Kızıldeniz Haberleri

Akdeniz kıyılarında yoğunlaşan göçmen denizanası, balıkçılığı olumsuz etkiliyor

Mersin'de akademisyenler, küresel ısınma nedeniyle Kızıldeniz üzerinden geldikleri Akdeniz kıyılarında popülasyonunu artıran göçmen denizanalarının, balıkçılık sektörünü olumsuz etkilediğini düşünüyor.

Yurthaber 22-03-2024 11:06

Bakan Uraloğlu: Kızıldeniz'de ve Süveyş Kanalı'nda Cibuti ile alternatifler üzerinde çalışmamız gerekir

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'nda yaşanan sıkıntılara değinerek, " Cibuti ile alternatifler üzerinde çalışmamız gerekir" değerlendirmesini yaptı.

Finans 06-02-2024 13:23

Kızıldeniz’deki saldırılar rotayı değiştirdi, yön 'Orta Koridor'a döndü

Kızıldeniz’de, uluslararası yük taşıyan gemilere yapılan saldırılar, uluslararası lojistik firmalarını yeni rota arayışlarına yönlendirdi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yük trafiğinin Orta Koridor'a yöneldiğini söyledi.

Finans 31-01-2024 10:46

Kızıldeniz'deki gerilim navlun fiyatlarında rekor artış

Kızıldeniz'deki gerilim sonrası navlun fiyatları 8 haftadır artmaya devam ediyor. 40'lık konteynerin navlun fiyatı 25 Ocak itibarıyla 3 bin 964 dolara yükseldi.

Finans 26-01-2024 12:43

Kızıldeniz'den Ege'ye gelen zehirli balon balığı rotasını Marmara'ya çevirdi

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle Kızıldeniz'den gelip, Akdeniz'e yerleşen zehirli balon balığının Ege Denizi'nden sonra rotasını Marmara Denizi'ne çevirdiğini söyledi.

Yurthaber 22-01-2024 11:15

Kızıldeniz konteyner trafiğinde sert düşüş

Kızıldeniz'de gerilim sürerken 1-10 Ocak tarihleri arasındaki günlük konteyner gemi trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya azaldı.

Finans 17-01-2024 16:21

Tesla ve Volvo'nun ardından bir otomobil devi daha üretim durdurdu

Tesla ve Volvo'nun ardından Suzuki Motor da Kızıldeniz'de Husilerin saldırıları sonrası oluşan tedarik sorunları nedeniyle Macaristan'daki üretimini geçici olarak durdurdu.

Finans 17-01-2024 11:57

Kızıldeniz'de riskler arttı, alternatif rota arayışı hızlandı! Petrol arzı etkilenebilir

Kızıldeniz'deki silahlı çatışmalar ve buna bağlı olarak Ümit Burnu üzerinden Avrupa ve Asya arasındaki nakliye rotalarındaki kaymalar, küresel tedarik zincirinde aksamalara neden olurken alternatif rotaları gündeme taşıdı.

Finans 14-01-2024 10:04

Elon Musk'a Kızıldeniz şoku: Tesla, Almanya'daki fabrikasında üretimi durdurdu

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırıların tedarik zincirini etkilemesi nedeniyle Berlin'deki fabrikasında üretimi iki hafta süreyle durdurma kararı aldığını bildirdi. Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizinin" başlayacağına ilişkin endişeleri artırıyor.

Finans 12-01-2024 13:22

İspanya, ABD öncülüğündeki Kızıldeniz koalisyonuna katılmayacak

İspanya Savunma Bakanlığından bir sözcü, İspanya’nın Husilerin Kızıldeniz'den geçiş yapan ticari gemilere yönelik artan saldırılarına karşı ABD’nin öncülüğünde kurulan çok uluslu koalisyona katılmayacağını açıkladı

Haber 25-12-2023 00:43

Son dakika: Pentagon duyurdu: Kızıldeniz'de ABD savaş gemisi ile çok sayıda ticari gemiye saldırı

Son dakika haberi: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kızıldeniz'de ABD Donanmasına ait USS Carney destroyeri ile çok sayıda ticari gemiye saldırı düzenlendiğini açıkladı. İngiltere Kraliyet Donanması da aynı bölgede daha önce şüpheli bir insansız hava aracı saldırısı ve patlamalar olduğunu bildirmişti.

