Halk dilinde “Karasu hastalığı” olarak bilinen Göz tansiyonu rahatsızlığı gözdeki iç basıncın yükselmesi sonrası ortaya çıkan göz sinirleri harabiyeti şeklinde karakterize edilebilir. Halk arasında oldukça sık bir şekilde görülebilir. Erken teşhisi oldukça önemlidir aksi halde ileride görme kaybına bile sebep olabilir. Gözün içerisinde aköz sıvısı adı verilen sıvı bir madde bulunur. Bu sıvı bazı nedenlerle yok olur. Göz tansiyonu rahatsızlığında ise bu sıvının dışa akması bir tıkanıklık meydana getirir ve bu da gözün içerisinde bulunan basıncın artmasına neden olur. Artan basınç ise görme sinirlerine baskı yaparak zarar verir ve geri dönülemez zararlara sebep olabilir. Genellikle 40 yaş ve üzerinde çok daha sık görülür.
Gözler dünyayı keşfetmemize yardımcı olan en değerli duyularımızdır. Ancak göz tansiyonu gibi göz sağlığını tehdit eden bir durumla karşılaşabiliriz. Göz tansiyonu göz içindeki sıvının normalden yüksek bir basınçla birikmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum zamanla görme sinirine zarar verebilir ve kalıcı göz hasarına yol açabilir. Peki, göz tansiyonu neden olur, belirtileri nelerdir?
Göz sağlığı yaşam kalitemizi belirleyen temel unsurlardan biridir. Görmek çevremizi keşfetmek, öğrenmek ve anlamak için vazgeçilmez bir duyu olan görme, göz sağlığımızın önemini vurgular. Ancak bu değerli duyuyu korumak için düzenli göz muayeneleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemek kritiktir. Göz sağlığının önemli bir yönü de göz tansiyonu veya diğer adıyla glokomdur. Peki, göz tansiyonu neden olur ve ne iyi gelir?
Göz en hassas organlarımız arasında üst sırada bulunuyor. Çok çeşitli göz hastalıkları var. Göz şikayetlerinin ihmal edilmesi körlüğe yol açabiliyor. Uzmanlar çeşitli göz problemleri hakkında uyarılarda bulunuyor.
Her gün milyarlarca kişinin keyif aldığı sıcak içeceğin, görme kaybıyla bağlantılı olabilir. Dünyanın dört bir yanında güne zinde başlamak için tercih ettiği ve sudan sonra en çok tüketilen sıcak içecek hakkında sevenlerini üzen bir gelişme yaşandı. Bu popüler içeceği aşırı derecede tükettiğinizde bir göz hastalığı olan glokoma neden olabileceği ortaya çıktı.
Halk arasında ‘göz tansiyonu’ ya da ‘karasu hastalığı’ olarak adlandırılan glokom hastalığı göz içi basıncının artarak görme sinirine basısı sonucu görme bozuklukları oluşturan bir durumdur. Görme sinirine bası nedeniyle görme netliği erken dönemlerde çok etkilenmese bile görme alanında ciddi kayıplar ve daralmalar meydana gelir. Oluşan kayıplar geri dönüşümsüzdür.
Göz, en hassas organlar arasında yer alıyor. Göz sağlığını korumak için dikkatli olmak ve düzenli olarak doktora görünmek gerekiyor. Ciddi göz hastalıkları arasında bulunan göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığı sinsice ilerleyip körlüğe yol açıyor. Uzmanlar glokom hastalığı hakkında uyarılarda bulunuyor.
Bir görme siniri hastalığı olan halk arasında 'Göz Tansiyonu' olarak bilinen Glokom, görme sinirini oluşturan hücrelerin azalması ile gelişiyor. Kalıcı bir hasar oluşturabilmesi nedeniyle en önemli körlük nedenlerinden olan glokomun sebepleri nelerdir? Glokom tedavi yöntemi nedir?
Glokom, göz sinirinin hasarıyla karakterize olan ve kalıcı görme kaybına sebep olabilen bir hastalıktır. Tüm dünyada yaklaşık 80 milyon glokom hastası bulunmaktadır. Glokom kalıcı görme kaybı nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır. Glokom sinsi seyirli ve ilerleyici bir göz hastalığıdır.
41 yaşındaki Nathan Foy, beyninin görüş alanındaki boşlukları doldurmasının bir sonucu olarak son birkaç yılını halüsinasyonlar görerek geçirmeye başladı. Halüsinasyonlar sırasında bazen korkunç bazen de komik olaylar yaşadığını ifade eden Foy’un anlattıkları sosyal medyada popüler oldu.
