Dolarizasyon Haberleri

Yüzde 58’in sadece yüzde 2,5’i dolardaki yükselişten! Merkez Bankası enflasyon raporunda dikkat çeken veri: Dolarizasyon ve cari açık…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın üçüncü enflasyon raporunda döviz kuru sepetinde yaşanan artışın enflasyon üzerindeki etkilerini derinlemesine analiz etti. Bu kapsamda yaşanacak yüzde 10’luk bir değer artışının tüketici fiyatlarına maliyet kaynaklı etkisinin ise bir yıllık bir süre zarfında 2,5 puan civarında olduğu belirtildi.

Finans 2023-07-27 14:46:18

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu tek tek açıkladı: Liralaşma Stratejisi, dolarizasyon, enflasyon, büyüme, işsizlik...

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Liralaşma Stratejisi başlıklı blog yazısı Merkezin Güncesi'nde yayımlandı.Kavcıoğlu ekonomide merak edilen tüm konuları yazısında tek tek açıkladı. Enflasyon, işsizlik, büyüme, Liralaşma Stratejisi, dolarizasyon gibi konularda açıklamada bulunan Kavcıoğlu, " "Liralaşma Stratejisi Türkiye ekonomisinin kalıcı fiyat istikrarını ve finansal istikrarı yakalayabilmesi için sürekli geliştirilen kapsamlı bir politika çerçevesi sunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Finans 2022-09-12 16:10:36

Dolarizasyon nedir? Dolarizasyon neden ortaya çıkar?

Bir ülkenin ulusal para birimi yerine veya birlikte yabancı bir para birimini tercih etmesi, dolarizasyon olarak adlandırılmaktadır. Bu kavramın tam, kısmi, yükümlülük ve ters dolarizasyon gibi türleri bulunmaktadır. Dolarizasyon ne demek, dolarizasyona yol açan etkenler nelerdir?

Finans 2022-08-21 15:33:20

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bulut'tan dolarizasyon açıklaması!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut piyasalardaki durumu değerlendirdi, "Pazartesi günü dolarizasyonun kabuğu çatladı. Çatlak büyüyor ve ters dolarizasyonla karşı karşıyayız. Önümüzdeki dönemde ters dolarizasyonun devam edeceğini ve hızlanacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Finans 2021-03-29 11:40:38

Ekonomi yönetimine döviz engeli: Dolarizasyon

Türkiye'de yeni ekonomi yönetimi göreve gelmesinin ardından dövizde düşüş yaşandı ancak yine de vatandaşlar TL’ye dönüş konusunda çekinceli.

Finans 09-03-21 08:13

TCMB Başkanı Uysal, enflasyon tahminini açıkladı: (3)

"Mevcut koşullar altında, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun sürdürüleceği bir çerçeve oluşturduk" - "Reel politika faizinin pozitif düzeylere çekilmesiyle enflasyon görünümünde sağlanacak iyileşmenin, hanehalkı portföy tercihlerinde dolarizasyon eğilimini zayıflatacağını değerlendiriyoruz" - "Önümüzdeki dönemde enflasyon odağıyla politika eşgüdümünün güçlendirilmesinin makro dengelerdeki iyileşmeye ve dezenflasyon sürecine katkı yapmasını bekliyoruz" - "Para ve likidite politikalarında devam eden sıkılaşmanın etkisiyle enflasyonun 2021 yılının ilk çeyreğini takiben düşüş eğilimine gireceğini öngörüyoruz"

Yurthaber 28-10-20 12:22

Merkez Bankası faiz artıracak mı? Ekonomistler ne bekliyor?

Ekonomistler, TCMB'nin para politikasının etkinliği artırmak, dolarizasyon sürecini kırmak ve TL'ye geçişi hızlandırmak için geçen ay olduğu gibi sürpriz şekilde piyasa beklentisinin üzerinde artış yapabileceğini söyledi.

Finans 20-10-20 15:30

10. İstanbul Finans Zirvesi

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski: - "YEP'te oldukça iddialı hedefleri olan bir program ortaya konuldu" - "YEP’in etkili uygulanması, toplumun benimsediği bir yapısal reform programının açıklanması, kurumların güçlenmesi, yargı reformunun hayata geçmesi, AB üyelik hedefini doğrultusunda ilerleme, özgürlük alanlarının genişletilmesi yönünde atılan adımlar güveni tesis edecek, böylelikle ekonomi canlanacak, dolarizasyon azalacak ve büyüme normal seviyesine gelecek" - "Yargı reformunu da finans dünyası için oldukça kritik görüyoruz"

Haber 09-10-19 12:39

Bakan Albayrak ekonomik gelişmeleri değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: (3) - "Hem iş yapmayı kolaylaştırıcı hem gelir düzeyine dayalı daha dengeli vergi planlamalarıyla birlikte paket, paket hazırlıklarımızı önümüzdeki süreçte göreceğiz" - "(Dolarizasyon) Bu süreci Türk lirası lehine olumlu bir şekilde etkileyecek adımları önümüzdeki dönemde göreceğiz" - "2023'te Türkiye'nin başka bir lige çıktığını göreceğiz"