Haber 03-12-2023 20:04

Kızıldeniz’in tam ortasında heyecanladıran keşif! Ölümcül delik içine giren her şeyi saniyesinde öldürüyor

Hint Okyanusu’na bağlı Kızıldeniz’de araştırma yapan Miami Üniversitesi’nden bilim insanları ilginç bir keşfe imza attı. Bilim insanları denizin tam ortasında bulunan bir deliğin içine giren canlıların saniyeler içinde sersemleyerek öldüğünü tespit etti.

Trend 22-07-2022 13:11

Kıyılarımızda Kızıldeniz Barbunu istilası

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı’nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’i istila eden balık türü sayısının, 1 türün daha katılımı ile 66’ya yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. Gökoğlu, "Kıyılarımızda şimdi Kızıldeniz Barbunu dediğimiz balık çok miktarda çıkmaya başladı." diye konuştu.

Haber 04-11-2021 10:18

Endişelendiren açıklama! Akdeniz'i istila eden balık türü sayısı 65 oldu

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz'den gelip Akdeniz'i istila eden balık türü sayısının, 2 türün daha katılımıyla 65'e yükseldiğini söyledi.

Haber 21-07-2021 14:36

Tropikal balıkların kıyılara yanaşması geçici bir durum

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: - "Balon gibi Kızıldeniz göçmeni tropikal balıklar ortalama 25 derece üstü deniz sıcaklığını seviyorlar. Deniz suyu sıcaklığı 22-23 derecede olunca balıklar daha sıcak olan kıyılara yanaştı" - "Havalar ısındıkça deniz suyu sıcaklığı da artacak, balon balıkları yeniden derin sulara çekilecektir. Yenmediği sürece insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmuyor"

Yurthaber 15-05-2021 11:13

Suudi Arabistan: Kızıldeniz’de bomba yüklü bir insansız su-üstü aracı imha edildi

Suudi Arabistan, ülkenin batısında Kızıldeniz açıklarındaki karasularında patlayıcı yüklü bir teknenin imha edildiğini duyurdu.

Haber 27-04-2021 14:17

Son dakika! 'Kızıldeniz'de İran gemisi saldırıya uğradı' iddiası

Son dakika haberine göre, İran'a ait bir geminin Kızıldeniz'de saldırıya uğraması sonucu patlama meydana geldiği ileri sürüldü.

Haber 06-04-2021 20:49

Suudi Arabistan'daki petrol tankerine bombalı saldırı

Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kıyısında bulunan bir petrol tankerine bombalı saldırı düzenlendiği belirtildi.

Haber 25-11-2020 17:27

İsrail-BAE normalleşme sürecinde ilk adım!

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında varılan normalleşme anlaşmasının, Kızıldeniz'deki askeri iş birliğini artıracağı belirtildi.

Haber 18-08-2020 10:31

Göçmen denizanasının Antalya Körfezi'ndeki deniz çıyanlarına yem olması kamerada

Görüntüleri kaydeden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: - "Ana akıntıdan çıkan denizanalarının bir kısmı ya kıyılara vurur ya da deniz çıyanlarının hedefi olur. Bizim için çok ilginç bir görüntü oldu"

Yurthaber 26-04-2020 11:35

Suudi Arabistan öncülük ettiği koalisyonlardan istediği sonucu alamıyor

Riyad yönetimi, Yemen'deki Arap koalisyonu ve "Arap NATO"su gibi fonksiyonunu kaybeden ve ölü doğan anlaşmaların ardından son olarak Kızıldeniz ve Aden Körfezi kıyısındaki ülkeler arasında bir oluşuma öncülük etti - Uzmanlara göre, Suudi Arabistan'ın başını çektiği bu koalisyonlarda ortak amaç ve öncelikler açısından eksiklik olması başarısızlığa yol açıyor

Haber 10-01-2020 11:43

Kızıldeniz kıyısındaki 8 ülkeden yeni ittifak

Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde kıyısı bulunan; Suudi Arabistan, Sudan, Cibuti, Somali, Eritre, Mısır, Yemen ve Ürdün'ün Dışişleri Bakanları, Riyad'da bir araya geldi

Haber 06-01-2020 20:45

Husiler, Kızıldeniz'de 3 gemiyi alıkoyduklarını duyurdu

Yemen'deki Husiler, Kızıldeniz'de, biri Suudi Arabistan'a ait olmak üzere 3 geminin alıkonulduğunu açıkladı.