Göz tansiyonu diğer ismiyle glokom, hasarın en az seviyede kalması için hızlı tedavi gerektiren bir hastalıktır. Bunun için de erken tanı önem taşır. Konu ile ilgili bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlker İncebıyık da göz tansiyonu hastalığında hızlı teşhisin önemine vurgu yaptı. Tedavide görme sinirindeki hasarın ilerlemesini engellemenin amaçlandığını anlatan İncebıyık, ailesinde göz tansiyonu öyküsü bulunanların daha dikkatli olmalarını söyledi.
İleri yaş körlük nedenleri arasında ilk sıralarda bulunan glokom yani göz tansiyonu, sürücülerin kaza yapma riskini artırıyor.Bu nedenle hastaların trafikte göz tansiyonuna daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Kalıcı görme kaybına neden olabilen göz tansiyonu, 40 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Hastalık ilerledikçe görmede kör noktalar oluşmasına sebebiyet veren glokomun erken teşhis edilmesi önem taşıyor.
Göz tansiyonu olarak bilinen glokom, sinsi ilerleyen ve geç tanı konulan bir göz hastalığıdır. Körlükle sonuçlanabilen bu hastalıkta tanı sonrası ilaç ya da cerrahi müdahale gerekebilir. Körlük riskini önleyen tedavi sürecinin aksatılmadan yapılması önem taşır.
Göz tansiyonu olarak bilinen glokom tedavisi gerçekleştirilmediğinde görme kaybına neden oluyor. Konu ile ilgili bilgi veren uzmanlar, göz tansiyonunun dünyanın en sinsi göz hastalıkları arasında yer aldığını söyledi. Son evrelerde fark edilen glokomda teşhis ve tedavinin gecikmesi ciddi görme kayıplarına yol açarak kalıcı körlüğe sebep olabiliyor.
Halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak adlandırılan glokom göz içi basıncının yükselmesiyle oluşan göz siniri şeklinde adlandırılır. Glokom nedir diye soracak olursak cevabı için göz sıvılarının kaybıyla ortaya çıkan rahatsızlık diyebiliriz. Yazımızda hepsini detaylı olarak bulabilirsiniz…
Halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak bilinen glokom rahatsızlığı ile ilgili bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Feray Aygül Alkan 40 yaş üstü kişileri uyardı.
Doğuştan göz tansiyonuna bağlı görme problemleri yaşayan, sosyal medyada ise gözlerine photoshop yaptığı sanılan 18 yaşındaki Ümran Dut’un en büyük hayali biraz olsun görebilmek ve piyano çalmak. Dut, devlet büyüklerinden yardım bekliyor.
Göz tansiyonu halk arasında karasu ve tıbben de glokom olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Göz içi basıncının yükselmesiyle görme sinirleri zarar görerek kişinin görüş açısının yavaş yavaş daralmasına yol açar. Hastalık fark edilmesi güç belirtiler göstererek ilerlediğinden görme sinirlerindeki tahribat üst düzeye ulaştığında hasta görme bozukluğu çeker. Bu aşamada ise geç konulmuş olan teşhise bağlı olarak tedavisi mümkün olmayan boyutta göz sinirleri zarar görmüş olur.
Göz tansiyonu olarak bilinen glokom körlüğe neden olan hastalıklar arasında 2. sırada yer alıyor. Dünya genelinde 6 milyonu tam kör olan 70 milyon kişiyi etkileyen glokom geri dönüşümsüz görme kaybına yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, konu ile ilgili farkındalık yaratmak gerektiğinin altını çiziyor.
Cilt, saç ve göz renginde farklılık olan, görme düzeyi büyük oranda düşük albinizm hastası 37 yaşındaki Nurşen Eriş, ailesinin kendisine okuduğu kitaplarla sınavlara hazırlanarak sosyoloji bölümünü bitirip, iş hayatına başladı - Eriş: - "Ders programı belirledik. Belli saatlerde kitapları babam, belli saatlerde annem ve ablam okudu. Birlikte test çözdük, onlar okudu ben cevapladım. Hatta ablam başka ilde olduğunda telefonda kitapları okuyordu, ben dinliyor ve not alıyordum" - "Tek ben değil, biz ailecek üniversiteden mezun olduk, sosyoloji bölümünü bitirdik. Üniversiteden bir değil, adeta 4 kişi mezun olduk" - Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Merih Önol: - "Hastamız önce katarakt ameliyatı oldu. Ama esas sorunu göz tansiyonuydu. Biz de hastamızda bununla mücadele ettik"
Pakistan'daki bir hastanede göz tansiyonu tedavisi gören 80 kişinin, verilen göz damlası nedeniyle görme yetilerini kaybettiği iddia edildi.