Yurthaber 03-10-19 17:06

Bakan Albayrak ekonomik gelişmeleri değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: (3) - "Hem iş yapmayı kolaylaştırıcı hem gelir düzeyine dayalı daha dengeli vergi planlamalarıyla birlikte paket, paket hazırlıklarımızı önümüzdeki süreçte göreceğiz" - "(Dolarizasyon) Bu süreci Türk lirası lehine olumlu bir şekilde etkileyecek adımları önümüzdeki dönemde göreceğiz" - "2023'te Türkiye'nin başka bir lige çıktığını göreceğiz"

Finans 03-10-19 17:05

Fitch'ten Azerbaycan'ın bankacılık sistemine ilişkin değerlendirme

Fitch Ratings: - "Azerbaycan'ın bankacılık sektörünün dengelendiği görülüyor" - "Fakat halen yüksek seviyedeki dolarizasyon (yerel para birimi yerine ABD dolarının ağırlıklı olarak kullanılması) bankaları yerel para birimindeki değer kaybı karşısında hassas durumda bırakıyor"

Finans 17-04-19 17:59

Artık ekonomide sadece iki konu olmalı, istikrar ve verimlilik

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski: - “Bir ekonominin kalkınması ancak ve ancak reformlarla gerçekleşebilir. Hepimiz kısa vadeli politikaların sürdürülebilir büyüme sağlamadığını, kuru artırmanın rekabet gücünü artırmadığını gördük. Artık ekonomide sadece iki konu olmalı, istikrar ve verimlilik” - “Biz açık bir ekonomiyiz. Yurt dışı ile daha fazla ticaret yapmak, oradan daha fazla yatırım çekmek istiyoruz. Teknoloji odaklı sürdürülebilir büyüme istiyoruz. Düşük enflasyon ve iyi regülasyon ile dolarizasyon sorunumuzu çözebiliriz. O yüzden ekonomimizi tekrar sağlıklı ve sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına döndürecek programın en önemli önceliği enflasyonla mücadele olmalıdır” - “Bankacılık sektörünün elindeki kaynakları en verimli alanlara aktarabilmesi, taze kredilerle ekonominin sağlıklı büyümesini sağlayabilmesi için sorunlu kredilerle ilgili somut adımların aciliyet kazandığına inanıyoruz” - “Avrupa ekonomisi ile bütünleşirken aynı zamanda bir Avrasya merkezi olarak tüm dünyaya açık bir Türkiye’nin 21. yüzyılda yükselen bir ülke olacağına olan inancımız tamdır”

Finans 05-04-19 11:04

Dolarizasyona karşı altın ile ticaret desteklemeli

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar: - "Günümüzde dolarizasyon tehdidine karşı altınla ticaretin kolaylaştırılması ve desteklenmesi gerekiyor" - "Özellikle Rusya, Hindistan, Meksika, Çin, İran, Venezüella, gibi ülkelerde dolarizasyondan kurtulmak amacıyla ya kendi paralarıyla ya da altınla ticaret yapılıyor. Bu ticaret sayesinde altınla serbest dolaşım sağlanıyor" - "Sektörümüzün iç piyasada güçlenebilmesi için kredi kartına taksitli satışlar geri gelmeli"

Finans 28-01-19 22:45

17-25 Aralık FETÖ'nün Yargı Darbesi sempozyumu

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu: - "28 Şubat, 17-25 Aralık, 15 Temmuz ve geçtiğimiz aylarda dolarizasyon iktisadi operasyonlarında asıl hedefin, Türkiye öncülüğünde, adil ve merhametli yeni bir dünya kurmanın engellenmesine ilişkin birtakım yerli işbirlikçilerle ortaya konulmuş operasyonlar süreci olduğunu mutlaka görmemiz ve tespit etmemiz gerekir" - İÜ Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak: - "28 Şubat'tır, 15 Temmuz'dur, 17-25 Aralık'tır veya daha beteri Allah korusun, bu milletin bütünlüğünü ve geleceğe olan güvenle yürüyüşünü bozamayacaktır"

Haber 24-12-18 17:07

TÜSİAD: En son ihtiyacımız olan şey; toplumsal hayatta polarizasyon, ekonomide ise dolarizasyon

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, ekonomide yüksek enflasyona bağlı olarak dolarizasyon yaşandığına dikkat çekerek, "Zaman zaman ifade ettiğimiz üzere, bugün, en son ihtiyacımız olan şey; toplumsal hayatta polarizasyon, ekonomide ise dolarizasyondur" uyarısında bulundu.

Haber 06-02-18 16:54
Finans 18-12-06 15:39
Finans 14-12-06 14:18