Haber 19-11-2019 01:28

Kızıldeniz'de Suudi Arabistan-Çin'den ortak deniz tatbikatı

Kızıldeniz'de Suudi Arabistan-Çin'den ortak deniz tatbikatı

Haber 17-11-2019 16:31

Balon balığı tehlikesi giderek artıyor!

Süveyş kanalının açılmasının ardından Kızıldeniz’den Akdeniz ve Ege Denizi'ne ulaşan balık türleri arasında istilacı tür olarak da bilinen 'balon balığı' denizde ve karada tehlike saçmaya devam ediyor.

Trend 06-11-2019 14:19

Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi'nden Türk iş adamlarına çağrı

Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin Abdillahi: - "Beklentimiz; Türkiye'de ne üretiyorsanız gelin bu ürünleri Cibuti'de satın. İnsanlar da ülkemizdeki serbest ticaret bölgesi alanına gelerek bu malları satın alsın. 150 milyon kişilik bir tüketici pazarından bahsediyorum. Bu göz ardı edilmemesi gereken büyük avantaj" - SDE Ekonomi ve Finans Koordinatörü Prof. Dr. Abuzer Pınar: - "Afrika'ya bir kapı açılacaksa bu Cibuti'dir. Türkiye Afrika'ya kayıtsız kalamaz. Cibuti'ye hiç kayıtsız kalamaz" - SDE Savunma ve Güvenlik Kurulu Başkanı emekli Tümgeneral Dr. Güray Alpar: - "Günümüzde Kızıldeniz üzerinde güç edinme mücadelesi başka bir boyut kazanıyor. Coğrafi konumu nedeniyle Cibuti bu mücadelenin merkezinde yer alıyor"

Yurthaber 26-09-2019 17:06

Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi'nden Türk iş adamlarına çağrı

Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin Abdillahi: - "Beklentimiz; Türkiye'de ne üretiyorsanız gelin bu ürünleri Cibuti'de satın. İnsanlar da ülkemizdeki serbest ticaret bölgesi alanına gelerek bu malları satın alsın. 150 milyon kişilik bir tüketici pazarından bahsediyorum. Bu göz ardı edilmemesi gereken büyük avantaj" - SDE Ekonomi ve Finans Koordinatörü Prof. Dr. Abuzer Pınar: - "Afrika'ya bir kapı açılacaksa bu Cibuti'dir. Türkiye Afrika'ya kayıtsız kalamaz. Cibuti'ye hiç kayıtsız kalamaz" - SDE Savunma ve Güvenlik Kurulu Başkanı emekli Tümgeneral Dr. Güray Alpar: - "Günümüzde Kızıldeniz üzerinde güç edinme mücadelesi başka bir boyut kazanıyor. Coğrafi konumu nedeniyle Cibuti bu mücadelenin merkezinde yer alıyor"

Haber 26-09-2019 17:04

Denizde mahsur kalan teknedeki 15 Etiyopyalı göçmen öldü

Cibuti'den Yemen'e geçmeye çalışırken denizde mahsur kalan teknedeki 90'ın üzerindeki Etiyopyalı düzensiz göçmenden 15'inin açlık ve susuzluktan hayatını kaybettiği bildirildi

Haber 31-07-2019 15:40

Kızıldeniz'de Arap -Amerikan ortak deniz ve hava tatbikatı

Kızıldeniz uluslararası sularında Mısır, ABD, BAE deniz ve hava birliklerinin katılımıyla "Kartal Selamı-2019" adlı deniz ve hava tatbikatı başladı

Haber 22-07-2019 18:28

Okyanusu aştı Antalya'da yakalandı

Antalyalı amatör balıkçılar, ilk kez asıl yaşam alanı Atlantik Okyanusu olan eğerli yılan balığı yakaladı - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: - "İki tane burun uzantısı, kafa yapısı ve benekleri nedeniyle korkutuyor. Balıkçılar korkmasınlar. Yakaladıktan sonra fotoğrafını çekip denize geri salsınlar. Zararsız bir yılan balığı türü"

