yosunları yeniden görülmeye başlandı. Flamingo başta olmak üzere çok sayıda kuşun yaşadığı lagünde suyun yüzeyi deniz yosunlarıyla örtüldü.
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde sahili, 'deniz marulu' olarak bilinen 'ulva lactuca' adlı yeşil renkli yosunlarla kaplandı. Yürüyüş için sahile gelen Koral Özdemir, "Müsilaj olayının ardından hepimiz tedirginiz. İlk gördüğümde de müsilaj olabilir mi diye aklımdan geçirdim. Herkesin çevreye daha duyarlı olması gerekiyor" dedi.
Edirne'de su seviyesi düşen nehirlerde adacıklar oluştu, yosunlar yüzeye çıktı
Antalya'nın Manavgat ilçesinde sulama kanalına bakır sülfat döküldü. Yosun ve yabancı otların oluşumunu engellemek için dökülen madde üzerine suyun rengi değişti. Mavi rengi gören vatandaşlar, belediyeyi ihbar yağmuruna tuttu.