Denizli Devlet Hastanesi’nde görevli Göz Hastalıkları Uz. Dr. Serkan Duran göz tansiyonu (glokom) konusunda uyarılarak bulunarak, tedavi edilmediği taktirde görme kaybı ve körlüğe yol açabileceğini ayrıca 40 yaş ve üstü grupta daha sık görüldüğüne dikkat çekti.
İzmir'de yaşayan 69 yaşındaki bir hasta, sabah uyandığında göremediğini fark etti ve hemen soluğu hastanede aldı. Muayene olan kadının az kalsın göz tansiyonu nedeniyle gözünü kaybedeceği ortaya çıkarken, yaşlı kadın başarılı geçen ameliyat sonrasında sağlığına kavuştu.
SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği öğretim görevlisi Doç. Dr. Mehmet Talay Köylü: - "Glokom genç yaşlarda hatta bebeklik döneminde bile görülebilir. Bu nedenle her göz muayenesinde göz tansiyonları ölçtürülmeli, görme sinirine baktırılmalı ve şüphe duyulduğunda mutlaka bir glokom uzmanından yardım istenmelidir" - "Glokom, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Tedavi süreci tüm ömrü kapsar, yani kronik bir hastalıktır"
Göz tansiyonu (glokom), genellikle belirti vermeyen ve göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açabilen bir hastalıktır. Uzmanlar göz tansiyonu ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yaşar, göz tansiyonunun tüm dünyadaki körlüklerin yüzde 13,5’ini oluşturduğunu belirterek, "Erken teşhis edilirse ilerlemesi durdurularak görme kaybı önlenebilir" dedi.
Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Berker: - "Glokomun oluşumunu engellemek mümkün değildir ancak erken teşhis ile görme siniri hasarını ve görme kaybını engellemek mümkündür" - "Özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerde ve ailede glokom öyküsü olanlarda, yıllık göz kontrollerinin aksatılmaması gerekir"
Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Berker: - "Glokomun oluşumunu engellemek mümkün değildir ancak erken teşhis ile görme siniri hasarını ve görme kaybını engellemek mümkündür" - "Özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerde ve ailede glokom öyküsü olanlarda, yıllık göz kontrollerinin aksatılmaması gerekir"
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Açıkalın: - "Maalesef glokom teşhisi genellikle rastlantısal olarak ortaya konmaktadır. Buna engel olmak için özellikle risk taşıyan kişilerin belirli aralıklarla göz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir" - "Hastalığın sinsi seyretmesinden dolayı genellikle bulgu vermemesi de tanıyı güçleştirmekte ve geciktirmektedir. Özellikle 40 yaşından sonra yıllık göz muayenesiyle glokom tanısının gecikmesi önlenebilmektedir" - "Göz içi basıncı bu şekildeki tedavilerle kontrol altına alınarak hastalığın uzun süreli olası hasarlarının önüne geçilebilmektedir. Glokom tedavisi, her geçen gün daha başarıyla uygulanmaktadır. Bu nedenle erken tanı ve tedavi önemlidir"
Halk arasında göz tansiyonu olarakta bilinen glokomda, hastaların yüzde 90’ında, ileri evreye geçip görme kaybı oluşturuncaya kadar hiçbir bulgu vermediğini belirten uzmanlar, önemli bilgiler verdi. Glokomda en önemli unsur erken teşhistir. Tanı konulmamış ve geç kalınmış glokomlarda görme kaybı kaçınılmazdır.
İlerleyen yaşla beraber gözümüz başta olmak üzere vücudumuzun birçok noktasında deformasyon meydana gelebiliyor. Yaşlanmayla birlikte meydana gelen rahatsızlıklar, görme kaybı riski oluşturabiliyor. Göz rahatsızlıklarının erken teşhis ve tedavi edilmesi büyük önem taşıyor.
Bütün göz rahatsızlıklarında olduğu gibi göz tansiyonu da hafife alınmayacak ciddi bir göz hastalığıdır. Özellikle trafikte seyir halindeyken kazalara yol açabilen göz tansiyonunda hastalık en ileri derecede olsa bile kişi en uzak noktayı görmeye devam eder fakat yan açıları göremez bu da kazaların kaçınılmaz olmasına neden olur.
