Bir Haberleri

Bir iki nasıl yazılır, bir iki yazımı nasıl olmalıdır? Bir iki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

TDK onaylı yazılışının sıklıkla araştırıldığı görülen sözcükler arasında yer alan bir iki gerek sıfat gerek ise zarf olarak kullanılabilir. Genelde defa, tane, kez, kere sözcüklerinin önüne getirilecek şekilde kullanılan bir iki sözcük öbeği bir birleşik kelime değildir. İki ayrı kelimeden oluşan bu sözcük öbeğinin doğru yazılışı hakkında açıklanması gereken temel husus ise bu ifadenin bitişik mi ayrı mı yazıldığıdır. Bir iki yazımı TDK'ye göre nasıl olmalıdır?

Egitim 11-10-2023 09:59

Bir anlık nasıl yazılır, bir anlık yazımı nasıl olmalıdır? Bir anlık ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcük öbeğinin Türkçe yazım kurallarına uygun olarak kullanılması için genelde bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiği araştırılır. Bu kapsamda ele alınabilen bir anlık zarfı da kısa bir süre içinde anlamına gelen ifadelerdendir. Söz edilen bu kelimenin sesletimi esnasında ulama meydana gelir. Bu da bir anlık ifadesinin yazılı dildeki kullanımı konusunda hata yapılmasını tetikleyebilir. Peki, bir anlık ifadesi TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim 11-10-2023 09:42

Bir âlem nasıl yazılır, bir âlem yazımı nasıl olmalıdır? Bir âlem ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir alem iki ayrı sözcükten oluştuğu görülen mecaz anlamlı bir ifadedir. Ancak bu sözcük öbeğinin birleşik kelimeler arasında yer almadığı bilinir. Buna ek olarak bir alem ifadesi sesletilirken bitişikmiş gibi okunur. Dolayısıyla yazılı dildeki kullanımında yaygın olarak hata yapıldığı görülen bu sözcük öbeğinin TDK onaylı olan yazılışı detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. Peki, bir âlem ayrı mı yazılır yoksa bitişik mi yazılır?

Egitim 11-10-2023 09:41

Bir aralık nasıl yazılır, bir aralık yazımı yazımı nasıl olmalıdır? Bir aralık ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir zarf sözcüğünün birden fazla kelimeyi içermesi söz konusu olabilir. Bu kapsama dahil olan örnekler arasında bir aralık sözcük öbeği de yer alır. Ancak bir aralık sözcüğünün yazılı dilde Türkçe yazım kuralları ihlal edilecek şekilde kullanıldığı bazı örnekler mevcuttur. Bu problemin önüne geçilmesi için ise bir aralık sözcüğünün TDK onaylı yazılışı üzerine açıklama yapılmalıdır. Peki, bir aralık yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 11-10-2023 09:40

Bir

Bir Hakkındaki Haberler Mynet'te. Bir Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Bir kere nasıl yazılır, bir kere yazımı nasıl olmalıdır? Bir kere ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede pek çok zarf sözcüğü mevcut iken bunların bir kısmının iki ayrı kelimeden oluştuğu görülür. Bir kere sözcük öbeği de bu kapsamda ele alınabilen ve TDK güncel sözlüğünde iki ayrı tanımı mevcut olan ifadelerdendir. İlk anlamıyla aslında kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılan bir kerenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı konusunda kafa karışıklığı yaşanabilir. Peki, bir kere ayrı mı yazılır yoksa birleşik mi yazılır?

Egitim 11-10-2023 09:38

Bir parça nasıl yazılır? Bir parça ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Sözcüklerin doğru yazımı, noktalama işaretlerinin nasıl kullanacağı vb. dilimizin doğru kullanımına dair her şey Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından belirlenir. İki sözcükten oluşan “Bir parça” gibi iki birleşik sözcüklerin nasıl yazıldığı, ayrı mı ya da birleşik şekilde mi yazılması gerektiği noktasında pek çok kişinin kafası karışıyor. Bu tür sözcüklerin doğru yazım şekilleri TDK yazım kılavuzlarında yer alır.

Egitim 28-09-2023 17:35