Yurthaber 12-07-2019 11:36

Okyanusu aştı Antalya'da yakalandı

Antalyalı amatör balıkçılar, ilk kez asıl yaşam alanı Atlantik Okyanusu olan eğerli yılan balığı yakaladı - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: - "İki tane burun uzantısı, kafa yapısı ve benekleri nedeniyle korkutuyor. Balıkçılar korkmasınlar. Yakaladıktan sonra fotoğrafını çekip denize geri salsınlar. Zararsız bir yılan balığı türü"

Haber 12-07-2019 11:35

Husilerin Kızıldeniz'de ticaret gemisine saldırı girişimi engellendi

Husilerin Kızıldeniz'de ticaret gemisine saldırı girişimi engellendi

Haber 08-07-2019 21:24

Yemen hükümetinden Kızıldeniz'de çevre felaketi uyarısı

Ras İsa Limanı'nda demirleyen petrol tankerindeki sızıntının, Husilerin BM heyetine izin vermemesi nedeniyle çevre felaketine sebep olabileceği belirtildi

Haber 25-06-2019 20:19

Türkiye'nin, Kızıldeniz'i tehlike altında

Su altı zenginliği bakımından Kızıldeniz'e benzetilen dalış turizminin gözde mekanları arasındaki Samandağ sahili, deniz dibindeki çöplerin oluşturduğu tehlikeyle karşı karşıya bulunuyor.

Haber 05-06-2019 17:54

Türkiye'nin Kızıldenizi atık tehlikesiyle karşı karşıya

Efsaneleri ve su altı canlılığı açısından Kızıldeniz'e olan benzerliğiyle son yıllarda dalış turizminin gözde mekanları arasında yer alan Türkiye-Suriye sınırındaki Samandağ sahili, deniz dibindeki çöplerle kirlenmeye yüz tuttu - Bölgede deniz canlılarını inceleyerek yeni türleri kaydeden dalgıçlar, diğer yandan da denizlerdeki plastik atıkların azalmasına yönelik çalışmalar yürütüyor

Haber 05-06-2019 11:51

ANALİZ - Türkiye, Sudan için neden önemli?

Türkiye ve Sudan devletlerinin son dönemde yakınlaşması yeni bir durum değil, bilakis tarihi ortaklığın bir ürünü - Sahraaltı ülkelere giriş kapısı olarak görülen Sudan’ın da yer aldığı Doğu Afrika bölgesi, yükselen ekonomik trendi ve potansiyeliyle bölgesel ve küresel güçlerin de rekabet alanlarının başında geliyor

Haber 15-03-2019 15:24

Kızıldeniz'e kıyısı olan ülkelerden bir ayda ikinci toplantı

Mısır'ın başkenti Kahire bir ay içinde ikinci kez Kızıldeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin temsilcilerini ağırladı

Haber 11-03-2019 17:18

Suudi Arabistan Kızıldeniz'de büyük miktarda doğal gaz buldu

Suudi Arabistan Kızıldeniz'de "büyük miktarda doğal gaz" buldu

Haber 07-03-2019 22:50

ANALİZ - BAE ve Suudi Arabistan Kızıldeniz’i bir içdeniz haline getirmeye çalışıyor

Kızıldeniz'in Hint Okyanusu’ndaki stratejik konumu, Bab el-Mendeb boğazı ve Süveyş kanalı gibi dünyanın en önemli su yollarını içinde barındırıyor olması, ekonomi ve güvenlik açısından bölgenin jeopolitik değerini arttırıyor - Aralık 2018’de Suudi Arabistan Ürdün, Mısır, Cibuti, Yemen, Somali ve Sudan'ın katılımıyla kurulan “Kızıldeniz Birliği” isimli yeni ittifak, BAE-Suudi ekseninin Kızıldeniz bölgesini yeni bir nüfuz alanı olarak ilan ettiğine işaret ediyor - Kızıldeniz ve Afrika Boynuzu bölgesi Türkiye ve Katar açısından Afrika kıtasındaki ekonomik ve insani yardım projeleri için stratejik bir alan - Kızıldeniz bölgesi jeopolitik açıdan bir taraftan Suud rejimi için “Batı Güvenlik Kuşağını” teşkil ederken, diğer taraftan Arap Baharı sürecinde Ortadoğu bölgesinde bozulan statükoyu yeniden tesis etmek açısından BAE-Suudi Arabistan-İsrail ittifakı için son derece önemli bir alan olarak ön plana çıktı