Göz tansiyonu olarak tanımlanan, sinsi ilerlediğinden geç tanı konulduğunda kalıcı görme kaybıyla sonuçlanabilen glokomda, erken tanı halinde kör olma riski engellenebiliyor - Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Merih Önol: "Tanı konulduktan sonra tedavisi mümkün olan glokom hastalarının ilaçlarla veya ameliyatlarla körlüğe gidişi engellenebiliyor. Ancak görmesini yitirmiş bir gözün tekrar görmesi mümkün değil" - "Görme çevreden kapanarak ilerlediği için uzun süre görme azalması da olmaz. Bu nedenler, glokom tanısı genellikle gözlük muayeneleri sırasında tesadüfen konulmaktadır. Erken tanı için yılda bir kez göz hekimine muayene olunmalı"
Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinen göz tansiyonu müdahale edilmezse kalıcı görme kaybına yol açabilir. Bu nedenle göz kaybında erken teşhis için belirtilerin bilinmesinde önem vardır. Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan göz tansiyonu nedir ve belirtileri nelerdir? işte göz tansiyonu belirtileri ve tedavisi hakkındaki detaylar...
Dünyada görme kaybı nedenleri arasında katarakttan sonra ikinci sırada yer alan glokom yani göz tansiyonu sessizce ilerliyor ve yaşam kalitesini bir anda düşürebiliyor. Gözde glokomun oluşturduğu hasar bir an önce tespit edilip, hastalık kontrol altına alınmadığı takdirde geri dönüşü olmayan tablolara yol açabiliyor.
Göz tansiyonu adı verilen glokomun görme sinirine hasar vererek körlüğe neden olan bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Ümit Beden, hastalıktaki en büyük risk faktörünün göz içi basıncının artışı olduğunu söyledi.
Yapılan son çalışma sıcak çay içmekle göz tansiyonu arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu.
Glokom (göz tansiyonu): Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Göz içinde salgılanan ve gözün beslenmesi için gerekli olan göz içi sıvısının boşalamamasına bağlı olarak göz içinde basınç yükselir.
Dünyadaki körlük nedenleri arasında göz tansiyonu, katarakttan sonra 2. sırada gelmektedir. Dünya Glokom Derneği verilerine göre 2020 yılında dünya üzerinde 76 milyon glokom hastası olması öngörülüyor
Halk arasında "göz tansiyonu'' olarak bilinen glokomun, 50 yaş üzerindeki kişilerde gelişme riskinin arttığı bildirildi.
Göz tansiyonunun, 40'lı yaşlardan itibaren göz sağlığını etkileyen en önemli hastalıklardan birisi olduğunu belirten uzmanlar, "Milyonlarca kişiyi tehdit eden göz tansiyonunun erken tanısı için göz kontrollerini kesinlikle ihmal etmemek gerekiyor" uyarısında bulundu.
Göz tansiyonu, 40'lı yaşlardan itibaren göz sağlığını etkileyen en önemli hastalıklardan biri. Milyonlarca kişiyi tehdit eden göz tansiyonunun erken tanısı için göz kontrollerini kesinlikle ihmal etmemek gerekiyor.
Kayseri Göz Merkezi'nde görev yapan Prof. Dr. Hakkı Doğanay, göz tansiyonunun tedavi edilmediği takdirde körlüğe sebep olabileceğini bildirdi.
Halk arasında "karasu" ve "göz tansiyonu" olarak bilinen glokom, körlük nedenlerinin %20'sini oluşturan yaygın bir göz hastalığı.
Türk Oftalmoloji Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik başkanlığında düzenlenen "Glokom Sempozyumu"nda "göz tansiyonu", sessiz hırsız olarak nitelendirildi.
Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Eyüpoğlu, "Göz tansiyonu, göz içinde bulunan görme fonksiyonundaki hayati rol oynayan 'retinaya' zarar vermesi halinde körlüğe neden olabilir" dedi.
Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Glokom (Göz Tansiyonu) Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Kutay Andaç, Uluslararası Glokom Birliği'nin Danışma Kurulu'na ikinci defa seçildi. Prof. Dr. Andaç, Ankara Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Turaçli ile birlikte uluslararası arenada Türkiye'yi temsil edecek.
İstanbul Vatan Hastanesi Göz Merkezi Direktörü Op.Dr. Aysan Bayram halk arasında göz tansiyonu tıbbi ismiyle Glokom olarak bilinen rahatsızlık için cümlelerine ; "Glokom ancak düzenli göz muayenesi ile tespit edilebilir..." diyerek başladı ve göz tansiyonu yani glokomu şu şekilde bizlere anlattı.
Hastaların önemli bir kısmı göz tansiyonunun belirtilerini merak eder. Diğer taraftan oldukça fazla sayıda kişi başı veya gözü ağrıdığında göz tansiyonunun yükseldiğini zanneder. Kişinin göz tansiyonunun belirtilerini öğrenmek istemesi veya başı ve gözü ağrıdığında göz tansiyonundan şüphelenmesi yanlış şeyler değildir.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Uygulama Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Öztürk, halk arasında "Karasu" olarak bilinen Glokom'un (göz tansiyonu) milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığı olduğunu söyledi.