Haber 26-02-2019 12:50

Mısır'da Kızıldeniz'e kıyısı olan ülkeler toplantısı

Kızıldeniz'e kıyısı olan ülkelerin üst düzey yetkilileri başkent Kahire'de toplandı

Haber 13-02-2019 19:07

Antalya Körfezi'ndeki balık türleri değişiyor! 'İşgalci’ Kızıldeniz türleri geliyor

Antalya Körfezi’nde biyolojik işgal olduğunu savunan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, orfoz, lagos ve grida gibi Antalya’ya özgü balık türlerinin azalarak, yerlerini 'Kızıldeniz işgalcisi’ balon balığı, aslan balığı, kardinal balığı ve egzotik karides türlerine bıraktığını söyledi.

Trend 31-01-2019 07:34

Mısır, Kızıldeniz'de avlanmayı 7 ay yasakladı

Mısır, Kızıldeniz'de avlanmayı 7 ay yasakladı

Haber 20-01-2019 21:12

Kızıldeniz'de ortak deniz tatbikatı

Kızıldeniz'de ortak deniz tatbikatı

Haber 01-01-2019 14:14

Suudi Arabistan'dan Kızıldeniz'de ortak tatbikat

Deniz tatbikatına Suudi Arabistan'ın yanı sıra Mısır, Ürdün, Sudan, Cibuti ve Yemen katıldı

Haber 30-12-2018 14:43

ANALİZ - Kızıldeniz'de jeopolitik kamplaşma

Kızıldeniz İttifakı, Suudi Arabistan’ın Arap Baharı’ının başladığı 2010 yılından itibaren bölgeye yönelik artan jeopolitik ilgisinin son halkasını teşkil ediyor - "Bölgeyi istikrara kavuşturmak” için oluşturulduğu söylenen ittifaka katılan tüm ülkelerin bir şekilde Suudi etkisinde olan ülkeler arasından seçilmesi dikkat çekici - Yeni oluşturulmaya çalışılan Kızıldeniz İttifakı bölge ülkelerinin ortak güvenlik ve çıkarlarını yansıtmaktan ziyade Suudi parası ile askeri destek satın alınması gibi bir görünüm veriyor

Haber 18-12-2018 13:13

Kızıldeniz ve Aden Körfezi kıyısındaki 7 ülkeden bölgesel birlik kararı

Kızıldeniz ve Aden Körfezi kıyısındaki 7 ülkeden "bölgesel birlik" kararı

Haber 12-12-2018 21:14

Akdeniz'i işgal ediyorlar! 63 türün listesi açıklandı

Küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen 61 balık türüne 2 tür daha eklendi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'i işgal eden balık türü sayısının 63 olduğunu söyledi.

Haber 24-11-2018 12:21

Doğu Akdeniz'in Kızıldeniz'i: Samandağ Sahilleri

Dünyanın en büyük fay hattı üzerinde bulunan, dip yapısı ve su altı oluşumlarıyla Kızıldeniz'i andıran Hatay'ın Samandağı sahili, yılın 12 ayı dalış yapılabilmesiyle öne çıkıyor - Dalış tutkunlarının, Süveyş Kanalı'na yakın olması dolayısıyla göçmen canlı türlerini görebildiği denizde, Kızıldeniz'den Akdeniz'e gelen indo-pasifik kökenli 73, Atlantik kökenli 22 tür lesepsiyen ile karşılaşmak mümkün - Bölgede dalış yapanlar aslan balıkları, kedi balıkları, uzun dikenli deniz kestanesi, kardinal balıkları, balon balıkları ve nil barbununu görebilme imkanına sahip oluyor - "Vatoz tarlası" olarak anlandırılan Çevlik Akçay bölgesi ise kumunun yapısı ve suyunun sıcaklığı sebebiyle vatozların yaşadığı yer olarak dikkati çekiyor

Haber 23-11-2018 12:35

Karaya çıkarılması yasak olan balık Türkiye denizlerinde hızla çoğalıyor

Kızıldeniz üzerinden Akdeniz ve Ege'ye göç ederek hızla çoğalan Hint Okyanusu kökenli zehirli balon balığının popülasyon ve ekonomik değer yönünden faydalı olup olmayacağının saptanması için çalışma yapılıyor.

Haber 17-11-2018 12:25